Talous

”Laturi, joka on testaushistorian vaarallisimpien joukossa” – Tukes tilasi verkkokaupoista 32 halpaa tuotetta, joista 31 oli vaarallisia

Tukes tilasi suomalaisten suosimia tuotteita tunnetuista kansainvälisistä verkkokaupoista. Kaikki lelut, tutit ja muut lastentarvikkeet olivat EU-standardien mukaan vaarallisia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tekemä verkkokauppaostosten testi tuotti murskaavan tuloksen. Isoista kansainvälisistä verkkokaupoista kuten eBaysta ja AliExpressistä tilatuista 32 tuotteesta vain yksi täytti EU:n turvallisuusvaatimukset.

Tukesin mukaan kaikki testatut lelut ja lastentarvikkeet olivat vaarallisia, eikä niitä saisi Suomessa myydä lainkaan. Mukana oli yhteensä 17 lelua, tuttia, tuttiketjua ja lastenvaatetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuttiketjut olivat Tukesin mukaan vaarallisen pitkiä, vedessä turpoavan lelun voi helposti sotkea karkkiin, lasten kelloista sai liian helposti irti nappipariston, joka voi nieltynä olla vaarallinen.

Yhdessä tutissa oli liian helposti irtoava imuosa, toisessa vääränlaista muovia ja tuteista puuttui ilma-aukkoja, mikä aiheuttaa tukehtumisvaaran.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Leluissa oli ylipäätään helposti irtoavia pieniä osia, jotka aiheuttavat tukehtumisvaaran.

Lasten vaatteissa oli kaulan alueella nyörejä, joita ei kuristumisvaaran vuoksi saisi olla.

Laturit ovat yleisiä verkko-ostoksia. Kuudesta Tukesin testaamasta laturista vain yksi oli EU-määräysten mukainen. Kaikkiin muihin liittyi Tukesin mukaan tulipalon tai sähköiskun vaara.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Joukossa oli laturi, joka on Tukesin testaushistorian vaarallisimpien joukossa”, ylitarkastaja Kimmo Hakala sanoo.

Hakalan mukaan vaarallisimmassa laturissa oli useita rakenteellisia virheitä, jotka voivat aiheuttaa verkkojännitteen päätymisen käyttäjän kosketeltavana olevaan ulostuloliittimeen.


”Esimerkiksi muuntajassa, joka muuttaa verkkovirran viiden voltin tasajännitteeksi, eri käämien väliltä puuttui eristys. Siellä oli emalikäämi emalikäämin päällä, vaikka välissä pitäisi olla kolminkertainen teippieristys. Se voi aiheuttaa sähköiskun”, Hakala sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laturissa oli Hakalan mukaan myös vääräntyyppinen halpa kondensaattori. Lisäksi piirilevyllä oli liian lähekkäisiä komponentteja, mikä voi aiheuttaa sähköiskun.

Paloriskit liittyvät Hakalan mukaan erityisesti laturikotelon muovin laatuun. Muovin ei pitäisi ylipäätään syttyä eikä ainakaan palaa loppuun asti, vaikka se syttyisikin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Neljässä laturissa oli sellaista muovia, joka roihusi ihan loppuun asti”, Hakala sanoo.

Laturit ovat aiheuttaneet Suomessa Hakalan mukaan sekä sähköiskuja että tulipaloja, mutta Tukesin tietoon tulleissa tapauksissa kyse on ollut Suomesta ostetuista latureista.

”Ehkä ihmiset ajattelevat ulkomaisista kaupoista tilatessaan, että tuote ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin Suomessa myytävä. Sen vuoksi meihin ei niin herkästi oteta yhteyttä, eikä meillä ole toimivaltaakaan suhteessa ulkomaisiin verkkokauppoihin”, Hakala sanoo.

Tukesin tilaamista kahdestatoista kosmetiikkatuotteesta kuudesta puuttui kokonaan EU:n vaatima ainesosaluettelo. Neljässä tuotteessa luettelo oli kirjoitettu muilla kuin latinalaisilla aakkosilla. Tukes käännätti nämä ainesosaluettelot, joiden mukaan tuotteissa ei ollut EU:ssa kiellettyjä aineita.

Tuotteissa ei kuitenkaan ollut välttämättä niitä aineita tai ominaisuuksia, joita tuotteen myynti-ilmoituksessa luvattiin. Ihoa vaalentava voide ei sisältänyt mitään vaalentavaa ainesosaa.

Ihon nuorentamiseen käytettävää hyaluronia sisältävä tuote sisälsi paljon vähemmän vaikuttavaa ainetta kuin myyjä lupasi.


Kaikki netistä tilatut korut olivat suoranaisia huijauksia. Seitsemästä hopea- ja titaanikorusta yksikään ei sisältänyt mitään jalometallia.

Ylipäätään erilaiset väärennökset ja huijaukset ovat nettikaupasta tilatuissa tuotteissa yleisiä.

Tukesin mukaan väärennettyihin tuotteisiin liittyy myös turvallisuusriskejä.

Väärennetyissä vaatteissakin saatetaan käyttää vaarallisia kemikaaleja ja väriaineita. Väärennöksiä on Tukesin mukaan usein vaikea tunnistaa. Takeena ei ole edes kallis hinta, koska väärennöksiä myydään usein vain pienellä alennuksella suhteessa alkuperäisen tuotteen hintaan.

Tukes muistuttaa, että kuluttaja on itse vastuussa tuotteen turvallisuudesta, jos se on tilattu EU:n ulkopuolelta. Kuluttajaviranomaiset voivat tarjota vain vähän apua suhteessa kaukomaiden kauppiaisiin.

”Verkkokaupoista saa myös hyviä ja turvallisia tuotteita. Kun kuluttaja ostaa tuotteita verkkokaupoista ympäri maailmaa, häneltä vaaditaan ennen kaikkea uudenlaisia taitoja ja osaamista. Kuluttajan pitää itse varmistua siitä, että tuote on turvallinen, se sopii käyttötarkoitukseen ja sitä on laillista tuoda Suomeen”, tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula sanoo Tukesin tiedotteessa.

EU:ssa on tiukkoja vaatimuksia esimerkiksi kosmetiikalle, lelujen, terveydenhuollon tarvikkeiden ja sähkölaitteiden turvallisuudelle sekä elintarvikkeiden, lääkkeiden ja kemikaalien sisältämille aineille.

Tukesin sivuilta tämän linkin takaa löytyy vinkkejä siitä, mitä asioita kuluttajan kannattaa ottaa huomioon verkkokaupan luotettavuutta arvioidessaan.

Fakta

Suhtaudu verkkokauppaan varauksella, jos...


 Sivustolta ei löydy yrityksen yhteystietoja.

 Tilausta tehdessäsi sivusto ohjautuu uuteen osoitteeseen.

 Tuotteelle ei anneta selkeää hintaa tai toimitusaikaa.

 Tarjous on liian hyvä ollakseen totta.

 Verkkokaupan osoite on epäilyttävä.

 Maksunvarmistus ohjautuu sivustolle, joka ei ole pankkisi normaali verkkosivuosoite.

 Muista, että jos myyt eteenpäin verkosta tilaamaasi tavaraa, sinut voidaan katsoa maahantuojaksi, joka vastaa virheistä.

Lähde: Tukes

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Verkkokauppa
 • Tukes
 • Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  2. 2

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Kymmeniä junavaunuja suistui kiskoilta Yhdysvaltain Georgiassa – kokonainen kaupunki evakuoitiin

  5. 5

   Helsingin saunabuumi jatkuu: Jätkäsaaressa aukeaa löylypaikka, joka on korttelisaunan ja baarin yhdistelmä – ”Täällä voi juhlia”

  6. 6

   Katso ensi yönä taivaalle: siellä voi näkyä jopa kymmenen tähdenlentoa tunnissa

  7. 7

   Pallopoika aiheutti yllättävää draamaa ATP-finaalien välierässä – ”Haluan pyytää anteeksi”, sanoi Alexander Zverev, joka kukisti Roger Federerin

  8. 8

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  9. 9

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  10. 10

   Saastuttavien dieselautojen rajoitukset laajenevat: Saksassa oikeus kielsi ensi kertaa dieselillä kulkevien vanhojen autojen pääsyn moottoritielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  8. 8

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  9. 9

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää