Talous    |   HS-analyysi

Kiistelty irtisanomisten helpottaminen auttaisi niitä suomalaisia, joiden ääni ei kuulu ay-pöydissä

Irtisanomissuojan heikentäminen tuskin lisää työllisyyttä. Toisaalta se voi auttaa työllistämään niitä yhteiskunnan heikompiosaisia, joiden ääni ei ay-liikkeessä kuulu.

Irtisanomissuojan heikentämisestä on kehkeytynyt alkusyksyn suurin poliittinen kiista, vaikka kyse on varsin vaatimattomasta toimenpiteestä.

Opposition ja palkansaajaliikkeen kritiikin kohteeksi joutuneella hallituksella on kiusallinen ongelma: uudistuksen alkuperäisiltä perusteluilta on pudonnut pohja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alle 20 hengen yrityksiä koskevaa henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamista on myyty työllisyyden lisäämisellä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi Iltalehden mukaan vielä keskiviikkona, että kyseessä on ”tärkeä askel” työllisyysasteen nostamisessa 75 prosenttiin.

Tämä on ilmiselvää liioittelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudistuksen työllisyysvaikutukset ovat kaikkea muuta kuin selvät, mikä käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) itse tilaamista selvityksistä.

Jos irtisanomista helpotetaan, sen voi talousteorian nojalla odottaa lisäävän sekä irtisanomisia että rekrytointeja. Liikettä tulee siis molempiin suuntiin.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen kirjoittaa selvityksessään ministeriölle, että uudistuksen nettovaikutus työllisyyteen ”on teoreettisesti epäselvä” ja eri maissa tehtyjen tutkimusten perusteella ”nettovaikutus työllisyyteen on tyypillisesti hyvin pieni”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen taas kirjoittaa, että irtisanomissuojan heikentämisellä ei tutkimuskirjallisuuden mukaan ole ”nettovaikutusta työllisyyden määrään”.

Kun hallituksen omat selvitykset eivät sen kantaa tue, on tukea haettu Suomen Yrittäjien kyselystä. ”Jos 37 prosenttia pk-yrityksistä ilmoittaa, että jos tämä laki menee läpi, he saman tien työllistävät ihmisiä, niin silloin me puhumme merkittävästä määrästä”, selitti työministeri Jari Lindström (sin) kyselytunnilla torstaina.

Kysely tuskin voi toimia uskottavana pohjana uudistukselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta on huomauttanut, ettei kyselyssä edes tiedusteltu sitä, vähennettäisiinkö väkeä uudistuksen myötä. Siinä ei myöskään otettu huomioon sitä, että osa työllistyvistä saattaisi tulla esimerkiksi toisista yrityksistä, jolloin työllisyys ei kasvaisi.

Hallitus hakee uudistukselle tukea myös tällä viikolla julkaistusta Ekonomistikoneesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Myöskin 50 suomalaisen ekonomistin paneeli arvioi tätä lakiesitystä: 49 prosenttia heistä oli sitä mieltä, että tämä auttaa työllistämisen kynnyksessä”, Sipilä sanoi kyselytunnilla.

Ekonomistikyselyn tulos ei muuta sitä, että empiirinen näyttö työllisyyden kasvusta on vähäistä. Joka tapauksessa harva ekonomisti tuskin uskoo, että kyse olisi ”tärkeästä askeleesta” kohti 75 prosentin työllisyysastetta. Jos positiivisia vaikutuksia on, ne jäänevät pieniksi.

Sipilällä oli keskiviikkona myös yksi lisäperuste irtisanomisten helpottamiselle.

”Tutkimus osoittaa, että tämä parantaa tuottavuutta, tukee kasvua ja sitä kautta myös vahvistaa työllisyyttä”, Sipilä sanoi.

Tutkimustiedon valossa irtisanomisen helpottaminen tosiaan parantaa työntekijöiden tuottavuutta. Talousteorian mukaan tuottavuuskasvu ei kuitenkaan nosta työllisyyttä, ainakaan pitkässä juoksussa. Työntekijöiden palkkoja se voi toki nostaa.

Kriitikot sanovat, että jos hallituksen uudistus ei täytä edes hallituksen itse sille asettamia tavoitteita, se pitäisi vetää pois.

Toisaalta voi kysyä, miksi uudistus herättää niin paljon vastustusta, jos sen ei odoteta vähentävän työllisyyttä, mutta se parantaisi talouskasvun kannalta olennaista tuottavuutta.

Kyse on siitä, kuka uudistuksessa voittaisi ja kuka häviäisi.

Irtisanomisen helpottamisen voi tutkimustiedon perusteella odottaa lisäävän erilaisten marginaaliryhmien työllistymistä, kuten Vattin tutkimusprofessori Tuomas Pekkarinen toteaa Ekonomistikoneessa.

Hallituksen uudistus voisi siis parantaa esimerkiksi kotona lasta hoitavien, nuorten, syrjäytyneiden ja muiden työmarkkinoille tulijoiden työllistymistä.

Heidän äänensä ei ay-liikkeessä kuulu, tai jos kuuluu, niin vaimeasti. Vuonna 2015 julkaistun TEM:n selvityksen mukaan vain noin 40 prosenttia työttömistä työnhakijoista oli keskusjärjestöön kuuluvan liiton jäseniä.

Keskuskauppakamarin johtavan ekonomistin Mauri Kota­mäen mukaan ne työttömät, jotka eivät kuulu liittoon tai työttömyyskassaan, ovat myös selvästi huonommassa työmarkkina-asemassa. He ovat tyypillisesti nuorempia, vähemmän koulutettuja, rikkonaisemman työhistorian ja pienemmän tulotason omaavia miehiä.

Mikä painoarvo tulisi antaa sille, että yhteiskunnan heikompiosaisten mahdollisuus päästä työn syrjään kiinni hieman kasvaa, mutta nykyisten työllisten turvattomuus hieman lisääntyy?

Ironista hallituksen ja ay-liikkeen kiistassa on se, ettei uudistus välttämättä muuta mitään. Jo nyt yrityksen koko on irtisanomistilanteissa huomioitava asia.

Lisäksi on yleisesti tiedossa, että Suomessa yhden työntekijän irtisanominen voi olla kohtuuttoman hankalaa, mutta sadan työntekijän passittaminen ulos taas melko helppoa.

Luulisi olevan ay-liikkeen etu, että tasapainoa muutetaan. Juuri tätä asiaa Rauno Vanhanen ja STTK:n johtaja Katarina Murto paraikaa selvittävät TEM:n tilauksesta. Selvitys tilattiin keväällä, kun hallitus oli kertonut irtisanomisten helpottamisesta.

Lindström huomauttikin kyselytunnilla, että ”yhtenä toimena siellä on sitten kollektiivisen irtisanomisen vaikeuttaminen, jolloin tämä tulisi tasapainoon”.

Lindström toivoi, että yt-lain muutostarpeita koskevalle selvitykselle annettaisiin ”jonkinlaista arvoa”.

Ay-liike ei kuitenkaan ole jäänyt odottelemaan selvityksen tuloksia. Sen kärsivällisyyttä on nakerrettu hallituskauden aikana systemaattisesti. Työttömyysturvaa on leikattu, työaikaa pidennetty, lomarahoja leikattu, koeaikaa pidennetty, pitkäaikaistyöttömien määräaikaisuuksia helpotettu, aktiivimalli otettu käyttöön ja niin edelleen.

Ay-liike on kuin kiehuvassa vedessä istunut sammakko. Irtisanomisten helpottaminen pienissä yrityksissä ei itsessään ole valtava asia, mutta kun jäsenistö on jo hermona, siitä tulee sellainen.

Hallitus ei myöskään voi perääntyä. Kokoomus sai irtisanomisten helpottamisen läpi viime kevään kehysriihessä vastineeksi siitä, ettei paikallista sopimista laajennettu. Uudistuksen peruminen nyt vahvistaisi kuvaa, että hallitus tekee huterasti valmisteltuja ja hätäisiä avauksia, joita vedetään toistuvasti takaisin. Mikä pahempaa, se näyttäisi siltä, että Suomea johdetaan Hakaniemestä eikä Senaatintorilta.

Arvovaltakamppailussa ay-liikkeellä on pelissä jäsenistönsä etu ja hallituksella uskottavuus.

Oppositiolle tilanne käy tietysti erinomaisesti. Mitä enemmän työmarkkina-asioista puhutaan, sitä enemmän Sdp:n Antti Rinne ja vasemmistoliiton Li Andersson pääsevät ääneen.

Kannatuskriisistä kärsivät vihreät ja Touko Aalto taas jäävät paitsioon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  2. 2

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  5. 5

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  6. 6

   Katso ensi yönä taivaalle: siellä voi näkyä jopa kymmenen tähdenlentoa tunnissa

  7. 7

   Saastuttavien dieselautojen rajoitukset laajenevat: Saksassa oikeus kielsi ensi kertaa dieselillä kulkevien vanhojen autojen pääsyn moottoritielle

  8. 8

   Dartsin huippupelaajat syyttivät toisiaan pahanhajuisista pieruista – ”Se tuli mädistä kananmunista, ei minusta”

  9. 9

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  10. 10

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  8. 8

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  9. 9

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  10. 10

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää