Talous

Ensin vietiin sosiaalitila, sitten alennettiin palkkioita – Osa Foodoran ruokaläheteistä kyllästyi tapaan, jolla ”lähettikumppaneita” kohdellaan

Kun Rose Pietola kieltäytyi allekirjoittamasta Foodoran sopimusta palkkioidensa alentamisesta, hänen työnsä loppuivat. Helsingin keskustassa järjestettiin torstaina mielenilmaus, jossa kymmenkunta entistä ja nykyistä lähettiä vei lähettipalvelun toimistoon vaatimuksensa.

Rose Pietola, 27, oli ansainnut Foodoran pyörälähettinä Turussa parhaimmillaan 150–200 euroa kuukaudessa.

Kun ruokalähettipalvelu päätti kesällä ilmoitusluonteisesti alentaa arkisin tuntitaksaa kahdeksasta seitsemään euroon, Pietolalle riitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meille ilmoitettiin, että jos ei allekirjoita uutta sopimusta, työt eivät jatku”, hän sanoo. Koska hän päätti olla allekirjoittamatta, työt Foodoralla loppuivat.

”Ei se ollut helppo päätös. Vaikka Foodoran palkkiot olivat pieni tulonlähde, kyllä se raha ihan tarpeeseen tuli”, taidehistoriaa Turun yliopistossa opiskeleva Pietola sanoo. Nyt hän elättää itsensä keikkatyöllä siivoojana ja baarimikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ajattelin, että en enää jaksa olla tuollaisessa firmassa töissä, joka ei yhtään välitä työntekijöistään”, Pietola sanoo.

Jo aiemmin läheteiltä oli viety sosiaalitila, jossa oli voinut lämmitellä talvisin, käydä vessassa ja vaihtaa vaatteita. Lisäksi Pietolan vuorot olivat hänen mukaansa vähentyneet huomattavasti sen jälkeen, kun yhtiö oli ottanut käyttöön uuden tavan jakaa niitä.

Foodoran sisäisesti käyttämä sovellus jakaa lähetit automaattisesti paremmuusjärjestykseen neliportaisella asteikolla, ja huipulla olevat saavat valita vuoronsa ensimmäisenä. Pietola oli pudonnut alimpaan kastiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osa Foodoran läheteistä on Vapaa syndikaatti -nimisen pienjärjestön kanssa nyt ryhtynyt kampanjoimaan palkkioiden alennuksia ja muita työehtojen heikennyksiä vastaan. Vastaava kampanja on aiemmin aloitettu Berliinissä.

”Työntekijät ovat esittäneet vaatimuksiaan pitkään, mutta emme ole saaneet vastausta niihin”, sanoo tempausta järjestämässä ollut Tuomas Tammisto.


Helsingin keskustassa järjestettiin torstaina mielenilmaus, jossa kymmenkunta Foodoran entistä ja nykyistä lähettiä vei lähettipalvelun toimistoon vaatimuksensa. Ovea heille ei tosin avattu, joten Tammisto ja kumppanit joutuivat tyytymään paperien sujauttamiseen firman postilaatikkoon.


Mielenilmaukseen osallistui kourallinen ihmisiä, eivätkä kaikki heistäkään tee tällä hetkellä Foodoralle töitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On mahdotonta tietää, miten moni Foodoralla työskentelevistä sadoista läheteistä todellisuudessa on tyytymätön tilanteeseen tai seisoo mieltään osoittaneen joukon vaatimusten takana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Foodoran toimintamalli ja työehtojen heikennysilmoitus liittyvät kuitenkin laajempaan ilmiöön: alustatalouden kasvuun ja siihen, että työsuhteen ja yrittäjyyden väliin putoavat työt lisääntyvät.

Suomessa ilmiö on vielä varsin pieni, mutta SAK:n tutkimusasiantuntijan Riitta Juntusen mukaan ei ehkä pitkään.

”Jos tällainen työn tekemisen tapa lisääntyy Yhdysvalloissa ja Euroopassa hirveästi, miksi se ei lisääntyisi Suomessakin”, hän sanoo.

Alustatalous tarkoittaa Foodoran tapauksessa sitä, että saksalaisen Delivery Heron omistama yhtiö tarjoaa vain alustan, jonka päällä ravintolat tarjoavat annoksiaan vietäväksi kuluttajille ja lähetit tarjoavat kuljetuspalveluita.

Suurin osa Foodoran läheteistä ei ole työsuhteessa Foodoraan, vaan he työskentelevät yrittäjinä.

Foodora perustelee yrittäjämuotoisuutta joustavuudella ja vapaudella, jota tämä läheteille tarjoaa.

”Jotta voimme vastata erilaisiin tarpeisiin, lähettimme toimivat yrittäjäpohjaisesti. Tämä mahdollistaa myös lähettikumppaneillemme joustavammat työskentelymahdollisuudet. Esimerkiksi opiskelijat kaipaavat sekä joustavia tunteja että työaikoja”, todetaan sähköpostissa, jossa Foodora Finland vastaa HS:n kysymyksiin johtajansa Carl Tengbergin nimissä.

Rose Pietolan mielestä taas yrittäjäpohjaisuus on perimmäinen syy siihen, miksi Foodoran kaltaisten yhtiöiden tarvitsee välittää varsin vähän niille työskentelevistä ihmisistä. Palkkioita voi muuttaa ilmoitusluonteisesti, eivätkä vakuutukset ole pakollisia.

”Ne toimivat näin, koska ne voivat toimia näin. Foodora toimii täysin Suomen lakien mukaan”, Pietola sanoo.

”Epävarmuus ei ole vain Foodoran ongelma, vaan se koskee muitakin aloja”, korostaa myös Tuomas Tammisto. Myös Foodoran suomalaisessa kilpailijassa, ruokalähettipalvelu Woltissa, on hänen mukaansa samankaltaisia ongelmia.

Vaikka Foodoralle lähetit ovat yrittäjiä tai ”kumppaneita”, Tammiston mielestä lähettien suhde yhtiöön muistuttaa läheisesti työsuhdetta – vain huonommilla ehdoilla.

Samaa mieltä on SAK:n Juntunen.

”Eiväthän he mitään yrittäjiä tai freelancereita voi olla, koska he joutuvat tekemään työnantajan antaman ajan puitteissa näitä hommia. Työnantaja antaa alueen, määrittelee hinnat ja maksaa palkan, eihän se kovin yrittäjämäiseltä kuulosta”, hän sanoo.

”Jos joudut tekemään työnjohdon alaisena hommia, silloin olet työntekijä.”

Tammiston edustama joukko vaatii palkkionalennusten perumisten lisäksi sitä, että läheteille annettaisiin mahdollisuus solmia työsopimus. Lisäksi he haluavat, että työntekijät vakuutettaisiin sairaus- ja onnettomuustapausten varalta.

Esimerkiksi Rose Pietolalla ei vakuutusta ollut. Joitakin kaatumisia lukuun ottamatta hänelle ei sattunut koskaan mitään pahempaa.

”Mutta jos talvella olisi kaatunut pyörällä jäisellä tiellä, jäänyt auton alle ja halvaantunut, työnantajalla ei olisi ollut mitään vastuuta siitä.”

Tappiota tekevä Foodora perustelee sähköpostissaan tuntipalkkion alentamista sillä, että yhtiö on ”optimoinut” samanaikaisesti työskentelevien lähettien määrää ja kuljetusreittejä.

”Uskomme myös, että pitkällä tähtäimellä muutos tarjoaa parempia ansaintamahdollisuuksia lähettikumppaneillemme”, yhtiö selittää.

Foodora muutti kesällä lähettiensä palkkioita niin, että tuntitaksaa laskettiin eurolla, mutta lähetyskohtaista provisiota nostettiin 20 sentillä 2,20 euroon. Tammiston mukaan lähetti pystyy Helsingissä yleensä tekemään kaksi tai kolme kuljetusta tunnissa.

Lisäksi autolla liikkuvilta läheteiltä vietiin kilometrikorvaukset. Nimettömänä HS:lle puhuneen Turussa työskentelevän lähetin mukaan tämä leikkasi hänen kuukausittaista palkkiotaan 240 eurolla.

Jo aiemmin tapahtunutta sosiaalitiloista luopumista Foodora selittää ”kustannusallokointisyillä”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Alustatalous
 • Talous
 • Minna Nalbantoglu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  2. 2

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  3. 3

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  7. 7

   Kaikki puoluejohtajat paitsi Rinne, Halla-aho ja Terho helpottaisivat työperäistä maahanmuuttoa – Ensimmäinen vaalitentti käynnissä, HS seuraa hetki hetkeltä ja näyttää tentin suorana juuri nyt

  8. 8

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  9. 9

   Kotiharjun saunan historiallinen valokyltti katoaa Kallion katukuvasta

  10. 10

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  4. 4

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  6. 6

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  10. 10

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  9. 9

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  10. 10

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  11. Näytä lisää