Talous

Norjalaisen miljonäärin kallis vedonlyönti: Kuinka julkisuudelta piilotteleva sijoittaja pystyi aiheuttamaan jättitappiot sähkömarkkinoille?

Norjalainen Einar Aas löi johdannaismarkkinoilla vetoa, että sähkön hinnat Pohjoismaissa ja Saksassa lähenevät toisiaan. Toisin kävi, vaikka asiantuntijan mukaan Aas saattoi teoriassa olla oikeassa.

Sähkön johdannaismarkkinoilla jättitappiot tehnyt Einar Aas, 47, on julkisuutta välttelevä kruunumiljardööri, joka on paistatellut Norjan tulolistojen kärjessä viime vuodet.

Etelä-Norjan Grimstadista kotoisin oleva Aas opiskeli Norjan kauppakorkeakoulussa. Sen jälkeen hän työskenteli sähkökaupankäyntipuolella energiayhtiö Adger Energissä.

Vuonna 2001 hän perusti perheensä kanssa oman sähkökauppaa tekevän Kraftinvestin. Hän alkoi lyödä sähkömarkkinoiden johdannaisilla vetoa sähkön hintakehityksestä.

Vedonlyönti oli tuottoisaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aas ansaitsi vuonna 2016 eniten verotettavaa tuloa Norjassa, 863 miljoonaa kruunua eli noin 90 miljoonaa euroa. Verottajan tiedossa olevan varallisuuden arvo oli 2,1 miljardia kruunua eli noin 219 miljoonaa euroa.

Tänä kesänä Aas teki kuitenkin vedon, joka ajoi hänet vähintään vararikon partaalle.

Aas oli pannut likoon johdannaispörssi Nasdaq Commoditiesin kautta hyvin suuren summan sen puolesta, että Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden ja Saksan sähkömarkkinoiden välinen hintaero kapenisi. Aas tai Nasdaq eivät ole kertoneet, kuinka suuresta summasta tarkalleen oli kyse.

Sähkö on yleensäkin Keski-Euroopassa selvästi kalliimpaa kuin Pohjoismaiden markkinoilla. Vuoden 2019 futuurisopimukset olivat elokuussa Saksassa noin 7–8 euroa megawattitunnilta pohjoismaiden hintaa kalliimpia.

Aas ilmeisesti päätteli, että Pohjoismaiden kuuma ja aurinkoinen kesä pitäisi sähkön hinnan korkealla ja jopa nostaisi sitä.

Mutta sitten alettiinkin ennustaa voimakkaita sateita Norjan vuoristossa. Pohjoismaiden sähköfutuurien hinnat lähtivät jyrkkään laskuun.

Sähkön hinta Pohjoismaissa seuraa vahvasti Norjan tekojärvien vesitilannetta. Jos Pohjois-Norjassa sataa paljon ja vesialtaat täyttyvät, Pohjoismaiden markkinoilla riittää muuttuvilta kustannuksiltaan käytännössä ilmaista sähköä. Se näkyy aina sähkön futuurihinnoissa.

Samaan aikaan EU:n hiilidioksidin päästöoikeuksien hinta nousi parissa päivässä viisi euroa eli 25 prosenttia. Se nosti sähköfutuurien hintaa Saksassa, koska siellä on paljon hiilivoimaloita, jotka joutuvat ostamaan tuotannolleen paljon hiilidioksidin päästöoikeuksia.


Pohjoismaiden markkinoilla päästöoikeuksien hinta ei vaikuta aivan samassa määrin markkinahintaan, koska sähköä tuotetaan paljon päästöttömillä vesi- ja ydinvoimalla.

Fortumin sijoittajasuhdejohtajan Måns Holmbergin mukaan sen pitäisi kuitenkin näkyä hinnassa myös Pohjoismaissa, mutta ei aina yhtä suurina muutoksina kuin Keski-Euroopassa.

”Kun markkinoilla tapahtuu äkillisiä liikkeitä ja kaupankävijät Pohjoismaissa ja Saksan markkinoilla voivat olla eri tahoja, niin tällaisia hetkellisiä suuria hintaeroja voi syntyä”, Holmberg sanoo.

Saksan ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden futuurien hintaero leveni voimakkaasti syyskuun seitsemännestä päivästä alkaen. Maanantaina hintaero paisui yli 16 euroon. Vuoden 2019 futuurihinta oli Pohjoismaiden markkinoilla 41 euroa ja Saksan markkinalla lähes 58 euroa.Viidentoista euron hintaero on prosentuaalisesti valtava.

Aasilta vaadittiin lisävakuuksia, joita hän ei pystynyt enää maksamaan.

Kun sijoittaja lyö vetoa johdannaisilla tietyn arvopaperin tai hyödykkeen hintakehityksestä, kauppoja välittävät pörssit vaativat sijoittajalta vakuuden, joka on yleensä käteistä.

Holmbergin mukaan tarvittavan vakuuden määrä lasketaan johdannaispörssien omilla algoritmeilla, jotka ottavat huomioon esimerkiksi sopimusten markkina-arvon ja kyseisten markkinoiden historialliset hintaheilahtelut.

Mutta kun hinnat heilahtavat niin voimakkaasti kuin sähköpörsseissä tämän viikon alussa kävi, vakuuksien määrää arvioidaan uudelleen. Kun Aasin tekemien johdannaisvetojen laskennallinen tappio paisui, Nasdaq vaati häneltä lisävakuuksia.

Aasilla oli antaa niitä 37 miljoonaa euroa. Sekään ei kuitenkaan riittänyt kattamaan johdannaissopimusten riskejä. Nasdaq päätti sulkea Aasin pörssin ulkopuolelle ja ottaa hänen tekemänsä sopimukset haltuunsa.

Holmbergin mukaan pörssi ei voi pitää näin suurta riskisijoitusta itsellään ja odotella hintojen kehitystä, vaan se huutokaupataan sääntöjen mukaan markkinaosapuolille. Nasdaq teki näin. Johdannaisista saatu hinta oli sellainen, että pörssi joutui Nasdaqin tiedotteen mukaan kirjaamaan 114 miljoonan euron tappion.

Summasta 107 miljoonaa katettiin sähköjohdannaismarkkinan osapuolten ylläpitämästä vakuusrahastosta, jonka koko on 166 miljoonaa euroa. Yksi yksityishenkilö onnistui siis aiheuttamaan markkinoille tappion, joka söi selvästi yli puolet niiden turvaksi rakennetuista puskureista.

Markkinoiden osapuolet joutuvat kattamaan tappion ainakin toistaiseksi, jos rahoja ei saada perittyä Aasilta. Fortumille se tarkoittaa 20 miljoonan euron laskua. Yhtiö joutuu korvaamaan sähköjohdannaismarkkinoiden vakuusrahaston tappioita tällä summalla.

Sähköyhtiöt suojaavat johdannaismarkkinoilla sähkön myynti- ja ostohintaa, mutta markkinoilla on myös hinnoilla pelaavia spekulantteja.

Johdannaismarkkinat ovat kaikille sähköä myyville yhtiöille tärkeät. Niillä voidaan suojata sähkön myynti- ja hankintahintoja.

Lähiaikoina toimitettavalla sähköllä käydään kauppaa Pohjoismaiden sähköpörssi Nordpoolissa, mutta pidemmän aikavälin johdannaiskauppaa käydään Fortumin Holmbergin mukaan juuri Nasdaq Commodities -pörssissä.

Jos Fortum esimerkiksi myy asiakkaalle kahden vuoden kiinteähintaisen sähkösopimuksen, se hankkii tälle sähkölle hintasuojauksen johdannaismarkkinoilta ja hallinnoi näin omaa riskiään markkinoiden hintavaihteluista.

Mutta kuinka likvidit ja toimivat sähkön johdannaismarkkinat ovat, jos yksi toimija voi aiheuttaa siellä näin suuren kuprun? Sellaisia arvopaperimarkkinoita sanotaan likvideiksi, jotka kykenevät välittämään kauppoja tehokkaasti ja nopeasti.

”Markkinoiden likviditeetti on kärsinyt jonkin verran viime vuosina. Se on kuitenkin riittävä siihen, että Fortum voi suojata tuotantonsa, mutta ei niin hyvä, että voisimme tehdä siellä kovin isoja liikkeitä lyhyessä ajassa. Jos Fortumin pitää tehdä isoja suojauksia, ne pitää tehdä vähitellen pienissä erissä, ettei se vaikuttaisi merkittävästi markkinan hintatasoon”, Holmberg sanoo.

Näyttäisi siltä, että sähkömarkkinoiden hinnat Pohjoismaissa ja Saksassa liikkuivat tämän viikon alussa hyvin odottamattomasti ja osin myös markkinoiden toimintalogiikan vastaisesti.

Onko mahdollista, että jotkut hintakeinottelua harrastavat suuret toimijat ovat pelanneet Aasin positiota vastaan, kun on huomattu, että markkinoilla on tällainen suuri positio?

”On mahdollista, että joku käy siellä spekulatiivista kauppaa. Mutta toisaalta ei ole täysin epänormaalia, että pohjoismaiset ja Saksan markkinat reagoivat vähän eri tahtiin asioihin.”

Ovatko Nasdaqin prosessit kohdillaan, jos alun perin vaaditut vakuudet eivät kattaneet Aasin johdannaiskauppojen riskejä läheskään täysimääräisesti?

”Fortum edellyttää, että Nasdaqilla on riittävät vakuusjärjestelyt tällaisten tilanteiden hoitamiseksi. Tällainen tapahtuma on aina vakava, ja seuraamme tilannetta tarkasti. On Nasdaqin käsissä, miten he tähän reagoivat”, Holmberg sanoo.

Miten käy Einar Aasin?

Aas kertoi Hegnar.no-uutissivuston kautta joutuvansa tappioiden takia ehkä henkilökohtaiseen konkurssiin. Sijoitukset on tosin todennäköisesti tehty hänen yrityksensä kautta, jonka konkurssi ei automaattisesti tarkoita, että sen omistaja menettäisi muita kuin juuri tähän yritykseen sijoittamiaan varoja.

Nasdaq vaatii varmasti tappioitaan Aasin yritykseltä mahdollisessa konkurssimenettelyssä ja on siellä jonossa muiden velkojien kanssa.

Aas ei pystynyt toimittamaan käteisvakuuksia johdannaistappioitaan kattamaan, mutta hänellä on toki runsaasti muuta omaisuutta. Joutuuko se vasaran alle, riippuu siitä, miten hän on omaisuutensa ja liiketoimintansa vakuudet järjestänyt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Norja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  4. 4

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille

  7. 7

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  8. 8

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  9. 9

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  10. 10

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sipilä ja Medvedev puhuvat ainakin ongelmajätteistä
  3. Suomessa teinit juovat harvemmin kuin muissa Euroopan maissa mutta useammin humalaan asti – Vertailussa näkyy dramaattinen muutos vuoteen 2002
  4. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  5. Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille
  6. Kiira Korpi halusi olla tarkoituksella avoin elämäkerrassaan – ”Menestyksen hinta voi olla kova”
  7. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  8. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  9. Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset
  10. Tuomariehdokas Kavanaugh kiisti seksuaalisen ahdistelun moneen kertaan – Ja kiistämisen hän oppi mestarilta, Bill Clintonilta
  11. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa ja näyttää suorana
  12. Näytä lisää