Talous

Metsäyhtiöiden pitää itse kouluttaa väkensä, jotta he saavat osaavia työntekijöitä ennätystulosta puskeville tehtailleen

Metsä Group ja UPM aloittavat laajat oppisopimuskoulutukset.

Kovaa tulosta tekevillä metsäyhtiöillä on vaikeuksia löytää sopivia työntekijöitä.

Metsäalan koulutukseen on hankala saada ihmisiä hakemaan, mutta myös sisäänpäässeitä valmistumaan. Osin syy on se, että metsäalan maine ei ole palautunut entiselleen kymmenen vuoden takaisten kovien irtisanomisten jälkeen, vaikka parin vuoden aikana suomalaiset metsäyhtiöt ovat taas investoineet miljarditolkulla tulevaisuuteen.

Maanantaina Metsä Group ja UPM ilmoittivat aloittavansa laajat oppisopimuskoulutusohjelmat.

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Boardin henkilöstöjohtaja Susanna Tainio näkee koulutusjärjestelmässä parannettavaa, jotta se tarjoaisi riittävästi sopivia työntekijöitä yhtiölle. ”Ilman omaa oppisopimuskoulutusta olisimme vaikeuksissa. Kun ihmisiä jää varsin paljon eläkkeelle, joskus on vaikeuksia löytää työntekijää tilalle.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tainio lähettää koulutuksesta päättäville terveisiä, että he muistaisivat, kuinka merkittävä työllistäjä metsäteollisuus on ja vieläpä tasaisesti ympäri maata.

Metsäteollisuus työllistää noin 42  000 ihmistä ja koko tuotantoketju puunkorjuusta lähtien 150  000 ihmistä. Neljännes metsäalan työvoimasta jää eläkkeelle kymmenen vuoden sisällä.

Esimerkiksi Kaakkois-Suomessa yli 40 prosenttia teollisuuden työpaikoista on metsäteollisuudessa. Tulosta yhtiöt tekevät enemmän kuin juuri koskaan.

Metsä Groupiin kuuluvat Metsä Board, Metsä Fibre ja Metsä Wood ilmoittivat maanantaina ottavansa noin sata henkilöä puolentoista vuoden mittaiseen tutkintotavoitteiseen oppisopimuskoulutukseen.

Soveltuva koulutustausta valittaville on sähköautomaation, prosessi- tai konetekniikan tai puualan perustutkinto tai soveltuva ammattikorkeakoulututkinto. Tainio sanoo, ettei yhtiö sinänsä lupaa varmaa työpaikkaa, mutta oppisopimuskoulutuksen käyneistä lähes kaikki ovat saaneet vakituisen työpaikan.

UPM puolestaan käynnisti maanantaina haun useaan eri koulutusohjelmaan. Haussa on avoimena yhteensä noin 70 paikkaa, jotka sijoittuvat Kaukaan, Kymin ja Pietarsaaren sellutehtaille sekä Jämsänkosken, Kaipolan, Kaukaan, Kymin, Rauman ja Tervasaaren paperitehtaille sekä Kaukaan sahalle.

UPM Ammattitutkintoon valmistavat koulutusohjelmat koostuvat käytännön harjoittelusta ja teoriaopinnoista. Koulutusohjelmat valmistavat tuotannon, sähkö/automaation sekä mekaanisen kunnossapidon tehtäviin.

Molemmilla yhtiöillä koulutus järjestetään yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten kanssa. UPM:llä on Suomessa käynnissä 15 koulutusohjelmaa, joissa opiskelee 190 henkilöä.

Metsä Groupilla koulutetaan tällä hetkellä noin 60 henkilöä eli ensi vuonna oppisopimuskoulutuksessa saattaa olla jo 160 henkilöä. Stora Enso on kouluttanut kolmen vuoden aikana pelkästään Imatran tehtailleen sata henkilöä.

Oppisopimusajalta saa myös palkkaa, joten ne ovat paljon suositumpia kuin varsinaiset metsäalan koulutuspaikat. Metsä Groupin edelliseen oppikoulutukseen haki tuhat ihmistä, joista 50 pääsi koulutukseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metsäteollisuus
 • Koulutus
 • Talous
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  8. 8

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää