Talous

Arvostettu taloustutkija esittää kirjassaan kaksi visiota euron tulevaisuudesta – molemmat ovat synkkiä

Ashoka Modyn teos tulee vaikuttamaan eurosta käytävään keskusteluun, kirjoittaa Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Tietokirja

Ashoka Mody: EuroTragedy: A Drama in Nine Acts

Eurokriisin pahimmista ajoista on jo yli puoli vuosikymmentä ja myös kriisimaiden taloudet ovat olleet jo usean vuoden kasvussa. Tästä huolimatta kysymys euroalueen toimivuudesta ei ole poistunut. Sekä tutkijat että päätöksentekijät joutuvat edelleenkin pohtimaan euron kestävyyttä.

Peruskysymys on, mihin mittaan saakka yhteinen raha ja siitä seuraava yhteinen rahapolitiikka edellyttävät yhteisiä instituutioita ja yhteistä politiikkaa muilla talouden ja politiikan osa-alueilla. Yhden koulukunnan mukaan yhteinen raha voi toimia hyvin vain, kun myös finanssipolitiikasta eli julkisista menoista ja verotuksesta päätetään yhtä keskitetysti. Se tarkoittaa myös, että suuretkin tulonsiirrot jäsenmaiden välillä pitää hyväksyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rahaliitto syntyi tässä suhteessa epätäydellisenä ja sitä se on edelleen.

Maailmanpankissa ja Kansainvälisessä valuuttarahastossa pitkän uran tehnyt intialaissyntyinen ekonomisti Ashoka Mody kertoo keväällä julkaistussa sujuvasti kirjoitetussa kirjassaan Euro Tragedy euron tarinan tästä lähtökohdasta. Tarina on hyvin euroskeptinen. Euron käyttöön ottamisesta ja mukaan tulevista maista päätettiin poliittisin perustein mutta samalla hylättiin ajatus yhteisestä finanssipolitiikasta ja tähän liittyvästä yhteisvastuusta, koska näille ei ollut poliittista tukea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mody dokumentoi hyvin, että ristiriita tunnistettiin. Keskeiset päätöksentekijät katsoivat kuitenkin sen kanssa voitavan elää kahdella, osin ristiriitaisella perusteella. Yhtäältä esitettiin ajatus, että yhteinen raha yhtäläistää talouksien rakenteita, jolloin yksi rahapolitiikka sopii aiempaa paremmin jäsenmaille. Samoin ajateltiin, että jäsenmaiden finanssipolitiikat muuttuvat kurinalaisemmiksi maissa, joissa tässä suhteessa oli ollut ongelmia, koska jäsenmaiden keskuspankeilla ei olisi enää mahdollisuutta huolehtia ”setelirahoituksella” valtionvelan hoidosta.

Toinen – kyynisempi – ajatus oli, että epätäydellinen rahaliitto täydentyy kriisien kautta. Kun ilman yhteistä finanssipolitiikkaa oleva euroalue joutuu vaikeuksiin, tulee välttämäksi ja poliittisesti mahdolliseksi muuttaa instituutioita ja toimintatapoja, toisin sanoen hyväksyä myös finanssipolitiikan keskittäminen.

Pääsyylliset epätäydellisen euron syntymiseen Modyn tarinassa ovat Ranska ja Saksan liittokansleri Helmut Kohl. Ranskaa motivoi halu saada Bundesbankin määrittämä rahapolitiikka yhteisen päätöksenteon piiriin. Kohlin motivaatiosta Mody on epävarmempi. Hän kiistää ajatuksen, että kyse olisi ollut tarpeesta ”ostaa” Ranskan hyväksyntä Saksojen uudelleenyhdistymiselle. Sen sijaan hän spekuloi Kohlin halulla kirjoittaa itsensä historiaan Euroopan suurena yhdentäjänä, Saksojen yhdistämisen jatkoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mody kuvaa osin hyvinkin seikkaperäisesti eurokriisin taustaa ja vaiheita. Maiden väliset erot ennen kaikkea tuottavuuden kehityksessä johtivat epätasapainoihin yhteisen rahapolitiikan oloissa. Pääsyiksi kriisin syvyydelle hän nostaa liian kireän finanssipolitiikan. Niin sanotuissa kriisimaissa ongelmia pahensivat liian kireä rahapolitiikka ja pankkiongelmien hidas hoitaminen. Mody pitää virheenä sitä, ettei Kreikan velkoja järjestelty heti uudelleen, jolloin rahoitustuen tarve ja finanssipolitiikan kiristys olisivat jääneet vähäisiksi. Tuki herätti närkästystä pohjoisen Euroopan maissa ja tuen ehdot tukea saaneissa maissa. Alueen poliittinen yhtenäisyys heikkeni.

Euron tulevaisuudesta Modylla on kaksi visiota. Ensimmäistä hän kutsuu nimellä ”lisää samaa”. Hän ei pidä realistisena liittovaltiomaista rakennetta, jossa olisi selkeää keskitettyä finanssipoliittista päätösvaltaa. Kansalaisilta ei yksinkertaisesti ole saatavissa tukea tällaiselle. Pyrkimys tähän samalla kun jäsenmaiden väliset taloudelliset erot pysyvät suurina tai kasvavat, johtavat poliittisten ristiriitojen voimistumiseen. Italiasta tulee jossain vaiheessa kriisin keskipiste. Muiden jäsenmaiden ja Euroopan keskuspankin halu tukea Italiaa muodostuu riskien suuruuden takia kyseenalaiseksi. Italiaa puolestaan houkuttaa eroaminen. Ero olisi kuitenkin tuhoisa Italialle ja johtaisi kriisiin laajemminkin. Parhaimpana tämän vision päätepisteenä Mody näkee Saksan, ja ehkä joidenkin muiden vahvojen maiden, eron eurosta.

Toinen visio on finanssipoliittisen vastuun jättäminen selkeästi jäsenmaille, kun sitä nyt säädellään vakaus- ja kasvusopimuksella. Tässä visiossa markkinakuri estäisi jäsenmaiden ylivelkaantumisen. Euroopan keskuspankin mandaattia laajennettaisiin hintavakaudesta myös työttömyyden vähentämiseen. EU:n pitäisi keskittyä yhteismarkkinoiden ja osaamisen vahvistamiseen. Euro jäisi olemaan, mutta rahaliiton sijasta EU:n poliittisena ytimenä olisi intellektuaalinen yhteisö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Modyn tulkinnat euron synnystä ja eurokriisistä sekä visiot euron tulevaisuudesta ovat selkeitä ja johdonmukaisia ja myös kiusallisen purevia euroa menestystarinana pitäneille. Mody sivuuttaa kuitenkin selkeyttä haittaavat näkökulmat liian kevyesti.

Esimerkiksi painottaessaan maiden välisen finanssipoliittisen tasauksen tärkeyttä rahaliiton toimivuudelle hän sivuuttaa sen, ettei Yhdysvalloissakaan tällainen tasaus ole tasoittanut osavaltioiden eritahtisia suhdanteita merkittävästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mody kritisoi perustellusti Euroopan keskuspankin rahapolitiikkaa liian kireäksi kriisin eräissä vaiheissa, mutta nojaa kritiikissään liikaa EKP:n mandaatin asettamiin rajoituksiin. Todellisuudessa EKP on kyennyt halutessaan keventämään politiikkaa ja myös niin tehnyt, jopa epätavanomaisin keinoin.

Arvostellessaan velkajärjestelyn hylkäämistä Kreikan kriisissä toukokuussa 2010 Mody ei pane lainkaan painoa sille, että tuolloin ei ollut vielä olemassa mitään turvamekanismeja muille maille ja että finanssikriisin liikkeelle sysänneestä Lehmanin nurinmenosta oli vasta puolitoista vuotta. Myös Euroopan keskuspankin johtaja Jean-Claude Trichet ja Yhdysvaltain valtiovarainministeri Timothy Geithner suhtautuivat velkajärjestelyyn hyvin kielteisesti. Ei ole hämmästyttävää, että euroalueen poliittiset päättäjät kokivat velkajärjestelyn riskit suuriksi.

Kirjasta saattaa myös saada vaikutelman, että euro olisi esimerkiksi Italian suhteellisen taantuman syy. Vaikka voikin väittää, että euro on kärjistänyt Italian ongelmia, ongelmien perussyiden täytyy olla muualla. Hidas tuottavuuden kasvu ja alhainen työllisyysaste olivat olemassa jo ennen euroaikaa. On Italian poliittisen järjestelmän ongelma, ettei se kyennyt hyödyntämään euron alentamaa korkotasoa.

Modyn maalaama visio koossa pysyvästä eurosta jää myös ohueksi. Hän ei lainkaan mainitse pankkiunionia tai pääomamarkkinaunionia keinoina vähentää ja hallita riskejä tai kiinnitä huomiota velkajärjestelypolitiikkaan liittyviin siirtymäongelmiin. Näiden pohtiminen olisi ollut teeman kannalta hyödyllisempää kuin pitkät pätkät koulutuksen ja osaamisen ylistystä Merkelin suuhun kirjoitetussa fiktiivisessä puheessa.

Ajattelipa euroasioista itse mitä tahansa, Modyn ”Euro Tragedy” on lukemisen arvoinen teos, joka tulee vaikuttamaan eurosta käytävään keskusteluun.

Kirjoittaja Vesa Vihriälä on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja.   Oikaisu 26.8. klo 9.10: Kirjoituksen aiemmassa versiossa mainittiin, että Timothy Geithner olisi ollut Yhdysvaltain keskuspankin johtaja. Hän oli valtiovarainministeri.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirja-arvostelut
 • Rahapolitiikka
 • Euro
 • Kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

  4. 4

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Renaultin toimitusjohtaja pidätetty Japanissa – Yhtiön osake laski 12 prosenttia

  6. 6

   Ministeri Terho: Sopimuksen myyminen Britanniaan on ”aikamoinen valtionaisteko” – Kaikki jäävät EU-maat tukevat brexit-sopimusta

  7. 7

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  8. 8

   F1-sarja vitsailee Räikkösen todella nopealla kolarilla: ”Jos maanantai olisi kisalähtö”

  9. 9

   Professori: Tiedustelulakien pykälistä 30 ristiriidassa perustuslain kanssa – ”Lienee uusi Suomen ennätys”

  10. 10

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  6. 6

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  8. 8

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  9. 9

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää