Talous

Ruotsalaisen pörssi­yhtiön johtaja teki historiaa ja kertoi julkisesti suku­puolen­korjauksestaan – ”Bisnesmaailmassa merkittävää”, sanoo suomalainen transaktivisti

Vakuutusyhtiön toimitusjohtaja antoi talouslehdelle haastattelun, jossa hän esiintyi ensimmäistä kertaa julkisesti Caroline Farbergerina.

Ruotsalaisen ICA Försäkring -vakuutusyhtiön toimitusjohtaja on kertonut Dagens industri Weekend -lehden haastattelussa sukupuolenkorjausprosessistaan. Caroline Farberger, 50, johtaa pörssiin listatun, etenkin päivittäistavarakaupasta tunnetun ICA-konsernin vakuutusosastoa.

Kun Farberger toukokuussa 2016 aloitti työssään, hänen tehtävänään oli kehittää vakuutusohjelma yhtiön asiakkaille. Pian sen jälkeen alkoi myös toisenlainen uusi elämänvaihe. Farberger ryhtyi pitkän harkinnan jälkeen sukupuolenkorjausprosessiin.

”Ymmärrän, että avoimuuteni saattaa aiheuttaa negatiivisia reaktioita. Olen koko elämäni halunnut saada aikaan muutoksen, ja nyt minulla on todella siihen mahdollisuus”, Farberger sanoi haastattelussa, jossa hän esiintyi ensimmäistä kertaa julkisesti Carolinena. Aiemmin hänet tunnettiin etunimellä Carl.

Farberger on ensimmäinen ruotsalainen ison yrityksen johtohahmo, joka kertoo julkisesti sukupuolenkorjausprosessistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sukupuoli voidaan korjata, kun ihmisen sukupuoli ei vastaa sitä sukupuolta, johon hänet on syntymässä määritelty.

Sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia ajavan suomalaisen Trasek ry:n verkkosivuilla kerrotaan, että transsukupuoliset kokevat usein ahdistusta sellaisista kehon ominaisuuksista, jotka eivät vastaa sukupuolikokemusta, tai jos he tulevat sosiaalisissa tilanteissa kohdatuksi väärän sukupuolen edustajana.

Myös Farberger kertoo kokeneensa ristiriidasta syntynyttä ahdistusta eli sukupuolidysforiaa. Hoitamaton dysforia voi johtaa vaikeaan masennukseen ja pahimmillaan itsetuhoisuuteen.

Trasek ry:n puheenjohtajan Panda Erikssonin mukaan se, että tyypillisesti konservatiivisena pidetyllä alalla toimivan yhtiön johtohahmo puhuu avoimesti sukupuolenkorjausprosessistaan, kertoo jonkinlaisesta yhteiskunnallisesta muutoksesta.

”Kun kyseessä on bisnesmaailma, jossa saatetaan pelätä, miten asiakkaat ja yhteistyökumppanit reagoivat, on merkittävää osoittaa, että sukupuolenkorjausprosessi on ihmisen elämään kuuluva asia”.

Erikssonista on kuitenkin vaikea uskoa, että asiasta puhuttaisiin Suomessa tässä mittakaavassa vielä hetkeen.

”Kyllä täällä on vielä konservatiivisempaa kuin Ruotsissa mitä tulee transasioihin. Sen näkee lainsäädännöstäkin”, Eriksson sanoo.

Transihmisten oikeudet ovat Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa laajemmat kuin Suomessa.

Eron näkee jo muutamaa lakipykälää katsomalla:

Ruotsi sääti vuonna 1972 yhtenä maailman ensimmäisistä maista sukupuolen korjaamista koskevan lain. Nyt käsittelyyn on tulossa laki, joka helpottaisi sukupuolen juridista ja fyysistä korjaamista.

Tanska ja Norja ovat jo säätäneet lait, joiden mukaan juridisen sukupuolen muuttaminen hoituu ilmoitusasiana. Norjassa ikäraja on 16, Tanskassa 18.

