Talous

”Laturi, joka on testaushistorian vaarallisimpien joukossa” – Tukes tilasi verkkokaupoista 32 halpaa tuotetta, joista 31 oli vaarallisia

Tukes tilasi suomalaisten suosimia tuotteita tunnetuista kansainvälisistä verkkokaupoista. Kaikki lelut, tutit ja muut lastentarvikkeet olivat EU-standardien mukaan vaarallisia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tekemä verkkokauppaostosten testi tuotti murskaavan tuloksen. Isoista kansainvälisistä verkkokaupoista kuten eBaysta ja AliExpressistä tilatuista 32 tuotteesta vain yksi täytti EU:n turvallisuusvaatimukset.

Tukesin mukaan kaikki testatut lelut ja lastentarvikkeet olivat vaarallisia, eikä niitä saisi Suomessa myydä lainkaan. Mukana oli yhteensä 17 lelua, tuttia, tuttiketjua ja lastenvaatetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuttiketjut olivat Tukesin mukaan vaarallisen pitkiä, vedessä turpoavan lelun voi helposti sotkea karkkiin, lasten kelloista sai liian helposti irti nappipariston, joka voi nieltynä olla vaarallinen.

Yhdessä tutissa oli liian helposti irtoava imuosa, toisessa vääränlaista muovia ja tuteista puuttui ilma-aukkoja, mikä aiheuttaa tukehtumisvaaran.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Leluissa oli ylipäätään helposti irtoavia pieniä osia, jotka aiheuttavat tukehtumisvaaran.

Lasten vaatteissa oli kaulan alueella nyörejä, joita ei kuristumisvaaran vuoksi saisi olla.

Laturit ovat yleisiä verkko-ostoksia. Kuudesta Tukesin testaamasta laturista vain yksi oli EU-määräysten mukainen. Kaikkiin muihin liittyi Tukesin mukaan tulipalon tai sähköiskun vaara.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Joukossa oli laturi, joka on Tukesin testaushistorian vaarallisimpien joukossa”, ylitarkastaja Kimmo Hakala sanoo.

Hakalan mukaan vaarallisimmassa laturissa oli useita rakenteellisia virheitä, jotka voivat aiheuttaa verkkojännitteen päätymisen käyttäjän kosketeltavana olevaan ulostuloliittimeen.


”Esimerkiksi muuntajassa, joka muuttaa verkkovirran viiden voltin tasajännitteeksi, eri käämien väliltä puuttui eristys. Siellä oli emalikäämi emalikäämin päällä, vaikka välissä pitäisi olla kolminkertainen teippieristys. Se voi aiheuttaa sähköiskun”, Hakala sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laturissa oli Hakalan mukaan myös vääräntyyppinen halpa kondensaattori. Lisäksi piirilevyllä oli liian lähekkäisiä komponentteja, mikä voi aiheuttaa sähköiskun.

Paloriskit liittyvät Hakalan mukaan erityisesti laturikotelon muovin laatuun. Muovin ei pitäisi ylipäätään syttyä eikä ainakaan palaa loppuun asti, vaikka se syttyisikin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Neljässä laturissa oli sellaista muovia, joka roihusi ihan loppuun asti”, Hakala sanoo.

Laturit ovat aiheuttaneet Suomessa Hakalan mukaan sekä sähköiskuja että tulipaloja, mutta Tukesin tietoon tulleissa tapauksissa kyse on ollut Suomesta ostetuista latureista.

”Ehkä ihmiset ajattelevat ulkomaisista kaupoista tilatessaan, että tuote ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin Suomessa myytävä. Sen vuoksi meihin ei niin herkästi oteta yhteyttä, eikä meillä ole toimivaltaakaan suhteessa ulkomaisiin verkkokauppoihin”, Hakala sanoo.

Tukesin tilaamista kahdestatoista kosmetiikkatuotteesta kuudesta puuttui kokonaan EU:n vaatima ainesosaluettelo. Neljässä tuotteessa luettelo oli kirjoitettu muilla kuin latinalaisilla aakkosilla. Tukes käännätti nämä ainesosaluettelot, joiden mukaan tuotteissa ei ollut EU:ssa kiellettyjä aineita.

Tuotteissa ei kuitenkaan ollut välttämättä niitä aineita tai ominaisuuksia, joita tuotteen myynti-ilmoituksessa luvattiin. Ihoa vaalentava voide ei sisältänyt mitään vaalentavaa ainesosaa.

Ihon nuorentamiseen käytettävää hyaluronia sisältävä tuote sisälsi paljon vähemmän vaikuttavaa ainetta kuin myyjä lupasi.


Kaikki netistä tilatut korut olivat suoranaisia huijauksia. Seitsemästä hopea- ja titaanikorusta yksikään ei sisältänyt mitään jalometallia.

Ylipäätään erilaiset väärennökset ja huijaukset ovat nettikaupasta tilatuissa tuotteissa yleisiä.

Tukesin mukaan väärennettyihin tuotteisiin liittyy myös turvallisuusriskejä.

Väärennetyissä vaatteissakin saatetaan käyttää vaarallisia kemikaaleja ja väriaineita. Väärennöksiä on Tukesin mukaan usein vaikea tunnistaa. Takeena ei ole edes kallis hinta, koska väärennöksiä myydään usein vain pienellä alennuksella suhteessa alkuperäisen tuotteen hintaan.

Tukes muistuttaa, että kuluttaja on itse vastuussa tuotteen turvallisuudesta, jos se on tilattu EU:n ulkopuolelta. Kuluttajaviranomaiset voivat tarjota vain vähän apua suhteessa kaukomaiden kauppiaisiin.

”Verkkokaupoista saa myös hyviä ja turvallisia tuotteita. Kun kuluttaja ostaa tuotteita verkkokaupoista ympäri maailmaa, häneltä vaaditaan ennen kaikkea uudenlaisia taitoja ja osaamista. Kuluttajan pitää itse varmistua siitä, että tuote on turvallinen, se sopii käyttötarkoitukseen ja sitä on laillista tuoda Suomeen”, tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula sanoo Tukesin tiedotteessa.

EU:ssa on tiukkoja vaatimuksia esimerkiksi kosmetiikalle, lelujen, terveydenhuollon tarvikkeiden ja sähkölaitteiden turvallisuudelle sekä elintarvikkeiden, lääkkeiden ja kemikaalien sisältämille aineille.

Tukesin sivuilta tämän linkin takaa löytyy vinkkejä siitä, mitä asioita kuluttajan kannattaa ottaa huomioon verkkokaupan luotettavuutta arvioidessaan.

Fakta

Suhtaudu verkkokauppaan varauksella, jos...


 Sivustolta ei löydy yrityksen yhteystietoja.

 Tilausta tehdessäsi sivusto ohjautuu uuteen osoitteeseen.

 Tuotteelle ei anneta selkeää hintaa tai toimitusaikaa.

 Tarjous on liian hyvä ollakseen totta.

 Verkkokaupan osoite on epäilyttävä.

 Maksunvarmistus ohjautuu sivustolle, joka ei ole pankkisi normaali verkkosivuosoite.

 Muista, että jos myyt eteenpäin verkosta tilaamaasi tavaraa, sinut voidaan katsoa maahantuojaksi, joka vastaa virheistä.

Lähde: Tukes

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Verkkokauppa
 • Tukes
 • Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  3. 3

   Michelle Obama on oppinut nauramaan pilkkaajilleen, mutta Donald Trumpin ”hullua, ilkeämielistä ja vaarallista” valhetta miehestään hän ei anna ikinä anteeksi

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  8. 8

   On erehdys verrata nykymaailmaa 1920- ja 1930-lukuihin: Me emme elä ”Weimarin hetkeä”

  9. 9

   Presidenttiparin poika sai niin paljon villasukkia kansalaisilta, että ne lahjoitettiin sairaalalle – ”Aaro oli saanut sukkia aika paljon yli oman tarpeen”

  10. 10

   Tätä on odotettu 450 vuotta eikä tällainen toistu elinaikanamme, kirjoittaa HS:n kriitikko Wieniin auenneesta näyttelystä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  2. 2

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Jyrkkä vastaus Vantaan kaupungilta: Ulosottoon parkkisakon takia joutunutta miestä ”on yritetty ohjeistaa ihan viimeiseen asti” – Mies aikoo haastaa kaupungin oikeuteen

  10. 10

   Yski oikein niin flunssa ei tartu, neuvoo asiantuntija: Väärin yskiminen on sama kuin jos levittäisi nenän sisällön käsilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää