Talous

Merivoimien jättikauppa loppusuoralla, uusien sota-alusten asetoimittajaksi kolme vaihtoehtoa – ”Suomen tapa neuvotella kansainvälisesti poikkeuksellinen”

Laivue 2020 -hankkeen kolmen kärki neuvottelee viimeistä kertaa Suomessa ennen kuin saa Suomelta lopullisen tarjouspyynnön taistelujärjestelmästä.

Bremen. Maike Adema-Raßbach aloittaa pahoitteluilla. Testilaboratorion tärinäpöydän sähkömoottorissa oli juuri oikosulku ja laboratoriossa kärähti.

Adema-Raßbach johtaa Atlas Elektronikin testi- ja ympäristölaboratoriota Bremenissä. Laboratorion ovella seisoo rivi koko yrityksen johtajia. Kun isot pomot ovat paikalla, olisi tietenkin mukavaa, että kaikki toimii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisaalta juuri tätä on Adema-Raßbachin työ. Hän testaa, miten saksalaisen Atlas Elektronikin tuotteet, kuten kaikuluotaimet ja erilaiset herkät sensorit, kestävät räjähdyksiä, rytyytystä merenpohjassa tai avaruudessa, kovaa painetta, kylmyyttä ja kuumuutta. Tai vihollisen tekemää häirintää.

Sodan ja onnettomuuksien olosuhteita. Maassa, merellä ja ilmassa. Ja jos eivät kestä, se on hyvä huomata laboratoriossa. ”Nyt kärähti testauslaite, ja saimme oman ilotulituksen.”


Adema-Raßbach johdattaa peremmälle. Atlas Elektronikin myynnistä vastaava johtaja Robert van de Pieterman ja Atlas Elektronikin Suomen-yhtiön toimitusjohtaja Jaakko Savisaari käyvät kääntymässä kylmäkontissa, jonka saa pakastettua 150-asteiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Savisaari tuo saksalaisille käynnissä olevaan tarjousprosessiin Suomi-osaamisen. Hän on Merivoimien entinen upseeri, joka viime töikseen ennen eläkkeelle jäämistään toimi Suomen Washingtonin-suurlähetystössä puolustusasiamiehenä.

Periaatteessa Adema-Raßbachin laboratoriossa pystytään simuloimaan vaikka avaruusraketin laukaisu. Suurimmassa testihallissa luodaan olosuhteita, joita aseisiin ja antureihin kohdistuu esimerkiksi silloin, jos sukellusveneen vieressä räjähtää miina.

Bremenissä pää­majaansa pitävä Atlas Elektronik ei kovin usein avaa julkisuuteen näitä ovia. Nyt on tarve näkyä. Yhtiö on yksi niistä kolmesta puolustus­teollisuuden toimijasta, jotka ovat loppu­suoralla Suomen hankkiessa Merivoimien neljään uuteen sota-alukseen eli monitoimi­korvettiin taistelu­järjestelmiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korvetit rakennetaan Rauman telakalla, mutta ulkomailta hankitaan taistelujärjestelmä eli aseet, sensorit ja tietokoneohjelmat, jotka analysoivat sensorien datan. Kaupasta kilpailevat Atlas Elektronikin lisäksi ruotsalainen Saab ja kanadalainen Lockheed Martin.

Kaikkien kolmen edustajat ovat tällä viikolla Suomessa. Tampereella Puolustusvoimien logistiikkalaitoksella käydään Laivue 2020 -hankkeen kymmenes ja viimeinen neuvottelukierros. Kyse on viimeisistä viilauksista ja Suomen lopullisen tarjouspyynnön lähiluvusta, jotta kaikki tietävät, mitä tarjoukselta vaaditaan. Lopulliset tarjouspyynnöt yhtiöt saavat lähiviikkoina, ja sopimus tehdään vielä tänä vuonna.


Mukana oleva kolmikko on kova. Kaikki ovat varteenotettavia mutta keskenään erilaisia puolustusteollisuuden yhtiöitä. On mahdollista, että yhtiöt tarjoavat Suomelle myös toistensa teknologiaa osana kokonaisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tässä kilpaillaan ja tehdään yhteistyötä samaan aikaan”, Savisaari sanoo.

Van de Pieterman kuvaa Suomen tapaa käy neuvotteluja kansainvälisesti poikkeukselliseksi. Kyse on ollut koko ajan tarkentuvasta neuvottelusta, jossa käydään avoimesti läpi, mikä on mahdollista ja mitä ehdottomasti halutaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ongelmat pannaan pöydälle, ja Suomi on tarkentanut tavoitteitaan.”

Sovittelemista riittää, esimerkiksi siinä, miten suhteellisen pieniin aluksiin saadaan mahtumaan toivomuslistan teknologia. Suurimpiin kompromisseihin pakottaa kuitenkin budjetti.

”Se on aina kriittinen tekijä”, van de Pieterman sanoo.

Suomessa eduskunta on jo tehnyt sitoumukset Laivue 2020 -hankkeesta. Ehkä siksi julkista keskustelua korvettihankinnasta ei enää niin käydä. Myös keskustelu hankinnan poliittisista ulottuvuuksista on jäänyt Suomen hävittäjähankinnan varjoon.

Molemmat hankkeet ovat sekä strategisesti että kustannuksiltaan merkittäviä. Hävittäjät maksavat 7–10 miljardia, uusi laivue 1,2 miljardia euroa. Ne nostavat puolustusmenojen osuutta kansantuotteesta vuosina 2020–2031 keskimäärin 0,3–0,4 prosenttiyksikköä. Hankkeet rahoitetaan lainalla, mikä lisää Suomen velkaantumista.

Atlas Elektronikin johtajat ovat sitä mieltä, että vain suorituskyky ratkaisee kaupat. ”Suomella on kolme hyvää tarjoajaa”, van de Pieterman sanoo.

Toki osansa on myös niin sanotulla teollisella yhteistyöllä eli entisillä vastakaupoilla. Niistä on neuvoteltu tarkkaan. Van de Pieterman muistuttaa myös siitä, millaista laivanrakennusosaamista Atlas Elektronin omistajalla on tarjota Suomen taustatueksi. Yhtiön omistaa teollisuusjätti Thyssen Krupp.

Kierros kaikuluotainten sensorien tuotantotiloihin osoittaa, miksi huipputeknologian aseissa maksaa. Nämä piirilevyt, piuhat ja liitokset ovat käytössä sukellusveneissä meren pohjassa tai satelliiteissa avaruudessa.


Vaikka van de Pieterman sanoo puolustusteollisuuden olevan pohjimmiltaan kuin mitä tahansa huipputeknologiateollisuutta, niin ei ole.

Atlas Elektronik on esimerkiksi keskellä varustelukierrettä. Se kehittää uuden ajan torpedoja, joita mikään ei pysäyttäisi tai häiritsisi, ja samaan aikaan torpedojen torjuntaan tarkoitettuja torpedoja.

Atlas Elektronik on myös esimerkki alan synkästä puolesta. Yhtiön isoista korruptiouutisista ei ole kauaa. ”Prosessi, jossa kävimme usean vuoden ajan yhtiön menneitä toimia 1990- ja 2000-luvulta läpi yhdessä syyttäjän kanssa, päättyi viime vuonna”, talousjohtaja Alexander Kochersheidt sanoo.

Korruptiotapaukset liittyvät Atlas Elektronikin käyttämiin laittomasti toimineisiin välimiehiin Kreikan sukellusveneiden kaikuluotainhankinnoissa ja Perun merivoimien torpedohankinnoissa. Välimiesten maksamien lahjusten vuoksi yhtiö maksoi vuosi sitten sakkoja Bremenin osavaltiolle 48 miljoonaa euroa.

Merivoimien uusille korveteille asettamat tavoitteet kertovat osaltaan siitä, miten Itämeren alueen turvallisuustilanne on muuttunut. Nyt korostuu esimerkiksi sukellusveneiden uhka.

Suomen puolustuskyvylle Itämerellä toimiminen on kriittistä. Itämeri on Suomen kauppareitti Eurooppaan. Venäjä on aktiivinen Itämerellä, niin ilmassa, pinnalla kuin veden alla sukellusveneillä. Toisaalta ilmasto on vaikea. Vanhoilla laivoilla ei liikuttu jäissä.

”Suomi modernisoi laivaston isoin askelin. Se haluaa monitoimialuksiin kyvyn toimia niin ilmaan, pinnalla kuin veden alla, ja se on haastavaa”, van de Pieterman sanoo.

Suomi on myös yksi niistä maista, jotka varautuvat entistä konkreettisempaan sukellusveneiden ja erilaisten miehittämättömien vedenalaisten alusten paikallistamiseen ja torjuntaan.

”On määrittelykysymys, mikä on sukellusvene. Joka tapauksessa Itämeren pohja ja Suomen rannikkovedet ovat sukellusveneille otollisia. Niille on paljon paikkoja, joihin jäädä pitkäksi aikaa esimerkiksi kuuntelemaan viestiliikennettä.”

Tästä on kyse

Merivoimat hankkii neljä korvettia


 Merivoimat hankkii seitsemän käytöstä poistuvan aluksen tilalle neljä korvettia. Uudet alukset ovat monitoimialuksia.

 Alukset rakennetaan Rauman telakalla. Taistelujärjestelmä eli aseet ja sensorit hankitaan ulkomailta.

 Laivue 2020 -hankkeen taistelujärjestelmän toimittamisesta kilpailee kolme yhtiötä: Saab Ruotsista, Atlas Elektronik Saksasta ja Lockheed Martin Kanadasta.

 Päätös taistelujärjestelmän toimittajasta tehdään loppuvuodesta, ja alukset rakennetaan vuosina 2019–2024. Koko laivueen on valmis vuonna 2027.

 Hankkeen hinta on 1,2 miljardia euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aseteollisuus
 • Saksa
 • Merivoimat
 • Laivasto
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  3. 3

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  5. 5

   Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin

  6. 6

   Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat kaikessa hiljaisuudessa puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt

  7. 7

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  8. 8

   Kriitikot vihasivat, kansa rakasti – menestysyhtye Totoa on pidetty rockin vastakohtana, ja Steve Lukather sai ivasta tarpeekseen

  9. 9

   Kun Oodi ja sen lähes 100 000 kirjaa ovat pian käytössä, robotit pyörivät yleisön joukossa, ajavat hissillä ja palauttavat kirjat melkein paikoilleen

  10. 10

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  6. 6

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  7. 7

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  8. 8

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Onko netin keskustelukulttuuri rikki? Näin feministi ja transaktiivi osoittaa sanansa valkoiselle heteromiehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kun Oodi ja sen lähes 100 000 kirjaa ovat pian käytössä, robotit pyörivät yleisön joukossa, ajavat hissillä ja palauttavat kirjat melkein paikoilleen
  3. Valkoisen talon kirjeenvaihtajaillallisella esiintyy ensi keväänä koomikon sijaan historioitsija – Myös Trump harkitsee osallistuvansa ensi kertaa
  4. Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat kaikessa hiljaisuudessa puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt
  5. Kansojen liigan alkulohkot saatiin päätökseen – tämä nelikko haastaa Huuhkajat pudotuspeleissä
  6. Löytääkö uusi Mars-laskeutuja vastauksia? Ensi viikolla Marsiin saapuvalla InSightilla on yksi edeltäjistään poikkeava ominaisuus, ja näin alus se toimii Tilaajille
  7. Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin
  8. Kriitikot vihasivat, kansa rakasti – menestysyhtye Totoa on pidetty rockin vastakohtana, ja Steve Lukather sai ivasta tarpeekseen
  9. Päävalmentaja Marko Saloranta otti vastuun Suomen tyttöjen MM-kisapettymyksestä: ”Luonnollisesti suurin syyllinen istuu tässä”
  10. Kiinalaisista soutajista tehdään Suomessa hiihtäjiä – valmennukseen kuuluu myös kasvatus ehjäksi aikuiseksi: ”Kiina nousee maailman huipulle, jos niin päättävät”
  11. Veikkauksen Velipekka Nummikoski ja monopolin purkamista kannattava Mikko Kiesiläinen ottivat yhteen HS:n väittelyssä – samaa mieltä kaksikko oli vain yhdestä asiasta
  12. Näytä lisää