Talous

Mainoskampanja vei Niken arvosta miljardeja, ja nyt sen tennareita poltetaan – Koituuko ”monikulttuurinen kasvustrategia” kuitenkin yhtiön voitoksi?

Nike teki sopimuksen poliittisesti aktiivisen Colin Kaepernickin kanssa. Ensin laski yhtiön pörssikurssi, mutta kampanja saattaa sittenkin olla taloudellisesti järkevä.

Huuto oli heti kovaa. Urheiluvälinejätti Nike julkisti maanantaina tehneensä mainossopimuksen kohua herättäneen urheilijan Colin Kaepernickin kanssa. Hetken päästä sosiaalisessa mediassa jotkut jo ilmoittivat polttavansa Niken tennarinsa vastalauseeksi.

Amerikkalaisen jalkapalloilun pelinrakentaja Kaepernick on se pelaaja, joka ensimmäisenä ryhtyi polvistumaan otteluissa Yhdysvaltain kansallislaulun aikana. Kaepernick kertoi eleellään protestoivansa poliisiväkivaltaa ja rotujen välistä epätasa-arvoa.

Kaepernickin kampanjaan tuli mukaan muitakin pelaajia, ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump suuttui. Hänen mielestään polvistujat halveksivat muun muassa Yhdysvaltoja, veteraaneja, kansallislaulua ja lippua.

Yksi protestoinnin seurauksista oli, että Kaepernick ei ole pelannut kauden 2016 jälkeen. Työttömäksi jäänyt Kaepernick on haastanut oikeuteen sekä jalkapalloliiga NFL:n että seurojen omistajat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Nike nyt ilmoitti, että juuri Kaepernickista tulee sen uusi mainoskasvo, yhtiö tiesi ottavansa riskin.

Slogan oli vanha tuttu Just Do it, mutta nyt siinä näkyivät Kaepernickin kasvot.
Tiistaina Niken osakekurssi laski 3,2 prosenttia. Yhtiön arvosta siis katosi karkeasti neljä miljardia dollaria tai euroa. Presidentti Donald Trump ihmetteli mainoskampanjaa. Twitteriin ilmestyivät hashtagit #BoycottNike ja #JustBurnIt.

”Mielestäni se välittää kamalan viestin”, Trump sanoi Niken ja Kaeper­nickin kampanjasta konser­vatiiviselle netti­saitille Daily Callerille.

Sitten jotkut vetivät hetken henkeä ja ajattelivat. Saattaakin olla, että Nike teki jälleen kerran taloudellisesti järkevän ratkaisun.

Talouteen erikoistunut uutistoimisto Bloomberg muistutti, että Nike on tiukassa taistelussa tähtiurheilijoista muiden välinevalmistajien kanssa. Kampanja on tapa erottautua, kun pelissä on paljon rahaa.

Bloomberg arvioi, että pelkästään Adidas ja Nike käyttävät markkinointiin yhteensä jopa kymmenen miljardia dollaria 2020 mennessä.

Nyt Niken tallissa ovat jo koripalloilija LeBron James ja tennispelaaja Serena Williams, jotka herättävät huomiota sekä pelikentällä että siviilissä.

Molemmat osallistuivat Niken Equality-kampanjassa, joka käynnistyi vain muutama viikko Trumpin virkaanastujaisten jälkeen. Tasa-arvoa korostaneessa kampanjassa oli mukana muun muassa amerikkalainen muslimi, joka käyttää hijabia kilpaillessaan.

Moni muukin tähtiurheilija voisi mielellään olla samassa tallissa LeBron Jamesin ja Serena Williamsin kanssa.

James ja Williams asettuivat tietysti välittömästi Kaepernickin puolelle. James jakoi Instagramissa Niken mainoskuvan. Hänellä on Instagramissa 41,5 miljoonaa seuraajaa, joista 1,4 miljoonaa on jo käynyt tykkäämässä kuvaa.

Williams taas toi mielipiteensä julki Twitterissä.
Niken ja Kaepernickin sopimus ei tarkoita sitä, että yhtiö jollain tavoin vähentäisi panostuksiaan amerikkalaiseen jalkapalloon. Päinvastoin.

Vasta viime toukokuussa Nike teki NFL:n kanssa uuden kymmenen vuoden mainossopimuksen. Sen mukaan 2020 alkaen Nike tekee kaikkien joukkueiden käyttämät peliasut, ja myös kaikissa virallisissa faneille tehdyissä vaatteissa on Niken logo.

Kohun jälkeen on varmaa, että NFL:stä puhutaan paljon tälläkin kaudella.

Washington Postin mukaan Nike ei edes ilmoittanut etukäteen NFL:lle sopimuksestaan Kaepernickin kanssa.

Nikessä ymmärretään myös Yhdysvaltain väestökehityksen reaaliteetit

Washington Postin kolumnisti Sally Jenkins muistutti, että Nike on viime vuosina menettänyt hieman asemiaan tennarimarkkinoilla. Hälytyskellot taatusti soivat, kun vuoden 2017 suosituin tossu Yhdysvalloissa oli pitkästä aikaa joku muu kuin Nike – Adidaksen valmistama Superstar.

