Talous

Luottorekisteri syntyy verkkaisesti – Hanketta on arvosteltu liian hitaaksi vastaamaan kotitalouksien velkaantumisongelmaan

Arvostelijoiden mielestä kuluttajien velkaongelma voi laajentua nopeastikin.

Suomeen perustetaan EU-maiden ehkä keskitetyin ja tiukin kansalaisten luottojen rekisterijärjestelmä, mikäli tuore ehdotus toteutuu.

Kovin nopeasti se ei tapahdu, sillä rekisterin rakentaminen kestää pitkään, jopa viisi vuotta. Rekisteri voisi siten toimia aikaisintaan vuonna 2023.

Hanketta on arvosteltu hitaaksi vastaamaan kotitalouksien velkaantumisongelmaan. Arvostelijoiden mielestä velkatilanne voi jo muutamassa vuodessa vaikeutua, jos hyvä taloustilanne kääntyy huonompaan.

Selvityksen niin sanotun positiivisen luottorekisterin perustamisesta oikeusministeriölle tehnyt professori Erkki Kontkanen sanoo, että viiden vuoden arvio pohjautuu tavanomaiseen lainsäädäntömenettelyyn. Jos edetään kuten tämän laajuisissa hankkeissa yleensä, nopeampaan aikatauluun ei juuri ole mahdollisuuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On tulossa vaalit ja uusi hallitus, joka tarkastelee asiaa omalta kannaltaan. Tarvitaan tietojärjestelmämuutoksia ja yhteyksien luomista kaikkiin Suomessa toimiviin luotottajiin, joiden pitää toimittaa kansalaisten luottotiedot uuteen rekisteriin.”

Mikäli hanke arvioidaan poliittisesti erittäin tärkeäksi, sitä voidaan Kontkasen mukaan nopeuttaa, jolloin rekisteri voisi käynnistyä ehkä jo vuonna 2021.

Liian hitaaksi hanketta arvosteli tuoreeltaan Suomen Asiakastieto. Se on pörssiyritys, joka myy asiakkailleen luottotietoja.

”Talouden sykleissä vähintään viiden vuoden odotus käytännössä tarkoittaisi, että ennen uuden rekisterin käyttöönottoa ehtii tulla taantuma, joka entisestään pahentaa kuluttajien tilannetta”, sanoo toimitusjohtaja Jukka Ruuska tiedotteessa.

Asiakastieto on tarjonnut luottorekisterin pohjaksi omaa jo muutaman vuoden ajan toiminutta, vapaaehtoisuuteen perustuvaa järjestelmäänsä, jonka kautta luotonantoa harkitseva laitos saa pyytäessään tietoa lainan hakijan luottotilanteesta muissa pankeissa. Kyseessä on ”tietorinki”, johon liittyvät vaihtavat tietoja keskenään.

Ruotsissa jo vuosikymmenet toiminut luottorekisterijärjestelmä perustuu yksityisiin toimijoihin, tärkeimpänä Asiakastieto Groupiin yhdistynyt UC.

”Rekisteri toimii hyvin, ja positiivisen tiedon hyödyntäminen kannattaa”, Ruuska sanoo.

Kontkanen päätyi kuitenkin ehdotukseen, että Suomeen tarvitaan tiukasti keskitetty valtiollinen luottorekisteri, joka sijoitettaisiin Verohallinnon yhteyteen. Tällöin se voisi toimia yhteistyössä ensi vuonna aloittavan palkkarekisterin kanssa.

Suomi olisi poikkeus EU:ssa ja Pohjoismaissakin, joissa ei ole menty keskitettyyn systeemiin.

Norjassa säädettiin viime vuonna luottotietolaki, jonka mukaan luottotietotoimintaa voivat harjoittaa sekä yksityiset että julkiset tahot. Laissa luotonantajalla ei ole velvollisuutta tarkastaa luottojen määrää. Käytäntö on kirjavaa EU-maissa.

Fakta

Täysi kattavuus tavoitteena


 Kontkasen ehdottamassa luottorekisterissä pyritään täydelliseen kattavuuteen.

 Rekisteriin tavoitellaan tietoja Suomessa asuvien kaikista lainoista, pankkilainojen lisäksi pikavipeistä, luottokorttilainoista ja osamaksusopimuksista. Mukaan pitäisi saada tiedot myös ulkomaisten rahalaitosten suomalaisille myöntämistä lainoista.

 Näin saataisiin reaaliaikainen kuva kotitalouksien velkaantumisesta. Sitä tarvitsevat luotonmyöntäjät, mutta myös Suomen Pankki valvoessaan kokonaistaloudellista vakautta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luottotiedot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  6. 6

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  7. 7

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  8. 8

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  9. 9

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  10. 10

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää