Talous

Norjalaisen miljonäärin kallis vedonlyönti: Kuinka julkisuudelta piilotteleva sijoittaja pystyi aiheuttamaan jättitappiot sähkömarkkinoille?

Norjalainen Einar Aas löi johdannaismarkkinoilla vetoa, että sähkön hinnat Pohjoismaissa ja Saksassa lähenevät toisiaan. Toisin kävi, vaikka asiantuntijan mukaan Aas saattoi teoriassa olla oikeassa.

Sähkön johdannaismarkkinoilla jättitappiot tehnyt Einar Aas, 47, on julkisuutta välttelevä kruunumiljardööri, joka on paistatellut Norjan tulolistojen kärjessä viime vuodet.

Etelä-Norjan Grimstadista kotoisin oleva Aas opiskeli Norjan kauppakorkeakoulussa. Sen jälkeen hän työskenteli sähkökaupankäyntipuolella energiayhtiö Adger Energissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 2001 hän perusti perheensä kanssa oman sähkökauppaa tekevän Kraftinvestin. Hän alkoi lyödä sähkömarkkinoiden johdannaisilla vetoa sähkön hintakehityksestä.

Vedonlyönti oli tuottoisaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aas ansaitsi vuonna 2016 eniten verotettavaa tuloa Norjassa, 863 miljoonaa kruunua eli noin 90 miljoonaa euroa. Verottajan tiedossa olevan varallisuuden arvo oli 2,1 miljardia kruunua eli noin 219 miljoonaa euroa.

Tänä kesänä Aas teki kuitenkin vedon, joka ajoi hänet vähintään vararikon partaalle.

Aas oli pannut likoon johdannaispörssi Nasdaq Commoditiesin kautta hyvin suuren summan sen puolesta, että Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden ja Saksan sähkömarkkinoiden välinen hintaero kapenisi. Aas tai Nasdaq eivät ole kertoneet, kuinka suuresta summasta tarkalleen oli kyse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sähkö on yleensäkin Keski-Euroopassa selvästi kalliimpaa kuin Pohjoismaiden markkinoilla. Vuoden 2019 futuurisopimukset olivat elokuussa Saksassa noin 7–8 euroa megawattitunnilta pohjoismaiden hintaa kalliimpia.

Aas ilmeisesti päätteli, että Pohjoismaiden kuuma ja aurinkoinen kesä pitäisi sähkön hinnan korkealla ja jopa nostaisi sitä.

Mutta sitten alettiinkin ennustaa voimakkaita sateita Norjan vuoristossa. Pohjoismaiden sähköfutuurien hinnat lähtivät jyrkkään laskuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sähkön hinta Pohjoismaissa seuraa vahvasti Norjan tekojärvien vesitilannetta. Jos Pohjois-Norjassa sataa paljon ja vesialtaat täyttyvät, Pohjoismaiden markkinoilla riittää muuttuvilta kustannuksiltaan käytännössä ilmaista sähköä. Se näkyy aina sähkön futuurihinnoissa.

Samaan aikaan EU:n hiilidioksidin päästöoikeuksien hinta nousi parissa päivässä viisi euroa eli 25 prosenttia. Se nosti sähköfutuurien hintaa Saksassa, koska siellä on paljon hiilivoimaloita, jotka joutuvat ostamaan tuotannolleen paljon hiilidioksidin päästöoikeuksia.


Pohjoismaiden markkinoilla päästöoikeuksien hinta ei vaikuta aivan samassa määrin markkinahintaan, koska sähköä tuotetaan paljon päästöttömillä vesi- ja ydinvoimalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Fortumin sijoittajasuhdejohtajan Måns Holmbergin mukaan sen pitäisi kuitenkin näkyä hinnassa myös Pohjoismaissa, mutta ei aina yhtä suurina muutoksina kuin Keski-Euroopassa.

”Kun markkinoilla tapahtuu äkillisiä liikkeitä ja kaupankävijät Pohjoismaissa ja Saksan markkinoilla voivat olla eri tahoja, niin tällaisia hetkellisiä suuria hintaeroja voi syntyä”, Holmberg sanoo.

Saksan ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden futuurien hintaero leveni voimakkaasti syyskuun seitsemännestä päivästä alkaen. Maanantaina hintaero paisui yli 16 euroon. Vuoden 2019 futuurihinta oli Pohjoismaiden markkinoilla 41 euroa ja Saksan markkinalla lähes 58 euroa.Viidentoista euron hintaero on prosentuaalisesti valtava.

Aasilta vaadittiin lisävakuuksia, joita hän ei pystynyt enää maksamaan.

Kun sijoittaja lyö vetoa johdannaisilla tietyn arvopaperin tai hyödykkeen hintakehityksestä, kauppoja välittävät pörssit vaativat sijoittajalta vakuuden, joka on yleensä käteistä.

Holmbergin mukaan tarvittavan vakuuden määrä lasketaan johdannaispörssien omilla algoritmeilla, jotka ottavat huomioon esimerkiksi sopimusten markkina-arvon ja kyseisten markkinoiden historialliset hintaheilahtelut.

Mutta kun hinnat heilahtavat niin voimakkaasti kuin sähköpörsseissä tämän viikon alussa kävi, vakuuksien määrää arvioidaan uudelleen. Kun Aasin tekemien johdannaisvetojen laskennallinen tappio paisui, Nasdaq vaati häneltä lisävakuuksia.

Aasilla oli antaa niitä 37 miljoonaa euroa. Sekään ei kuitenkaan riittänyt kattamaan johdannaissopimusten riskejä. Nasdaq päätti sulkea Aasin pörssin ulkopuolelle ja ottaa hänen tekemänsä sopimukset haltuunsa.

Holmbergin mukaan pörssi ei voi pitää näin suurta riskisijoitusta itsellään ja odotella hintojen kehitystä, vaan se huutokaupataan sääntöjen mukaan markkinaosapuolille. Nasdaq teki näin. Johdannaisista saatu hinta oli sellainen, että pörssi joutui Nasdaqin tiedotteen mukaan kirjaamaan 114 miljoonan euron tappion.

Summasta 107 miljoonaa katettiin sähköjohdannaismarkkinan osapuolten ylläpitämästä vakuusrahastosta, jonka koko on 166 miljoonaa euroa. Yksi yksityishenkilö onnistui siis aiheuttamaan markkinoille tappion, joka söi selvästi yli puolet niiden turvaksi rakennetuista puskureista.

Markkinoiden osapuolet joutuvat kattamaan tappion ainakin toistaiseksi, jos rahoja ei saada perittyä Aasilta. Fortumille se tarkoittaa 20 miljoonan euron laskua. Yhtiö joutuu korvaamaan sähköjohdannaismarkkinoiden vakuusrahaston tappioita tällä summalla.

Sähköyhtiöt suojaavat johdannaismarkkinoilla sähkön myynti- ja ostohintaa, mutta markkinoilla on myös hinnoilla pelaavia spekulantteja.

Johdannaismarkkinat ovat kaikille sähköä myyville yhtiöille tärkeät. Niillä voidaan suojata sähkön myynti- ja hankintahintoja.

Lähiaikoina toimitettavalla sähköllä käydään kauppaa Pohjoismaiden sähköpörssi Nordpoolissa, mutta pidemmän aikavälin johdannaiskauppaa käydään Fortumin Holmbergin mukaan juuri Nasdaq Commodities -pörssissä.

Jos Fortum esimerkiksi myy asiakkaalle kahden vuoden kiinteähintaisen sähkösopimuksen, se hankkii tälle sähkölle hintasuojauksen johdannaismarkkinoilta ja hallinnoi näin omaa riskiään markkinoiden hintavaihteluista.

Mutta kuinka likvidit ja toimivat sähkön johdannaismarkkinat ovat, jos yksi toimija voi aiheuttaa siellä näin suuren kuprun? Sellaisia arvopaperimarkkinoita sanotaan likvideiksi, jotka kykenevät välittämään kauppoja tehokkaasti ja nopeasti.

”Markkinoiden likviditeetti on kärsinyt jonkin verran viime vuosina. Se on kuitenkin riittävä siihen, että Fortum voi suojata tuotantonsa, mutta ei niin hyvä, että voisimme tehdä siellä kovin isoja liikkeitä lyhyessä ajassa. Jos Fortumin pitää tehdä isoja suojauksia, ne pitää tehdä vähitellen pienissä erissä, ettei se vaikuttaisi merkittävästi markkinan hintatasoon”, Holmberg sanoo.

Näyttäisi siltä, että sähkömarkkinoiden hinnat Pohjoismaissa ja Saksassa liikkuivat tämän viikon alussa hyvin odottamattomasti ja osin myös markkinoiden toimintalogiikan vastaisesti.

Onko mahdollista, että jotkut hintakeinottelua harrastavat suuret toimijat ovat pelanneet Aasin positiota vastaan, kun on huomattu, että markkinoilla on tällainen suuri positio?

”On mahdollista, että joku käy siellä spekulatiivista kauppaa. Mutta toisaalta ei ole täysin epänormaalia, että pohjoismaiset ja Saksan markkinat reagoivat vähän eri tahtiin asioihin.”

Ovatko Nasdaqin prosessit kohdillaan, jos alun perin vaaditut vakuudet eivät kattaneet Aasin johdannaiskauppojen riskejä läheskään täysimääräisesti?

”Fortum edellyttää, että Nasdaqilla on riittävät vakuusjärjestelyt tällaisten tilanteiden hoitamiseksi. Tällainen tapahtuma on aina vakava, ja seuraamme tilannetta tarkasti. On Nasdaqin käsissä, miten he tähän reagoivat”, Holmberg sanoo.

Miten käy Einar Aasin?

Aas kertoi Hegnar.no-uutissivuston kautta joutuvansa tappioiden takia ehkä henkilökohtaiseen konkurssiin. Sijoitukset on tosin todennäköisesti tehty hänen yrityksensä kautta, jonka konkurssi ei automaattisesti tarkoita, että sen omistaja menettäisi muita kuin juuri tähän yritykseen sijoittamiaan varoja.

Nasdaq vaatii varmasti tappioitaan Aasin yritykseltä mahdollisessa konkurssimenettelyssä ja on siellä jonossa muiden velkojien kanssa.

Aas ei pystynyt toimittamaan käteisvakuuksia johdannaistappioitaan kattamaan, mutta hänellä on toki runsaasti muuta omaisuutta. Joutuuko se vasaran alle, riippuu siitä, miten hän on omaisuutensa ja liiketoimintansa vakuudet järjestänyt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Norja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  2. 2

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  3. 3

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  4. 4

   Mitä näet tässä kuvassa? Juha Vasara kuvasi tavallista bussiterminaalia, kun hän kohtasi odottamattoman näyn

  5. 5

   Turkkilaislehti: USA:lla on hallussaan nauhoite, jossa Saudi-Arabian kruununprinssi määrää toimittaja Khashoggin ”hiljentämisen niin pian kuin mahdollista”

  6. 6

   Neljän tähden dokumentti kuvaa raadollisesti Suomen vanhimman pelitalon sekoilua, kun yhtiö yrittää luoda epätoivoisesti kansainvälistä hittiä

  7. 7

   Koomikko Iikka Kivi oli ahdistunut vihankylväjä, joka louhi verkosta todisteita maahanmuuttajien pahuudesta – Nyt hän kertoo, miksi purki pahan olonsa viattomiin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ylikuormitus täällä on ihan hysteeristä” – HS:n selvitys kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kriisistä, jonka kärsijöiksi uhkaavat joutua kaikkein heikoimmat

   Tilaajille
  9. 9

   The Voice Kids ja Talent siivittivät Mollyn lapsena laulajanuralle, mutta vastassa oli karu maailma huumeineen ja syömishäiriöineen

  10. 10

   EU-tuomioistuin vahvisti: Ruotsi ei saa myydä nuuskaa muualle unioniin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Uusia tietoja nuolilla surmatusta amerikkalaisesta seikkailijasta: uhmasi kieltoja pyrkiessään eristetyn heimon luo

  4. 4

   Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia

  5. 5

   Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  8. 8

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  9. 9

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  10. 10

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  11. Näytä lisää