Talous

Talouteen erikoistunut menestyskirjailija haluaisi mullistaa sosiaaliturvan ja kysyy, miksi kiusaamme vähävaraisia turhaan

Ilmaista rahaa kaikille ja lyhyemmät työviikot, ehdottaa hollantilainen Rutger Bregman – ja perustelee ehdotuksensa huolellisesti.

Ilmaista rahaa kaikille, lyhyemmät työviikot tai ainakin isommat tuopit!

Listan kolmas kohta on säe Lapinlahden Lintujen Pikkumiesten laulusta, jossa vaaditaan monenlaista parannusta tavallisten miesten elämään.

Laulu tulee mieleen, kun lukee hollantilaisen Rutger Bregmanin uutuusteosta Ilmaista rahaa kaikille ja muita ideoita, jotka pelastavat maailman.

Mutta Bregman ei ole 321-sivuisella kirjallaan liikkeellä huumorimielessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mielestään maailmantalouden ja tulonjaon voisi perusteellisesti muuttaa toisenlaiseksi, jos ihmiskunta pysähtyisi miettimään aikaansaannoksiaan ja muuttaisi nykyisiä luutuneita käytäntöjään.

Bregman muistuttaa, että ihmiskunnalla on aina ollut vaikea tunnistaa outoa käytöstään nykyajassa.

Esimerkiksi orjuutta tai naisten äänioikeuden puutetta pidettiin aikoinaan normaalina, mutta nyt täysin barbaarisena.

”Samalla lailla meistä tullaan sanomaan 2300-luvulla”, Bregman ennustaa helsinkiläisessä hotellissa, johon hän on tullut markkinoimaan uutta kirjaansa.

Bregman veikkaa, että tulevat sukupolvet tulevat todennäköisesti moittimaan meitä eläinten oikeuksien laiminlyönnistä tai siitä, että 60 prosenttia tulotasostamme riippuu siitä, mihin maahan olemme sattuneet syntymään – tai sitten suhteestamme perustuloon ja työnteon arvostukseen.

Nykyinen työssäkäyntikin voi Bregmanin mukaan näyttää satojen vuosien päästä yhtä omituiselta kuin muinaisen maya-kulttuurin rituaalimenot nykyään.

”Ihmiset menevät vapaaehtoisesti vankiloihin, joita he kutsuvat toimistoiksi, kirjoittavat raportteja, joita kukaan ei lue, lähettävät sähköposteja ihmisille, joista eivät pidä ja selaavat välillä Facebookia”, Bregman irvailee.

Uutuuskirjan ensimmäinen ja ehkä huolellisimmin perusteltu väittämä lähtee siitä, että perustulo – eli varojen antaminen vastikkeettomasti vähävaraisille – nujertaisi köyhyyden ja tulisi halvemmaksi kuin nykyiset sosiaaliturvamallit.

Toisin sanoen Bregmanin mukaan esimerkiksi työttömille kannattaisi tarjota ennemmin porkkanaa kuin keppiä.

”Ensinnäkin siksi, että ilmaisen rahan jakaminen on sivistynein ja nopein tapa poistaa köyhyyttä”, hän aloittaa.

Köyhyys tulee yhteiskunnalle hyvin kalliiksi, oli kyse sitten lasten koulutuksesta, kansanterveydestä tai rikollisuuden kasvusta, Bregman selittää.

Siksi rahan antaminen vähävaraisille tuo valtiolle säästöjä.

”Jos sinulla ei ole sydäntä, sinulla on kuitenkin lompakko”, Bregman tiivistää perustelunsa niille, jotka eivät halua antaa rahaa köyhille hyvää hyvyyttään.

Perinteisenä vastaväitteenä perustulolle ja erilaisille vastikkeettomille tuille esitetään usein sitä, että moni käyttää näitä tukia väärin.

Bregmanin mielestä on selvää, että kaikissa järjestelmissä on väärinkäyttäjiä. ”Mutta haluan lakeja, jotka toimivat 99,9 prosentille väestöstä.”

Erityisesti media nostaa esille väärinkäyttötapauksia, mutta yksittäistapausten ei pitäisi antaa häiritä kokonaiskuvaa, Bregman vaatii.

”Jos kohtelee kaikkia huijareina, sellaisia myös saa.”

Kirjassaan Bregman kritisoi sitä, kuinka vastikkeeton köyhäinapu tai sosiaaliturva on muuttunut useassa maassa vastikkeelliseksi.

”Vähävaraisen täytyy aina uudestaan todistaa kuinka toivoton tapaus hän on ja tehdä tusinoittain hakemuksia. Ja sitten yllätytään, kun nämä ihmiset masentuvat.”

Bregman kertoo Princetonin yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan köyhyydessä elävien älykkyysosamäärä heikkenee 14 yksikköä, saman verran kuin unettomuudesta kärsivillä.

Tutkijoiden mukaan syynä se, että köyhien energiasta niin suuri osa kuluu päivittäisistä perustarpeista huolehtimiseen.

”He eivät voi keskittyä pitkän ajan suunnitelmiin. Mutta jos vapautat heidät sieltä, he tekevät rankempia ratkaisuja.”

Työttömien piiskaamista töihin perustellaan usein sillä, että he tarvitsevat kannustimia.

Jos laiska saa saman kuin uurastaja, kukaan ei tee mitään, ajatellaan.

Bregman vastaa tähän väitteeseen muistuttamalla, että psykologien ja käyttäytymistieteilijöiden mukaan motivaatiota on kahdenlaista, ulkoista ja sisäistä.

Ulkoista on esimerkiksi se, että roskakuskille maksetaan sellaista palkkaa, että tuo työ alkaa kiinnostaa.

Sisäinen motivaatio syntyy puolestaan halusta tehdä.

”Ja se on äärettömän voimakasta.”

Bregman kertoo esimerkin 1960-luvun Britanniasta.

Työttömyyskorvaus oli tuohon aikaan Englannissa varsin löysä järjestelmä, käytännössä kuin kansalaispalkka, ja monen sittemmin kuuluisuuteen nousseen bändin jäsenet aloittivat uransa työttömyyskortistossa.

”Niinpä me saimme The Beatlesit ja Rolling Stonesit. Eli jos saat perustuloa, saat hyvää musiikkia.”

Bregman painottaa haastattelussa sitä, että taloudellisesti tai teknologisesti perustulon toteuttamiselle ei ole esteitä, vaan ongelma on ideologinen.

Hän sanoo olevansa mielellään väärässä, jos käytäntö näyttää oletukset ja tähänastiset onnistuneet kokeilut vääriksi.

”Silloin vaihdan mielipidettäni. Niin kuin John Maynard Keynes sanoi: ’Jos faktat muuttuvat, vaihdan mielipidettäni. Mitä sinä teet?’”

Kuka?

Ideoiden metsästäjä


 Hollantilainen Rutger Bregman (s. 1988) on kirjoittanut neljä tietokirjaa.

 Suomeksi vastikään käännetty Ilmaista rahaa kaikille ja muita ideoita, jotka pelastavat maailman (Atena 2018) on käännetty 31 kielelle ja sitä on myyty 250 000 kappaletta, kirjailija kertoo.

 Tuo kirja kertoo perustulosta, työajan jaosta ja rajojen avaamisen mahdollisuuksista ja siitä, kuinka ideologiat usein estävät kokeilemasta uudistuksia, jotka myöhemmin tuntuvat itsestäänselviltä.

 Rutger Bregman kertoo opiskelleensa historiaa Utrechtin yliopistossa, mutta jätettyään opinnot kesken huomattuaan, että yliopistoissa ei voinut pohtia suuria asioita.

 Yliopiston jälkeen hän oli vuoden sanomalehdessä toimittajana, mutta pettyi uutisten tekoon, koska ne osaltaan sotkevat käsitystä maailman suurista muutoksista. Seuraavaksi hän teki töitä verkkojulkaisussa, joka keskittyi uutisia laajempiin kokonaisuuksiin.

 Bregman kertoo olevansa yksilönvapauden kannattaja ja muistelevansa ihaillen vaikka sitä, kuinka paljon neoliberaalit taloustieteilijät Friedrich Hayek ja Milton Friedman ovat ajatuksillaan maailmaa toisen maailmansodan jälkeen muuttaneet. ”Se on tarina ideoiden voimasta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perustulo
 • Köyhyys
 • Aktiivimalli
 • Motivaatio
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – muusikko kiistää syytteet

  3. 3

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  4. 4

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  8. 8

   Myrsky iskee viikonloppuna, mutta sitä ennen Suomeen tulee hyvin lämmintä ilmaa – Meteorologi: ”Sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta”

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää