Talous

Talouteen erikoistunut menestyskirjailija haluaisi mullistaa sosiaaliturvan ja kysyy, miksi kiusaamme vähävaraisia turhaan

Ilmaista rahaa kaikille ja lyhyemmät työviikot, ehdottaa hollantilainen Rutger Bregman – ja perustelee ehdotuksensa huolellisesti.

Ilmaista rahaa kaikille, lyhyemmät työviikot tai ainakin isommat tuopit!

Listan kolmas kohta on säe Lapinlahden Lintujen Pikkumiesten laulusta, jossa vaaditaan monenlaista parannusta tavallisten miesten elämään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laulu tulee mieleen, kun lukee hollantilaisen Rutger Bregmanin uutuusteosta Ilmaista rahaa kaikille ja muita ideoita, jotka pelastavat maailman.

Mutta Bregman ei ole 321-sivuisella kirjallaan liikkeellä huumorimielessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mielestään maailmantalouden ja tulonjaon voisi perusteellisesti muuttaa toisenlaiseksi, jos ihmiskunta pysähtyisi miettimään aikaansaannoksiaan ja muuttaisi nykyisiä luutuneita käytäntöjään.

Bregman muistuttaa, että ihmiskunnalla on aina ollut vaikea tunnistaa outoa käytöstään nykyajassa.

Esimerkiksi orjuutta tai naisten äänioikeuden puutetta pidettiin aikoinaan normaalina, mutta nyt täysin barbaarisena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Samalla lailla meistä tullaan sanomaan 2300-luvulla”, Bregman ennustaa helsinkiläisessä hotellissa, johon hän on tullut markkinoimaan uutta kirjaansa.

Bregman veikkaa, että tulevat sukupolvet tulevat todennäköisesti moittimaan meitä eläinten oikeuksien laiminlyönnistä tai siitä, että 60 prosenttia tulotasostamme riippuu siitä, mihin maahan olemme sattuneet syntymään – tai sitten suhteestamme perustuloon ja työnteon arvostukseen.

Nykyinen työssäkäyntikin voi Bregmanin mukaan näyttää satojen vuosien päästä yhtä omituiselta kuin muinaisen maya-kulttuurin rituaalimenot nykyään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihmiset menevät vapaaehtoisesti vankiloihin, joita he kutsuvat toimistoiksi, kirjoittavat raportteja, joita kukaan ei lue, lähettävät sähköposteja ihmisille, joista eivät pidä ja selaavat välillä Facebookia”, Bregman irvailee.

Uutuuskirjan ensimmäinen ja ehkä huolellisimmin perusteltu väittämä lähtee siitä, että perustulo – eli varojen antaminen vastikkeettomasti vähävaraisille – nujertaisi köyhyyden ja tulisi halvemmaksi kuin nykyiset sosiaaliturvamallit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisin sanoen Bregmanin mukaan esimerkiksi työttömille kannattaisi tarjota ennemmin porkkanaa kuin keppiä.

”Ensinnäkin siksi, että ilmaisen rahan jakaminen on sivistynein ja nopein tapa poistaa köyhyyttä”, hän aloittaa.

Köyhyys tulee yhteiskunnalle hyvin kalliiksi, oli kyse sitten lasten koulutuksesta, kansanterveydestä tai rikollisuuden kasvusta, Bregman selittää.

Siksi rahan antaminen vähävaraisille tuo valtiolle säästöjä.

”Jos sinulla ei ole sydäntä, sinulla on kuitenkin lompakko”, Bregman tiivistää perustelunsa niille, jotka eivät halua antaa rahaa köyhille hyvää hyvyyttään.

Perinteisenä vastaväitteenä perustulolle ja erilaisille vastikkeettomille tuille esitetään usein sitä, että moni käyttää näitä tukia väärin.

Bregmanin mielestä on selvää, että kaikissa järjestelmissä on väärinkäyttäjiä. ”Mutta haluan lakeja, jotka toimivat 99,9 prosentille väestöstä.”

Erityisesti media nostaa esille väärinkäyttötapauksia, mutta yksittäistapausten ei pitäisi antaa häiritä kokonaiskuvaa, Bregman vaatii.

”Jos kohtelee kaikkia huijareina, sellaisia myös saa.”

Kirjassaan Bregman kritisoi sitä, kuinka vastikkeeton köyhäinapu tai sosiaaliturva on muuttunut useassa maassa vastikkeelliseksi.

”Vähävaraisen täytyy aina uudestaan todistaa kuinka toivoton tapaus hän on ja tehdä tusinoittain hakemuksia. Ja sitten yllätytään, kun nämä ihmiset masentuvat.”

Bregman kertoo Princetonin yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan köyhyydessä elävien älykkyysosamäärä heikkenee 14 yksikköä, saman verran kuin unettomuudesta kärsivillä.

Tutkijoiden mukaan syynä se, että köyhien energiasta niin suuri osa kuluu päivittäisistä perustarpeista huolehtimiseen.

”He eivät voi keskittyä pitkän ajan suunnitelmiin. Mutta jos vapautat heidät sieltä, he tekevät rankempia ratkaisuja.”

Työttömien piiskaamista töihin perustellaan usein sillä, että he tarvitsevat kannustimia.

Jos laiska saa saman kuin uurastaja, kukaan ei tee mitään, ajatellaan.

Bregman vastaa tähän väitteeseen muistuttamalla, että psykologien ja käyttäytymistieteilijöiden mukaan motivaatiota on kahdenlaista, ulkoista ja sisäistä.

Ulkoista on esimerkiksi se, että roskakuskille maksetaan sellaista palkkaa, että tuo työ alkaa kiinnostaa.

Sisäinen motivaatio syntyy puolestaan halusta tehdä.

”Ja se on äärettömän voimakasta.”

Bregman kertoo esimerkin 1960-luvun Britanniasta.

Työttömyyskorvaus oli tuohon aikaan Englannissa varsin löysä järjestelmä, käytännössä kuin kansalaispalkka, ja monen sittemmin kuuluisuuteen nousseen bändin jäsenet aloittivat uransa työttömyyskortistossa.

”Niinpä me saimme The Beatlesit ja Rolling Stonesit. Eli jos saat perustuloa, saat hyvää musiikkia.”

Bregman painottaa haastattelussa sitä, että taloudellisesti tai teknologisesti perustulon toteuttamiselle ei ole esteitä, vaan ongelma on ideologinen.

Hän sanoo olevansa mielellään väärässä, jos käytäntö näyttää oletukset ja tähänastiset onnistuneet kokeilut vääriksi.

”Silloin vaihdan mielipidettäni. Niin kuin John Maynard Keynes sanoi: ’Jos faktat muuttuvat, vaihdan mielipidettäni. Mitä sinä teet?’”

Kuka?

Ideoiden metsästäjä


 Hollantilainen Rutger Bregman (s. 1988) on kirjoittanut neljä tietokirjaa.

 Suomeksi vastikään käännetty Ilmaista rahaa kaikille ja muita ideoita, jotka pelastavat maailman (Atena 2018) on käännetty 31 kielelle ja sitä on myyty 250 000 kappaletta, kirjailija kertoo.

 Tuo kirja kertoo perustulosta, työajan jaosta ja rajojen avaamisen mahdollisuuksista ja siitä, kuinka ideologiat usein estävät kokeilemasta uudistuksia, jotka myöhemmin tuntuvat itsestäänselviltä.

 Rutger Bregman kertoo opiskelleensa historiaa Utrechtin yliopistossa, mutta jätettyään opinnot kesken huomattuaan, että yliopistoissa ei voinut pohtia suuria asioita.

 Yliopiston jälkeen hän oli vuoden sanomalehdessä toimittajana, mutta pettyi uutisten tekoon, koska ne osaltaan sotkevat käsitystä maailman suurista muutoksista. Seuraavaksi hän teki töitä verkkojulkaisussa, joka keskittyi uutisia laajempiin kokonaisuuksiin.

 Bregman kertoo olevansa yksilönvapauden kannattaja ja muistelevansa ihaillen vaikka sitä, kuinka paljon neoliberaalit taloustieteilijät Friedrich Hayek ja Milton Friedman ovat ajatuksillaan maailmaa toisen maailmansodan jälkeen muuttaneet. ”Se on tarina ideoiden voimasta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perustulo
 • Köyhyys
 • Aktiivimalli
 • Motivaatio
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   Voiko pikku­yrityksessä saada jatkossa potkut, jos myöhästelee, saa ajokiellon tai osaaminen on puutteellista? HS käy läpi hallituksen kiistellyn irtisanomis­pykälän merkitystä

  3. 3

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  6. 6

   Lehti: EU-johtajien tuki Alexander Stubbille murenemassa – keskusta­oikeistolaisen ryhmän kaikki valtio­johtajat linnoittautuivat vasta­ehdokkaan taakse

  7. 7

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  8. 8

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  9. 9

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  10. 10

   BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  4. 4

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  7. 7

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  8. 8

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  9. 9

   Ranska väläytti ensimmäistä kertaa, mikä brittejä saattaa tulevaisuudessa odottaa

  10. 10

   Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Syksyinen lehtikeli pidentää ratikoiden jarrutusmatkoja – HSL kehottaa varovaisuuteen
  3. Ennätyksellinen risteilykesä toi Helsinkiin yli puoli miljoonaa matkailijaa
  4. EU-komissio on ollut kohdellut Italiaa lempeästi, ”koska se on Italia” – Italia esitteli mielestään ”kauniin budjettiehdotuksen”
  5. Taitavan keskushyökkääjän Ville Viitaluoman jääkiekkoura on ohi
  6. Serena Williamsin valmentaja haluaisi sallia valmentamisen otteluiden aikana: ”Tennis on suurin piirtein ainoa urheilu, jossa ei saa jakaa ohjeita”
  7. Voiko pikku­yrityksessä saada jatkossa potkut, jos myöhästelee, saa ajokiellon tai osaaminen on puutteellista? HS käy läpi hallituksen kiistellyn irtisanomis­pykälän merkitystä
  8. Tunti sitten
  9. Lämmin syksy sai puut sekaisin: kirsikkapuut kukkivat Japanissa kuukausia etuajassa ja Suomessakin on nähty omenan­kukkia
  10. Oikeusministeriö käy läpi rikostaustan selvittämistä myös päiväkotien sijaisilta
  11. Lehti: EU-johtajien tuki Alexander Stubbille murenemassa – keskusta­oikeistolaisen ryhmän kaikki valtio­johtajat linnoittautuivat vasta­ehdokkaan taakse
  12. ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta
  13. Näytä lisää