Talous

Johtaisiko Trumpin syytteeseen asettaminen pörssikurssien laskuun ja tekisi ”kaikista köyhiä”? Analyytikot ja historioitsija epäilevät väitettä vahvasti

Presidentin viraltapano nostaisi presidentiksi varapresidentti Mike Pencen, joka todennäköisesti pitäisi kongressin enemmistön hyväksymät verolait ennallaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ennusti osakemarkkinoiden romahtavan, jos Yhdysvaltain senaatti hänet asetetaan syytteeseen. Samalla amerikkalaiset köyhtyisivät.

”Luulen, että kaikista tulisi hyvin köyhiä”, hän sanoi Fox News -uutiskanavalle torstain haastattelussa.

”En tiedä miten voit syyttää jotakuta, joka on tehnyt mahtavaa työtä”, hän lisäsi.

Näin Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders puolusti työnantajaansa Donald Trumpia 22. elokuuta:


Juristit voinevat selittää Trumpille, voiko rikosoikeudellista vastuusta vapautua taloudellisten toiveiden tai suojatun aseman takia. Mutta tavallisia sijoittajia voi kiinnostaa enemmän se, aiheuttaisiko presidentin syytteeseenpano osakekurssien romahduksen?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uutistoimisto AFP kertoo haastattelemiensa pörssiammattilaisten suhtautuvan Trumpin väitteisiin skeptisesti. He kutsuvat väitteitä liioitteluksi.

Silti osakemarkkinat voivat saada kolauksen, jos Trumpia kohtaan nostetaan syyte, he lisäävät.

Sijoitusjohtaja Sam Stovall CFRA-sijoitustutkimusyhtiöstä ennustaisi amerikkalaisosakkeille viiden–kymmenen prosentin rojahdusta tai jopa 20 prosentin laskua.

”Mutta emme usko, että se johtaisi taantumaan eikä siksi myöskään laskevien kurssien aikaan”, hän arvioi AFP:lle.

Yhdysvaltain osakemarkkinat ovat jatkaneet nousuaan laskutavasta riippuen noin yhdeksän vuotta, mikä on yksi pisimmistä yhtenäisistä nousuajanjaksoista koskaan.

Ympäri maailman on kinasteltu siitä, kuinka paljon viime aikojen kurssinoususta johtuu maailmantalouden yleisestä suhdanteesta, ja paljonko kurssinoususta on kiittäminen Trumpin edeltäjää Barack Obamaa ja paljonko Donald Trumpin aikaansaannoksia.

Yhtenä merkittävänä tekijänä Yhdysvaltain kurssinousuun pidetään yleisesti Trumpin ajamia veroalennuksia.

Taloushistorioitsija Charles Geisst muistuttaa AFP:lle, että Trumpin jatkaminen virassa ei ole edellytyksenä veroalennusten vaikutusten jatkumiselle, koska näille veropäätöksille on kongressin enemmistön tuki.

”Hän olettaa lausunnossaan olevansa korvaamaton markkinoille.”

Trumpin kannalta pahimmassa tapauksessa tuomio voisi johtaa viraltapanoon.

Tällöin seuraajaksi nousisi varapresidentti Mike Pence, jota pidetään veroasioissa markkinamyönteisenä, AFP arvioi.

Toisaalta Trumpin tullisotiin perustuvan kauppapolitiikan mahdollinen muutos voisi olla ainakin monien taloustieteilijöiden mieleen.

Entä mitä presidentin viranhoidolle tapahtuisi?

Se ei ole aivan selvää.

Yhdysvaltain perustuslain mukaan presidentin, varapresidentin ja presidentin kabinetin jäsenten tulisi jättää virkansa tuomiosta, jos kyse on valtiopetoksesta, lahjonnasta tai muista vakavista rikoksista, uutistoimisto Bloomberg kertoo.

Yhdysvalloissa ei ole Blombergin mukaan käyty vielä tarkempaa julkista keskustelua siitä, kuinka vakavista rikoksista Trumpia lopulta mahdollisesti syytettäisiin ja miten parlamentti niihin suhtautuisi.

Trumpia kannattavilla republikaaneilla on nyt enemmistö Yhdysvaltain kongressin edustajahuoneessa, jossa tekojen vakavuudesta poliittisella tasolla päätetään.

Yhdysvaltain presidenteistä kaksi on joutunut syytteeseen virkakautensa aikana – Andrew Johnsson vuonna 1868 ja Bill Clinton 1998, Bloomberg kertoo.

Kummankaan osalta syyte ei johtanut viraltapanoon, joka olisi vaatinut kahden kolmasosan enemmistön äänestyksessä senaatissa.

Clintonin Monica Lewinsky -skandaalissa käytiin oikeutta siitä, oliko Clinton valehdellut valaehtoisessa lausunnossaan suhteen seksuaalisuudesta.

Kurssit olivat tuolloin laskupaineissa Venäjän talouskriisin takia, mutta nousivat uuteen huippuunsa marraskuussa 1998.

Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon puolestaan erosi tehtävästään itse Watergate-skandaalin yhteydessä 1974 ennen syytteen nostamista.

Tuolloin osakkeiden hinnat olivat laskussa, mutta sen arvioitiin johtuvan lähinnä öljykriisistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Osakkeet
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  4. 4

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  7. 7

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  8. 8

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  9. 9

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää