Talous

Norjalaisen miljonäärin kallis vedonlyönti: Kuinka julkisuudelta piilotteleva sijoittaja pystyi aiheuttamaan jättitappiot sähkömarkkinoille?

Norjalainen Einar Aas löi johdannaismarkkinoilla vetoa, että sähkön hinnat Pohjoismaissa ja Saksassa lähenevät toisiaan. Toisin kävi, vaikka asiantuntijan mukaan Aas saattoi teoriassa olla oikeassa.

Sähkön johdannaismarkkinoilla jättitappiot tehnyt Einar Aas, 47, on julkisuutta välttelevä kruunumiljardööri, joka on paistatellut Norjan tulolistojen kärjessä viime vuodet.

Etelä-Norjan Grimstadista kotoisin oleva Aas opiskeli Norjan kauppakorkeakoulussa. Sen jälkeen hän työskenteli sähkökaupankäyntipuolella energiayhtiö Adger Energissä.

Vuonna 2001 hän perusti perheensä kanssa oman sähkökauppaa tekevän Kraftinvestin. Hän alkoi lyödä sähkömarkkinoiden johdannaisilla vetoa sähkön hintakehityksestä.

Vedonlyönti oli tuottoisaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aas ansaitsi vuonna 2016 eniten verotettavaa tuloa Norjassa, 863 miljoonaa kruunua eli noin 90 miljoonaa euroa. Verottajan tiedossa olevan varallisuuden arvo oli 2,1 miljardia kruunua eli noin 219 miljoonaa euroa.

Tänä kesänä Aas teki kuitenkin vedon, joka ajoi hänet vähintään vararikon partaalle.

Aas oli pannut likoon johdannaispörssi Nasdaq Commoditiesin kautta hyvin suuren summan sen puolesta, että Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden ja Saksan sähkömarkkinoiden välinen hintaero kapenisi. Aas tai Nasdaq eivät ole kertoneet, kuinka suuresta summasta tarkalleen oli kyse.

Sähkö on yleensäkin Keski-Euroopassa selvästi kalliimpaa kuin Pohjoismaiden markkinoilla. Vuoden 2019 futuurisopimukset olivat elokuussa Saksassa noin 7–8 euroa megawattitunnilta pohjoismaiden hintaa kalliimpia.

Aas ilmeisesti päätteli, että Pohjoismaiden kuuma ja aurinkoinen kesä pitäisi sähkön hinnan korkealla ja jopa nostaisi sitä.

Mutta sitten alettiinkin ennustaa voimakkaita sateita Norjan vuoristossa. Pohjoismaiden sähköfutuurien hinnat lähtivät jyrkkään laskuun.

Sähkön hinta Pohjoismaissa seuraa vahvasti Norjan tekojärvien vesitilannetta. Jos Pohjois-Norjassa sataa paljon ja vesialtaat täyttyvät, Pohjoismaiden markkinoilla riittää muuttuvilta kustannuksiltaan käytännössä ilmaista sähköä. Se näkyy aina sähkön futuurihinnoissa.

Samaan aikaan EU:n hiilidioksidin päästöoikeuksien hinta nousi parissa päivässä viisi euroa eli 25 prosenttia. Se nosti sähköfutuurien hintaa Saksassa, koska siellä on paljon hiilivoimaloita, jotka joutuvat ostamaan tuotannolleen paljon hiilidioksidin päästöoikeuksia.


Pohjoismaiden markkinoilla päästöoikeuksien hinta ei vaikuta aivan samassa määrin markkinahintaan, koska sähköä tuotetaan paljon päästöttömillä vesi- ja ydinvoimalla.

Fortumin sijoittajasuhdejohtajan Måns Holmbergin mukaan sen pitäisi kuitenkin näkyä hinnassa myös Pohjoismaissa, mutta ei aina yhtä suurina muutoksina kuin Keski-Euroopassa.

”Kun markkinoilla tapahtuu äkillisiä liikkeitä ja kaupankävijät Pohjoismaissa ja Saksan markkinoilla voivat olla eri tahoja, niin tällaisia hetkellisiä suuria hintaeroja voi syntyä”, Holmberg sanoo.

Saksan ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden futuurien hintaero leveni voimakkaasti syyskuun seitsemännestä päivästä alkaen. Maanantaina hintaero paisui yli 16 euroon. Vuoden 2019 futuurihinta oli Pohjoismaiden markkinoilla 41 euroa ja Saksan markkinalla lähes 58 euroa.Viidentoista euron hintaero on prosentuaalisesti valtava.

Aasilta vaadittiin lisävakuuksia, joita hän ei pystynyt enää maksamaan.

Kun sijoittaja lyö vetoa johdannaisilla tietyn arvopaperin tai hyödykkeen hintakehityksestä, kauppoja välittävät pörssit vaativat sijoittajalta vakuuden, joka on yleensä käteistä.

Holmbergin mukaan tarvittavan vakuuden määrä lasketaan johdannaispörssien omilla algoritmeilla, jotka ottavat huomioon esimerkiksi sopimusten markkina-arvon ja kyseisten markkinoiden historialliset hintaheilahtelut.

Mutta kun hinnat heilahtavat niin voimakkaasti kuin sähköpörsseissä tämän viikon alussa kävi, vakuuksien määrää arvioidaan uudelleen. Kun Aasin tekemien johdannaisvetojen laskennallinen tappio paisui, Nasdaq vaati häneltä lisävakuuksia.

Aasilla oli antaa niitä 37 miljoonaa euroa. Sekään ei kuitenkaan riittänyt kattamaan johdannaissopimusten riskejä. Nasdaq päätti sulkea Aasin pörssin ulkopuolelle ja ottaa hänen tekemänsä sopimukset haltuunsa.

Holmbergin mukaan pörssi ei voi pitää näin suurta riskisijoitusta itsellään ja odotella hintojen kehitystä, vaan se huutokaupataan sääntöjen mukaan markkinaosapuolille. Nasdaq teki näin. Johdannaisista saatu hinta oli sellainen, että pörssi joutui Nasdaqin tiedotteen mukaan kirjaamaan 114 miljoonan euron tappion.

Summasta 107 miljoonaa katettiin sähköjohdannaismarkkinan osapuolten ylläpitämästä vakuusrahastosta, jonka koko on 166 miljoonaa euroa. Yksi yksityishenkilö onnistui siis aiheuttamaan markkinoille tappion, joka söi selvästi yli puolet niiden turvaksi rakennetuista puskureista.

Markkinoiden osapuolet joutuvat kattamaan tappion ainakin toistaiseksi, jos rahoja ei saada perittyä Aasilta. Fortumille se tarkoittaa 20 miljoonan euron laskua. Yhtiö joutuu korvaamaan sähköjohdannaismarkkinoiden vakuusrahaston tappioita tällä summalla.

Sähköyhtiöt suojaavat johdannaismarkkinoilla sähkön myynti- ja ostohintaa, mutta markkinoilla on myös hinnoilla pelaavia spekulantteja.

Johdannaismarkkinat ovat kaikille sähköä myyville yhtiöille tärkeät. Niillä voidaan suojata sähkön myynti- ja hankintahintoja.

Lähiaikoina toimitettavalla sähköllä käydään kauppaa Pohjoismaiden sähköpörssi Nordpoolissa, mutta pidemmän aikavälin johdannaiskauppaa käydään Fortumin Holmbergin mukaan juuri Nasdaq Commodities -pörssissä.

Jos Fortum esimerkiksi myy asiakkaalle kahden vuoden kiinteähintaisen sähkösopimuksen, se hankkii tälle sähkölle hintasuojauksen johdannaismarkkinoilta ja hallinnoi näin omaa riskiään markkinoiden hintavaihteluista.

Mutta kuinka likvidit ja toimivat sähkön johdannaismarkkinat ovat, jos yksi toimija voi aiheuttaa siellä näin suuren kuprun? Sellaisia arvopaperimarkkinoita sanotaan likvideiksi, jotka kykenevät välittämään kauppoja tehokkaasti ja nopeasti.

”Markkinoiden likviditeetti on kärsinyt jonkin verran viime vuosina. Se on kuitenkin riittävä siihen, että Fortum voi suojata tuotantonsa, mutta ei niin hyvä, että voisimme tehdä siellä kovin isoja liikkeitä lyhyessä ajassa. Jos Fortumin pitää tehdä isoja suojauksia, ne pitää tehdä vähitellen pienissä erissä, ettei se vaikuttaisi merkittävästi markkinan hintatasoon”, Holmberg sanoo.

Näyttäisi siltä, että sähkömarkkinoiden hinnat Pohjoismaissa ja Saksassa liikkuivat tämän viikon alussa hyvin odottamattomasti ja osin myös markkinoiden toimintalogiikan vastaisesti.

Onko mahdollista, että jotkut hintakeinottelua harrastavat suuret toimijat ovat pelanneet Aasin positiota vastaan, kun on huomattu, että markkinoilla on tällainen suuri positio?

”On mahdollista, että joku käy siellä spekulatiivista kauppaa. Mutta toisaalta ei ole täysin epänormaalia, että pohjoismaiset ja Saksan markkinat reagoivat vähän eri tahtiin asioihin.”

Ovatko Nasdaqin prosessit kohdillaan, jos alun perin vaaditut vakuudet eivät kattaneet Aasin johdannaiskauppojen riskejä läheskään täysimääräisesti?

”Fortum edellyttää, että Nasdaqilla on riittävät vakuusjärjestelyt tällaisten tilanteiden hoitamiseksi. Tällainen tapahtuma on aina vakava, ja seuraamme tilannetta tarkasti. On Nasdaqin käsissä, miten he tähän reagoivat”, Holmberg sanoo.

Miten käy Einar Aasin?

Aas kertoi Hegnar.no-uutissivuston kautta joutuvansa tappioiden takia ehkä henkilökohtaiseen konkurssiin. Sijoitukset on tosin todennäköisesti tehty hänen yrityksensä kautta, jonka konkurssi ei automaattisesti tarkoita, että sen omistaja menettäisi muita kuin juuri tähän yritykseen sijoittamiaan varoja.

Nasdaq vaatii varmasti tappioitaan Aasin yritykseltä mahdollisessa konkurssimenettelyssä ja on siellä jonossa muiden velkojien kanssa.

Aas ei pystynyt toimittamaan käteisvakuuksia johdannaistappioitaan kattamaan, mutta hänellä on toki runsaasti muuta omaisuutta. Joutuuko se vasaran alle, riippuu siitä, miten hän on omaisuutensa ja liiketoimintansa vakuudet järjestänyt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Norja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  2. 2

   Kymmenet ihmiset osallistuivat joukkotappeluun Helsingin Vallilassa – 18-vuotiaalle miehelle hengenvaarallisia vammoja, tutkitaan tapon yrityksenä

  3. 3

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  4. 4

   Puistossa kävelleen kaksikon kimppuun käytiin keskellä päivää Joensuussa – poliisi epäilee rasistista motiivia

  5. 5

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  6. 6

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  7. 7

   Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

  8. 8

   100 000 euron huone kommuunista – Helsingin Laajasalossa on myynnissä harvoin tarjolla oleva koti

  9. 9

   Tuhansia epäilyttäviä asiakkaita, työntekijöiden mahdollista lahjontaa – Danske Bankin raportti paljastaa synkkiä yksityiskohtia Sampo-pankilta peritystä Viron-yksiköstä

  10. 10

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle, poliisikin saapui paikalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  6. 6

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  7. 7

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  10. 10

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi
  3. Puistossa kävelleen kaksikon kimppuun käytiin keskellä päivää Joensuussa – poliisi epäilee rasistista motiivia
  4. Tuhansia epäilyttäviä asiakkaita, työntekijöiden mahdollista lahjontaa – Danske Bankin raportti paljastaa synkkiä yksityiskohtia Sampo-pankilta peritystä Viron-yksiköstä
  5. Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta
  6. Koripallon Suomen Cupissa huonompi joukkue voi saada jopa 30 pisteen etumatkan – Järjettömältä tuntuvassa uudistuksessa voi olla sittenkin jotain järkeä
  7. Tunti sitten
  8. Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä
  9. Koreat sopivat uusista askelista ydinaseriisunnassa – Pohjois-Korea lupaa lakkauttaa ohjuskoelaitoksen
  10. Lentopalloliitto oli väärässä MM-kisojen pelijärjestelmästä – Suomen mahdollisuudet jatkoon olemattomat
  11. Aivan kuin Saksan hallitus pilkkaisi kansalaisia – Saksan tiedustelujohtaja sai mokailustaan potkut, joista seurasi ylennys ja palkankorotus
  12. Kirjahylly pois olohuoneesta, kaikille pellavalakanat – Kerro, mitä sisustuksen ilmiöitä ja trendejä olet ihmetellyt
  13. Näytä lisää