Talous

Makuuni ei ole ainoa – Katukuva on muuttunut parissakymmenessä vuodessa rajusti, kun teknologian kehitys on pyyhkinyt kartalta yrityksiä ja kokonaisia toimialoja

Makuunin keskiviikkoinen konkurssiuutinen ei ollut ainoa laatuaan. Moni suomalainen ketju on menettänyt pelin toimialan muuttuessa tai jo siinä vaiheessa kun Pohjoismaiset kilpailijat ovat rantautuneet.

”Anttila, Seppälä, Pukeva, Maxi...”

Moni pystyy yhä palauttamaan mieleensä Itäkeskuksen mainosrallatuksen 1980-luvun lopulta. Mainoksen listaamasta neljästä vetovoimaisesta kauppaketjusta ei ole jäljellä enää yhtään.

Katso tästä Itäkeskuksen vuoden 1989 mainosvideo:Julkisivustakin ne ovat kadonneet.


Talouden suhdanteet ja tekniikan kehitys pyyhkivät vuosikymmenten kuluessa pois yrityksiä ja kokonaisia toimialoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maanantaina videovuokraamoketju Makuuni jätti konkurssihakemuksen. Vuokrattavien videoiden markkina hävisi muutamassa vuodessa, kun elokuvia alettiin vuokrata suoraan netin kautta tai katsoa Netflixistä ja muista kuukausimaksullisista suoratoistopalveluista.

Vähittäiskaupassa murros on ollut nettikaupan kasvun myötä myös raju. Moni suomalainen kauppaketju tosin menetti asemansa jo ennen verkkokauppaa. Kotimaisilla ketjuilla on ollut vaikeuksia pärjätä kilpailussa usein taitavammin johdettujen Pohjoismaisten ketjujen kanssa.

Ruben Jaarin 1930-luvulla perustama Pukeva kaatui jo 1990-luvun lamaan eli vain vähän Itäkeskuksen mainoksen jälkeen. Yritys meni konkurssiin vuonna 1993. Pukevalla oli parhaimmillaan viisi kauppaa Helsingissä, joista suurin ja tunnetuin oli Kaisaniemenkadulla sijainnut tavaratalo. Se oli 1970-luvulla Helsingin toiseksi suurin tavaratalo Stockmannin jälkeen.


Ruotsalaisen H&M:n konseptia kopioinut Seppälä toi edullisen pintamuodin Suomeen 1980-luvun alussa. Ruotsalaisketjut eivät olleet vielä rantautuneet Suomeen. Nuorisolle oli tarjolla ensimmäistä kertaa edullista kertakäyttömuotia jatkuvasti vaihtuvine mallistoineen.

Perustajasuku myi yrityksensä Stockmannilla vuonna 1988 epännistuneen ja kalliiksi käyneen maailmanvalloitusyrityksen jälkeen.


Stockmann vei Seppälät 1990-luvulla onnistuneesti Baltian ja Venäjän suuntaan, mutta sittemmin liiketoiminta painui tappiolle. Toimiva johto osti yrityksen 2015 ja yritti puhaltaa siihen henkeä. Vuonna 2017 Seppälä kuitenkin meni lopullisesti konkurssiin.

Maxi oli vasemmistolaisen osuusliikkeen Elannon hypermarketketju. Se hävisi katukuvasta, kun S-ryhmään kuuluva Helsingin osuuskauppa ja Elanto yhdistyivät vuonna 2004. Fuusion jälkeen Maxeista tuli Prismoja.


Profiililtaan epämääräinen tavarataloketju Anttila kuristui kotimaisten halpatavarataloketjujen, hypermarkettien ja nettikaupan puristukseen, vaikka Anttila oli postimyynnin uranuurtajia Suomessa.

Ketju haettiin konkurssiin vuonna 2016. Moni Anttilan postimyynnistä tavaraa ostanut asiakas odottaa yhä saataviaan konkurssipesältä.

Tiimari toi Kiinassa valmistetun bling-bling-krääsän suomalaistyttöjen ulottuville 1970-80-luvuilla. Mutta sekään ei pärjännyt kilpailussa, kun markkinoille tuli muista Pohjoismaista yrittäjiä, jotka tekivät saman vähän paremmin ja vielä vähän edullisemmin. Niillä oli selkeämpi konsepti ja tehokkaampi osto-organisaatio.


Tanskalaisen Flying Tigerin tulo markkinoille oli Tiimarille viimeinen niitti.

Kännyköiden tulo markkinoille ja muu langattoman verkkoteknologian kehittyminen on myös muuttanut katukuvaa rajusti. Langattomien lähiverkkojen eli wifin nopea leviäminen tappoi Suomesta verkkoyhteyksiä tarjoavat internet-kahvilat ennen kuin niitä ehti kunnolla syntyäkään.

Puhelinkopit hävisivät muutamassa vuodessa, kun kännykkä muutti jokaisen suomalaisen taskuun.


Media-alalla murros on ollut raju, kun tiedonvälitys on siirtynyt internetiin. Monia lehtiä on hävinnyt kokonaan. Rajuimmin teknologian murros iski ehkä nuorisolehti Suosikkiin, joka eli 50 vuotta muusikko- ja julkkistarinoilla ja lehden väliin taitetuilla julisteilla. Otavamedia lopetti lehden vuonna 2012.


Nykynuorista ajatus julkkisjuorujen lukemisesta ja kuvien katsomisesta paperilehdestä tuntuu kovin kaukaiselta, kun jokainen vähänkään tunnettu henkilö jakaa kuviaan ja elämänsä päivittäisiä yksityiskohtia sosiaalisen median eri palveluissa.

Sama murros kuin elokuvissa on tapahtunut myös musiikissa. Siitä ei ole kovin kauaa, kun Stockmannilla tai Anttilalla oli vielä levyosastot, joissa myytiin cd-levyillä musiikkia.


Levykaupan suurin buumi oli tosin ohi jo sitä ennen. Maailman suurkaupungeissa Virgin piti 1980-90-luvulla levykauppaa kalleimmilla ostoskaduilla. Suomessakin Epe Heleniuksen Epe’s levykaupat kukoistivat.


Nyt cd-levy on pitkälti kuollut, vaikka musiikkia kuunnellaan ehkä enemmän kuin koskaan. Sitä vain ei kuunnella enää juurikaan levyiltä, vaan radiosta tai Spotifysta.

Monilla aloilla teknologian ja kulutuksen murros on muokannut yrityskenttää, vaikka itse ala ei olisi hävinnyt mihinkään. Bensa-asemat eivät ole hävinneet, mutta ne ovat täysin mullistuneet. Huoltoasemilta ei saa enää autojen huoltoa niin kuin vielä joskus, koska autot ovat niin monimutkaisia ettei niiden huoltamiseen tarvittavia laitteita ja osaamista kannata joka kylän raitilla ylläpitää.


Bensakaupastakin on tullut lähinnä sisäänheittotuote, jolla asiakkaat saadaan asemien varsinaisen bisneksen eli ruokamyynnin äärelle. Samalla monia huoltoasemabrändejä on kadonnut teiden varsilta kokonaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  4. 4

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  8. 8

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  9. 9

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  10. 10

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  3. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  4. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  5. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  6. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  7. Tunti sitten
  8. Turunmaan saariston näyttävästä viranomais­operaatiosta lähti viestejä sekä ulkomaille että Suomen eduskuntaan Tilaajille
  9. CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutui eroamaan
  10. Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”
  11. FC Barcelonan pelaaminen Floridassa sai lisää vastatuulta, päätös ottelusta olisi historiallinen
  12. Presidentti Niinistö näkee avoimuudessa uhan: Suomalaisuutta voidaan käyttää peitetarkoituksiin
  13. Näytä lisää