Talous

Mainoskampanja vei Niken arvosta miljardeja, ja nyt sen tennareita poltetaan – Koituuko ”monikulttuurinen kasvustrategia” kuitenkin yhtiön voitoksi?

Nike teki sopimuksen poliittisesti aktiivisen Colin Kaepernickin kanssa. Ensin laski yhtiön pörssikurssi, mutta kampanja saattaa sittenkin olla taloudellisesti järkevä.

Huuto oli heti kovaa. Urheiluvälinejätti Nike julkisti maanantaina tehneensä mainossopimuksen kohua herättäneen urheilijan Colin Kaepernickin kanssa. Hetken päästä sosiaalisessa mediassa jotkut jo ilmoittivat polttavansa Niken tennarinsa vastalauseeksi.

Amerikkalaisen jalkapalloilun pelinrakentaja Kaepernick on se pelaaja, joka ensimmäisenä ryhtyi polvistumaan otteluissa Yhdysvaltain kansallislaulun aikana. Kaepernick kertoi eleellään protestoivansa poliisiväkivaltaa ja rotujen välistä epätasa-arvoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaepernickin kampanjaan tuli mukaan muitakin pelaajia, ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump suuttui. Hänen mielestään polvistujat halveksivat muun muassa Yhdysvaltoja, veteraaneja, kansallislaulua ja lippua.

Yksi protestoinnin seurauksista oli, että Kaepernick ei ole pelannut kauden 2016 jälkeen. Työttömäksi jäänyt Kaepernick on haastanut oikeuteen sekä jalkapalloliiga NFL:n että seurojen omistajat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Nike nyt ilmoitti, että juuri Kaepernickista tulee sen uusi mainoskasvo, yhtiö tiesi ottavansa riskin.

Slogan oli vanha tuttu Just Do it, mutta nyt siinä näkyivät Kaepernickin kasvot.
Tiistaina Niken osakekurssi laski 3,2 prosenttia. Yhtiön arvosta siis katosi karkeasti neljä miljardia dollaria tai euroa. Presidentti Donald Trump ihmetteli mainoskampanjaa. Twitteriin ilmestyivät hashtagit #BoycottNike ja #JustBurnIt.

”Mielestäni se välittää kamalan viestin”, Trump sanoi Niken ja Kaeper­nickin kampanjasta konser­vatiiviselle netti­saitille Daily Callerille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitten jotkut vetivät hetken henkeä ja ajattelivat. Saattaakin olla, että Nike teki jälleen kerran taloudellisesti järkevän ratkaisun.

Talouteen erikoistunut uutistoimisto Bloomberg muistutti, että Nike on tiukassa taistelussa tähtiurheilijoista muiden välinevalmistajien kanssa. Kampanja on tapa erottautua, kun pelissä on paljon rahaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bloomberg arvioi, että pelkästään Adidas ja Nike käyttävät markkinointiin yhteensä jopa kymmenen miljardia dollaria 2020 mennessä.

Nyt Niken tallissa ovat jo koripalloilija LeBron James ja tennispelaaja Serena Williams, jotka herättävät huomiota sekä pelikentällä että siviilissä.

Molemmat osallistuivat Niken Equality-kampanjassa, joka käynnistyi vain muutama viikko Trumpin virkaanastujaisten jälkeen. Tasa-arvoa korostaneessa kampanjassa oli mukana muun muassa amerikkalainen muslimi, joka käyttää hijabia kilpaillessaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni muukin tähtiurheilija voisi mielellään olla samassa tallissa LeBron Jamesin ja Serena Williamsin kanssa.

James ja Williams asettuivat tietysti välittömästi Kaepernickin puolelle. James jakoi Instagramissa Niken mainoskuvan. Hänellä on Instagramissa 41,5 miljoonaa seuraajaa, joista 1,4 miljoonaa on jo käynyt tykkäämässä kuvaa.

Williams taas toi mielipiteensä julki Twitterissä.
Niken ja Kaepernickin sopimus ei tarkoita sitä, että yhtiö jollain tavoin vähentäisi panostuksiaan amerikkalaiseen jalkapalloon. Päinvastoin.

Vasta viime toukokuussa Nike teki NFL:n kanssa uuden kymmenen vuoden mainossopimuksen. Sen mukaan 2020 alkaen Nike tekee kaikkien joukkueiden käyttämät peliasut, ja myös kaikissa virallisissa faneille tehdyissä vaatteissa on Niken logo.

Kohun jälkeen on varmaa, että NFL:stä puhutaan paljon tälläkin kaudella.

Washington Postin mukaan Nike ei edes ilmoittanut etukäteen NFL:lle sopimuksestaan Kaepernickin kanssa.

Nikessä ymmärretään myös Yhdysvaltain väestökehityksen reaaliteetit

Washington Postin kolumnisti Sally Jenkins muistutti, että Nike on viime vuosina menettänyt hieman asemiaan tennarimarkkinoilla. Hälytyskellot taatusti soivat, kun vuoden 2017 suosituin tossu Yhdysvalloissa oli pitkästä aikaa joku muu kuin Nike – Adidaksen valmistama Superstar.

Ensi vuonna millenniaalit eli 22–37-vuotiaat ovat Yhdysvaltojen suurin väestöryhmä. Heistä 44 prosenttia on etniseltä taustaltaan jotain muuta kuin valkoisia.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Niken asiakkaista on nyt kaksi kolmasosaa alle 35-vuotiaita.

Jenskins muistutti, että tutkimusten mukaan amerikkalaiset milleniaalit suhtautuvat vanhempiaan myönteisemmin maahanmuuttoon ja rotujen välisiin avioliittoihin. He myös haluavat, että kulutuksella on sosiaalista merkitystä.

Jenkinsin haastattelema markkinatutkimuslaitos Nielsenin johtaja Andrew McCaskill kuvasi väestökehityksen vaikutusta yrityksiin seuraavasti: Jos sinulla ei ole monikulttuurista kasvustrategiaa, sinulla ei ole kasvustrategiaa.

Nyt Nike sai Kaepernickin sopimuksen julkistettuaan 24 tunnissa lähes 44 miljoonan dollarin arvosta huomiota medioissa, kertoi uutistoimisto Bloomberg.

Tutkimuslaitos Apex Marketing arvioi, että tästä 19 miljoonan dollarin verran oli positiivista huomiota, 14 miljoonaa neutraalia ja 11 miljoonaa kielteistä huomiota.

Apex Marketingin johtaja Bob Dorfman arvioi, että Niken tallissa jo olevat urheilijat suhtautuvat tapahtuneeseen myönteisesti. Kampanjan viesti on, että Nike on tyylikäs ja uskaltaa.

Ja onhan Nike ennenkin uskaltanut ottaa riskiä markkinoinnissaan. Sen ensimmäinen tähti oli 1970-luvulla amerikkalainen kestävyysjuoksija Steve Prefontaine. Tuolloin hölkkääminen ei vielä ollut erityisen suosittua, mutta Prefontaine muutti asenteita.

Ja sitten 1980-luvulla yhtiö palkkasi mustan koripalloilijan nimeltä Michael Jordan.

Vuonna 1985 Jordan halusi pelata NBA:ssa punamustilla tossuilla. Tämä oli vastoin liigan silloista sääntöä, jonka mukaan pelikenkien piti olla samaa sävyä paitojen kanssa. Käytännössä tossujen pääväri oli aina valkoinen.

Uhkailujen jälkeen Jordan lopulta noudatti NBA-sääntöä.

Nike sitä vastoin ryhtyi myymään ja markkinoimaan uutta värikästä Air Jordan-tossua, josta tuli myyntimenestys.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mainonta
 • NFL
 • Markkinointi
 • Talous
 • Kari Räisänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  7. 7

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  8. 8

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  9. 9

   Apina sieppasi ja tappoi vauvan Intiassa

  10. 10

   Aku Hirviniemen tuomiota ei ole vielä annettu – eikä tuomio ratkaise sitä mitä elokuva-alan ahdistelukulttuurista pitäisi ajatella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Maanomistaja haluaa kaataa 400 vuotta vanhan tammen Espoossa, koska se on ”menettänyt kauneutensa” – Kaupunki pitää puuta kansallisaarteena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän Tilaajille
  3. Kyytejä rekan perävaunussa, teinidraamaa ja bingoa – Kahdeksan päivää siirtolaiskaravaania Meksikossa seurannut toimittaja kertoo HS:lle näkemästään
  4. Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa
  5. Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa
  6. Brittihallituksen brexit-kokous venyy – Pääministeri Mayltä odotetaan lausuntoa noin kello 20, HS näyttää suorana lähetyksenä
  7. Britannian EU-euro sattuu, mutta kehen se sattuu eniten ja kuka keksii parhaan selityksen?
  8. ”Aivan bullshittiä”, sanoo Airiston Helmen taustavaikuttajan avustaja hybridivaikuttamisväitteistä – mies kiistää rikosepäilyt
  9. Hjallis Harkimo kertoi Youtube-kanavallaan löytäneensä Jokereille uuden omistajan – ei kerro nimeä, mutta kuvaa ostajaa ”hyväksi tyypiksi”
  10. Tunti sitten
  11. Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat
  12. Hallitus höykytti demareita budjettiesityksen kestämättömyydestä – ”Kylmää ja ylimielistä politiikkaa”, Rinne sanoi hallituksen suhtautumisesta eläkeläisiin
  13. Näytä lisää