Talous    |   HS-analyysi

Kiistelty irtisanomisten helpottaminen auttaisi niitä suomalaisia, joiden ääni ei kuulu ay-pöydissä

Irtisanomissuojan heikentäminen tuskin lisää työllisyyttä. Toisaalta se voi auttaa työllistämään niitä yhteiskunnan heikompiosaisia, joiden ääni ei ay-liikkeessä kuulu.

Irtisanomissuojan heikentämisestä on kehkeytynyt alkusyksyn suurin poliittinen kiista, vaikka kyse on varsin vaatimattomasta toimenpiteestä.

Opposition ja palkansaajaliikkeen kritiikin kohteeksi joutuneella hallituksella on kiusallinen ongelma: uudistuksen alkuperäisiltä perusteluilta on pudonnut pohja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alle 20 hengen yrityksiä koskevaa henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamista on myyty työllisyyden lisäämisellä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi Iltalehden mukaan vielä keskiviikkona, että kyseessä on ”tärkeä askel” työllisyysasteen nostamisessa 75 prosenttiin.

Tämä on ilmiselvää liioittelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudistuksen työllisyysvaikutukset ovat kaikkea muuta kuin selvät, mikä käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) itse tilaamista selvityksistä.

Jos irtisanomista helpotetaan, sen voi talousteorian nojalla odottaa lisäävän sekä irtisanomisia että rekrytointeja. Liikettä tulee siis molempiin suuntiin.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen kirjoittaa selvityksessään ministeriölle, että uudistuksen nettovaikutus työllisyyteen ”on teoreettisesti epäselvä” ja eri maissa tehtyjen tutkimusten perusteella ”nettovaikutus työllisyyteen on tyypillisesti hyvin pieni”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen taas kirjoittaa, että irtisanomissuojan heikentämisellä ei tutkimuskirjallisuuden mukaan ole ”nettovaikutusta työllisyyden määrään”.

Kun hallituksen omat selvitykset eivät sen kantaa tue, on tukea haettu Suomen Yrittäjien kyselystä. ”Jos 37 prosenttia pk-yrityksistä ilmoittaa, että jos tämä laki menee läpi, he saman tien työllistävät ihmisiä, niin silloin me puhumme merkittävästä määrästä”, selitti työministeri Jari Lindström (sin) kyselytunnilla torstaina.

Kysely tuskin voi toimia uskottavana pohjana uudistukselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta on huomauttanut, ettei kyselyssä edes tiedusteltu sitä, vähennettäisiinkö väkeä uudistuksen myötä. Siinä ei myöskään otettu huomioon sitä, että osa työllistyvistä saattaisi tulla esimerkiksi toisista yrityksistä, jolloin työllisyys ei kasvaisi.

Hallitus hakee uudistukselle tukea myös tällä viikolla julkaistusta Ekonomistikoneesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Myöskin 50 suomalaisen ekonomistin paneeli arvioi tätä lakiesitystä: 49 prosenttia heistä oli sitä mieltä, että tämä auttaa työllistämisen kynnyksessä”, Sipilä sanoi kyselytunnilla.

Ekonomistikyselyn tulos ei muuta sitä, että empiirinen näyttö työllisyyden kasvusta on vähäistä. Joka tapauksessa harva ekonomisti tuskin uskoo, että kyse olisi ”tärkeästä askeleesta” kohti 75 prosentin työllisyysastetta. Jos positiivisia vaikutuksia on, ne jäänevät pieniksi.

Sipilällä oli keskiviikkona myös yksi lisäperuste irtisanomisten helpottamiselle.

”Tutkimus osoittaa, että tämä parantaa tuottavuutta, tukee kasvua ja sitä kautta myös vahvistaa työllisyyttä”, Sipilä sanoi.

Tutkimustiedon valossa irtisanomisen helpottaminen tosiaan parantaa työntekijöiden tuottavuutta. Talousteorian mukaan tuottavuuskasvu ei kuitenkaan nosta työllisyyttä, ainakaan pitkässä juoksussa. Työntekijöiden palkkoja se voi toki nostaa.

Kriitikot sanovat, että jos hallituksen uudistus ei täytä edes hallituksen itse sille asettamia tavoitteita, se pitäisi vetää pois.

Toisaalta voi kysyä, miksi uudistus herättää niin paljon vastustusta, jos sen ei odoteta vähentävän työllisyyttä, mutta se parantaisi talouskasvun kannalta olennaista tuottavuutta.

Kyse on siitä, kuka uudistuksessa voittaisi ja kuka häviäisi.

Irtisanomisen helpottamisen voi tutkimustiedon perusteella odottaa lisäävän erilaisten marginaaliryhmien työllistymistä, kuten Vattin tutkimusprofessori Tuomas Pekkarinen toteaa Ekonomistikoneessa.

Hallituksen uudistus voisi siis parantaa esimerkiksi kotona lasta hoitavien, nuorten, syrjäytyneiden ja muiden työmarkkinoille tulijoiden työllistymistä.

Heidän äänensä ei ay-liikkeessä kuulu, tai jos kuuluu, niin vaimeasti. Vuonna 2015 julkaistun TEM:n selvityksen mukaan vain noin 40 prosenttia työttömistä työnhakijoista oli keskusjärjestöön kuuluvan liiton jäseniä.

Keskuskauppakamarin johtavan ekonomistin Mauri Kota­mäen mukaan ne työttömät, jotka eivät kuulu liittoon tai työttömyyskassaan, ovat myös selvästi huonommassa työmarkkina-asemassa. He ovat tyypillisesti nuorempia, vähemmän koulutettuja, rikkonaisemman työhistorian ja pienemmän tulotason omaavia miehiä.

Mikä painoarvo tulisi antaa sille, että yhteiskunnan heikompiosaisten mahdollisuus päästä työn syrjään kiinni hieman kasvaa, mutta nykyisten työllisten turvattomuus hieman lisääntyy?

Ironista hallituksen ja ay-liikkeen kiistassa on se, ettei uudistus välttämättä muuta mitään. Jo nyt yrityksen koko on irtisanomistilanteissa huomioitava asia.

Lisäksi on yleisesti tiedossa, että Suomessa yhden työntekijän irtisanominen voi olla kohtuuttoman hankalaa, mutta sadan työntekijän passittaminen ulos taas melko helppoa.

Luulisi olevan ay-liikkeen etu, että tasapainoa muutetaan. Juuri tätä asiaa Rauno Vanhanen ja STTK:n johtaja Katarina Murto paraikaa selvittävät TEM:n tilauksesta. Selvitys tilattiin keväällä, kun hallitus oli kertonut irtisanomisten helpottamisesta.

Lindström huomauttikin kyselytunnilla, että ”yhtenä toimena siellä on sitten kollektiivisen irtisanomisen vaikeuttaminen, jolloin tämä tulisi tasapainoon”.

Lindström toivoi, että yt-lain muutostarpeita koskevalle selvitykselle annettaisiin ”jonkinlaista arvoa”.

Ay-liike ei kuitenkaan ole jäänyt odottelemaan selvityksen tuloksia. Sen kärsivällisyyttä on nakerrettu hallituskauden aikana systemaattisesti. Työttömyysturvaa on leikattu, työaikaa pidennetty, lomarahoja leikattu, koeaikaa pidennetty, pitkäaikaistyöttömien määräaikaisuuksia helpotettu, aktiivimalli otettu käyttöön ja niin edelleen.

Ay-liike on kuin kiehuvassa vedessä istunut sammakko. Irtisanomisten helpottaminen pienissä yrityksissä ei itsessään ole valtava asia, mutta kun jäsenistö on jo hermona, siitä tulee sellainen.

Hallitus ei myöskään voi perääntyä. Kokoomus sai irtisanomisten helpottamisen läpi viime kevään kehysriihessä vastineeksi siitä, ettei paikallista sopimista laajennettu. Uudistuksen peruminen nyt vahvistaisi kuvaa, että hallitus tekee huterasti valmisteltuja ja hätäisiä avauksia, joita vedetään toistuvasti takaisin. Mikä pahempaa, se näyttäisi siltä, että Suomea johdetaan Hakaniemestä eikä Senaatintorilta.

Arvovaltakamppailussa ay-liikkeellä on pelissä jäsenistönsä etu ja hallituksella uskottavuus.

Oppositiolle tilanne käy tietysti erinomaisesti. Mitä enemmän työmarkkina-asioista puhutaan, sitä enemmän Sdp:n Antti Rinne ja vasemmistoliiton Li Andersson pääsevät ääneen.

Kannatuskriisistä kärsivät vihreät ja Touko Aalto taas jäävät paitsioon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  2. 2

   Poliisi: Kehä I:n liikenne länteen päin poikki peräänajon takia

  3. 3

   Renessanssipalatsi rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  5. 5

   ”Yksilökeskeisyys” ja ”hedonistinen kulttuuri” – Poliitikot selittävät huolestuttavaa väestöennustetta ajan hengellä

  6. 6

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  7. 7

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  8. 8

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  9. 9

   Tänään kumottiin 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin malli­punnuksiin

  10. 10

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  5. 5

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  6. 6

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  10. 10

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää