Talous

Onko Saksa Suomelle liittolainen vai vastustaja, kun euron tulevaisuutta ratkotaan? Petteri Orpo ehti jo säikähtää Saksan linjaa, mutta nyt tiukka yhteisrintama näyttää taas mahdolliselta

Suomi ja muut ”uuden hansaliiton” maat ajavat nyt Saksaa kovempaa talouskurilinjaa. ”Suomen ja Saksan ero on hyvin pieni”, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Berliini

Suomi oli viime kevään huolissaan siitä, että Saksa muuttaisi talouskuria korostavaa linjaansa europolitiikassa, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) Berliinissä.

Huoli ei kuitenkaan realisoitunut, Orpo sanoo. Kun Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron julkistivat kesäkuussa Saksassa neuvotteluidensa päätteeksi Saksan ja Ranskan yhteisen linjauksen euroalueen uudistuksista, huoli helpotti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saksa on perinteisesti ollut Suomelle maa, jonka kanssa liittoutua europolitiikassa. Epävarmuus Saksan linjasta oli uutta.

Nyt sitä ei ole, Orpo sanoo. Hän on juuri tavannut Berliinissä Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholzin – ja myös tämän edeltäjän, vanhan tuttunsa ja nykyisen Saksan liittopäivien puhemiehen Wolfgang Schäublen. Berliinistä matka jatkui Wieniin, jossa EU-maiden valtiovarainministerit pitävät epävirallisen kokouksen perjantaina ja lauantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Scholz ja minä olemme hyvin samaa mieltä asioista. Tapaaminen oli pragmaattisten ihmisten keskustelu siitä, miten asioissa päästään eteenpäin.”

Finanssikriisin dramaattisista alkuhetkistä on näinä päivinä kymmenen vuotta.

Jos joku, niin Schäuble oli finanssikriisin kasvot, herra Talouskuri. Neuvottelupöydissä Suomi istuu Saksan vieressä. Talouskurista kiinni pitäminen on ollut myös Suomen ratkaisu siihen, miten talous- ja rahaliittoa ja pankkiunionia kehitetään kestämään kriisit: jokaisen euromaan on vastattava itse veloistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Saksan kirstun päällä istuu sosiaalidemokraatti Scholz. Vallanvaihto vei pitkään, sillä Saksan hallitusneuvottelut olivat poikkeuksellisen vaikeat. Suomessa, ”pikku-Saksassa”, pelättiin Saksan muuttavan talouspolitiikkansa perustaa. Huolta lisäsi Merkelin tarve tukea Macronia.

Europolitiikan suunta jakaa euromaita. Korjausliikkeistä sopiminen ollut hidasta. Euromaat eivät luota toisten kykyyn ja tahtoon hoitaa taloutta kestävästi.

Jotta saataisiin tulosta, Merkelin edustamien talouskurin korostajien ja Macronin edustamien yhteisvastuun lisääjien on tehtävä kompromisseja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Saksa ja Ranska hakevat yhteistä linjaa, ja minusta se ei ole pois meiltä muilta. Se luo pohjaa yhteiselle työskentelylle – ja väitän, että maiden kantaan on vaikuttanut muun muassa Suomen aktiivisuus”, Orpo sanoo.

Kymmenen vuoden takaiseen verrattuna euroalue on valmiimpi uusiin kriiseihin. ”Olemme aivan eri tilanteessa. Pankkiunionin ansiosta valtioiden ja pankkien kohtalonyhteyttä on saatu irrotettua toisistaan”, Orpo sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se, mitä on tehty, on merkittävää. Silti on vielä tehtävää, Orpo sanoo.

Euron suuret tulevaisuuden kysymykset ovat yhä auki. Finanssikriisin rahaliitto kesti siksi, että se rikkoi omia sääntöjään. Euroopan keskuspankki venytti mandaattiaan minkä pystyi.

Ratkaisujen teossa Euroopan talousmahdit Saksa ja Ranska ovat aina avainroolissa. Mitä Suomi tekee silloin, kun ei ole Saksan kanssa samaa mieltä?

”Kyllä me voimme olla myös Saksan kanssa eri mieltä. Ei siitä mitään rangaistusta seuraa. Mutta me nyt vain satumme olemaan samaa mieltä, ja se on hyvä asia.”

Suomen kuulee jo joustavan, kun Orpo puhuu euroalueen omasta budjetista. Jokin järjestelmä EU-budjetin sisällä on mahdollinen, hän sanoo.

Joka tapauksessa Orpo on sitä mieltä, että Merkelin ja Macronin saksalaisranskalainen kompromissi europolitiikasta on Suomen näkökulmasta parempi kuin EU-komission tekemät esitykset euroalueen kehittämisestä.

Saksa on ollut koko Suomen EU-historian ajan Suomen iso keskeinen yhteistyökumppani, Orpo sanoo. Suomen ja Saksan Eurooppa-politiikan tavoitteet ovat pitkälti samat.

”Saksalle tärkeää on se, että tämä iso sisämarkkina pelaa ja joka puolella Euroopassa on mahdollisimman vahvaa ja tasa-arvoista talouskasvua.”

Suhde Saksaan korostuu, kun Britannia lähtee EU:sta.

”Samaan aikaan ilahdun siitä, että Macron on lähtenyt uudistamaan Ranskaa ja Eurooppaa, niin siksi koko tämä Saksan ja Ranskan linkki on aivan oleellinen Euroopan tulevaisuudelle. Tarvitsemme Macronin kaltaisia eurooppalaisia johtajia, jotka näkevät uudistusten välttämättömyyden.”

Macron puskee muita eteenpäin, Orpo sanoo. Saksan ja Ranskan yhteisestä eurolinjauksesta Suomi voi hänen mukaansa allekirjoittaa 80 prosenttia.

”Pärjäämme hyvin pitkälle olemassa olevilla kannoilla. Kymmenen prosenttia on sellaista, mikä vaatii jatkotyöskentelyä ja kymmenen prosenttia sitä, mikä ei meille käy.”

Siihen kymmeneen prosenttiin, josta Suomi haluaa vääntää lisää, kuuluu muun muassa euroalueen budjetti. ”Jos se on osa EU-budjettia, voimme keskustella siitä, mutta emme mistään ulkopuolisesta budjetista.”

Suomen nykyisen hallituksen ei, no ja nein koskee euroalueen jäsenten yhteisvastuun lisäämistä. Yhteistä talletussuojaa ja kriisinratkaisun varautumisjärjestelyä kohti voidaan edetä vasta sitten, kun pankkien riskejä on vähennetty.

”Pöydällä on koko ajan erilaisia malleja suhdannetasausjärjestelmistä, mutta me emme usko tulonsiirtounioniin. Saksa ja Ranskakaan eivät ole tästä samaa mieltä.”

Suomen hallitus ei juuri ole osoittanut suurta omaa aktiivisuutta linjata sitä, miten euron suuret tulevaisuuden kysymykset ratkaistaan. Nyt Suomi on kuitenkin mukana Hollannin yhteen keräämässä pohjoisten EU- ja euromaiden eräänlaisessa uudessa hansaliitossa.

Hollanti haluaa brexitin jälkeisessä maailmassa kasvattaa omaa poliittista painoarvoaan. Yksi väline siihen on Hollannin pääministerin Mark Rutten viime syksynä kokoama ryhmä, johon kuuluvat Suomen lisäksi Viro, Irlanti, Latvia, Liettua sekä euroon kuulumattomat Ruotsi ja Tanska.

Orpo sanoo, että Hansa-ryhmä on hyvä myös kotimaiseen keskusteluun. ”Suomi ei ole yksin eikä Saksan selän takana. Ryhmä tukee meidän tavoitteita erinomaisella tavalla.”

Hollannin linja on tosin Suomea tiukempi esimerkiksi yhteisvastuukeskustelussa. ”Mutta emme me mikään hännystelijä tässä ryhmässä ole.”

Euroopan unionilla on edessään supervuosi: Suomessa on eduskuntavaalit, koko Euroopassa eurovaalit.

Suomi on EU:n puheenjohtajamaa ensi heinäkuusta lähtien. Kaudesta tulee poikkeuksellinen, Orpo sanoo.

”Uusi kausi vasta alkaa, eikä meidän tarvitse ratkoa lainsäädäntöä. Voimme vaikuttaa komission työohjelmaan.”

Kaudesta ei tule helppo. Pelkästään nimitysruletti pyörii rajulla tavalla, Orpo sanoo.

Juuri silloin tehdään monta keskeistä EU-politiikan johtaja- ja komissaarinimitystä. EU päättää rahoituksesta ja suurista linjoista. Euroopan keskuspankille valitaan uusi johtaja. Euroryhmä viimeistelee päätöksiään Euroopan vakausmekanismin muuttamisesta Euroopan valuuttarahastoksi.

Britannia eroaa EU:sta. Samaan aikaan Euroopan suhde Donald Trumpin Yhdysvaltoihin on kireä ja kauppasodan uhka todellinen. EU:n autoritaarisen naapurin Turkin talous on vakavissa ongelmissa.

”Kun keskustelee saksalaisten kanssa, on käsinkosketeltavaa miten brexit ja Trump-efekti, samoin kuin Kiinan talousmahdin kasvu ja huoli EU:n sisäisestä kehityksestä, korostavat EU:n uudistusten välttämättömyyttä.”

Orpo sanoo Saksan todella toivovan, että ennen ensi kevään eurovaaleja ainakin EU:n rahoituskehys olisi valmiina. ”Uskon, että jo EU:n seuraavassa rahoituskehyksessä on sisällä euroalueen budjetti, josta annetaan jonkinlaista tukea rakenteellisille uudistuksille. Näin on kirjattu myös Saksan ja Ranskan paperiin.”

Neuvottelut unionin tulevasta rahoituksesta saattavat silti olla kesken, kun Suomen puheenjohtajuuskausi alkaa. ”Minulle kävisi oikein hyvin, että päätös tehdään ennen vaaleja. Budjettipäätöksillä pystymme viestimään äänestäjille, että EU todella keskittyy oleellisiin asioihin.”

Edessä on myös valtataistelu siitä, kenen kasvoilla EU:ta johdetaan. Suomen ja Saksan ehdokkaat ovat vastakkain niin EU-komission puheenjohtajakisassa kuin Euroopan keskuspankin johtajan nimityksessä.

EU-parlamentin keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän baijerilainen puheenjohtaja Manfred Weber ilmoitti tällä viikolla pyrkivänsä EPP:n kärkiehdokkaaksi ja sitä kautta komission puheenjohtajaksi.

EPP-ryhmä valitsee oman kärkiehdokkaansa kokouksessaan Helsingissä marraskuussa. Weberilla on Merkelin tuki. Ja tavallaan Orponkin.

”Weber on selkeäsanainen kaveri, aktiivinen yhteydenpitäjä, joten ehdokkuutta osasi ounastella. Hän on osoittautunut hyvin haastavassa EPP-ryhmässä hyväksi johtajaksi.”

Weber edustaa konservatiivien EPP-ryhmässä hyvin toista poliitikkotyyppiä kuin mahdollinen vastaehdokas Alexander Stubb. ”Weberin ja Stubbin ero on selkeä. Alex edustaa liberaalia länsieurooppalaista poliittista ajattelua. Olisi ilman muuta Suomen etu, että Stubb olisi kärkiehdokas.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  6. 6

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  7. 7

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  8. 8

   Neljä miestä tuomittiin 19-vuotiaan raiskauksesta Seinäjoella

  9. 9

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  10. 10

   ”Kela ei ole kiinnostunut asiakkaidensa parisuhdetilanteesta”, kertoo Kelan etuuspäällikkö – mieheltä evättiin tukia juuri parisuhde­olettaman takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  5. 5

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  6. 6

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  7. 7

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää