Talous

1 500 suomalaista odottaa yhä saataviaan Anttilan konkurssipesältä, sadat heistä jäävät ilman rahojaan

Anttilan konkurssin jäljiltä saataviaan kaipaa edelleen 1 500 kuluttajaa, mutta sadat ovat jäämässä ilman rahojaan.

Anttilan konkurssin yhteydessä tappiota kärsineiden kuluttajien yli kaksivuotinen odotus saattaa piakkoin olla päättymässä. Konkurssipesänhoitaja Mikko Tiilikka kertoo, että ensimmäiset saatavat on tarkoitus saattaa maksuun mahdollisimman pian.

”Uskon, että osuudet saadaan maksuun syksyn–alkutalven aikana”, Tiilikka sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesällä 2016 konkurssiin hakeutuneen Anttilan konkurssipesällä on tällä hetkellä varoja joitakin kymmeniä miljoonia euroja, maksamattomia velkoja taas enimmillään 286 miljoonaa euroa. Velkojia on tällä hetkellä yhteensä noin 2000 kappaletta.

Alla olevasta videosta voi katsoa perinteikkään Anttila-ketjun lyhyen historiikin. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Velkojista noin 1 500 on Anttilan kuluttaja-asiakkaita, jotka kaipaavat rahojaan takaisin pääosin käyttämättä jääneistä lahjakorteista sekä pankkikortilla ketjun verkkokaupoista ostetuista tuotteista.

Kuluttajasaatavat vaihtelevat muutamista euroista yli tuhannen euron saataviin. Konkurssiprosessin ollessa edelleen kesken Tiilikka ei vielä halua arvella tarkkaa jako-osuutta eli määrää, jonka kuluttajat tulevat ostoksen hinnasta saamaan takaisin.


”En halua, että kuluttajat ensin innostuvat ja sitten pettyvät. Sanotaan kuitenkin, että jako-osuudesta on tulossa poikkeuksellisen suuri”, Tiilikka sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tyypillinen jako-osuus on Tiilikan mukaan konkurssimaailmassa noin 5–10 prosenttia, mikä pesänhoitajan mukaan tullaan Anttilan tapauksessa ylittämään moninkertaisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jako-osuusprosentti kertoo sen, kuinka suureen osaan konkurssipesän veloista sen varat tulevat riittämään. Jos konkurssipesän varat riittävät esimerkiksi puoleen pesän veloista, on jako-osuus 50 prosenttia ja näin tuhannen euron saatavasta saisi 500 euroa takaisin.

Kuluttajasaatavat ovat Anttilan konkurssipesän varoja jaettaessa samalla viivalla yritysvelkojien kanssa, mutta pienimpiä summia takaisin haluavat joutuvat kuitenkin todennäköisesti pettymään. Konkurssilaki velvoittaa konkurssipesää maksamaan vain yli 50 euron jako-osuudet.

”Jos jollakulla on esimerkiksi ollut käyttämätön 50 euron lahjakortti, niin on selvää että jako-osuus tulee jäämään alle 50 euron”, Tiilikka sanoo.

Kuluttajien Anttila-saatavat ovat euromääräisesti konkurssipesän pienimpien velkojen joukossa, ja 50 euroa tai sitä pienempää summaa Anttilalta velkovia henkilöitä on jakoluettelon perusteella noin nelisensataa. Alle sataa euroa velkovia noin 1500 yksityishenkilön joukosta on yhteensä noin 900.

Jos jako-osuudeksi tulisi lopulta esimerkiksi 20 prosenttia, ylittyisi 50 euron maksuraja saatavan ollessa 250 euroa, 40 prosentin jako-osuudella saatavaa tulisi varmasti vähintään 125 euroa velkoville.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päätöstä siitä, tullaanko alle 50 euron jako-osuutta haluaville ilmoittamaan erikseen siitä, ettei jako-osuutta ole tulossa, ei ole vielä tehty.

”Tavanomaisesti tästä ei tehtäisi mitään ilmoitusta, mutta Anttila on kovin monelta muultakin kantilta ollut poikkeus”, Tiilikka sanoo.

Jako-osuudesta on muodostumassa huomattavasti keskimääräistä korkeampi hyvin onnistuneiden konkurssimyyntien sekä kulukurin ansiosta, Tiilikka sanoo.


”Tavaraa onnistuttiin toimittamaan kysynnän kannalta oikeisiin tavarataloihin oikeaan aikaan. Hinnoittelu toimi, ja tavarataloja päästiin sulkemaan oikea-aikaisesti niin että kuluttajakysyntää riitti loppuun saakka”.

Anttiloiden ja Kodin1:sten konkurssialennusmyyntien pitkistä jonoista ja tungoksista ympäri maan kertoi heinäkuussa 2016 myös Helsingin Sanomat.

Kuluttajien sekä yritysten saatavien lisäksi velkojen joukossa on muun muassa ketjun työntekijöiden palkkasaatavia sekä lomakorvauksia.

Valtaosa, 213 miljoonaa euroa Anttilan tämän hetken veloista koostuu kuitenkin tavaratalotilojen vuokranantajien saatavista.

Kaikkien ketjun tavaratalojen vuokrasopimukset olivat määräaikaisia, joten niiden vuokrat ovat sopimusten loppuun saakka Anttilan laskennallista velkaa, kunnes vuokranantaja on löytänyt tiloihin uuden vuokralaisen tai kunnes sopimusaika on kulunut loppuun.

”Tarkkaa tietoa ei konkurssipesällä ole, mutta merkittävä osa tiloista on jo saatu vuokranantajan toimesta vuokrattua uudelleen.”

Kun Anttila asetettiin konkurssiin kesällä 2016, oli sillä Suomessa yhteensä 36 Anttila- ja Kodin1-tavarataloa verkkokauppoineen.


Konkurssilain mukaisesti juuri ennen konkurssia verkkokaupasta tilanneet kuluttajat menettivät rahansa, mikäli ostos oli maksettu suoraan pankkitililtä. Luottokortilla maksanut taas saattoi saada hyvityksen ostosta omalta korttiyhtiöltään.

”On käsittämätöntä, että edelleen lainsäädännössä luottokortilla ostava saa turvaa luottoyhtiöltä, mutta verkkopankilla maksava ei taas pankista. Verkkokaupassa suoritettu maksu rinnastetaan käytännössä käteiskauppaan”, Tiilikka harmittelee.

Konkurssipesän jakoluettelo vahvistettiin Helsingin käräjäoikeudessa viime perjantaina. Prosessi on Tiilikan mukaan venynyt poikkeuksellisen pitkäksi, sillä velkojien saatavat vahvistava luettelo toimitettiin tuomioistuimelle jo viime marraskuussa.

”Olemme selvitelleet tarkempia tietoja ehdollisista ja enimmäismääräisitä veloista vuokranantajavelkojilta jo viime keväästä saakka, mutta kaikkia riittäviä tietoja ei ole vielä saatu. Muuten olisimme valmiita maksamaan ennakkojako-osuudet vaikka heti”, hän sanoo.


Velkojille jaettavaksi päätyvä summa muuttunee siis edelleen, sillä konkurssipesän kaikista veloista hieman alle 240 miljoonaa euroa on niin sanotusti ehdollista tai enimmäismääräistä velkaa, jonka määrä voi vielä konkurssin edetessä kutistua.

Konkurssipesällä oli myös pidätysoikeuden tai yrityskiinnityksen nojalla etuoikeuden saataviinsa omanneita tahoja. Muutamien miljoonien eurojen etuoikeudelliset velat on pesänhoitaja Tiilikan mukaan jo pääosin maksettu.

Käsittelyä on hidastanut myös velkojien suuri määrä, minkä lisäksi osa saatavista on riitautettu.

Kuluttajien, joilla oli saatavia Anttilalta, tuli ilmoittaa saatavansa valvontakirjelmällä pesänhoitajalle joulukuun 2016 alkuun mennessä. Tiilikan mukaan määräajan jälkeen niin kutsutussa jälkivalvontoja ilmaantui enää yksittäisiä kappaleita.

Kaikkien velkojen maksaminen on tarkoitus aloittaa viimeistään talven aikana niin kutsutuilla jako-osuusennakoilla. Loput maksetaan konkurssimenettelyn päättyessä, minkä kesto tulee Tiilikan mukaan riippumaan konkurssipesän vireillä olevien ja vielä tulevien oikeudenkäyntien kestosta.

”Joka tapauksessa valtaosa konkurssipesän varallisuudesta jaetaan ennakkojako-osuuksina”, hän sanoo.

Tällä hetkellä kuluttaja voi lähinnä odottaa prosessin saattamista loppuun.

”Tällä hetkellä kuluttajan ei tarvitse tehdä mitään. Rahat tulevat sitten konkurssipesältä kunkin velkojan tilille”, hän sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuluttajat
 • anttilan konkurssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, linjasi tuomari – Floridassa hylättiin ääniä alle­kirjoitusten vuoksi

  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Uusi väestöennuste julkistetaan perjantaina, eikä sitä ole koskaan ennen pelätty näin

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Grönlannin jäätikön alta löytyi 31 kilometrin läpimittainen törmäyskraatteri

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  8. 8

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  10. 10

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää