Talous

Yhdysvallat kiinnostui Danske Bankin Viron-yksikössä tapahtuneesta rahanpesusta – Rahojen jäljet viittasivat Putinin lähipiiriin

Yhdysvaltain viranomaisille ei ole ollut tapana haastaa pankkeja oikeuteen vaan neuvotella korvauksista. Rahanpesun toteen näyttäminen on yleensä vaikeaa. Yhdysvaltainkaan viranomaisille epäilyttävien rahavirtojen selvittäminen ei ole helppoa.

Yhdysvaltain talousrikollisuutta tutkivat viranomaiset ovat kiinnostuneet Danske Bankin Viron-yksikössä mahdollisesti tapahtuneesta rahanpesusta. Berlingske Tidende -lehden haastattelema Yhdysvaltin talousministeriön talousrikollisuus- ja terrorisminrahoitustoimistoa johtava apulaisministeri Marshall Billingslae kertoo, että tapauksen uutisointia seurataan ”hyvin tiiviisti”.

Billingslae ei voi kuitenkaan kertoa, onko toimisto itse tutkimassa tapausta.

”Meillä on tiivis yhteistyö tanskalaisten ja myös virolaisten viranomaisten kanssa”, Billingslae sanoo lehdessä.

Jos Yhdysvaltain viranomaiset päätyisivät siihen, että Danske Bankin kautta on pesty rikollista tai pakotteiden alaista venäläisrahaa, Danske Bankia voivat uhata jopa satojen miljoonien dollarien sakot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on tiedossa, että Danske Bankin Viron-yksikön kautta virtasi epämääräisten venäläisyritysten sekä Moldovasta ja Azerbaidžanista peräisin olevaa rahaa ainakin 53 miljardin Tanskan kruunun eli yli seitsemän miljardin euron edestä.

Tiedot perustuvat Berlingsken käsiinsä saamiin asiakirjoihin. Se tekisi Danske Bankista yhden keskeisistä kanavista venäläisen rahan mahdollisissa pesuoperaatioissa.

Danske Bank on myöntänyt laiminlyöneensä rahanpesun estämistä koskevia sääntöjä.

Pankkien pitää nykysääntöjen mukaan olla aina selvillä tilinomistajien todellisesta henkilöllisyydestä ja asiakasyritysten todellisista omistajista. Niiden tulee myös tuntea talletusvarojen alkuperä ja ilmoittaa viranomaisille poikkeavasta rahaliikenteestä.

Erityisen tarkasti pitää selvittää rahaliikenne, johon liittyy poliittista valtaa lähellä olevia tahoja.

Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että pankin kautta olisi todella pesty rahaa.

Toistaiseksi pankki on selvinnyt rikkeistään hyvin vähällä.

Tanskan oma finanssivalvoja antoi Danske Bankille toukokuussa tapaukseen liittyen vakavat nuhteet, ja pankki määrättiin varaamaan likviditeettipuskuriinsa viisi miljardia kruunua (670 miljoonaa euroa) maine- ja sääntörikkomusriskien varalle.

Finanssivalvoja ei katsonut omasta näkökulmastaan rikostutkintaa aiheelliseksi, mutta sellainen voi seurata silti myöhemmin.

Tanskan poliittinen johto on vakuuttanut, että Danske Bankin toimien tutkinta jatkuu. Ongelmana on, että varsinaisen rikollisen rahanpesun toteen näyttäminen on vaikeata.

Rahanpesulla tarkoitetaan esimerkiksi rikollisesti hankitun rahan alkuperän hävittämistä. Rahan alkuperä häviää, jos pankki ottaa sen talletuksena vastaan ja sillä ostetaan esimerkiksi jotain helposti rahaksi muutettavaa hyödykettä, kuten jalokiviä, kultaa tai arvopapereita.

Danske Bankin tapauksessa siirretyn rahan rikollisen alkuperän selvittäminen ei todennäköisesti ole helppoa.

Rahanpesua on voitu käyttää viime vuosina myös yksinkertaisesti rahan siirtämiseen ulkomaille Venäjältä niin, että sen alkuperäiset haltijat pysyvät piilossa. Talouspakotteet kieltävät monien Venäjän hallinnon lähipiiriin kuuluvien henkilöiden ja yritysten liiketoimet länsimaissa.

Billingslae sanoo Berlingsken haastattelussa, ettei Yhdysvaltain viranomaisillekaan ole aina mahdollista selvittää, mistä rahanpesuoperaatioissa kulkevat rahavirrat tulevat ja mihin ne päätyvät.

”Käsitykseni on, että rahat tulevat monista aktiviteeteista kuten puhtaasta korruptiosta ja varkaudesta. Kuviossa on mukana jo Putinin Pietarin-aikoina perustettuja rikollisryhmiä ja Putinin ja oligarkkien ympärillä nykyään toimivia ryhmiä. Myös Venäjän valtiokoneisto itse siirtää rahaa pahantahtoisiin hankkeisiin, jotka on suunnattu Yhdysvaltoja ja tärkeimpiä liittolaisiamme vastaan”, Billingslae sanoo.

Berlingsken tietojen mukaan Danske Bankin Viron-yksikön asiakkaana on ollut presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin liitettyjä yrityksiä, ja jotkut niistä ovat nousseet esiin aiemmin myös niin sanotussa Magnitski-tapauksessa.

Asianajaja Sergei Magnitski edusti 2000-luvun alkupuolella Venäjällä toimivaa amerikkalaisen William Browderin perustamaa varallisuudenhoitoyhtiö Hermitage Capitalia, jota syytettiin Venäjällä veropetoksesta.

Magnitskin mukaan Hermitage pantiin maksamaan veroja, jotka eivät koskaan päätyneet valtiolle vaan Venäjän hallinnon lähipiirille, joka sai siirrettyä ne muun muassa kiinteistökaupoilla ulkomaille.

Magnitski pidätettiin vuonna 2008 verorikoksista epäiltynä. Hän kuoli vankilassa epäselvissä oloissa.

Yhdysvalloissa säädettiin vuonna 2012 niin sanottu Magnitski-laki. Se kieltää Yhdysvalloissa toimivia pankkeja tekemästä liiketoimia Hermitage Capitalin varojen siirrosta epäiltyjen ja Magnitskin kuolemaan liittyvien tahojen kanssa. Myös muun muassa Viro on säätänyt vastaavan lain.

Yhdysvaltain viranomaiset eivät yleensä ole haastaneet pankkeja varsinaisesti oikeuteen, vaan niiden kanssa on neuvoteltu korvauksista. Vaikka esimerkiksi Danske Bankin toiminta Yhdysvalloissa on hyvin suppeata, se toimii dollarimarkkinoilla mikä tarkoittaa, että sen täytyy käytännössä noudattaa kaikkia Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoiden sääntöjä.

Esimerkiksi saksalainen Deutsche Bank sopi tammikuussa 2017 Yhdysvaltain ja Britannian viranomaisten kanssa maksavansa 630 miljoonan dollarin eli noin 540 miljoonan euron sakot venäläisen rahan pesemisestä. Deutsche Bankin kautta oli kulkenut noin 10 miljardin dollarin edestä ruplia länteen vastoin Venäjälle asetettuja talouspakotteita.

Pankin Moskovan-konttorin työntekijöitä avusti aktiivisesti asiakkaita rahojen siirtämisessä niin sanottujen peilikauppojen kautta.

Danske Bank ei heinäkuussa halunnut kertoa HS:lle, tutkivatko Yhdysvaltain viranomaiset pankin toimia. Pankki ei kommentoinut asiaa myöskään Berlingskelle tällä viikolla.

Danske Bank aloitti perinpohjaiset selvitykset Viron-yksikön tapahtumista vasta viime vuonna, vaikka epäilyttävä toiminta tuli sen tietoon jo 2013.

Jo aiemmissa selvityksissä pankki oli päätellyt, että rahojen jäljet viittasivat Putinin lähipiiriin. Sanomalehti Guardianin mukaan pankin työntekijöitä uhkailtiin, kun he pyrkivät selvittämään tilisiirtoja tehneiden yritysten taustoja Venäjällä.

Pääjohtaja Thomas Borgen sanoi HS:lle maaliskuussa, että pankin olisi pitänyt jo tuolloin selvittää tapahtumat perusteellisemmin, mutta että pankki ei tuolloin arvioinut oikein tapahtumien laajuutta.

Borgen vastasi vuoteen 2012 asti pankin Baltian-yksiköiden toiminnasta. Sen jälkeen yksiköistä vastasi Lars Mørch, joka erotettiin pankin palveluksesta huhtikuussa.

Danske Bank on luvannut julkistaa syyskuussa tapahtumista selvityksen, jonka se teettää ulkopuolisella asianajotoimistolla. Selvitys koskee vuosia 2007–2015.

Fakta

Rikkomuksissa on eroja


 Useat pankit ovat saaneet viime vuosina rangaistuksia rahanpesun vastaisten toimien laiminlyömisestä tai ovat sitä koskevan tutkinnan kohteena. Latviassa koko pankkijärjestelmää on ravistellut laaja rahanpesuskandaali.

 Tapauksissa on eroja. Esimerkiksi Ruotsissa Nordea sai vuonna 2015 noin viiden miljoonan euron sakon puutteista rahanpesun estämistä koskevien vaatimusten täyttämisessä. Tanskassa viranomaiset tutkivat yhä samoja asioita pankin Tanskan toiminnoissa. Tapauksissa ei ole otettu kantaa siihen, onko rikollista rahaa siirtynyt pankin kautta. Berlingske-lehden mukaan joitain epäilyttäviä veroparatiisiyrityksiä on ollut myös Nordean asiakkaina.

 Danske Bankin kohdalla pankki selvittää itse, onko pankin Viron-yksikkö peräti aktiivisesti avustanut rahanpesussa, vai onko se ainoastaan ummistanut silmänsä siirretyn rahan alkuperältä, mikä sekin on jo vakava rikkomus.

 Rahanpesun vastaiset säännöt ovat kiristyneet viime vuosina nopeasti ja pankit ovat perustaneet isoja yksiköitä valvomaan sääntöjen noudattamista. Pankkien tavallisillekin asiakkaille tekemät kyselyt tuloista ja poliittisista yhteyksistä liittyvät juuri rahanpesun torjuntaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • Rahanpesu
 • Talous
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia

   Tilaajille
  3. 3

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  4. 4

   Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

  5. 5

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  6. 6

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  7. 7

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  8. 8

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  9. 9

   Kuninkaan haave oli maailman korkein torni, jossa Koneen hissit sinkoavat ihastelijat yli 660 metriin – tulos on puoli­valmis ranka

   Tilaajille
  10. 10

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuninkaan haave oli maailman korkein torni, jossa Koneen hissit sinkoavat ihastelijat yli 660 metriin – tulos on puoli­valmis ranka Tilaajille
  3. Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme
  4. Etelänorjalaisen pikku­kaupungin rannoilla on tekeillä vallankumous, jossa suomalaisillakin on iso rooli: Frier­vuonossa liikennöi pian itse­ohjautuva laiva
  5. Nyky-yhteiskunta vaatii paljon, eikä puoli miljoonaa suomalaista pysy perässä – Raija Kokko, 48, on yksi heistä, sillä hän ei osaa lukea kunnolla Tilaajille
  6. Osa suomalaisten välisistä tuloeroista syntyy jo ensimmäisten elinvuosien aikana
  7. ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia Tilaajille
  8. Pikatestissä Teurastamolle avattu uusi Moko, jonka aamiainen ei jättänyt nälkäiseksi
  9. ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen
  10. Toivottavasti Petteri Orpoa ei valita Euroopan parhaaksi valtio­varain­ministeriksi – arvonimi herättää pahoja enteitä
  11. Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua
  12. Näytä lisää