Talous

Nämä kuusi pankkiiria olivat rakentamassa finanssi­kriisiä ja samalla he itse rikastuivat – HS selvitti, mitä heille sen jälkeen on tapahtunut

Finanssikriisin jälkipyykissä Wall Streetin pankkiireista tuli vihattuja hahmoja. Maine meni, mutta vain harvat joutuivat maksamaan mittavia korvauksia.

Investointipankki Lehman Brothers meni konkurssiin 15. syyskuuta 2008. Pankin toimitusjohtaja Richard Fuld menetti maineensa, ja yhtiön 28 000 työntekijältä katosi työpaikka – monelta myös eläkesäästöt.

Finanssikriisin aikana Yhdysvalloissa katosi viidestä suuresta investointipankista kolme: Merrill Lynch, Lehman Brothers ja Bear Stearns. Jäljellä olivat enää Goldman Sachs ja Morgan Stanley.

Kriisin selvittelyihin ja pankkien pelastusoperaatioissa käytettiin runsaasti myös veronmaksajien rahaa. Julkisuuteen levisi tietoja poskettomista palkkioista, ja Wall Streetin tunnetuimmista pankkiireista tuli vihattuja hahmoja.

Tässä jutussa kerrotaan, mitä tapahtui muutamille finanssikriisin tunnetuimmille tekijöille.

”Gorilla” hankki piilopaikan Idahosta

Richard Fuld, Lehman Brothersin toimitusjohtaja 1994–2008.

Finanssimaailman keskuksessa Wall Streetillä Richard Fuld tunnettiin lempinimellä ”Gorilla”. Hän hallitsi alaisiaan pelolla, ja lopulta lähipiiristä ei löytynyt ketään, joka olisi haastanut Fuldia tai hänen ratkaisujaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Fuld ehti työskennellä Lehman Brothersissa lähes 40 vuotta. Hän on muistuttanut, ettei saanut vuosistaan kultaista kädenpuristusta. Fuld ehti pankissa ansaita vuosina 2000–2007 noin 500 miljoonaa dollaria. Senaatissa kuultavana ollessaan hän tosin väitti että summa oli ”vain” 250 miljoonaa dollaria.

Fuld muutti Idahoon Sun Valleyn laskettelukeskuksen lähelle ja pysytteli piilossa julkisuudelta. Vuonna 2015 hän myi hulppean talonsa huutokaupassa ja sai siitä GQ-lehden mukaan ”vähintään 20 miljoonaa mutta ehkä jopa 30 miljoonaa dollaria”.

Vuonna 2017 Fuld palasi yllättäen Wall Streetille johtajaksi varainhoitoyritykseen. Financial Timesin mukaan yritys hallinnoi 18 perheen varoja, joiden yhteenlaskettu arvo oli tuolloin 100 miljoonaa dollaria.

Työhuoneeseen matto 87 000 dollarilla

John Thain, Merrill Lychin toimitusjohtaja 2008–2009.

John Thain sai runsaasti kyseenalaista mainetta, kun 2009 paljastui, että hän oli käyttänyt vuotta aikaisemmin 1,2 miljoonaa dollaria pankin varoja työtilojensa remontointiin. Erityisesti huomiota herättivät 87 000 dollarin matto ja 35 000 dollaria maksanut pesuallas.

New Yorkin Timesin mukaan Thain myönsi 2009 lähtökirjeessään kollegoille, että investointi oli virhe, kun sitä ajattelee ”nykypäivän valossa”. Thain myös lupasi maksaa remonttikustannukset takaisin.

Thain joutui lähtemään pankista pian sen jälkeen, kun Bank of America oli ostanut Merrill Lynchin. Syiksi mainittin muun muassa se, että Merrill Lynchin taloudellinen tila olikin huonompi kuin BoA:n annettiin ymmärtää. Lisäksi se maksoi työntekijöilleen mittavat bonukset juuri ennen kaupan toteutumista.

Thain nimitettiin 2010 ICT-nimisen keskisuuren pankin toimitusjohtajaksi. Hän jäi tehtävästä eläkkeelle 2016, mutta jatkoi yhtiön hallituksessa.

Tänä vuonna Thain on tehnyt paluun isompiin ympyröihin. Maaliskuussa hänet valittiin ensin Deutsche Bankin hallintoneuvoston jäseneksi ja hieman myöhemmin myös Uberin hallitukseen.

Kohussa meni aatelisarvo

Fred Goodwin, Royal Bank of Scotlandin toimitusjohtaja 2001–2008.

Talouslehti Wall Street Journal pyysi jokin aika sitten Fred Goodwiniltä haastattelua. ”Minulla ei ole mitään sanottavaa”, tuli vastaus.

Toimitusjohtajana Goodwin loi pankista yhden maailman suurimmista finanssitaloista. Marssi huipentui, kun RBS:n johtama ryhmä hankki vuonna 2007 hollantilaispankki ABN Amron 101 miljardilla dollarilla.

Vuotta myöhemmin RBS jo oli velkoineen pulassa, ja Britannian valtion piti tulla apuun. Veronmaksajien rahaa kului 60 miljardia dollaria, jotta RBS pysyi pystyssä. Valtio omistaa edelleen 62 prosenttia RBS:n osakkeista.

Goodwin joutui pankista sivuun vuonna 2009, ja pian hänen eläkesopimuksensa puolitettiin. Maineen menetyksen seurauksena hän myös menetti aatelisarvonsa, jonka oli saanut vuonna 2004.

Vuonna 2009 Guardian kertoi, että joku oli rikkonut Goodwinin talon ikkunoita. Pian sen jälkeen medioihin tuli sähköposteja, joissa uhkailtiin ”rikollisia pankkiireja”.

Goodwin on pysytellyt poissa julkisuudesta, mutta Britanniassa lehdet ovat sittemmin kertoneet muun muassa hänen vanhasta suhteestaan RBS-pankin työntekijän kanssa ja uutista seuranneesta avioerosta.

Katastrofaalisia kauppoja

Kenneth Lewis, Bank of America, toimitusjohtaja 2001–2009.

Marraskuussa 2008 Kenneth Lewis kirjoitti osakkeenomistajille, että BoA on yksi maailman vahvimmista ja vakaimmista pankeissa. Samoihin aikoihin pankki kuitenkin jo joutui lainaamaan Yhdysvaltain keskuspankilta 86 miljardia dollaria.

Lewisin johdolla BoA osti finanssikriisin jo käynnistyttyä ensin asuntolainoittaja Countrywiden ja sen jälkeen investointipankki Merril Lynchin. Liikkeitä on sittemmin arvioitu katastrofaalisen huonoiksi.

Lewis painostettiin ulos pankin johdosta vuonna 2009.

Lewis jäi sivuun useaksi vuodeksi, kunnes vuonna 2013 hän meni elokuvayhtiön hallitukseen. Yhtiöllä oli kunnianhimoinen projekti rakennuttaa Charlotteen jättimäinen studio. Charlotten kaupunki kaatoi hankkeen vuotta myöhemmin.

Vuonna 2014 Lewis maksoi kymmenen miljoonaa dollaria korvauksia, kun hänen todettiin antaneen puutteellisia tietoja ennen Merril Lynch -kauppoja. Lewis sai myös kolmen vuoden liiketoimintakiellon.

Pankki sai 550 miljoonan sakot

Lloyd Blankfein, Goldman Sachsin toimitusjohtaja 2006–2018.

Viime kesänä Lloyd Bankfein ilmoitti siirtyvänsä eläkkeelle. Hän oli harvinaisuus, sillä Blankfein oli pitänyt paikkansa pankin johdossa läpi finanssikriisin.

Blankfein selvisi siitäkin, kun Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova viranomainen syytti Goldman Sachsia petoksesta. Blankfein joutui kuultavaksi senaattiin, ja pankki maksoi myöhemmin 550 miljoonan dollarin sakot.

Viime vuosina Blankfeinia on kritisoitu siitä, että hän ei ole osannut uudistaa riittävästi Goldman Sachsia. Sen pahin kilpailija Morgan Stanley on panostanut viime vuosina menestyksellisesti varainhoitoon, jossa pankin riskit ovat paremmin hallittavissa.

Vuonna 2016 Blanfein kertoi sairastaneensa lymfoomaa eli imukudossyöpää.

”Fabulous Fab” selviää mistä tahansa

Fabrice Tourre, investointipankki Goldman Sachsin pörssimeklari 2001–2011.

Finanssikriisin jälkiselvittelyissä harva peluri joutui oikeuden eteen, mutta Fabrice Tourre sai tuomion vuonna 2013. Hänen todettiin antaneen sijoittajille vääriä tietoja myydessään subprime-asuntolainoihin kytkettyjä johdannaisia.

”Fabulous Fabiksi” kutsuttu Tourre tuomittiin maksamaan 825 000 dollaria korvauksia.

Wall Street Journal kertoi, että oikeudenkäynnissä käytiin läpi Tourren sähköposteja, ja yhdessä Tourre kuvaili tilannetta seuraavasti: ”Koko systeemi kaatuu minä hetkenä hyvänsä.. Ja on vain yksi joka tästä selviää, Fabulous Fab.”

Tourre siirtyi Wall Streetiltä jatko-opiskelijaksi Chicagon yliopistoon ja suoritti tohtorin tutkinnon kansantaloustieteessä. Hän on tutkinut, miten markkinat arvioivat velkakirjojen riskejä.

Korjaus klo 10.40. Richard Fuld työskenteli Lehman Brothers -yhtiössä lähes 40 vuotta eikä 42 vuotta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Finanssikriisi
 • Talous
 • Kari Räisänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  7. 7

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  8. 8

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää