Talous

Nämä kuusi pankkiiria olivat rakentamassa finanssi­kriisiä ja samalla he itse rikastuivat – HS selvitti, mitä heille sen jälkeen on tapahtunut

Finanssikriisin jälkipyykissä Wall Streetin pankkiireista tuli vihattuja hahmoja. Maine meni, mutta vain harvat joutuivat maksamaan mittavia korvauksia.

Investointipankki Lehman Brothers meni konkurssiin 15. syyskuuta 2008. Pankin toimitusjohtaja Richard Fuld menetti maineensa, ja yhtiön 28 000 työntekijältä katosi työpaikka – monelta myös eläkesäästöt.

Finanssikriisin aikana Yhdysvalloissa katosi viidestä suuresta investointipankista kolme: Merrill Lynch, Lehman Brothers ja Bear Stearns. Jäljellä olivat enää Goldman Sachs ja Morgan Stanley.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kriisin selvittelyihin ja pankkien pelastusoperaatioissa käytettiin runsaasti myös veronmaksajien rahaa. Julkisuuteen levisi tietoja poskettomista palkkioista, ja Wall Streetin tunnetuimmista pankkiireista tuli vihattuja hahmoja.

Tässä jutussa kerrotaan, mitä tapahtui muutamille finanssikriisin tunnetuimmille tekijöille.

”Gorilla” hankki piilopaikan Idahosta

Richard Fuld, Lehman Brothersin toimitusjohtaja 1994–2008.

Finanssimaailman keskuksessa Wall Streetillä Richard Fuld tunnettiin lempinimellä ”Gorilla”. Hän hallitsi alaisiaan pelolla, ja lopulta lähipiiristä ei löytynyt ketään, joka olisi haastanut Fuldia tai hänen ratkaisujaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Fuld ehti työskennellä Lehman Brothersissa lähes 40 vuotta. Hän on muistuttanut, ettei saanut vuosistaan kultaista kädenpuristusta. Fuld ehti pankissa ansaita vuosina 2000–2007 noin 500 miljoonaa dollaria. Senaatissa kuultavana ollessaan hän tosin väitti että summa oli ”vain” 250 miljoonaa dollaria.

Fuld muutti Idahoon Sun Valleyn laskettelukeskuksen lähelle ja pysytteli piilossa julkisuudelta. Vuonna 2015 hän myi hulppean talonsa huutokaupassa ja sai siitä GQ-lehden mukaan ”vähintään 20 miljoonaa mutta ehkä jopa 30 miljoonaa dollaria”.

Vuonna 2017 Fuld palasi yllättäen Wall Streetille johtajaksi varainhoitoyritykseen. Financial Timesin mukaan yritys hallinnoi 18 perheen varoja, joiden yhteenlaskettu arvo oli tuolloin 100 miljoonaa dollaria.

Työhuoneeseen matto 87 000 dollarilla

John Thain, Merrill Lychin toimitusjohtaja 2008–2009.

John Thain sai runsaasti kyseenalaista mainetta, kun 2009 paljastui, että hän oli käyttänyt vuotta aikaisemmin 1,2 miljoonaa dollaria pankin varoja työtilojensa remontointiin. Erityisesti huomiota herättivät 87 000 dollarin matto ja 35 000 dollaria maksanut pesuallas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

New Yorkin Timesin mukaan Thain myönsi 2009 lähtökirjeessään kollegoille, että investointi oli virhe, kun sitä ajattelee ”nykypäivän valossa”. Thain myös lupasi maksaa remonttikustannukset takaisin.

Thain joutui lähtemään pankista pian sen jälkeen, kun Bank of America oli ostanut Merrill Lynchin. Syiksi mainittin muun muassa se, että Merrill Lynchin taloudellinen tila olikin huonompi kuin BoA:n annettiin ymmärtää. Lisäksi se maksoi työntekijöilleen mittavat bonukset juuri ennen kaupan toteutumista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Thain nimitettiin 2010 ICT-nimisen keskisuuren pankin toimitusjohtajaksi. Hän jäi tehtävästä eläkkeelle 2016, mutta jatkoi yhtiön hallituksessa.

Tänä vuonna Thain on tehnyt paluun isompiin ympyröihin. Maaliskuussa hänet valittiin ensin Deutsche Bankin hallintoneuvoston jäseneksi ja hieman myöhemmin myös Uberin hallitukseen.

Kohussa meni aatelisarvo

Fred Goodwin, Royal Bank of Scotlandin toimitusjohtaja 2001–2008.

Talouslehti Wall Street Journal pyysi jokin aika sitten Fred Goodwiniltä haastattelua. ”Minulla ei ole mitään sanottavaa”, tuli vastaus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimitusjohtajana Goodwin loi pankista yhden maailman suurimmista finanssitaloista. Marssi huipentui, kun RBS:n johtama ryhmä hankki vuonna 2007 hollantilaispankki ABN Amron 101 miljardilla dollarilla.

Vuotta myöhemmin RBS jo oli velkoineen pulassa, ja Britannian valtion piti tulla apuun. Veronmaksajien rahaa kului 60 miljardia dollaria, jotta RBS pysyi pystyssä. Valtio omistaa edelleen 62 prosenttia RBS:n osakkeista.

Goodwin joutui pankista sivuun vuonna 2009, ja pian hänen eläkesopimuksensa puolitettiin. Maineen menetyksen seurauksena hän myös menetti aatelisarvonsa, jonka oli saanut vuonna 2004.

Vuonna 2009 Guardian kertoi, että joku oli rikkonut Goodwinin talon ikkunoita. Pian sen jälkeen medioihin tuli sähköposteja, joissa uhkailtiin ”rikollisia pankkiireja”.

Goodwin on pysytellyt poissa julkisuudesta, mutta Britanniassa lehdet ovat sittemmin kertoneet muun muassa hänen vanhasta suhteestaan RBS-pankin työntekijän kanssa ja uutista seuranneesta avioerosta.

Katastrofaalisia kauppoja

Kenneth Lewis, Bank of America, toimitusjohtaja 2001–2009.

Marraskuussa 2008 Kenneth Lewis kirjoitti osakkeenomistajille, että BoA on yksi maailman vahvimmista ja vakaimmista pankeissa. Samoihin aikoihin pankki kuitenkin jo joutui lainaamaan Yhdysvaltain keskuspankilta 86 miljardia dollaria.

Lewisin johdolla BoA osti finanssikriisin jo käynnistyttyä ensin asuntolainoittaja Countrywiden ja sen jälkeen investointipankki Merril Lynchin. Liikkeitä on sittemmin arvioitu katastrofaalisen huonoiksi.

Lewis painostettiin ulos pankin johdosta vuonna 2009.

Lewis jäi sivuun useaksi vuodeksi, kunnes vuonna 2013 hän meni elokuvayhtiön hallitukseen. Yhtiöllä oli kunnianhimoinen projekti rakennuttaa Charlotteen jättimäinen studio. Charlotten kaupunki kaatoi hankkeen vuotta myöhemmin.

Vuonna 2014 Lewis maksoi kymmenen miljoonaa dollaria korvauksia, kun hänen todettiin antaneen puutteellisia tietoja ennen Merril Lynch -kauppoja. Lewis sai myös kolmen vuoden liiketoimintakiellon.

Pankki sai 550 miljoonan sakot

Lloyd Blankfein, Goldman Sachsin toimitusjohtaja 2006–2018.

Viime kesänä Lloyd Bankfein ilmoitti siirtyvänsä eläkkeelle. Hän oli harvinaisuus, sillä Blankfein oli pitänyt paikkansa pankin johdossa läpi finanssikriisin.

Blankfein selvisi siitäkin, kun Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova viranomainen syytti Goldman Sachsia petoksesta. Blankfein joutui kuultavaksi senaattiin, ja pankki maksoi myöhemmin 550 miljoonan dollarin sakot.

Viime vuosina Blankfeinia on kritisoitu siitä, että hän ei ole osannut uudistaa riittävästi Goldman Sachsia. Sen pahin kilpailija Morgan Stanley on panostanut viime vuosina menestyksellisesti varainhoitoon, jossa pankin riskit ovat paremmin hallittavissa.

Vuonna 2016 Blanfein kertoi sairastaneensa lymfoomaa eli imukudossyöpää.

”Fabulous Fab” selviää mistä tahansa

Fabrice Tourre, investointipankki Goldman Sachsin pörssimeklari 2001–2011.

Finanssikriisin jälkiselvittelyissä harva peluri joutui oikeuden eteen, mutta Fabrice Tourre sai tuomion vuonna 2013. Hänen todettiin antaneen sijoittajille vääriä tietoja myydessään subprime-asuntolainoihin kytkettyjä johdannaisia.

”Fabulous Fabiksi” kutsuttu Tourre tuomittiin maksamaan 825 000 dollaria korvauksia.

Wall Street Journal kertoi, että oikeudenkäynnissä käytiin läpi Tourren sähköposteja, ja yhdessä Tourre kuvaili tilannetta seuraavasti: ”Koko systeemi kaatuu minä hetkenä hyvänsä.. Ja on vain yksi joka tästä selviää, Fabulous Fab.”

Tourre siirtyi Wall Streetiltä jatko-opiskelijaksi Chicagon yliopistoon ja suoritti tohtorin tutkinnon kansantaloustieteessä. Hän on tutkinut, miten markkinat arvioivat velkakirjojen riskejä.

Korjaus klo 10.40. Richard Fuld työskenteli Lehman Brothers -yhtiössä lähes 40 vuotta eikä 42 vuotta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Finanssikriisi
 • Talous
 • Kari Räisänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  2. 2

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  3. 3

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  7. 7

   Kaikki puoluejohtajat paitsi Rinne, Halla-aho ja Terho helpottaisivat työperäistä maahanmuuttoa – Ensimmäinen vaalitentti käynnissä, HS seuraa hetki hetkeltä ja näyttää tentin suorana juuri nyt

  8. 8

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  9. 9

   Kotiharjun saunan historiallinen valokyltti katoaa Kallion katukuvasta

  10. 10

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  4. 4

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  6. 6

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  10. 10

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  9. 9

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  10. 10

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  11. Näytä lisää