Talous

Merivoimien jättikauppa loppusuoralla, uusien sota-alusten asetoimittajaksi kolme vaihtoehtoa – ”Suomen tapa neuvotella kansainvälisesti poikkeuksellinen”

Laivue 2020 -hankkeen kolmen kärki neuvottelee viimeistä kertaa Suomessa ennen kuin saa Suomelta lopullisen tarjouspyynnön taistelujärjestelmästä.

Bremen. Maike Adema-Raßbach aloittaa pahoitteluilla. Testilaboratorion tärinäpöydän sähkömoottorissa oli juuri oikosulku ja laboratoriossa kärähti.

Adema-Raßbach johtaa Atlas Elektronikin testi- ja ympäristölaboratoriota Bremenissä. Laboratorion ovella seisoo rivi koko yrityksen johtajia. Kun isot pomot ovat paikalla, olisi tietenkin mukavaa, että kaikki toimii.

Toisaalta juuri tätä on Adema-Raßbachin työ. Hän testaa, miten saksalaisen Atlas Elektronikin tuotteet, kuten kaikuluotaimet ja erilaiset herkät sensorit, kestävät räjähdyksiä, rytyytystä merenpohjassa tai avaruudessa, kovaa painetta, kylmyyttä ja kuumuutta. Tai vihollisen tekemää häirintää.

Sodan ja onnettomuuksien olosuhteita. Maassa, merellä ja ilmassa. Ja jos eivät kestä, se on hyvä huomata laboratoriossa. ”Nyt kärähti testauslaite, ja saimme oman ilotulituksen.”


Adema-Raßbach johdattaa peremmälle. Atlas Elektronikin myynnistä vastaava johtaja Robert van de Pieterman ja Atlas Elektronikin Suomen-yhtiön toimitusjohtaja Jaakko Savisaari käyvät kääntymässä kylmäkontissa, jonka saa pakastettua 150-asteiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Savisaari tuo saksalaisille käynnissä olevaan tarjousprosessiin Suomi-osaamisen. Hän on Merivoimien entinen upseeri, joka viime töikseen ennen eläkkeelle jäämistään toimi Suomen Washingtonin-suurlähetystössä puolustusasiamiehenä.

Periaatteessa Adema-Raßbachin laboratoriossa pystytään simuloimaan vaikka avaruusraketin laukaisu. Suurimmassa testihallissa luodaan olosuhteita, joita aseisiin ja antureihin kohdistuu esimerkiksi silloin, jos sukellusveneen vieressä räjähtää miina.

Bremenissä pää­majaansa pitävä Atlas Elektronik ei kovin usein avaa julkisuuteen näitä ovia. Nyt on tarve näkyä. Yhtiö on yksi niistä kolmesta puolustus­teollisuuden toimijasta, jotka ovat loppu­suoralla Suomen hankkiessa Merivoimien neljään uuteen sota-alukseen eli monitoimi­korvettiin taistelu­järjestelmiä.

Korvetit rakennetaan Rauman telakalla, mutta ulkomailta hankitaan taistelujärjestelmä eli aseet, sensorit ja tietokoneohjelmat, jotka analysoivat sensorien datan. Kaupasta kilpailevat Atlas Elektronikin lisäksi ruotsalainen Saab ja kanadalainen Lockheed Martin.

Kaikkien kolmen edustajat ovat tällä viikolla Suomessa. Tampereella Puolustusvoimien logistiikkalaitoksella käydään Laivue 2020 -hankkeen kymmenes ja viimeinen neuvottelukierros. Kyse on viimeisistä viilauksista ja Suomen lopullisen tarjouspyynnön lähiluvusta, jotta kaikki tietävät, mitä tarjoukselta vaaditaan. Lopulliset tarjouspyynnöt yhtiöt saavat lähiviikkoina, ja sopimus tehdään vielä tänä vuonna.


Mukana oleva kolmikko on kova. Kaikki ovat varteenotettavia mutta keskenään erilaisia puolustusteollisuuden yhtiöitä. On mahdollista, että yhtiöt tarjoavat Suomelle myös toistensa teknologiaa osana kokonaisuutta.

”Tässä kilpaillaan ja tehdään yhteistyötä samaan aikaan”, Savisaari sanoo.

Van de Pieterman kuvaa Suomen tapaa käy neuvotteluja kansainvälisesti poikkeukselliseksi. Kyse on ollut koko ajan tarkentuvasta neuvottelusta, jossa käydään avoimesti läpi, mikä on mahdollista ja mitä ehdottomasti halutaan.

”Ongelmat pannaan pöydälle, ja Suomi on tarkentanut tavoitteitaan.”

Sovittelemista riittää, esimerkiksi siinä, miten suhteellisen pieniin aluksiin saadaan mahtumaan toivomuslistan teknologia. Suurimpiin kompromisseihin pakottaa kuitenkin budjetti.

”Se on aina kriittinen tekijä”, van de Pieterman sanoo.

Suomessa eduskunta on jo tehnyt sitoumukset Laivue 2020 -hankkeesta. Ehkä siksi julkista keskustelua korvettihankinnasta ei enää niin käydä. Myös keskustelu hankinnan poliittisista ulottuvuuksista on jäänyt Suomen hävittäjähankinnan varjoon.

Molemmat hankkeet ovat sekä strategisesti että kustannuksiltaan merkittäviä. Hävittäjät maksavat 7–10 miljardia, uusi laivue 1,2 miljardia euroa. Ne nostavat puolustusmenojen osuutta kansantuotteesta vuosina 2020–2031 keskimäärin 0,3–0,4 prosenttiyksikköä. Hankkeet rahoitetaan lainalla, mikä lisää Suomen velkaantumista.

Atlas Elektronikin johtajat ovat sitä mieltä, että vain suorituskyky ratkaisee kaupat. ”Suomella on kolme hyvää tarjoajaa”, van de Pieterman sanoo.

Toki osansa on myös niin sanotulla teollisella yhteistyöllä eli entisillä vastakaupoilla. Niistä on neuvoteltu tarkkaan. Van de Pieterman muistuttaa myös siitä, millaista laivanrakennusosaamista Atlas Elektronin omistajalla on tarjota Suomen taustatueksi. Yhtiön omistaa teollisuusjätti Thyssen Krupp.

Kierros kaikuluotainten sensorien tuotantotiloihin osoittaa, miksi huipputeknologian aseissa maksaa. Nämä piirilevyt, piuhat ja liitokset ovat käytössä sukellusveneissä meren pohjassa tai satelliiteissa avaruudessa.


Vaikka van de Pieterman sanoo puolustusteollisuuden olevan pohjimmiltaan kuin mitä tahansa huipputeknologiateollisuutta, niin ei ole.

Atlas Elektronik on esimerkiksi keskellä varustelukierrettä. Se kehittää uuden ajan torpedoja, joita mikään ei pysäyttäisi tai häiritsisi, ja samaan aikaan torpedojen torjuntaan tarkoitettuja torpedoja.

Atlas Elektronik on myös esimerkki alan synkästä puolesta. Yhtiön isoista korruptiouutisista ei ole kauaa. ”Prosessi, jossa kävimme usean vuoden ajan yhtiön menneitä toimia 1990- ja 2000-luvulta läpi yhdessä syyttäjän kanssa, päättyi viime vuonna”, talousjohtaja Alexander Kochersheidt sanoo.

Korruptiotapaukset liittyvät Atlas Elektronikin käyttämiin laittomasti toimineisiin välimiehiin Kreikan sukellusveneiden kaikuluotainhankinnoissa ja Perun merivoimien torpedohankinnoissa. Välimiesten maksamien lahjusten vuoksi yhtiö maksoi vuosi sitten sakkoja Bremenin osavaltiolle 48 miljoonaa euroa.

Merivoimien uusille korveteille asettamat tavoitteet kertovat osaltaan siitä, miten Itämeren alueen turvallisuustilanne on muuttunut. Nyt korostuu esimerkiksi sukellusveneiden uhka.

Suomen puolustuskyvylle Itämerellä toimiminen on kriittistä. Itämeri on Suomen kauppareitti Eurooppaan. Venäjä on aktiivinen Itämerellä, niin ilmassa, pinnalla kuin veden alla sukellusveneillä. Toisaalta ilmasto on vaikea. Vanhoilla laivoilla ei liikuttu jäissä.

”Suomi modernisoi laivaston isoin askelin. Se haluaa monitoimialuksiin kyvyn toimia niin ilmaan, pinnalla kuin veden alla, ja se on haastavaa”, van de Pieterman sanoo.

Suomi on myös yksi niistä maista, jotka varautuvat entistä konkreettisempaan sukellusveneiden ja erilaisten miehittämättömien vedenalaisten alusten paikallistamiseen ja torjuntaan.

”On määrittelykysymys, mikä on sukellusvene. Joka tapauksessa Itämeren pohja ja Suomen rannikkovedet ovat sukellusveneille otollisia. Niille on paljon paikkoja, joihin jäädä pitkäksi aikaa esimerkiksi kuuntelemaan viestiliikennettä.”

Tästä on kyse

Merivoimat hankkii neljä korvettia


 Merivoimat hankkii seitsemän käytöstä poistuvan aluksen tilalle neljä korvettia. Uudet alukset ovat monitoimialuksia.

 Alukset rakennetaan Rauman telakalla. Taistelujärjestelmä eli aseet ja sensorit hankitaan ulkomailta.

 Laivue 2020 -hankkeen taistelujärjestelmän toimittamisesta kilpailee kolme yhtiötä: Saab Ruotsista, Atlas Elektronik Saksasta ja Lockheed Martin Kanadasta.

 Päätös taistelujärjestelmän toimittajasta tehdään loppuvuodesta, ja alukset rakennetaan vuosina 2019–2024. Koko laivueen on valmis vuonna 2027.

 Hankkeen hinta on 1,2 miljardia euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aseteollisuus
 • Saksa
 • Merivoimat
 • Laivasto
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  2. 2

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  5. 5

   300:aa suomalaista houkutellaan ripulirokotematkalle Beniniin – rokotteella yritetään saada kuriin tauti, joka tappaa pikkulapsia kehitysmaissa

  6. 6

   Kymmenet ihmiset osallistuivat joukkotappeluun Helsingin Vallilassa – 18-vuotiaalle miehelle hengenvaarallisia vammoja, tutkitaan tapon yrityksenä

  7. 7

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  8. 8

   Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

  9. 9

   Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

  10. 10

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  6. 6

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  9. 9

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  10. 10

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Perinteikäs Horse Show voi siirtyä ensi vuodeksi Helsingistä Espooseen – tapahtuma tuo alueelle vuosittain miljoonien tulot
  3. Kirjahylly pois olohuoneesta, kaikille pellavalakanat – Kerro, mitä sisustuksen ilmiöitä ja trendejä olet ihmetellyt
  4. 300:aa suomalaista houkutellaan ripulirokotematkalle Beniniin – rokotteella yritetään saada kuriin tauti, joka tappaa pikkulapsia kehitysmaissa
  5. Vantaan seurakunnat kaavailevat Lehtisaaren asukkaille entistä isompia vuokria, jättikorotukset saattavat kuitenkin peruuntua – ”Kokonaisuus on auki asukkaiden kannalta”
  6. Loki ja Scarlet Witch saavat omat tv-sarjansa, myös muita Marvel-elokuvien sivuhahmoja lupaillaan – Disney yrittää päästä supersankareilla Netflixin tontille
  7. Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä
  8. Tasavallan presidentin kanslialta täyskäännös: Niinistöstä kriittisen kirjan kirjoittaneet toimittajat kutsuttiin mukaan kirjamessujen keskusteluun
  9. Kaduttaako brexit brittejä? Voiko sopu lähdöstä enää syntyä? HS kokosi vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin Britannian EU-erosta
  10. Näytelmä vanhenee, mutta mies mekossa -kikka ei – Syntipukki todistaa, että ristiinpukeutuminen naurattaa teatterissa vielä vuonna 2018
  11. Onnibus-yhtiön perustaja haluaa nyt helsinkiläiset ajamaan kimppatakseilla – ”Luojan kiitos taksiuudistus”
  12. Näytä lisää