Talous

Yhdysvallat kiinnostui Danske Bankin Viron-yksikössä tapahtuneesta rahanpesusta – Rahojen jäljet viittasivat Putinin lähipiiriin

Yhdysvaltain viranomaisille ei ole ollut tapana haastaa pankkeja oikeuteen vaan neuvotella korvauksista. Rahanpesun toteen näyttäminen on yleensä vaikeaa. Yhdysvaltainkaan viranomaisille epäilyttävien rahavirtojen selvittäminen ei ole helppoa.

Yhdysvaltain talousrikollisuutta tutkivat viranomaiset ovat kiinnostuneet Danske Bankin Viron-yksikössä mahdollisesti tapahtuneesta rahanpesusta. Berlingske Tidende -lehden haastattelema Yhdysvaltin talousministeriön talousrikollisuus- ja terrorisminrahoitustoimistoa johtava apulaisministeri Marshall Billingslae kertoo, että tapauksen uutisointia seurataan ”hyvin tiiviisti”.

Billingslae ei voi kuitenkaan kertoa, onko toimisto itse tutkimassa tapausta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meillä on tiivis yhteistyö tanskalaisten ja myös virolaisten viranomaisten kanssa”, Billingslae sanoo lehdessä.

Jos Yhdysvaltain viranomaiset päätyisivät siihen, että Danske Bankin kautta on pesty rikollista tai pakotteiden alaista venäläisrahaa, Danske Bankia voivat uhata jopa satojen miljoonien dollarien sakot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on tiedossa, että Danske Bankin Viron-yksikön kautta virtasi epämääräisten venäläisyritysten sekä Moldovasta ja Azerbaidžanista peräisin olevaa rahaa ainakin 53 miljardin Tanskan kruunun eli yli seitsemän miljardin euron edestä.

Tiedot perustuvat Berlingsken käsiinsä saamiin asiakirjoihin. Se tekisi Danske Bankista yhden keskeisistä kanavista venäläisen rahan mahdollisissa pesuoperaatioissa.

Danske Bank on myöntänyt laiminlyöneensä rahanpesun estämistä koskevia sääntöjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pankkien pitää nykysääntöjen mukaan olla aina selvillä tilinomistajien todellisesta henkilöllisyydestä ja asiakasyritysten todellisista omistajista. Niiden tulee myös tuntea talletusvarojen alkuperä ja ilmoittaa viranomaisille poikkeavasta rahaliikenteestä.

Erityisen tarkasti pitää selvittää rahaliikenne, johon liittyy poliittista valtaa lähellä olevia tahoja.

Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että pankin kautta olisi todella pesty rahaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toistaiseksi pankki on selvinnyt rikkeistään hyvin vähällä.

Tanskan oma finanssivalvoja antoi Danske Bankille toukokuussa tapaukseen liittyen vakavat nuhteet, ja pankki määrättiin varaamaan likviditeettipuskuriinsa viisi miljardia kruunua (670 miljoonaa euroa) maine- ja sääntörikkomusriskien varalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Finanssivalvoja ei katsonut omasta näkökulmastaan rikostutkintaa aiheelliseksi, mutta sellainen voi seurata silti myöhemmin.

Tanskan poliittinen johto on vakuuttanut, että Danske Bankin toimien tutkinta jatkuu. Ongelmana on, että varsinaisen rikollisen rahanpesun toteen näyttäminen on vaikeata.

Rahanpesulla tarkoitetaan esimerkiksi rikollisesti hankitun rahan alkuperän hävittämistä. Rahan alkuperä häviää, jos pankki ottaa sen talletuksena vastaan ja sillä ostetaan esimerkiksi jotain helposti rahaksi muutettavaa hyödykettä, kuten jalokiviä, kultaa tai arvopapereita.

Danske Bankin tapauksessa siirretyn rahan rikollisen alkuperän selvittäminen ei todennäköisesti ole helppoa.

Rahanpesua on voitu käyttää viime vuosina myös yksinkertaisesti rahan siirtämiseen ulkomaille Venäjältä niin, että sen alkuperäiset haltijat pysyvät piilossa. Talouspakotteet kieltävät monien Venäjän hallinnon lähipiiriin kuuluvien henkilöiden ja yritysten liiketoimet länsimaissa.

Billingslae sanoo Berlingsken haastattelussa, ettei Yhdysvaltain viranomaisillekaan ole aina mahdollista selvittää, mistä rahanpesuoperaatioissa kulkevat rahavirrat tulevat ja mihin ne päätyvät.

”Käsitykseni on, että rahat tulevat monista aktiviteeteista kuten puhtaasta korruptiosta ja varkaudesta. Kuviossa on mukana jo Putinin Pietarin-aikoina perustettuja rikollisryhmiä ja Putinin ja oligarkkien ympärillä nykyään toimivia ryhmiä. Myös Venäjän valtiokoneisto itse siirtää rahaa pahantahtoisiin hankkeisiin, jotka on suunnattu Yhdysvaltoja ja tärkeimpiä liittolaisiamme vastaan”, Billingslae sanoo.

Berlingsken tietojen mukaan Danske Bankin Viron-yksikön asiakkaana on ollut presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin liitettyjä yrityksiä, ja jotkut niistä ovat nousseet esiin aiemmin myös niin sanotussa Magnitski-tapauksessa.

Asianajaja Sergei Magnitski edusti 2000-luvun alkupuolella Venäjällä toimivaa amerikkalaisen William Browderin perustamaa varallisuudenhoitoyhtiö Hermitage Capitalia, jota syytettiin Venäjällä veropetoksesta.

Magnitskin mukaan Hermitage pantiin maksamaan veroja, jotka eivät koskaan päätyneet valtiolle vaan Venäjän hallinnon lähipiirille, joka sai siirrettyä ne muun muassa kiinteistökaupoilla ulkomaille.

Magnitski pidätettiin vuonna 2008 verorikoksista epäiltynä. Hän kuoli vankilassa epäselvissä oloissa.

Yhdysvalloissa säädettiin vuonna 2012 niin sanottu Magnitski-laki. Se kieltää Yhdysvalloissa toimivia pankkeja tekemästä liiketoimia Hermitage Capitalin varojen siirrosta epäiltyjen ja Magnitskin kuolemaan liittyvien tahojen kanssa. Myös muun muassa Viro on säätänyt vastaavan lain.

Yhdysvaltain viranomaiset eivät yleensä ole haastaneet pankkeja varsinaisesti oikeuteen, vaan niiden kanssa on neuvoteltu korvauksista. Vaikka esimerkiksi Danske Bankin toiminta Yhdysvalloissa on hyvin suppeata, se toimii dollarimarkkinoilla mikä tarkoittaa, että sen täytyy käytännössä noudattaa kaikkia Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoiden sääntöjä.

Esimerkiksi saksalainen Deutsche Bank sopi tammikuussa 2017 Yhdysvaltain ja Britannian viranomaisten kanssa maksavansa 630 miljoonan dollarin eli noin 540 miljoonan euron sakot venäläisen rahan pesemisestä. Deutsche Bankin kautta oli kulkenut noin 10 miljardin dollarin edestä ruplia länteen vastoin Venäjälle asetettuja talouspakotteita.

Pankin Moskovan-konttorin työntekijöitä avusti aktiivisesti asiakkaita rahojen siirtämisessä niin sanottujen peilikauppojen kautta.

Danske Bank ei heinäkuussa halunnut kertoa HS:lle, tutkivatko Yhdysvaltain viranomaiset pankin toimia. Pankki ei kommentoinut asiaa myöskään Berlingskelle tällä viikolla.

Danske Bank aloitti perinpohjaiset selvitykset Viron-yksikön tapahtumista vasta viime vuonna, vaikka epäilyttävä toiminta tuli sen tietoon jo 2013.

Jo aiemmissa selvityksissä pankki oli päätellyt, että rahojen jäljet viittasivat Putinin lähipiiriin. Sanomalehti Guardianin mukaan pankin työntekijöitä uhkailtiin, kun he pyrkivät selvittämään tilisiirtoja tehneiden yritysten taustoja Venäjällä.

Pääjohtaja Thomas Borgen sanoi HS:lle maaliskuussa, että pankin olisi pitänyt jo tuolloin selvittää tapahtumat perusteellisemmin, mutta että pankki ei tuolloin arvioinut oikein tapahtumien laajuutta.

Borgen vastasi vuoteen 2012 asti pankin Baltian-yksiköiden toiminnasta. Sen jälkeen yksiköistä vastasi Lars Mørch, joka erotettiin pankin palveluksesta huhtikuussa.

Danske Bank on luvannut julkistaa syyskuussa tapahtumista selvityksen, jonka se teettää ulkopuolisella asianajotoimistolla. Selvitys koskee vuosia 2007–2015.

Fakta

Rikkomuksissa on eroja


 Useat pankit ovat saaneet viime vuosina rangaistuksia rahanpesun vastaisten toimien laiminlyömisestä tai ovat sitä koskevan tutkinnan kohteena. Latviassa koko pankkijärjestelmää on ravistellut laaja rahanpesuskandaali.

 Tapauksissa on eroja. Esimerkiksi Ruotsissa Nordea sai vuonna 2015 noin viiden miljoonan euron sakon puutteista rahanpesun estämistä koskevien vaatimusten täyttämisessä. Tanskassa viranomaiset tutkivat yhä samoja asioita pankin Tanskan toiminnoissa. Tapauksissa ei ole otettu kantaa siihen, onko rikollista rahaa siirtynyt pankin kautta. Berlingske-lehden mukaan joitain epäilyttäviä veroparatiisiyrityksiä on ollut myös Nordean asiakkaina.

 Danske Bankin kohdalla pankki selvittää itse, onko pankin Viron-yksikkö peräti aktiivisesti avustanut rahanpesussa, vai onko se ainoastaan ummistanut silmänsä siirretyn rahan alkuperältä, mikä sekin on jo vakava rikkomus.

 Rahanpesun vastaiset säännöt ovat kiristyneet viime vuosina nopeasti ja pankit ovat perustaneet isoja yksiköitä valvomaan sääntöjen noudattamista. Pankkien tavallisillekin asiakkaille tekemät kyselyt tuloista ja poliittisista yhteyksistä liittyvät juuri rahanpesun torjuntaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • Rahanpesu
 • Talous
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Apina sieppasi ja tappoi vauvan Intiassa

  4. 4

   Sikariklubi vastaa oikeuden päätökseen: Tupakkakoppia ei ainakaan tule

  5. 5

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  6. 6

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  7. 7

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  8. 8

   Aku Hirviniemen tuomiota ei ole vielä annettu – eikä tuomio ratkaise sitä mitä elokuva-alan ahdistelukulttuurista pitäisi ajatella

  9. 9

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  10. 10

   Klubiskenen keskeiset nimet vaativat häirinnän, puristelun ja syrjinnän lopettamista – kuvaavat avoimessa kirjeessä karua kohtelua ja asiattomuuksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  7. 7

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  8. 8

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää