Talous

Mitä jos Suomen tietoliikenneyhteydet menisivät poikki? Pankeille ehdotetaan varajärjestelmää, mutta finanssialan mielestä ehdotus on ajastaan jäljessä ja järjettömän kallis

Seuraava finanssikriisi voisi käynnistyä tietojärjestelmien romahduksesta, joka saisi aikaan epäluottamuksen aallon.

Mitä tapahtuisi, jos Suomen tietoliikenneyhteydet jostain syystä menisivät poikki, joku hakkeroisi järjestelmät tai vahingoittaisi fyysisiä kaapeleita? Kaikki sähköinen viestintä vaikeutuisi.

Myös rahaliikenteessä ja arvopaperimarkkinoilla se tarkoittaisi, että lähes kaikki seisahtuisi siihen paikkaan. Maksaminen ei välttämättä onnistuisi, eikä rahansiirto pankista toiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jokainen korttimaksu kiertää kansainvälisten korttiyhtiöiden järjestelmän kautta.

Tilisiirrot pankista toiseen selvitetään euroalueen maksujärjestelmissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaikkien keskeisten finanssijärjestelmien integraatio eurooppalaisiin ja globaaleihin järjestelmiin on hyvin syvää”, johtava asiantuntija Mika Linna Finanssialasta sanoo.

Koska kaikki perustuu tietoverkkoihin ja kansainvälisiin yhteyksiin, rahoitusjärjestelmä voi siis olla myös hyvin haavoittuvainen. Huolta on kasvattanut kaikenlaisen verkkohäirinnän ja -vaikuttamisen kasvu, josta on tullut osa joidenkin valtioiden sotilastoimintaa.

Ongelmia voi syntyä verraten pienistäkin tapahtumista. Viime huhtikuussa sammutusjärjestelmän laukeaminen tuhosi kolmasosan Pohjoismaisen Nasdaq-pörssin konesalista Ruotsissa. Pörssikauppa häiriintyi useiksi päiviksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miten tähän mahdolliseen haavoittuvuuteen pitäisi suhtautua, on nyt vakavassa pohdinnassa ja siitä on hyvin erilaisia näkemyksiä.

Valtiovarainministeriön vetämä työryhmä lähetti viime viikolla lausuntokierrokselle ehdotuksen, jossa ongelma ratkaistaisiin kansallisilla varajärjestelmillä. Finanssialan mielestä ehdotus on täysin ajastaan jäljestä ja järjettömän kallis.

Mistä oikein on kyse?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Työryhmän työn lähtökohta oli, että kun mietitään kaikkein vakavimpia uhkaskenaarioita, niin onko yhteiskunnallisesti hyväksyttävää, että jos ulkomaisten järjestelmien käyttö estyy, meidän koko rahoitusmarkkinajärjestelmä seisahtuu”, lainsäädäntöneuvos Jaakko Weuro valtiovarainministeriöstä sanoo.

Weuro mainitsee valtiollisten ja ei-valtiollisten toimijoiden harjoittaman niin sanotun hybridivaikuttamisen. Taikka laajamittaisen teknisen katastrofitilanteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Weuron mukaan työryhmän työssä päädyttiin siihen, että niin suomalaisilla kuin Suomessa toimivilla ulkomaisilla pankeilla pitäisi olla Suomessa varajärjestelmät, joissa maksuliikenne eli tilisiirrot pankista toiseen, korttimaksaminen ja ainakin jossain määrin myös arvopaperikauppa toimisivat ulkomaisista tietoliikenneyhteyksistä riippumatta.

Järjestelmän kustannukset olisivat VM:n tilaaman konsulttiselvityksen mukaan ainakin 260 miljoonaa euroa perustamisvaiheessa ja sen jälkeen noin 70 miljoonaa euroa vuodessa ylläpitoon.

Pankkia kohden varajärjestelmän rakentamiskustannusten haitari vaihtelisi selvityksen mukaan muutamasta miljoonasta joihinkin kymmeniin miljooniin euroihin. Finanssialan mielestä arvio on selvästi alakanttiin.

Asiaa voi myös katsoa toisenlaisesta näkökulmasta. Finanssialan mielestä ajatus paluusta aikaan ennen eurooppalaisia maksujärjestelmiä ja tietovarantoja on jopa kriisitilanteessa yksinkertaisesti mahdoton.

Mika Linnan mielestä ei ole edes selvää, voiko Suomi yksin laatia tällaisia säädöksiä, koska kyse on euroalueen yhteisistä järjestelmistä.

”Toisaalta minulle on jäänyt epäselväksi, mitä uhkia vastaan tällainen varautuminen toimisi. Jos puhutaan kyberuhkista niin se, että järjestelmät tuodaan Suomeen ei sitä uhkaa poistaisi millään tavalla”, Linna sanoo.

On myös vanhanaikainen ajatus, että Suomi ylipäätään pyörisi vain kansallisten maksujen varassa. Ulkomaisten yhteyksien sulkeminen aiheuttaisi välittömiä ongelmia suurelle osalle yrityksiä. Ulkomailla asuu myös yli 50 000 suomalaista eläkeläistä ja paljon muita ihmisiä, jotka ovat riippuvaisia Suomesta tulevista maksuista.

”Eikä rahoitusjärjestelmä suinkaan ole ainut yhteiskunnan kannalta keskeinen järjestelmä, joka on riippuvainen ulkomaisista tietoyhteyksistä. Sitä on jossain määrin jopa terveydenhuolto”, Linna sanoo.

Sen vuoksi Finanssialan mielestä olisi huomattavasti järkevämpää käyttää varajärjestelmän vaatimat rahat vaikkapa tietoliikenneyhteyksien turvallisuuden ja käyttövarmuuden parantamiseen, jos tämä nähdään erityisenä haavoittuvuutena.

”Esimerkiksi Britanniassa samoista lähtökohdista päädyttiin siihen johtopäätökseen, että heidän pitää varmistaa, etteivät tietoliikenneyhteydet missään oloissa katkea. Paukut laitettiin siihen, eikä eristettyjen varajärjestelmien rakentamiseen. Näitä asioita pohditaan myös jo sekä kansallisesti että kansainvälisesti useissa rahoitusalan työryhmissä”, Linna sanoo.

Weurokin toteaa, että myös kansainvälisten järjestelmien suojauksia pitää parantaa.

”Alalla pohditaan, voisiko seuraava systeeminen finanssikriisi käynnistyä tietojärjestelmäkriisista, joka romahduttaisi toimijoiden välisen luottamuksen”, Weuro sanoo.

Siihen eivät kansalliset ratkaisut auttaisi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kyberuhat
 • Pankit
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  5. 5

   Häirintään tulee järeämpi suoja: Suomi ottaa käyttöön satelliittipaikannuksen, joka on turvallisempi kuin 1970-luvulla kehitetty gps

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Isäpuolensa raiskaamaksi joutunut nainen synnytti lapsen käymälään, nyt 20-vuotiasta äitiä uhkaa jopa 20 vuoden vankeus El Salvadorissa

  8. 8

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  9. 9

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  10. 10

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää