Talous

Arvostettu taloustutkija esittää kirjassaan kaksi visiota euron tulevaisuudesta – molemmat ovat synkkiä

Ashoka Modyn teos tulee vaikuttamaan eurosta käytävään keskusteluun, kirjoittaa Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Tietokirja

Ashoka Mody: EuroTragedy: A Drama in Nine Acts

Eurokriisin pahimmista ajoista on jo yli puoli vuosikymmentä ja myös kriisimaiden taloudet ovat olleet jo usean vuoden kasvussa. Tästä huolimatta kysymys euroalueen toimivuudesta ei ole poistunut. Sekä tutkijat että päätöksentekijät joutuvat edelleenkin pohtimaan euron kestävyyttä.

Peruskysymys on, mihin mittaan saakka yhteinen raha ja siitä seuraava yhteinen rahapolitiikka edellyttävät yhteisiä instituutioita ja yhteistä politiikkaa muilla talouden ja politiikan osa-alueilla. Yhden koulukunnan mukaan yhteinen raha voi toimia hyvin vain, kun myös finanssipolitiikasta eli julkisista menoista ja verotuksesta päätetään yhtä keskitetysti. Se tarkoittaa myös, että suuretkin tulonsiirrot jäsenmaiden välillä pitää hyväksyä.

Rahaliitto syntyi tässä suhteessa epätäydellisenä ja sitä se on edelleen.

Maailmanpankissa ja Kansainvälisessä valuuttarahastossa pitkän uran tehnyt intialaissyntyinen ekonomisti Ashoka Mody kertoo keväällä julkaistussa sujuvasti kirjoitetussa kirjassaan Euro Tragedy euron tarinan tästä lähtökohdasta. Tarina on hyvin euroskeptinen. Euron käyttöön ottamisesta ja mukaan tulevista maista päätettiin poliittisin perustein mutta samalla hylättiin ajatus yhteisestä finanssipolitiikasta ja tähän liittyvästä yhteisvastuusta, koska näille ei ollut poliittista tukea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mody dokumentoi hyvin, että ristiriita tunnistettiin. Keskeiset päätöksentekijät katsoivat kuitenkin sen kanssa voitavan elää kahdella, osin ristiriitaisella perusteella. Yhtäältä esitettiin ajatus, että yhteinen raha yhtäläistää talouksien rakenteita, jolloin yksi rahapolitiikka sopii aiempaa paremmin jäsenmaille. Samoin ajateltiin, että jäsenmaiden finanssipolitiikat muuttuvat kurinalaisemmiksi maissa, joissa tässä suhteessa oli ollut ongelmia, koska jäsenmaiden keskuspankeilla ei olisi enää mahdollisuutta huolehtia ”setelirahoituksella” valtionvelan hoidosta.

Toinen – kyynisempi – ajatus oli, että epätäydellinen rahaliitto täydentyy kriisien kautta. Kun ilman yhteistä finanssipolitiikkaa oleva euroalue joutuu vaikeuksiin, tulee välttämäksi ja poliittisesti mahdolliseksi muuttaa instituutioita ja toimintatapoja, toisin sanoen hyväksyä myös finanssipolitiikan keskittäminen.

Pääsyylliset epätäydellisen euron syntymiseen Modyn tarinassa ovat Ranska ja Saksan liittokansleri Helmut Kohl. Ranskaa motivoi halu saada Bundesbankin määrittämä rahapolitiikka yhteisen päätöksenteon piiriin. Kohlin motivaatiosta Mody on epävarmempi. Hän kiistää ajatuksen, että kyse olisi ollut tarpeesta ”ostaa” Ranskan hyväksyntä Saksojen uudelleenyhdistymiselle. Sen sijaan hän spekuloi Kohlin halulla kirjoittaa itsensä historiaan Euroopan suurena yhdentäjänä, Saksojen yhdistämisen jatkoksi.

Mody kuvaa osin hyvinkin seikkaperäisesti eurokriisin taustaa ja vaiheita. Maiden väliset erot ennen kaikkea tuottavuuden kehityksessä johtivat epätasapainoihin yhteisen rahapolitiikan oloissa. Pääsyiksi kriisin syvyydelle hän nostaa liian kireän finanssipolitiikan. Niin sanotuissa kriisimaissa ongelmia pahensivat liian kireä rahapolitiikka ja pankkiongelmien hidas hoitaminen. Mody pitää virheenä sitä, ettei Kreikan velkoja järjestelty heti uudelleen, jolloin rahoitustuen tarve ja finanssipolitiikan kiristys olisivat jääneet vähäisiksi. Tuki herätti närkästystä pohjoisen Euroopan maissa ja tuen ehdot tukea saaneissa maissa. Alueen poliittinen yhtenäisyys heikkeni.

Euron tulevaisuudesta Modylla on kaksi visiota. Ensimmäistä hän kutsuu nimellä ”lisää samaa”. Hän ei pidä realistisena liittovaltiomaista rakennetta, jossa olisi selkeää keskitettyä finanssipoliittista päätösvaltaa. Kansalaisilta ei yksinkertaisesti ole saatavissa tukea tällaiselle. Pyrkimys tähän samalla kun jäsenmaiden väliset taloudelliset erot pysyvät suurina tai kasvavat, johtavat poliittisten ristiriitojen voimistumiseen. Italiasta tulee jossain vaiheessa kriisin keskipiste. Muiden jäsenmaiden ja Euroopan keskuspankin halu tukea Italiaa muodostuu riskien suuruuden takia kyseenalaiseksi. Italiaa puolestaan houkuttaa eroaminen. Ero olisi kuitenkin tuhoisa Italialle ja johtaisi kriisiin laajemminkin. Parhaimpana tämän vision päätepisteenä Mody näkee Saksan, ja ehkä joidenkin muiden vahvojen maiden, eron eurosta.

Toinen visio on finanssipoliittisen vastuun jättäminen selkeästi jäsenmaille, kun sitä nyt säädellään vakaus- ja kasvusopimuksella. Tässä visiossa markkinakuri estäisi jäsenmaiden ylivelkaantumisen. Euroopan keskuspankin mandaattia laajennettaisiin hintavakaudesta myös työttömyyden vähentämiseen. EU:n pitäisi keskittyä yhteismarkkinoiden ja osaamisen vahvistamiseen. Euro jäisi olemaan, mutta rahaliiton sijasta EU:n poliittisena ytimenä olisi intellektuaalinen yhteisö.

Modyn tulkinnat euron synnystä ja eurokriisistä sekä visiot euron tulevaisuudesta ovat selkeitä ja johdonmukaisia ja myös kiusallisen purevia euroa menestystarinana pitäneille. Mody sivuuttaa kuitenkin selkeyttä haittaavat näkökulmat liian kevyesti.

Esimerkiksi painottaessaan maiden välisen finanssipoliittisen tasauksen tärkeyttä rahaliiton toimivuudelle hän sivuuttaa sen, ettei Yhdysvalloissakaan tällainen tasaus ole tasoittanut osavaltioiden eritahtisia suhdanteita merkittävästi.

Mody kritisoi perustellusti Euroopan keskuspankin rahapolitiikkaa liian kireäksi kriisin eräissä vaiheissa, mutta nojaa kritiikissään liikaa EKP:n mandaatin asettamiin rajoituksiin. Todellisuudessa EKP on kyennyt halutessaan keventämään politiikkaa ja myös niin tehnyt, jopa epätavanomaisin keinoin.

Arvostellessaan velkajärjestelyn hylkäämistä Kreikan kriisissä toukokuussa 2010 Mody ei pane lainkaan painoa sille, että tuolloin ei ollut vielä olemassa mitään turvamekanismeja muille maille ja että finanssikriisin liikkeelle sysänneestä Lehmanin nurinmenosta oli vasta puolitoista vuotta. Myös Euroopan keskuspankin johtaja Jean-Claude Trichet ja Yhdysvaltain valtiovarainministeri Timothy Geithner suhtautuivat velkajärjestelyyn hyvin kielteisesti. Ei ole hämmästyttävää, että euroalueen poliittiset päättäjät kokivat velkajärjestelyn riskit suuriksi.

Kirjasta saattaa myös saada vaikutelman, että euro olisi esimerkiksi Italian suhteellisen taantuman syy. Vaikka voikin väittää, että euro on kärjistänyt Italian ongelmia, ongelmien perussyiden täytyy olla muualla. Hidas tuottavuuden kasvu ja alhainen työllisyysaste olivat olemassa jo ennen euroaikaa. On Italian poliittisen järjestelmän ongelma, ettei se kyennyt hyödyntämään euron alentamaa korkotasoa.

Modyn maalaama visio koossa pysyvästä eurosta jää myös ohueksi. Hän ei lainkaan mainitse pankkiunionia tai pääomamarkkinaunionia keinoina vähentää ja hallita riskejä tai kiinnitä huomiota velkajärjestelypolitiikkaan liittyviin siirtymäongelmiin. Näiden pohtiminen olisi ollut teeman kannalta hyödyllisempää kuin pitkät pätkät koulutuksen ja osaamisen ylistystä Merkelin suuhun kirjoitetussa fiktiivisessä puheessa.

Ajattelipa euroasioista itse mitä tahansa, Modyn ”Euro Tragedy” on lukemisen arvoinen teos, joka tulee vaikuttamaan eurosta käytävään keskusteluun.

Kirjoittaja Vesa Vihriälä on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja.   Oikaisu 26.8. klo 9.10: Kirjoituksen aiemmassa versiossa mainittiin, että Timothy Geithner olisi ollut Yhdysvaltain keskuspankin johtaja. Hän oli valtiovarainministeri.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirja-arvostelut
 • Rahapolitiikka
 • Euro
 • Kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  3. 3

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  4. 4

   Hallitusrintama repeilee: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”, sanoo kokoomusedustaja – HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Hallitus esittää: Jehovan todistajille ei enää vapautusta armeijasta

  6. 6

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  7. 7

   Pääkaupunkiseudun lähijunat taas myöhässä – Syynä henkilövahinko

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Meinasin sokaistua” – Vasta auenneen kauppakeskuksen huutavan kirkas mainostaulu suututtaa kalasatamalaisia, Redi pahoittelee

  10. 10

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  9. 9

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää