Talous

Kolmasosa Helsingin taloyhtiöistä voisi lämmetä maalämmöllä – Tällaisilla itse itsensä maksavilla remonteilla taloyhtiö voi säästää energialaskussa

Mannerheimintie 106:n tontille porataan neljä tai viisi jopa 400 metriä syvää maalämpökaivoa. Kerrostalojen energiatehokkuus on parantunut huimasti viime vuosikymmeninä. Silti uudemmissakin taloissa riittää tehtävää.

Tuohon nurmikolle, melkein Mannerheimintien reunaan aletaan ensi viikolla porata noin 400 metrin syvyyteen yltäviä reikiä. Mannerheimintie 106:n taloyhtiö aikoo imaista rei’istä jo ensi talvena tarvitsemansa lämmön ja ensi kesänä tarvitsemansa viilennyksen.

Kalliosta saatava lämpö on enimmäkseen auringon säteilystä varastoitunutta energiaa. Talvella kallio on huomattavasti ilmaa lämpimämpi. Lähes puolen kilometrin syvyydessä maapallon ytimenkin lämpö alkaa jo tuntua: lämpötila on asteen, pari korkeampi kuin lähellä maanpintaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taloyhtiön hallituksen jäsenen Matti Kuparin mukaan nyrkkisääntö on, että kerrostalossa maalämpökaivoa tarvitaan noin metri asuinneliötä kohti, käytännössä vähän enemmän. Tämän talon noin 1 500 kerrosneliön lämmittäminen vaatii siis kaivoja yhteensä lähes kahden kilometrin verran.

Projektin on suunnitellut Leasegreen-niminen yritys, joka on erikoistunut toteuttamaan rakennusten kustannustehokkaita energiaremontteja kuukausimaksulla. Tähän asti yritys on keskittynyt toimitilakiinteistöihin, mutta nyt se tarjoaa remontteja myös taloyhtiöille. OP-ryhmä on mukana tarjoamassa leasingtyyppistä rahoitusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ideana on käydä läpi koko rakennus ja sen tekniikka ja etsiä ne kohteet, joissa energialasku ja hiilijalanjälki pienenevät kustannustehokkaasti ja samalla asumismukavuus paranee”, Leasegreenin toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto sanoo.

Pelkän maalämmön rakentaminen kerrostaloon maksaa itsensä takaisin keskimäärin kymmenessä vuodessa. Kymmenen vuoden rahoitusajalla taloyhtiön pitäisi siis pystyä maksamaan kuukausittaiset leasingmaksut energialaskusta säästämällään summalla.

Remontti rahoittaa siis parhaimmillaan itse itsensä alusta asti. Takaisinmaksukauden jälkeen koko energiansäästö kertyy taloyhtiön hyväksi.

”Toisin päin käännettynä investoinnissa saa yli kymmenen prosentin tuoton. Investointi on myös hyvin pitkäikäinen. Tiettyjä järjestelmän osia pitää huoltaa ja uusia, mutta kaivot ovat lähes ikuisia”, Mäkipelto sanoo.Mannerheimintiellä järjestelmään liitetään samalla huoneistokohtainen viilennys, johon osakkaat saavat halutessaan liittyä. Se nostaa remontin hintaa huomattavasti, mutta haluttiin silti tehdä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kulunut kuuma kesä oli erinomainen konsultti, ja jo sitä ennen yli puolet osakkaista halusi liittyä jäähdytysjärjestelmään”, Kupari sanoo.

Kylmä virtaa maalämpökaivoista nesteenä uusia putkia pitkin asuntoihin, joissa konvektori viilentää ilmaa ja puhaltaa sen asuntoon. Myös talon sähköpääkeskus uusitaan ja lämmitys- ja viilennysjärjestelmää ohjataan nykyaikaisella automatiikalla.


Viilennyksessä syntyvä lämpö johdetaan takaisin kaivoihin, joissa kallio ainakin teoriassa varastoi sen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitään sellaista ei uusita, mikä ei ole kannattavaa.

Lämpö esimerkiksi jaetaan vanhan vesikiertoisen patteriverkoston kautta. Se on vähän tehottomampi kuin uudet patterit olisivat, mutta uusiminen on niin kallista, ettei sitä kannata energiansäästön vuoksi tehdä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Remontti maksaa kaiken kaikkiaan noin 290  000 euroa, jonka taloyhtiö maksaa takaisin leasingmaksuna 15 vuodessa. Tällä hetkellä vuotuiset lämmitysenergiakustannukset ovat noin 21 000 euroa. Niihin on odotettavissa vajaan 12 000 euron vuosisäästö.

Talo on rakennettu vuonna 1939. Nykytalot ovat Mäkipellon mukaan lämmönkulutukseltaan keskimäärin yli 40 prosenttia tehokkaampia kuin ennen sotia rakennetut.

Mannerheimintien talossa on monen ikätoverinsa tavoin esimerkiksi painovoimainen ilmanvaihto. Sitä ei silti uusita, vaikka periaatteessa ilmanvaihdon energiatehokkuutta voisi parantaa paljonkin lämmön talteenotolla ja älykkäällä ohjauksella.

”Painovoimaisen ilmanvaihdon muuttamista pitää aina harkita hyvin tarkkaan. Se on oman aikakautensa ratkaisu, johon liittyy tietty rakentamisfilosofia. Sitä kannattaa yleensä kunnioittaa”, Mäkipelto sanoo.

Monissa vanhoissa kouluissa ja toimistorakennuksissa koneellisen ilmanvaihdon käyttöönotto on aiheuttanut odottamattomia sisäilmaongelmia.

Maalämpö ei sovi ratkaisuksi jokaiseen taloon. Tekniikan kehittyminen on lisännyt silti mahdollisuuksia paljon. Kaivoista saadaan entistä syvempiä, jolloin tonttipohjaa tarvitaan vähemmän. Mannerheimintie 106:ssa pihaa on vain noin 800 neliötä, ja osa siitäkin on parkkipaikkoja.

Töölön tullin kohdalla on mahdollista porata melkein puolen kilometrin syvyisiä kaivoja. Kun siitä lähdetään ydinkeskustaa kohti, mahdollisuudet vähenevät nopeasti. Helsingin ydinkeskusta on kuin reikäjuusto täynnä erilaisia tunneleita ja luolastoja.

”Mutta kun lähdetään toiseen suuntaan, niin hyvin suureen osaan taloista olisi mahdollista vetää maalämpö. Arviolta noin kolmasosassa Helsingin taloyhtiöistä se olisi mahdollista. Ruotsissa maalämpö on hyvin yleinen Tukholmassakin”, Mäkipelto sanoo.


Eri-ikäisiin taloihin sopivat erilaiset ratkaisut

Tomi Mäkipellon mukaan kaikista taloyhtiöistä löytyy kohtia, joissa energiatehokkuutta voidaan parantaa. Mitä isompi taloyhtiö on, sitä kannattavampi remontti yleensä on.

1950-luvulla tai aikaisemmin rakennetut talot

 Kannattavin investointi on yleensä kaukolämmön tai öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön tai muihin lämpöpumppuihin. Viilennysjärjestelmän lisääminen parantaa maalämpöjärjestelmän hyötysuhdetta.

 Aurinkosähköjärjestelmä sopii moniin kohteisiin erityisesti, jos talossa on lämpöpumpuilla toimiva viilennys. Sen tarvitsemaa sähköä voidaan tuottaa kesällä aurinkopaneeleilla.

 Ilmanvaihto on yleensä painovoimainen, eikä sitä kannata yleensä lähteä muuttamaan.

 Myös talon lämmöneristyksen parantaminen ja ikkunoiden uusiminen kannattavat Mäkipellon mukaan usein, jos ne tehdään julkisivuremontin yhteydessä. Lämpöpumppuihin, ilmanvaihtoon ja älykkääseen ohjaukseen liittyvät toimet ovat kuitenkin suhteellisesti kannattavampia.

1960–2000 rakennetut talot

 Kannattavinta on vaihtaa vanha lämmitysjärjestelmä maalämpöön tai muihin lämpöpumppuihin.

 Tämän ikäisissä taloissa on usein koneellinen ilmanvaihto ilman lämmön talteenottoa. Poistoilman lämmön talteenoton rakentaminen yleensä kannattaa.

 Myös aurinkosähkö sopii moniin kohteisiin erityisesti, jos se liitetään lämpöpumppuihin ja viilennykseen.

 Kannattavia ovat yleensä myös vedensäästöön ja lämmityksen älykkääseen ohjaukseen liittyvät toimet sekä esimerkiksi valaisimien vaihtaminen led-valoiksi.

  Myös talon lämmöneristyksen parantaminen ja ikkunoiden uusiminen kannattavat Mäkipellon mukaan usein, jos ne tehdään julkisivuremontin yhteydessä. Lämpöpumppuihin, ilmanvaihtoon ja älykkääseen ohjaukseen liittyvät toimet ovat kuitenkin suhteellisesti kannattavampia.

2000-luvun talot

 Uusissakin taloissa kannattavin toimenpide on lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön, ehkä myös aurinkosähköjärjestelmän käyttöönotto.

 Valtaosassa tämän ikäpolven taloissa on poistoilman lämmön talteenotto. Pakollinen siitä tuli vuonna 2003.

 Älykkään ohjausjärjestelmän asentamisella voidaan säästää vettä ja lämmityskuluja. Älykäs järjestelmä osaa ennakoida sään vaihteluita ja asukkaiden toimintaa, mikä tuo säästöjä mutta parantaa myös asumismukavuutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Energiatehokkuus
 • Maalämpö
 • Energia
 • Taloyhtiöt
 • Remontointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  2. 2

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  3. 3

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  4. 4

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  7. 7

   Katso ensi yönä taivaalle: siellä voi näkyä jopa kymmenen tähdenlentoa tunnissa

  8. 8

   Pallopoika aiheutti yllättävää draamaa ATP-finaalien välierässä – ”Haluan pyytää anteeksi”, sanoi Alexander Zverev, joka kukisti Roger Federerin

  9. 9

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin saunabuumi jatkuu: Jätkäsaaressa aukeaa löylypaikka, joka on korttelisaunan ja baarin yhdistelmä – ”Täällä voi juhlia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  4. 4

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  5. 5

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  6. 6

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  7. 7

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  8. 8

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  9. 9

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää