Talous

Pääomasijoittaja takoi rahaa ja seurasi eriarvoisuuden kasvua – Sitten hän tajusi, miten sijoittajat voisivat tehdä maailmasta paremman

Sir Ronald Cohen teki vauhdikkaan uran pääomasijoittajana kunnes ymmärsi, ettei voiton tavoittelu riitä. Sitten hän alkoi puhua vaikuttavuusvallankumouksesta.

Oli vuosi 1998, kun yhden maailman suurimman yksityisen pääomasijoitusyhtiön perustaja Ronald Cohen sai alasta tarpeekseen.

Egyptistä Britanniaan 11-vuotiaana pakolaisena tullut Cohen oli nuorena idealisti. Hän hakeutui pääomasijoittamisen pariin ja oli perustamassa Apax Partners -yhtiötä 1960- ja 1970-lukujen taitteessa, koska uskoi sen luovan työpaikkoja työttömyyden kanssa painivaan Britanniaan.

Hän tuki yhdessä kollegoidensa kanssa yli 500:aa yritystä – osa niistä rikastui ja onnistui kasvattamaan toimintaansa, mutta työpaikkoja ei Cohenin toiveista huolimatta syntynyt.

Sen sijaan eriarvoisuus Britanniassa kasvoi dramaattisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vaikka loimme vaurautta ja teoriassa annoimme mahdollisuuksia, se ei muuttanut järjestelmää. Koin, että aika loppuisi, ellen jättäisi Apaxia ja uskoutuisi tekemään jotain merkityksellistä”, 73-vuotias Cohen sanoo helsinkiläishotellissa.

Lopulta hän jättäytyi pois Apaxin johdosta vuonna 2005.

Moni Cohenin kaltainen miljoonaomaisuuden kartuttanut liikemies perustaa vastaavassa tilanteessa hyväntekeväisyyssäätiön tai lahjoittaa osan varoistaan sellaiseen. Mutta Cohen aikoi keskittyä kahteen asiaan: vastuullisuussijoittamisen kehittämiseen sekä Israelin ja Palestiinan rauhanpyrkimyksiin.

”Hyväntekeväisyys on tärkeää, mutta sillä ei pystytä tuomaan ratkaisua sen tason ongelmiin, mitä meillä on”, Cohen sanoo.

Cohen viittaa erityisesti ilmastonmuutokseen ja eriarvoisuuteen, joka hänen mukaansa uhkaa jo yhteiskuntien vakautta.

Nykyään Cohen tunnetaan paitsi pääomasijoittamisen visionäärinä myös vaikuttamissijoittamisen kehittäjänä. Hän on saapunut Suomeenkin kertomaan, miksi maailma tarvitsee vaikuttavuusvallankumouksen.

Vaikuttavuussijoittaminen on laaja termi, jolla tarkoitetaan sellaista sijoitustoimintaa, jonka tähtäimenä ei ole vain voiton, vaan myös positiivisten yhteiskunta- ja ympäristövaikutusten tavoittelu. Profit with purpose, Cohen tiivistää. Siis voittoa tarkoituksella.

Yksi vaikuttavuussijoittamisen muoto on tulosperusteinen rahoitussopimus eli SIB (Social Impact Bond). Se toimii niin, että yksityiset sijoittajat ohjaavat varojaan rahastoon, jonka voimin rahoitetaan esimerkiksi maahanmuuttajien kotouttamista tai nuorten hyvinvointia edistävä hanke.

Mikäli rahoitussopimuksessa määritetyt hyvinvointitavoitteet saavutetaan – esimerkiksi tietty määrä maahanmuuttajista saa työpaikan – alkaa rahasto poikia myös taloudellista voittoa. Palveluntarjoaja, kuten kunta, maksaa toteutuneista tavoitteista, joista sijoittajat saavat sitten oman ennalta määrätyn osuutensa.

”Kun aloitin urani, minulle kerrottiin, että pääomasijoittaminen on tapa menettää rahansa. Samoin sanotaan nyt vaikuttavuussijoittamisesta. Miksi? Koska ihmiset ajattelevat vanhanaikaisesti.”

Cohenin mielestä vaikuttavuussijoittamisessa on kysymys siitä, että koko taloudellinen järjestelmä muuttuu vaikuttavuusperusteiseksi. Tämä tulee hänen mukaansa muuttamaan paitsi sijoittajien ja yritysten myös valtion ja järjestöjen toimintalogiikkaa tulosperusteisemmaksi.

Muutamien vuosien kuluttua yritysten tähtäimenä ei voi olla vain voiton maksimointi, sillä kuluttajien ja sijoittajien asettamat paineet vastuullisuudesta kasvavat koko ajan, Cohen sanoo.

Kiinnostusta vaikuttavuussijoittamiseen vaikuttaa olevan, vaikka se onkin edelleen marginaalinen ilmiö sijoitusmaailmassa. Alan verkoston GIIN:in (Globan Impact Investing Network) mukaan erilaisissa vaikuttavuusinvestointirahastoissa oli viime vuonna noin 228 miljardia dollaria.

Mutta vaikuttavuussijoittamisella ja SIB-rahastoilla on myös vastustajia, eivätkä arvioitujen hankkeiden tulokset ole vielä mullistavia. Tuore London School of Hygiene & Tropical Medicine -yliopiston raportti toteaa, ettei edelleenkään ole selvää näyttöä siitä, että SIB-hankkeet johtaisivat parempiin asiakaskokemuksiin tai kustannustehokkuuteen.

Vaikuttavuussijoittaminen nimittäin kertoo ennen muuta uusliberalistisen ajatusmallin siirtämisestä sellaisille alueille, joita ovat perinteisesti ohjanneet arvopohjaiset motiivit. Voiton tavoittelun tuominen julkisiin palveluihin ja hyväntekeväisyyteen herättää kysymyksen siitä, voidaanko esimerkiksi Suomeen saapuneet pakolaiset nähdä rahan tekemisen kohteina. Toimintalogiikan muutos saattaa tehdä apua tarvitsevista enemmän asiakkaita kuin yhteisön jäseniä.

Entä viekö vaikuttavuussijoittaminen valtion vastuun yksityisille sijoittajille?

”Siitä ei ole kysymys”, Cohen sanoo.

”Se on pelko, joka liittyy yksityistämiseen, mutta vaikuttavuussijoittaminen ei ole yksityistämistä.”

Cohenin mukaan hyvinvointivaltiot eivät enää pysty ratkaisemaan ongelmiaan yksin. On hankalaa verottaa ja jakaa resursseja nykyistä enempää, hän sanoo. Cohenin mukaan vaikuttavuussijoittaminen voi korjata valtioiden puutteita.

”Valtiot eivät voi ottaa riskejä samalla tavalla kuin sijoittajat. Rahastot ovat myös pitkäjänteisiä ja yltävät yli hallituskausien.”

Cohen on luottavainen, että toimintalogiikan käänne tapahtuu pian. Syy optimismiin on etenkin nuorissa yrittäjissä, jotka ovat Cohenin mukaan omaksuneet sen, ettei pelkkä voiton tavoitteleminen ole tyydyttävää.

Sosiaalinen yrittäjyys on nosteessa muutenkin. Cohen antaa esimerkiksi Teslan, vaikka yhtiöllä onkin nyt haasteita toimitusjohtajan Twitter-möläytysten takia.

Elon Musk on jo muuttanut autoteollisuutta. Yksi mies. Koska hänen tavoitteenaan ei ollut vain voiton tavoittelu vaan myös päästöjen vähentäminen, hän loi suuren liiketoiminnan.”

Cohenia on nimitetty myötätuntoiseksi kapitalistiksi.

Kuvaus on siinä mielessä osuva, että Cohen tiivistää vaikuttavuusvallankumouksen siihen, että näkymättömän käden sijaan markkinoita ohjaa näkymätön sydän.

Näkymätön käsi on taloustieteilijä Adam Smithin 1700-luvulla teoksessaan Kansojen varallisuus esittelemä vertauskuva. Smithin mukaan näkymätön käsi ohjaa markkinoita niin, että omaa etuaan ajattelevien yksilöiden toiminta hyödyttää lopulta koko yhteiskuntaa.

”Itseasiassa Smith oli ylpeämpi ensimmäisestä kirjastaan The Theory of Moral Sentiments, joka käsitteli sitä, miten ihmiset toimivat altruistisin perustein”, Cohen huomauttaa.

”Jos hän olisi keksinyt keinon mitata vaikuttavuutta, hän olisi yhdistänyt nämä teokset ja tuonut näkymättömän sydämen ohjaaman markkinoiden näkymätöntä kättä.”

SIB-rahastot kiinnostavat myös Suomessa

Sir Ronald Cohenin mukaan Suomi saa pian erinomaisen mahdollisuuden toimia vastuullisuussijoittamisen lippulaivana, kun EU-puheenjohtajuuskausi alkaa ensi kesänä.

Suomi on Sitran projektijohtaja Mika Pyykön mukaan jo herättänyt kiinnostusta maailmalla SIB-kokeiluistaan. Tällä hetkellä meneillään on kolme SIB-rahastoihin, eli tulosperusteista rahoitussopimukseen, perustuvaa hanketta, joissa yksityisellä pääomalla rahoitetaan hyvinvointia edistäviä projekteja.

Yksi näistä tähtää julkisen sektorin työhyvinvoinnin edistämiseen, toinen lasten ja nuorten lastensuojelutarpeiden vähentämiseen ja kolmas maahanmuuttajien kotouttamiseen ja työnsaantiin.

Rahastoja hallinnoi esimerkiksi FIM-varainhoitoyhtiö ja vaikuttavuusinvestointirahastojen hallinnointiin erikoistunut Epiqus Oy. Tulospalkkioiden maksajina on työ- ja elinkeinoministeriö ja kuntia.

”On vielä liian varhaista arvioida taloudellisia vaikutuksia, mutta toiminnallisesti hankkeet vaikuttavat onnistuneilta”, Pyykkö sanoo.

Hänen mukaansa suomalaisilla sijoittajilla on kohtalaista kiinnostusta vaikuttavuussijoittamiseen. Palveluntarjoajien värväämisessä on sen sijaan ollut enemmän haasteita.

”Joissain tilanteissa on ollut vaikeampaa saada julkisen sektorin työntekijät ymmärtämään se, että he maksaisivatkin vain tuloksista, eivätkä budjetoi koko hankkeeseen.”

Pyykön mukaan vaikuttavuusinvestoinnin ja SIB-rahastoille on Suomessa kysyntää erityisesti ennaltaehkäisevissä toimissa.

Suomessa on vuodesta 2015 toiminut vaikuttavuussijoittamisen kansainväliseen verkostoon kuuluva ohjausryhmä. Se selvittää SIB-rahastojen lisäksi muunlaisia vaikuttavuussijoittamisen tapoja, jotka voisivat saada jalansijaa Suomessa.

Kuka?

Sir Ronald Cohen


 Syntyi vuonna 1945 Egyptissä.

 Valmistunut Oxfordin yliopistosta ja Harvard Business Schoolista.

 Perusti Brittien ja Euroopan pääomasijoitusyhdistykset.

 Toimii perustamansa Portland Trust -säätiön puheenjohtajana. Säätiö tukee Israelin ja Palestiinan välistä taloudellista yhteistyötä.

 On 1990-luvun puolivälistä asti tukenut Britannian Labour-puoluetta.

 Naimisissa elokuvatuottaja Sharon Harel-Cohenin kanssa. Heillä on kaksi lasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  5. 5

   Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

  6. 6

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  8. 8

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Soinin luottamusäänestys synnytti poikkeuksellisen riidan kokoomuksen ja keskustan välille – kenen arvoja pääministeri oikeastaan kommentoi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  7. 7

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  8. 8

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää