Talous

Lähdössä lapsen kanssa matkalle? Ota nämä seikat huomioon, kun hankit perheellesi matkavakuutuksen

Matkavakuutuskäytännöissä on eroja muun muassa siinä, minkä ikäiset lasketaan lapsiksi. Warto-Tillanderin perhe yllättyi, kun terveiden lasten lähettäminen kotiin tulikin kalliimmaksi.

Heta Warto-Tillanderin perhettä kohtasi matkalla ikävä mutta monelle tuttu yllätys: lapsen sairaalareissu.

Perheen seitsenvuotiaan Taito-pojan umpisuoli täytyi leikata kesken Kreetan-loman. Sairaalan lisäksi täytyi löytää uusi hotelli ja lennot, koska operaatio pitäisi perheen Haniassa yli jo hankittujen paluulentojen.

Warto-Tillander pohti miehensä kanssa, kannattaako kaikkien jäädä Haniaan. Lopulta he päätyivät lähettämään vanhemmat lapset ystäväperheen kanssa Suomeen, jotta näiden ei tarvitsisi kärvistellä useita päiviä sairaalan käytävillä.

Vakuutusyhtiössä oltiin kuitenkin sitä mieltä, että vain toinen vanhemmista voi jäädä Kreikkaan vakuutusyhtiön kustannuksella, jos isommat lapsetkaan eivät jää. Perhe pitäytyi kuitenkin alkuperäisessä suunnitelmassaan ja maksoi toisen vanhemman kustannukset itse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minusta se oli outo linjaus. Jos lapset olisivat jääneet myös, silloin kaikkien kustannukset olisi katettu. Tämä meidän ratkaisummehan säästi vakuutusyhtiön rahaa.”

Warto-Tillanderin mukaan kahden aikuisen voimin oli huomattavasti helpompaa hoitaa käytännön asioita.

Suomen suurimpien vakuutusyhtiöiden Ifin, Lähi-Tapiolan, Fennian ja Turvan matkavakuutusasioista vastaa ulkomailla pohjoismainen SOS International. Sen tehtävä on auttaa asiakasta ulkomailla: etsiä perheelle sairaala, uusi hotelli ja lennot.

SOS on pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden omistama yhtiö, joka palvelee pohjoismaisia asiakkaita heidän omalla kielellään.

Säätöä syntyi Warto-Tillanderin mukaan silti. SOS International ei löytänyt perheelle hotellia täyteen varatusta Haniasta vaan ehdotti, että he yrittävät järjestää asian itse.

”Onneksi edellisen hotellimme omistajat olivat aivan ihania. Pääsimme heidän ylimääräiseen huoneeseensa, joka oli henkilökunnan majoittumiseen tarkoitettu.”

Lisäksi lennoiksi tarjottiin aluksi välilaskullisia lentoja. Esimerkiksi lento Istanbulin kautta Kreikasta Suomeen olisi kestänyt 19 tuntia.

Perhe sai suorat lennot niitä pyydettyään. Warto-Tillander ihmettelee silti, miksi ensimmäisenä tarjottiin hankalaa ja pitkää reittiä.

”Leikkauspotilaan kanssa ei voi ajatella, että on välilasku ja pitkä odotusaika toisella kentällä. Vakuutusyhtiön tehtävä on kuitenkin minimoida riskejä eikä lisätä niitä.”

 

”Lentoja varattaessa otetaan aina huomioon vakuutetun senhetkinen terveydentila ja matkustuskunto.”

Suomalaiset vakuutusyhtiöt kertovat, että he korvaavat lähtökohtaisesti helpoimmat mahdolliset lennot.

”Lentoja varattaessa otetaan aina huomioon vakuutetun senhetkinen terveydentila ja matkustuskunto. Vakuutetulle voidaan varata useampi istumapaikka tai paikka bisnesluokasta esimerkiksi tilanteessa, jossa vakuutetun koko jalka on kipsattu”, kertoo palvelupäällikkö Heidi-Maria Hänninen Lähi-Tapiolasta.

Myös hotelleista kaikki vakuutusyhtiöt kertovat yksiselitteisesti, että yhteistyökumppanin eli SOS Internationalin tehtävä on etsiä uusi majapaikka.

Eroja on kuitenkin siinä, kuinka monta vanhempaa saa jäädä kohteeseen sairaan lapsen kanssa. Lähi-Tapiola, Fennia ja Turva korvaavat ylimääräiset päivät ja lennot yhdelle vanhemmalle. Ifin vakuutuksella saa jäädä kaksi vanhempaa, jos kummallakin on vakuutus Ifissä.

”Jos tilanne on hengenvaarallinen, silloin kyllä yleensä korvataan molemmat”, kertoo Pia Jantunen SOS Internationalista.

Jantusen mukaan lapset sairastuvat tyypillisimmin vesirokkoon tai välikorvatulehdukseen. Molemmat voivat estää lentämisen.

Suosituissa kohteissa saattaa Jantusenkin mukaan käydä lomakausien aikaan niin, että suoria lentoja ei saa.

Jos asiakkaan terveydentila niin vaatii, suoraa lentoa odotetaan ja vakuutus korvaa odotusajan. SOS:llä on omat suomalaiset lääkärinsä, jotka ovat puhelimitse yhteydessä potilaaseen ja hoitavaan lääkäriin.

”He ovat erikoistuneet lentolääketieteeseen ja tekevät aina päätökset siitä, milloin saa lentää.”

Myös uuden hotellin löytyminen voi olla sesonkiaikana hankalaa, Jantunen sanoo. Hän ei kuitenkaan muista tapausta, jossa minkäänlaista hotellia ei olisi löydetty edes lähialueilta.

Näin eri vakuutusyhtiöt korvaavat lapsen sairastumisen matkalla

Lapsen sairastuminen matkalla korvataan vanhempien matkavakuutuksesta. Fennia, If ja Turva korvaavat lapset myös isovanhempien vakutuuksesta.

Lähi-Tapiolan vakuutuksella saa korvattua lapsen sairastumisen niin isovanhempien kuin aikuisten sisarustenkin vakuutuksesta. Turva laskee lapseksi alle 16-vuotiaat, Fennia ja Lähi-Tapiola alle 18-vuotiaat ja If alle 20-vuotiaat.

Yhtiöiden hinnoissa on eroja. Viikon matkavakuutus Kreikan-lomalle yhdelle aikuiselle lapset mukaan lukien on Turvassa 27 euroa, Ifissä 29,40 euroa (laskettu 40-vuotiaalle aikuiselle) ja Lähi-Tapiolassa 31 euroa.

Fenniassa vakuuttaminen on huomattavasti kalliimpaa kuin muissa yhtiöissä. Viikko Kreikassa perheen kanssa maksaa 115,88 euroa. Hinta on perhehinta, johon kuuluu kaksi aikuista ja lapset. Yhdelle aikuiselle hinta on kuitenkin sama, jos lapset haluaa mukaan vakuutukseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vakuutukset
 • Matkavakuutus
 • Lapset
 • Lomailu
 • Matkailu
 • Ulkomaat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  7. 7

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  8. 8

   Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  6. 6

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  10. 10

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Matkustaja hutki taksia tuolilla Vantaalla – ei ollut tyytyväinen matkan hintaan
  3. Chas and Dave -yhtyeen laulaja Chas Hodges kuoli 74-vuotiaana – jalkapalloseura Tottenham suree kannatuslaulujensa tekijää
  4. Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista
  5. Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  6. Arkkitehtien pelastuspartio haluaa tehdä Paimion parantolasta elämyskohteen – HS vieraili Alvar Aallon suunnittelemassa funkkisklassikossa
  7. Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta
  8. Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”
  9. Tunti sitten
  10. Sotta Pyttynen on yllättävän monitasoinen lastennäytelmä – se kertoo sotkuisesta ukista ja siististä pienestä pojasta
  11. Joe Bonamassan lento Helsinkiin muuttui vuorokauden mittaiseksi painajaiseksi – Jäähallin keikalla kitarasankari väläytti koomikon taitojaan ja säästi parhaat valttinsa loppuun
  12. HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi
  13. Näytä lisää