Suomessa translain uudistaminen ei ole etenemässä tällä hallituskaudella.

Uuden lakialoitteen tavoitteena on Norjan ja Tanskan tapainen translaki, joka sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu itsemääräämisoikeuteen: oma ilmoitus riittää lääketieteellisen prosessin sijaan, todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä tai 18 vuoden ikää ei vaadita.

Nykyisen Suomen translain mukaan toisen sukupuolen henkilötunnuksen saaminen edellyttää lääketieteellisen selvityksen esittämistä toiseen sukupuoleen kuulumisesta ja tämän mukaisessa sukupuoliroolissa elämistä ja täysi-ikäisyyttä. Lisäksi sukupuolen korjausta hakevan on oltava Suomen kansalainen tai hänellä on oltava asuinpaikka Suomessa. Henkilötunnuksen saamiseksi on myös osoitettava todistus lisääntymiskyvyttömyydestä.

Ruotsissa sterilointivaatimus poistettiin lainsäädännöstä vuonna 2013. Viime vuonna hallitus päätti, että Ruotsin noin tuhat pakkosteriloitua transihmistä voivat hakea valtiolta 22 500 euron suuruista korvausta.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka vaatii sukupuoltaan korjaavilta yhä todistuksen lisääntymiskyvyttömyydestä. Jos hormonihoidot eivät aiheuta sitä, ihminen täytyy steriloida.

Farberger kertoo DI Weekendin haastattelussa pelänneensä menettävänsä avoimuudellaan kaiken: vaimonsa, lapsensa, sukulaisensa, ystävänsä, kollegansa ja uransa. Yhtenä uhkakuvana oli Farbergerin mukaan myös loppuelämän kestävä eristäytyminen yhteiskunnasta.

Niin ei kuitenkaan käynyt. Päinvastoin.

Farberger kiittää tuesta erityisesti kollegoitaan, jotka suhtautuivat sukupuolenkorjausprosessiin hyvin. Hänen mukaansa ICA:n muut päälliköt ovat olleet ”ylivoimainen tuki”. Yhtiön viestintäjohtaja esimerkiksi otti tehtäväkseen varmistaa viestintäsuunnitelman toteutumisen, jossa sukupuolenkorjausprosessista kerrottaisiin yhtiön sisällä ja julkisuudessa.

Trasek ry:n puheenjohtajan Erikssonin mukaan ei ole itsestäänselvyys, että työyhteisö kuuntelee tällä tavoin työntekijänsä tarpeita.

”Toivon, että suomalaiset yritysjohdot ja hr-palvelut ottavat tästä kuuleviin korviinsa. On mahtavaa, että johto on halunnut tukea siinä, miten asiasta kerrotaan.”

Viime torstaina kaikille ICA Försäkringin työntekijöille kerrottiin sukupuolenkorjausprosessista. Pian sen jälkeen toimitusjohtaja antoi ensimmäisen julkisen haastattelunsa Carolinena. Samalla yhtiön verkkosivuilla Farbergerin kuva vaihdettiin tuoreempaan.
Farberger kertoo haastattelussa olevansa ison yrityksen johtajana etuoikeutetussa elämäntilanteessa ja haluavansa ulostulollaan vähentää prosessiin yhä liitettyä dramaattisuutta.

”Silloin olen tehnyt maailmasta edes vähän paremman paikan lapselleni ja hänen sukupolvelleen.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  3. 3

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  4. 4

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  5. 5

   Itä-Ukrainan sodasta tuli asukkaiden arkea – kymmenet­tuhannet ylittävät tulitauko­linjan päivittäin

  6. 6

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Rakennusala tarvitsee kulttuurin muutoksen, jotta sen maine paranisi

  9. 9

   Mittaamisen kulttuuri ei sovi koululiikuntaan

  10. 10

   Päiväkoti vai kotihoito? Syyllisyys kalvaa pienten lasten vanhempia, kertoo tuore tutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää