Talous

Golfaaminen Espanjassa saa odottaa: OP-ryhmästä eläköitynyt Reijo Karhinen otti vastaan jo kolmannen merkittävän pestin

OP-ryhmän päätöksestä hakea Finanssialan jäseneksi vain kaksi kuukautta Karhisen lähdön jälkeen hän ei halua sanoa mitään. ”Luuletko, että kerron mitä ajattelen.”

Vielä puoli vuotta sitten OP-ryhmän eläkkeelle jäävä pääjohtaja Reijo Karhinen suunnitteli lähinnä golfausta Espanjassa, metsänhoitoa omalla tilallaan Savossa ja vanhojen hirsirakennusten pystyttämistä. Tai näin hän ainakin kertoi. Nyt kalenteri on taas täyttynyt.

Keskiviikkona kerrottiin, että Karhinen ryhtyy Itä-Suomen yliopiston kauppatieteen laitokselle työelämäprofessoriksi. Hän kehittää osuustoimintaopetusta ja tutkimusta professori Anu Puusan johtamassa tutkimusryhmässä.

Kesäkuussa Karhinen ryhtyi selvittämään Suomen maatalouden kannattavuutta hallituksen toimeksiannosta. Jo alkuvuodesta hänet nimitettiin uuden valtion kehitysyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi.

”Metsänhoito ja golf saavat vielä odottaa. Tämä on ollut ehdottomasti aikuiselämäni parasta aikaa. Kalenteri on ollut aika täynnä, mutta siitä voi päättää itse. Eikä ole pakko mennä joka aamu sinne laatikkoon suorittamaan asioita”, Karhinen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiirettä pitää. Karhinen tulee haastatteluun suoraan Seinäjoen-junasta. Pohjanmaalla järjestettiin maatalousselvitykseen liittyviä kuulemistilaisuuksia, joissa ruokaketjun eri osapuolet saivat esittää näkemyksiään kannattavuusongelman syistä ja ratkaisuista.

Runsaan kahden tunnin päästä hänen pitäisi jo astua seuraavaan junaan kohti Itä-Suomea. Sillä välillä pitäisi vielä ehtiä vaihtaa vähän vaatteita Kruununhaan kodissa.

Maatalouden kannattavuutta on pohdittu useissa työryhmissä aiemminkin melko laihoin tuloksin. Uskooko Karhinen viisastenkiven löytymiseen.

”No joo. Pelottavana esimerkkinä on [Mauri] Pekkarisen yritystukityöryhmä. Tulokset jäävät laihoiksi, jos niitä haetaan ihan kompromissien kautta. Minusta on selvää että alan rakenteissa on ongelmaa. Eri sektoreiden rakenteet ovat kehittyneet eritahtisesti. Vähittäiskauppa on keskittynyt rajusti, teollisuus selvästi vähemmän. Neuvotteluvoima on epätasapainossa”, Karhinen sanoo.

Karhisen mukaan myös keskusteluilmapiiri ruokaketjun toimijoiden välillä pitäisi saada rentoutumaan. Nyt se on hyvin jännitteinen ja ahdistunut. Siksi järjestetään paljon alueellisia kuulemistilaisuuksia ja internetin kautta jokainen kuluttujakin voi osallistua työhön.

”Tuottajilta tuleva viesti on se, että tulonjako ketjun sisällä ei ole oikeudenmukainen. Maatalouden rajusti kasvaneet kustannukset eivät siirry tuottajien saamiin hintoihin. Se liittyy näihin rakenteisiin. On selvää, että tämä asia on pakko ratkaista. Ei ole vaihtoehto, että ketjun yksi osa on pysyvästi tappiollista”, Karhinen sanoo.

Karhisen mukaan työn kannalta on rohkaisevaa, että moni maatilalla on kaikesta huolimatta pystynyt toimimaan kohtuullisen kannattavasti. Se ei siis ole mahdotonta.

”Ja kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että tuote eli suomalainen ruoka on erinomainen. Sitä ei vain osata jostain syystä brändätä niin, että se lisäarvo näkyisi hinnassa”, Karhinen sanoo.

Monet ruokaketjun toimijat ovat tuottajien tai asiakkaiden omistamia osuuskuntia niin kuin oli Karhisen koko työuran ainut työpaikka Osuuspankkiryhmäkin. Uudessa työelämäprofessuurissaan Karhisen on tarkoitus pohtia osuustoiminnallisen yrityksen johtamiseen liittyviä erityispiirteitä.

”Osuuskunta-ajatteluun sisältyy paljon mystiikkaa ja osuustoimintaa tunnetaan huonosti siihen nähden, että 90 prosenttia suomalaisista on jonkun osuuskunnan jäsen”, Karhinen sanoo.

Tavoitteena on kahden vuoden aikana saada aikaan kirja osuustoiminnan johtamisesta yhdessä professori Puusan kanssa.

”Katsotaan nyt. Sanotaan niin, että jos ei synny jotain kirjallista työtä, se on minulle pettymys. Työajaksi on sovittu 400 tuntia vuodessa. Jos syntyy kirja, suurin osa ajasta menee varmasti siihen. Mutta ilman muuta odotan kohtaamisia nuorten opiskelijoiden kanssa.

Miten osuustoiminnallisen yrityksen johtamisen sitten pitäisi erota tavallisesta osakeyhtiöstä?

”Isoin ero on se, että osakeyhtiössä painopiste liittyy omistajien saamaan hyötyyn. Osuustoiminnassa voi sanoa samalla tavalla, mutta omistajat ovatkin samalla sen asiakkaita tai tuottajia. On aina hyvä kysymys, että toimitaanko oikeasti näin. Osuustoimintaan pitää myös aina liittyä yhteisöllinen rooli”, Karhinen sanoo.

Sitä on esimerkiksi yliopistojen rahoitus.

Niin sanotuista työelämäprofessoreista on tullut viime vuosina yliopistomaailman muoti-ilmiö, joka on herättänyt myös kritiikkiä.

Viekö työelämässä meritoituneiden ihmisten palkkaaminen resurssit oikeaa tieteellistä tutkimusta tekevien tiedenaisten ja -miesten palkkaamiselta? Ostavatko yliopistot yrityksiltä rahoitusta palkkaamalla niiden eläkkeelle jääviä johtajia näyttäviin professorin virkoihin? Esimerkiki OP-ryhmä on osallistunut yliopistojen varainkeruukampanjoihin suurilla summilla.

Karhisen mielestä on selvää, että työelämäprofessuurien ei pidä syödä tieteen rahoitusta, mutta yritysten ja yliopistojen suhdetta hän haluaa lähentää.

”Yhä suurempi osa yliopistojen rahoituksesta tulee tulevaisuudessa varainkeruun kautta ja hyvä niin. Varainkeruuta pitäisi minusta kehittää niin, että lahjoittajista pidetään ikään kuin huolta jatkuvasti ja heidän tarpeitaan kuullaan. Meiltä puuttuu lahjoittamisen kulttuuri ja se pitäisi muuttaa”, Karhinen sanoo.

Vielä tästä on pakko kysyä: Karhisen johdolla OP-ryhmä erosi näyttävästi finanssialan yhteisestä edunvalvontajärjestöstä kaksi vuotta sitten. Ennen eropäätöstä Sampo-konserniin kuuluva If oli kannellut OP-ryhmän bonuksista Kilpailu- ja kuluttajavirastoon.

Mitä Karhinen ajattelee siitä, että uusi pääjohtaja Timo Ritakallio ehti olla virassaan vain kaksi kuukautta, kun ryhmä jo hakee uudelleen Finanssialan jäseneksi.

”Luuletko, että kerron mitä ajattelen. Se on taakse jäänyttä maailmaa, johon minulla ei ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa. Sinne ei kannata jäädä vellomaan vaan katsoa eteenpäin”, Karhinen sanoo.

Tästä linkistä pääsee osallistumaan maatalouden tulevaisuutta koskevaan kyselyyn.

Kuka?

Reijo Karhinen


 Syntynyt 1955 Juvalla.

 Vuorineuvos, kauppatieteiden maisteri.

 OP-ryhmän pääjohtaja 2007–2018. Eri tehtäviä OP-ryhmässä vuodesta 1979.

 Luja-yhtiöiden hallituksen jäsen, valtion kehitysyhtiön Vaken hallituksen puheenjohtaja, maatalouden kannattavuuden selvitysmies, Itä-Suomen yliopiston työelämäprofessori.

 Naimissa, neljä aikuista lasta ja seitsemän lastenlasta.

 Harrastaa golfia, metsänhoitoa ja vanhoja hirsitaloja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Reijo Karhinen
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  2. 2

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  3. 3

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Kymmenet ihmiset osallistuivat joukkotappeluun Helsingin Vallilassa – 18-vuotiaalle miehelle hengenvaarallisia vammoja, tutkitaan tapon yrityksenä

  6. 6

   300:aa suomalaista houkutellaan ripulirokotematkalle Beniniin – rokotteella yritetään saada kuriin tauti, joka tappaa pikkulapsia kehitysmaissa

  7. 7

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  8. 8

   Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

  9. 9

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  10. 10

   Kaduttaako brexit brittejä? Voiko sopu lähdöstä enää syntyä? HS kokosi vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin Britannian EU-erosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  6. 6

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  9. 9

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  10. 10

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Opintotuen tulorajojen nostamisen tai poistamisen vaikutukset selvitetään
  3. Afrikan eSwatinissa järjestetään ”epävaalit” – kuningas Mswati päättää kaikesta ja voi valita uuden vaimon kerran vuodessa
  4. 100 000 euron huone kommuunista – Helsingin Laajasalossa on myynnissä harvoin tarjolla oleva koti
  5. Perinteikäs Horse Show voi siirtyä ensi vuodeksi Helsingistä Espooseen – tapahtuma tuo alueelle vuosittain miljoonien tulot
  6. Kirjahylly pois olohuoneesta, kaikille pellavalakanat – Kerro, mitä sisustuksen ilmiöitä ja trendejä olet ihmetellyt
  7. 300:aa suomalaista houkutellaan ripulirokotematkalle Beniniin – rokotteella yritetään saada kuriin tauti, joka tappaa pikkulapsia kehitysmaissa
  8. Vantaan seurakunnat kaavailevat Lehtisaaren asukkaille entistä isompia vuokria, jättikorotukset saattavat kuitenkin peruuntua – ”Kokonaisuus on auki asukkaiden kannalta”
  9. Loki ja Scarlet Witch saavat omat tv-sarjansa, myös muita Marvel-elokuvien sivuhahmoja lupaillaan – Disney yrittää päästä supersankareilla Netflixin tontille
  10. Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä
  11. Tasavallan presidentin kanslialta täyskäännös: Niinistöstä kriittisen kirjan kirjoittaneet toimittajat kutsuttiin mukaan kirjamessujen keskusteluun
  12. Näytä lisää