Talous

Ruotsalaisen pörssi­yhtiön johtaja teki historiaa ja kertoi julkisesti suku­puolen­korjauksestaan – ”Bisnesmaailmassa merkittävää”, sanoo suomalainen transaktivisti

Vakuutusyhtiön toimitusjohtaja antoi talouslehdelle haastattelun, jossa hän esiintyi ensimmäistä kertaa julkisesti Caroline Farbergerina.

Ruotsalaisen ICA Försäkring -vakuutusyhtiön toimitusjohtaja on kertonut Dagens industri Weekend -lehden haastattelussa sukupuolenkorjausprosessistaan. Caroline Farberger, 50, johtaa pörssiin listatun, etenkin päivittäistavarakaupasta tunnetun ICA-konsernin vakuutusosastoa.

Kun Farberger toukokuussa 2016 aloitti työssään, hänen tehtävänään oli kehittää vakuutusohjelma yhtiön asiakkaille. Pian sen jälkeen alkoi myös toisenlainen uusi elämänvaihe. Farberger ryhtyi pitkän harkinnan jälkeen sukupuolenkorjausprosessiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ymmärrän, että avoimuuteni saattaa aiheuttaa negatiivisia reaktioita. Olen koko elämäni halunnut saada aikaan muutoksen, ja nyt minulla on todella siihen mahdollisuus”, Farberger sanoi haastattelussa, jossa hän esiintyi ensimmäistä kertaa julkisesti Carolinena. Aiemmin hänet tunnettiin etunimellä Carl.

Farberger on ensimmäinen ruotsalainen ison yrityksen johtohahmo, joka kertoo julkisesti sukupuolenkorjausprosessistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sukupuoli voidaan korjata, kun ihmisen sukupuoli ei vastaa sitä sukupuolta, johon hänet on syntymässä määritelty.

Sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia ajavan suomalaisen Trasek ry:n verkkosivuilla kerrotaan, että transsukupuoliset kokevat usein ahdistusta sellaisista kehon ominaisuuksista, jotka eivät vastaa sukupuolikokemusta, tai jos he tulevat sosiaalisissa tilanteissa kohdatuksi väärän sukupuolen edustajana.

Myös Farberger kertoo kokeneensa ristiriidasta syntynyttä ahdistusta eli sukupuolidysforiaa. Hoitamaton dysforia voi johtaa vaikeaan masennukseen ja pahimmillaan itsetuhoisuuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trasek ry:n puheenjohtajan Panda Erikssonin mukaan se, että tyypillisesti konservatiivisena pidetyllä alalla toimivan yhtiön johtohahmo puhuu avoimesti sukupuolenkorjausprosessistaan, kertoo jonkinlaisesta yhteiskunnallisesta muutoksesta.

”Kun kyseessä on bisnesmaailma, jossa saatetaan pelätä, miten asiakkaat ja yhteistyökumppanit reagoivat, on merkittävää osoittaa, että sukupuolenkorjausprosessi on ihmisen elämään kuuluva asia”.

Erikssonista on kuitenkin vaikea uskoa, että asiasta puhuttaisiin Suomessa tässä mittakaavassa vielä hetkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kyllä täällä on vielä konservatiivisempaa kuin Ruotsissa mitä tulee transasioihin. Sen näkee lainsäädännöstäkin”, Eriksson sanoo.

Transihmisten oikeudet ovat Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa laajemmat kuin Suomessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eron näkee jo muutamaa lakipykälää katsomalla:

Ruotsi sääti vuonna 1972 yhtenä maailman ensimmäisistä maista sukupuolen korjaamista koskevan lain. Nyt käsittelyyn on tulossa laki, joka helpottaisi sukupuolen juridista ja fyysistä korjaamista.

Tanska ja Norja ovat jo säätäneet lait, joiden mukaan juridisen sukupuolen muuttaminen hoituu ilmoitusasiana. Norjassa ikäraja on 16, Tanskassa 18.

Suomessa translain uudistaminen ei ole etenemässä tällä hallituskaudella.

Uuden lakialoitteen tavoitteena on Norjan ja Tanskan tapainen translaki, joka sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu itsemääräämisoikeuteen: oma ilmoitus riittää lääketieteellisen prosessin sijaan, todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä tai 18 vuoden ikää ei vaadita.

Nykyisen Suomen translain mukaan toisen sukupuolen henkilötunnuksen saaminen edellyttää lääketieteellisen selvityksen esittämistä toiseen sukupuoleen kuulumisesta ja tämän mukaisessa sukupuoliroolissa elämistä ja täysi-ikäisyyttä. Lisäksi sukupuolen korjausta hakevan on oltava Suomen kansalainen tai hänellä on oltava asuinpaikka Suomessa. Henkilötunnuksen saamiseksi on myös osoitettava todistus lisääntymiskyvyttömyydestä.

Ruotsissa sterilointivaatimus poistettiin lainsäädännöstä vuonna 2013. Viime vuonna hallitus päätti, että Ruotsin noin tuhat pakkosteriloitua transihmistä voivat hakea valtiolta 22 500 euron suuruista korvausta.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka vaatii sukupuoltaan korjaavilta yhä todistuksen lisääntymiskyvyttömyydestä. Jos hormonihoidot eivät aiheuta sitä, ihminen täytyy steriloida.

Farberger kertoo DI Weekendin haastattelussa pelänneensä menettävänsä avoimuudellaan kaiken: vaimonsa, lapsensa, sukulaisensa, ystävänsä, kollegansa ja uransa. Yhtenä uhkakuvana oli Farbergerin mukaan myös loppuelämän kestävä eristäytyminen yhteiskunnasta.

Niin ei kuitenkaan käynyt. Päinvastoin.

Farberger kiittää tuesta erityisesti kollegoitaan, jotka suhtautuivat sukupuolenkorjausprosessiin hyvin. Hänen mukaansa ICA:n muut päälliköt ovat olleet ”ylivoimainen tuki”. Yhtiön viestintäjohtaja esimerkiksi otti tehtäväkseen varmistaa viestintäsuunnitelman toteutumisen, jossa sukupuolenkorjausprosessista kerrottaisiin yhtiön sisällä ja julkisuudessa.

Trasek ry:n puheenjohtajan Erikssonin mukaan ei ole itsestäänselvyys, että työyhteisö kuuntelee tällä tavoin työntekijänsä tarpeita.

”Toivon, että suomalaiset yritysjohdot ja hr-palvelut ottavat tästä kuuleviin korviinsa. On mahtavaa, että johto on halunnut tukea siinä, miten asiasta kerrotaan.”

Viime torstaina kaikille ICA Försäkringin työntekijöille kerrottiin sukupuolenkorjausprosessista. Pian sen jälkeen toimitusjohtaja antoi ensimmäisen julkisen haastattelunsa Carolinena. Samalla yhtiön verkkosivuilla Farbergerin kuva vaihdettiin tuoreempaan.
Farberger kertoo haastattelussa olevansa ison yrityksen johtajana etuoikeutetussa elämäntilanteessa ja haluavansa ulostulollaan vähentää prosessiin yhä liitettyä dramaattisuutta.

”Silloin olen tehnyt maailmasta edes vähän paremman paikan lapselleni ja hänen sukupolvelleen.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Brittihallitukselta tuki brexit-sopimukselle, mutta pääministeri Mayn asema saattaa olla uhattuna – HS näyttää EU:n pää­neuvottelijan lausunnon suorana juuri nyt

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  4. 4

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  10. 10

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää