Talous

Lähdössä lapsen kanssa matkalle? Ota nämä seikat huomioon, kun hankit perheellesi matkavakuutuksen

Matkavakuutuskäytännöissä on eroja muun muassa siinä, minkä ikäiset lasketaan lapsiksi. Warto-Tillanderin perhe yllättyi, kun terveiden lasten lähettäminen kotiin tulikin kalliimmaksi.

Heta Warto-Tillanderin perhettä kohtasi matkalla ikävä mutta monelle tuttu yllätys: lapsen sairaalareissu.

Perheen seitsenvuotiaan Taito-pojan umpisuoli täytyi leikata kesken Kreetan-loman. Sairaalan lisäksi täytyi löytää uusi hotelli ja lennot, koska operaatio pitäisi perheen Haniassa yli jo hankittujen paluulentojen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Warto-Tillander pohti miehensä kanssa, kannattaako kaikkien jäädä Haniaan. Lopulta he päätyivät lähettämään vanhemmat lapset ystäväperheen kanssa Suomeen, jotta näiden ei tarvitsisi kärvistellä useita päiviä sairaalan käytävillä.

Vakuutusyhtiössä oltiin kuitenkin sitä mieltä, että vain toinen vanhemmista voi jäädä Kreikkaan vakuutusyhtiön kustannuksella, jos isommat lapsetkaan eivät jää. Perhe pitäytyi kuitenkin alkuperäisessä suunnitelmassaan ja maksoi toisen vanhemman kustannukset itse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minusta se oli outo linjaus. Jos lapset olisivat jääneet myös, silloin kaikkien kustannukset olisi katettu. Tämä meidän ratkaisummehan säästi vakuutusyhtiön rahaa.”

Warto-Tillanderin mukaan kahden aikuisen voimin oli huomattavasti helpompaa hoitaa käytännön asioita.

Suomen suurimpien vakuutusyhtiöiden Ifin, Lähi-Tapiolan, Fennian ja Turvan matkavakuutusasioista vastaa ulkomailla pohjoismainen SOS International. Sen tehtävä on auttaa asiakasta ulkomailla: etsiä perheelle sairaala, uusi hotelli ja lennot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SOS on pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden omistama yhtiö, joka palvelee pohjoismaisia asiakkaita heidän omalla kielellään.

Säätöä syntyi Warto-Tillanderin mukaan silti. SOS International ei löytänyt perheelle hotellia täyteen varatusta Haniasta vaan ehdotti, että he yrittävät järjestää asian itse.

”Onneksi edellisen hotellimme omistajat olivat aivan ihania. Pääsimme heidän ylimääräiseen huoneeseensa, joka oli henkilökunnan majoittumiseen tarkoitettu.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi lennoiksi tarjottiin aluksi välilaskullisia lentoja. Esimerkiksi lento Istanbulin kautta Kreikasta Suomeen olisi kestänyt 19 tuntia.

Perhe sai suorat lennot niitä pyydettyään. Warto-Tillander ihmettelee silti, miksi ensimmäisenä tarjottiin hankalaa ja pitkää reittiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Leikkauspotilaan kanssa ei voi ajatella, että on välilasku ja pitkä odotusaika toisella kentällä. Vakuutusyhtiön tehtävä on kuitenkin minimoida riskejä eikä lisätä niitä.”

 

”Lentoja varattaessa otetaan aina huomioon vakuutetun senhetkinen terveydentila ja matkustuskunto.”

Suomalaiset vakuutusyhtiöt kertovat, että he korvaavat lähtökohtaisesti helpoimmat mahdolliset lennot.

”Lentoja varattaessa otetaan aina huomioon vakuutetun senhetkinen terveydentila ja matkustuskunto. Vakuutetulle voidaan varata useampi istumapaikka tai paikka bisnesluokasta esimerkiksi tilanteessa, jossa vakuutetun koko jalka on kipsattu”, kertoo palvelupäällikkö Heidi-Maria Hänninen Lähi-Tapiolasta.

Myös hotelleista kaikki vakuutusyhtiöt kertovat yksiselitteisesti, että yhteistyökumppanin eli SOS Internationalin tehtävä on etsiä uusi majapaikka.

Eroja on kuitenkin siinä, kuinka monta vanhempaa saa jäädä kohteeseen sairaan lapsen kanssa. Lähi-Tapiola, Fennia ja Turva korvaavat ylimääräiset päivät ja lennot yhdelle vanhemmalle. Ifin vakuutuksella saa jäädä kaksi vanhempaa, jos kummallakin on vakuutus Ifissä.

”Jos tilanne on hengenvaarallinen, silloin kyllä yleensä korvataan molemmat”, kertoo Pia Jantunen SOS Internationalista.

Jantusen mukaan lapset sairastuvat tyypillisimmin vesirokkoon tai välikorvatulehdukseen. Molemmat voivat estää lentämisen.

Suosituissa kohteissa saattaa Jantusenkin mukaan käydä lomakausien aikaan niin, että suoria lentoja ei saa.

Jos asiakkaan terveydentila niin vaatii, suoraa lentoa odotetaan ja vakuutus korvaa odotusajan. SOS:llä on omat suomalaiset lääkärinsä, jotka ovat puhelimitse yhteydessä potilaaseen ja hoitavaan lääkäriin.

”He ovat erikoistuneet lentolääketieteeseen ja tekevät aina päätökset siitä, milloin saa lentää.”

Myös uuden hotellin löytyminen voi olla sesonkiaikana hankalaa, Jantunen sanoo. Hän ei kuitenkaan muista tapausta, jossa minkäänlaista hotellia ei olisi löydetty edes lähialueilta.

Näin eri vakuutusyhtiöt korvaavat lapsen sairastumisen matkalla

Lapsen sairastuminen matkalla korvataan vanhempien matkavakuutuksesta. Fennia, If ja Turva korvaavat lapset myös isovanhempien vakutuuksesta.

Lähi-Tapiolan vakuutuksella saa korvattua lapsen sairastumisen niin isovanhempien kuin aikuisten sisarustenkin vakuutuksesta. Turva laskee lapseksi alle 16-vuotiaat, Fennia ja Lähi-Tapiola alle 18-vuotiaat ja If alle 20-vuotiaat.

Yhtiöiden hinnoissa on eroja. Viikon matkavakuutus Kreikan-lomalle yhdelle aikuiselle lapset mukaan lukien on Turvassa 27 euroa, Ifissä 29,40 euroa (laskettu 40-vuotiaalle aikuiselle) ja Lähi-Tapiolassa 31 euroa.

Fenniassa vakuuttaminen on huomattavasti kalliimpaa kuin muissa yhtiöissä. Viikko Kreikassa perheen kanssa maksaa 115,88 euroa. Hinta on perhehinta, johon kuuluu kaksi aikuista ja lapset. Yhdelle aikuiselle hinta on kuitenkin sama, jos lapset haluaa mukaan vakuutukseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vakuutukset
 • Matkavakuutus
 • Lapset
 • Lomailu
 • Matkailu
 • Ulkomaat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  7. 7

   Brittihallitukselta tuki brexit-sopimukselle, mutta pääministeri Mayn asema saattaa olla uhattuna – HS näyttää EU:n pää­neuvottelijan lausunnon suorana noin kello 22

  8. 8

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  9. 9

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  10. 10

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  4. 4

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  5. 5

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  10. 10

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää