Talous

Ensin vietiin sosiaalitila, sitten alennettiin palkkioita – Osa Foodoran ruokaläheteistä kyllästyi tapaan, jolla ”lähettikumppaneita” kohdellaan

Kun Rose Pietola kieltäytyi allekirjoittamasta Foodoran sopimusta palkkioidensa alentamisesta, hänen työnsä loppuivat. Helsingin keskustassa järjestettiin torstaina mielenilmaus, jossa kymmenkunta entistä ja nykyistä lähettiä vei lähettipalvelun toimistoon vaatimuksensa.

Rose Pietola, 27, oli ansainnut Foodoran pyörälähettinä Turussa parhaimmillaan 150–200 euroa kuukaudessa.

Kun ruokalähettipalvelu päätti kesällä ilmoitusluonteisesti alentaa arkisin tuntitaksaa kahdeksasta seitsemään euroon, Pietolalle riitti.

”Meille ilmoitettiin, että jos ei allekirjoita uutta sopimusta, työt eivät jatku”, hän sanoo. Koska hän päätti olla allekirjoittamatta, työt Foodoralla loppuivat.

”Ei se ollut helppo päätös. Vaikka Foodoran palkkiot olivat pieni tulonlähde, kyllä se raha ihan tarpeeseen tuli”, taidehistoriaa Turun yliopistossa opiskeleva Pietola sanoo. Nyt hän elättää itsensä keikkatyöllä siivoojana ja baarimikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ajattelin, että en enää jaksa olla tuollaisessa firmassa töissä, joka ei yhtään välitä työntekijöistään”, Pietola sanoo.

Jo aiemmin läheteiltä oli viety sosiaalitila, jossa oli voinut lämmitellä talvisin, käydä vessassa ja vaihtaa vaatteita. Lisäksi Pietolan vuorot olivat hänen mukaansa vähentyneet huomattavasti sen jälkeen, kun yhtiö oli ottanut käyttöön uuden tavan jakaa niitä.

Foodoran sisäisesti käyttämä sovellus jakaa lähetit automaattisesti paremmuusjärjestykseen neliportaisella asteikolla, ja huipulla olevat saavat valita vuoronsa ensimmäisenä. Pietola oli pudonnut alimpaan kastiin.

Osa Foodoran läheteistä on Vapaa syndikaatti -nimisen pienjärjestön kanssa nyt ryhtynyt kampanjoimaan palkkioiden alennuksia ja muita työehtojen heikennyksiä vastaan. Vastaava kampanja on aiemmin aloitettu Berliinissä.

”Työntekijät ovat esittäneet vaatimuksiaan pitkään, mutta emme ole saaneet vastausta niihin”, sanoo tempausta järjestämässä ollut Tuomas Tammisto.


Helsingin keskustassa järjestettiin torstaina mielenilmaus, jossa kymmenkunta Foodoran entistä ja nykyistä lähettiä vei lähettipalvelun toimistoon vaatimuksensa. Ovea heille ei tosin avattu, joten Tammisto ja kumppanit joutuivat tyytymään paperien sujauttamiseen firman postilaatikkoon.


Mielenilmaukseen osallistui kourallinen ihmisiä, eivätkä kaikki heistäkään tee tällä hetkellä Foodoralle töitä.

On mahdotonta tietää, miten moni Foodoralla työskentelevistä sadoista läheteistä todellisuudessa on tyytymätön tilanteeseen tai seisoo mieltään osoittaneen joukon vaatimusten takana.

Foodoran toimintamalli ja työehtojen heikennysilmoitus liittyvät kuitenkin laajempaan ilmiöön: alustatalouden kasvuun ja siihen, että työsuhteen ja yrittäjyyden väliin putoavat työt lisääntyvät.

Suomessa ilmiö on vielä varsin pieni, mutta SAK:n tutkimusasiantuntijan Riitta Juntusen mukaan ei ehkä pitkään.

”Jos tällainen työn tekemisen tapa lisääntyy Yhdysvalloissa ja Euroopassa hirveästi, miksi se ei lisääntyisi Suomessakin”, hän sanoo.

Alustatalous tarkoittaa Foodoran tapauksessa sitä, että saksalaisen Delivery Heron omistama yhtiö tarjoaa vain alustan, jonka päällä ravintolat tarjoavat annoksiaan vietäväksi kuluttajille ja lähetit tarjoavat kuljetuspalveluita.

Suurin osa Foodoran läheteistä ei ole työsuhteessa Foodoraan, vaan he työskentelevät yrittäjinä.

Foodora perustelee yrittäjämuotoisuutta joustavuudella ja vapaudella, jota tämä läheteille tarjoaa.

”Jotta voimme vastata erilaisiin tarpeisiin, lähettimme toimivat yrittäjäpohjaisesti. Tämä mahdollistaa myös lähettikumppaneillemme joustavammat työskentelymahdollisuudet. Esimerkiksi opiskelijat kaipaavat sekä joustavia tunteja että työaikoja”, todetaan sähköpostissa, jossa Foodora Finland vastaa HS:n kysymyksiin johtajansa Carl Tengbergin nimissä.

Rose Pietolan mielestä taas yrittäjäpohjaisuus on perimmäinen syy siihen, miksi Foodoran kaltaisten yhtiöiden tarvitsee välittää varsin vähän niille työskentelevistä ihmisistä. Palkkioita voi muuttaa ilmoitusluonteisesti, eivätkä vakuutukset ole pakollisia.

”Ne toimivat näin, koska ne voivat toimia näin. Foodora toimii täysin Suomen lakien mukaan”, Pietola sanoo.

”Epävarmuus ei ole vain Foodoran ongelma, vaan se koskee muitakin aloja”, korostaa myös Tuomas Tammisto. Myös Foodoran suomalaisessa kilpailijassa, ruokalähettipalvelu Woltissa, on hänen mukaansa samankaltaisia ongelmia.

Vaikka Foodoralle lähetit ovat yrittäjiä tai ”kumppaneita”, Tammiston mielestä lähettien suhde yhtiöön muistuttaa läheisesti työsuhdetta – vain huonommilla ehdoilla.

Samaa mieltä on SAK:n Juntunen.

”Eiväthän he mitään yrittäjiä tai freelancereita voi olla, koska he joutuvat tekemään työnantajan antaman ajan puitteissa näitä hommia. Työnantaja antaa alueen, määrittelee hinnat ja maksaa palkan, eihän se kovin yrittäjämäiseltä kuulosta”, hän sanoo.

”Jos joudut tekemään työnjohdon alaisena hommia, silloin olet työntekijä.”

Tammiston edustama joukko vaatii palkkionalennusten perumisten lisäksi sitä, että läheteille annettaisiin mahdollisuus solmia työsopimus. Lisäksi he haluavat, että työntekijät vakuutettaisiin sairaus- ja onnettomuustapausten varalta.

Esimerkiksi Rose Pietolalla ei vakuutusta ollut. Joitakin kaatumisia lukuun ottamatta hänelle ei sattunut koskaan mitään pahempaa.

”Mutta jos talvella olisi kaatunut pyörällä jäisellä tiellä, jäänyt auton alle ja halvaantunut, työnantajalla ei olisi ollut mitään vastuuta siitä.”

Tappiota tekevä Foodora perustelee sähköpostissaan tuntipalkkion alentamista sillä, että yhtiö on ”optimoinut” samanaikaisesti työskentelevien lähettien määrää ja kuljetusreittejä.

”Uskomme myös, että pitkällä tähtäimellä muutos tarjoaa parempia ansaintamahdollisuuksia lähettikumppaneillemme”, yhtiö selittää.

Foodora muutti kesällä lähettiensä palkkioita niin, että tuntitaksaa laskettiin eurolla, mutta lähetyskohtaista provisiota nostettiin 20 sentillä 2,20 euroon. Tammiston mukaan lähetti pystyy Helsingissä yleensä tekemään kaksi tai kolme kuljetusta tunnissa.

Lisäksi autolla liikkuvilta läheteiltä vietiin kilometrikorvaukset. Nimettömänä HS:lle puhuneen Turussa työskentelevän lähetin mukaan tämä leikkasi hänen kuukausittaista palkkiotaan 240 eurolla.

Jo aiemmin tapahtunutta sosiaalitiloista luopumista Foodora selittää ”kustannusallokointisyillä”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Alustatalous
 • Talous
 • Minna Nalbantoglu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  8. 8

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  9. 9

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa täysin, poliisi epäilee rikosta – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  10. 10

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää