Talous

Ensin vietiin sosiaalitila, sitten alennettiin palkkioita – Osa Foodoran ruokaläheteistä kyllästyi tapaan, jolla ”lähettikumppaneita” kohdellaan

Kun Rose Pietola kieltäytyi allekirjoittamasta Foodoran sopimusta palkkioidensa alentamisesta, hänen työnsä loppuivat. Helsingin keskustassa järjestettiin torstaina mielenilmaus, jossa kymmenkunta entistä ja nykyistä lähettiä vei lähettipalvelun toimistoon vaatimuksensa.

Rose Pietola, 27, oli ansainnut Foodoran pyörälähettinä Turussa parhaimmillaan 150–200 euroa kuukaudessa.

Kun ruokalähettipalvelu päätti kesällä ilmoitusluonteisesti alentaa arkisin tuntitaksaa kahdeksasta seitsemään euroon, Pietolalle riitti.

”Meille ilmoitettiin, että jos ei allekirjoita uutta sopimusta, työt eivät jatku”, hän sanoo. Koska hän päätti olla allekirjoittamatta, työt Foodoralla loppuivat.

”Ei se ollut helppo päätös. Vaikka Foodoran palkkiot olivat pieni tulonlähde, kyllä se raha ihan tarpeeseen tuli”, taidehistoriaa Turun yliopistossa opiskeleva Pietola sanoo. Nyt hän elättää itsensä keikkatyöllä siivoojana ja baarimikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ajattelin, että en enää jaksa olla tuollaisessa firmassa töissä, joka ei yhtään välitä työntekijöistään”, Pietola sanoo.

Jo aiemmin läheteiltä oli viety sosiaalitila, jossa oli voinut lämmitellä talvisin, käydä vessassa ja vaihtaa vaatteita. Lisäksi Pietolan vuorot olivat hänen mukaansa vähentyneet huomattavasti sen jälkeen, kun yhtiö oli ottanut käyttöön uuden tavan jakaa niitä.

Foodoran sisäisesti käyttämä sovellus jakaa lähetit automaattisesti paremmuusjärjestykseen neliportaisella asteikolla, ja huipulla olevat saavat valita vuoronsa ensimmäisenä. Pietola oli pudonnut alimpaan kastiin.

Osa Foodoran läheteistä on Vapaa syndikaatti -nimisen pienjärjestön kanssa nyt ryhtynyt kampanjoimaan palkkioiden alennuksia ja muita työehtojen heikennyksiä vastaan. Vastaava kampanja on aiemmin aloitettu Berliinissä.

”Työntekijät ovat esittäneet vaatimuksiaan pitkään, mutta emme ole saaneet vastausta niihin”, sanoo tempausta järjestämässä ollut Tuomas Tammisto.


Helsingin keskustassa järjestettiin torstaina mielenilmaus, jossa kymmenkunta Foodoran entistä ja nykyistä lähettiä vei lähettipalvelun toimistoon vaatimuksensa. Ovea heille ei tosin avattu, joten Tammisto ja kumppanit joutuivat tyytymään paperien sujauttamiseen firman postilaatikkoon.


Mielenilmaukseen osallistui kourallinen ihmisiä, eivätkä kaikki heistäkään tee tällä hetkellä Foodoralle töitä.

On mahdotonta tietää, miten moni Foodoralla työskentelevistä sadoista läheteistä todellisuudessa on tyytymätön tilanteeseen tai seisoo mieltään osoittaneen joukon vaatimusten takana.

Foodoran toimintamalli ja työehtojen heikennysilmoitus liittyvät kuitenkin laajempaan ilmiöön: alustatalouden kasvuun ja siihen, että työsuhteen ja yrittäjyyden väliin putoavat työt lisääntyvät.

Suomessa ilmiö on vielä varsin pieni, mutta SAK:n tutkimusasiantuntijan Riitta Juntusen mukaan ei ehkä pitkään.

”Jos tällainen työn tekemisen tapa lisääntyy Yhdysvalloissa ja Euroopassa hirveästi, miksi se ei lisääntyisi Suomessakin”, hän sanoo.

Alustatalous tarkoittaa Foodoran tapauksessa sitä, että saksalaisen Delivery Heron omistama yhtiö tarjoaa vain alustan, jonka päällä ravintolat tarjoavat annoksiaan vietäväksi kuluttajille ja lähetit tarjoavat kuljetuspalveluita.

Suurin osa Foodoran läheteistä ei ole työsuhteessa Foodoraan, vaan he työskentelevät yrittäjinä.

Foodora perustelee yrittäjämuotoisuutta joustavuudella ja vapaudella, jota tämä läheteille tarjoaa.

”Jotta voimme vastata erilaisiin tarpeisiin, lähettimme toimivat yrittäjäpohjaisesti. Tämä mahdollistaa myös lähettikumppaneillemme joustavammat työskentelymahdollisuudet. Esimerkiksi opiskelijat kaipaavat sekä joustavia tunteja että työaikoja”, todetaan sähköpostissa, jossa Foodora Finland vastaa HS:n kysymyksiin johtajansa Carl Tengbergin nimissä.

Rose Pietolan mielestä taas yrittäjäpohjaisuus on perimmäinen syy siihen, miksi Foodoran kaltaisten yhtiöiden tarvitsee välittää varsin vähän niille työskentelevistä ihmisistä. Palkkioita voi muuttaa ilmoitusluonteisesti, eivätkä vakuutukset ole pakollisia.

”Ne toimivat näin, koska ne voivat toimia näin. Foodora toimii täysin Suomen lakien mukaan”, Pietola sanoo.

”Epävarmuus ei ole vain Foodoran ongelma, vaan se koskee muitakin aloja”, korostaa myös Tuomas Tammisto. Myös Foodoran suomalaisessa kilpailijassa, ruokalähettipalvelu Woltissa, on hänen mukaansa samankaltaisia ongelmia.

Vaikka Foodoralle lähetit ovat yrittäjiä tai ”kumppaneita”, Tammiston mielestä lähettien suhde yhtiöön muistuttaa läheisesti työsuhdetta – vain huonommilla ehdoilla.

Samaa mieltä on SAK:n Juntunen.

”Eiväthän he mitään yrittäjiä tai freelancereita voi olla, koska he joutuvat tekemään työnantajan antaman ajan puitteissa näitä hommia. Työnantaja antaa alueen, määrittelee hinnat ja maksaa palkan, eihän se kovin yrittäjämäiseltä kuulosta”, hän sanoo.

”Jos joudut tekemään työnjohdon alaisena hommia, silloin olet työntekijä.”

Tammiston edustama joukko vaatii palkkionalennusten perumisten lisäksi sitä, että läheteille annettaisiin mahdollisuus solmia työsopimus. Lisäksi he haluavat, että työntekijät vakuutettaisiin sairaus- ja onnettomuustapausten varalta.

Esimerkiksi Rose Pietolalla ei vakuutusta ollut. Joitakin kaatumisia lukuun ottamatta hänelle ei sattunut koskaan mitään pahempaa.

”Mutta jos talvella olisi kaatunut pyörällä jäisellä tiellä, jäänyt auton alle ja halvaantunut, työnantajalla ei olisi ollut mitään vastuuta siitä.”

Tappiota tekevä Foodora perustelee sähköpostissaan tuntipalkkion alentamista sillä, että yhtiö on ”optimoinut” samanaikaisesti työskentelevien lähettien määrää ja kuljetusreittejä.

”Uskomme myös, että pitkällä tähtäimellä muutos tarjoaa parempia ansaintamahdollisuuksia lähettikumppaneillemme”, yhtiö selittää.

Foodora muutti kesällä lähettiensä palkkioita niin, että tuntitaksaa laskettiin eurolla, mutta lähetyskohtaista provisiota nostettiin 20 sentillä 2,20 euroon. Tammiston mukaan lähetti pystyy Helsingissä yleensä tekemään kaksi tai kolme kuljetusta tunnissa.

Lisäksi autolla liikkuvilta läheteiltä vietiin kilometrikorvaukset. Nimettömänä HS:lle puhuneen Turussa työskentelevän lähetin mukaan tämä leikkasi hänen kuukausittaista palkkiotaan 240 eurolla.

Jo aiemmin tapahtunutta sosiaalitiloista luopumista Foodora selittää ”kustannusallokointisyillä”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Alustatalous
 • Talous
 • Minna Nalbantoglu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin

  10. 10

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa yli puolet väestöstä ei kuulu mihinkään uskontokuntaan – Paavi on kuitenkin erityisessä suosiossa, ja selitys on Neuvostoliitto, suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  3. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  4. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  5. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  6. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  7. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  8. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  9. Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin
  10. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  11. Tunti sitten
  12. Työttömät jäävät säästöjen jalkoihin
  13. Näytä lisää