Ensi vuonna millenniaalit eli 22–37-vuotiaat ovat Yhdysvaltojen suurin väestöryhmä. Heistä 44 prosenttia on etniseltä taustaltaan jotain muuta kuin valkoisia.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Niken asiakkaista on nyt kaksi kolmasosaa alle 35-vuotiaita.

Jenskins muistutti, että tutkimusten mukaan amerikkalaiset milleniaalit suhtautuvat vanhempiaan myönteisemmin maahanmuuttoon ja rotujen välisiin avioliittoihin. He myös haluavat, että kulutuksella on sosiaalista merkitystä.

Jenkinsin haastattelema markkinatutkimuslaitos Nielsenin johtaja Andrew McCaskill kuvasi väestökehityksen vaikutusta yrityksiin seuraavasti: Jos sinulla ei ole monikulttuurista kasvustrategiaa, sinulla ei ole kasvustrategiaa.

Nyt Nike sai Kaepernickin sopimuksen julkistettuaan 24 tunnissa lähes 44 miljoonan dollarin arvosta huomiota medioissa, kertoi uutistoimisto Bloomberg.

Tutkimuslaitos Apex Marketing arvioi, että tästä 19 miljoonan dollarin verran oli positiivista huomiota, 14 miljoonaa neutraalia ja 11 miljoonaa kielteistä huomiota.

Apex Marketingin johtaja Bob Dorfman arvioi, että Niken tallissa jo olevat urheilijat suhtautuvat tapahtuneeseen myönteisesti. Kampanjan viesti on, että Nike on tyylikäs ja uskaltaa.

Ja onhan Nike ennenkin uskaltanut ottaa riskiä markkinoinnissaan. Sen ensimmäinen tähti oli 1970-luvulla amerikkalainen kestävyysjuoksija Steve Prefontaine. Tuolloin hölkkääminen ei vielä ollut erityisen suosittua, mutta Prefontaine muutti asenteita.

Ja sitten 1980-luvulla yhtiö palkkasi mustan koripalloilijan nimeltä Michael Jordan.

Vuonna 1985 Jordan halusi pelata NBA:ssa punamustilla tossuilla. Tämä oli vastoin liigan silloista sääntöä, jonka mukaan pelikenkien piti olla samaa sävyä paitojen kanssa. Käytännössä tossujen pääväri oli aina valkoinen.

Uhkailujen jälkeen Jordan lopulta noudatti NBA-sääntöä.

Nike sitä vastoin ryhtyi myymään ja markkinoimaan uutta värikästä Air Jordan-tossua, josta tuli myyntimenestys.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mainonta
 • NFL
 • Markkinointi
 • Talous
 • Kari Räisänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  3. 3

   Avain laihtumiseen ja upeisiin lihaksiin? Proteiineista liikkuu monenlaisia uskomuksia, HS kokosi niiden rinnalle kahdeksan oleellista faktaa

   Tilaajille
  4. 4

   Tänään aukeaa Helsingin uusin ostosjättiläinen – HS esittelee Kalasataman kauppakeskuksen liikkeineen

  5. 5

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  6. 6

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  7. 7

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  8. 8

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Maailma meni menojaan, mutta porvoolaisessa sisäoppilaitoksessa kärsittiin nälkää ja opeteltiin vauvanhoitoa jäkälillä – Pepi Reinikainen kirjoitti kaiken ylös, ja se pelasti hänet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  8. 8

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  9. 9

   Kymmenet ihmiset osallistuivat joukkotappeluun Helsingin Vallilassa – 18-vuotiaalle miehelle hengenvaarallisia vammoja, tutkitaan tapon yrityksenä

  10. 10

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota ja poliisikin saapui paikalle, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”
  3. Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä
  4. Kun ura loppui, Pekka Koskelan päällimmäinen tuntemus oli helpotus – nyt hän ikävöi kovaa treeniä ja auttaa muita menestymään
  5. Itseään venäläisenä pitänyt Sergei löysikin juurensa Liettuasta – Dna-testien suosio Venäjällä kasvaa, sillä moni ei tunne sukuhistoriaansa mummoaan pidemmälle
  6. Maailma meni menojaan, mutta porvoolaisessa sisäoppilaitoksessa kärsittiin nälkää ja opeteltiin vauvanhoitoa jäkälillä – Pepi Reinikainen kirjoitti kaiken ylös, ja se pelasti hänet Tilaajille
  7. Helsingin Palmia siivoaa jo Turun linnaa ja tekee kouluruokaa Hämeenlinnassa – veronmaksajien omistaman yhtiön tulos painui miljoona euroa tappiolle Tilaajille
  8. Avain laihtumiseen ja upeisiin lihaksiin? Proteiineista liikkuu monenlaisia uskomuksia, HS kokosi niiden rinnalle kahdeksan oleellista faktaa Tilaajille
  9. Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata
  10. Tänään aukeaa Helsingin uusin ostosjättiläinen – HS esittelee Kalasataman kauppakeskuksen liikkeineen
  11. Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti
  12. Näytä lisää