Talous

Tuhansia epäilyttäviä asiakkaita, työntekijöiden mahdollisia rikoksia – Danske Bankin raportti paljastaa synkkiä yksityiskohtia Sampo-pankilta peritystä Viron-yksiköstä

Raportin mukaan pankki peri epäilyttäviä asiakkaita ajalta, jolloin Viron-yksikkö oli osa suomalaista Sampo-pankkia. Pääjohtaja Thomas Borgenin kerrottiin eroavan.

Danske Bankin teettämä raportti pankin Viron-yksikön tapahtumista paljastaa karuja yksityiskohtia yksikön tapahtumista. Raportin mukaan Danske Bankin johtoa varoitettiin jo vuonna 2007 epäilyttävistä asiakkaista. Varoituksia tuli sekä Viron että Venäjän viranomaisilta. Pankin johto ei tehnyt mitään.

”Tutkinnan ilmituomat löydökset viittaavat joihinkin hyvin tuomittaviin ja epämiellyttäviin asioihin Viron-yksikössämme. Löydökset myös viittaavat siihen, että ryhmän johdon tasolla kontrolli ei ollut riittävää suhteessa Viron-yksikköön”, pankki kirjoittaa tiedotteessaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bruun & Hjejle -asianajotoimiston tekemässä raportissa on mukana Viron-yksiön kaikkien noin 15 000 asiakkaan toiminta. Näistä noin 10 000 asiakasta kuului ulkomaisten asiakkaiden eli niin sanottuun non-resident-yksikköön.

Yksikön kautta siirtyi vuosina 2007–2015 rahaa noin 200 miljardia euroa. Tutkijat eivät ole pystynyt päättelemään vielä, kuinka suuri osa rahansiirroista on epäilyttäviä mutta kaikesta päätellen summa on huomattava. Mediassa on aiemmin kerrottu summaksi 130 miljardia euroa, mutta tälle ei löydy raportista vahvistusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raportin mukaan tutkinta keskitettiin riskipitoisimpiin asiakkaisiin, joita oli 6 200. Monet niistä oli rekisteröity tunnettuihin veroparatiiseihin.

Niiden tekemät rahansiirrot todettiin jo alustavasti epäilyttäviksi ja suurimmasta osasta on tehty tarkempien tutkimusten jälkeen ilmoitus viranomaisille. Loppujen 8 800 asiakkaan tilitapahtumien yksityiskohdat ovat yhä tutkimatta.

Raportin mukaan riskipitoisimmista asiakkaista osa liittyi tunnettuihin kansainvälisiin rahanpesu- ja lahjontavyyhteihin muun muassa niin sanottuihin Venäjän rahanpesuautomaattiin ja Azerbaidžanin rahanpesuautomaattiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pankki on välttänyt ottamasta kantaa siihen, täyttävätkö epäilyttävät tapahtumat rikollisen rahanpesun tunnusmerkit. Raportin havaintojen jälkeen tästä ei liene enää suurta epäilystä, vaikka siinä korostetaankin ettei epäilyttävä rahansiirto tarkoita välttämättä rikollista rahanpesua.

Siitä johtopäätöksen tekevät viranomaiset. Rahanpesu edellyttää, että rahan rikollinen alkuperä voidaan selvittää. Raportti ei löytänyt viitteitä siitä, että Yhdysvaltain tai EU:n pakotteiden piirissä olevien henkilöiden varoja olisi käsitelty pankissa.

Pankki on jo tehnyt Viron viranomaisille ilmoituksen 42 työntekijästä, jotka ovat toimineet Viron-yksikössä työntekijöinä tai sen palvelujen välittäjinä. Heidän epäillään raportin mukaan tehneen tietoista vilpillistä yhteistyötä rahanpesusta epäiltyjen asiakkaiden kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kahdeksasta työntekijästä on tehty Viron poliisille rikosilmoitus. Raportista ei käy ilmi tarkemmin, minlälaisista rikoksista voisi olla kyse.

Danske Bank kertoo ryhtyneensä toimiin useiden muidenkin entisten ja nykyisten työntekijöiden osalta. Heidän katsotaan rikkoneen velvollisuuksiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pankki ei kommentoi keitä he ovat, mutta työntekijöitä on irtisanottu, heille on annettu varoituksia, he ovat menettäneet bonuksia ja heistä on tehty ilmoituksia viranomaisille.

Tutkimustyön on tehnyt Danske Bankille Bruun & Hjejle -asianajotoimisto. Sitä varten on käyty läpi muun muassa 12 000 asiakirjaa ja kahdeksan miljoonaa sähköpostia. Entisiä ja nykyisiä työntekijöitä on haastateltu kymmenittäin.

Pankin nykyisen johdon ei todettu rikkoneen mitään sääntöjä tai lakeja. Pankin pääjohtaja Thomas Borgen ilmoitti kuitenkin keskiviikkona eroavansa.

”On selvää, että Danske Bank ei ole täyttänyt velvollisuuksiaan Viron-yksikön mahdollisen rahanpesun suhteen ja olen siitä hyvin pahoillani. Toimitusjohtajana minulla on hallinnollinen vastuu kaikista tapahtumista pankissa ja minä totta kai kannan tämän vastuun”, Borgen sanoo.


Pankin suurin taloudellinen uhka liittyy Yhdysvaltain viranomaisten vaatimuksiin. Kaikki dollareilla toimivat pankit joutuvat käytännössä noudattamaan Yhdysvaltain rahanpesulainsäädäntöä. Maan viranomaiset ovat vaatineet ja saaneet suuri sakkoja sääntöjen rikkomuksista.

Danske Bank ei ole kertonut, käykö se neuvotteluja Yhdysvaltain viranomaisten kanssa.

Myös Tanskan talousrikoksia tutkiva yksikkö ilmoitti elokuun alussa aloittaneensa esitutkinnan mahdollisista rahanpesulain rikkomuksista.

Tähän mennessä Danske Bank on saanut viranomaisilta vain huomautuksen rahanpesun vastaisten toimien laiminlyömisestä. Se ei vielä tarkoita, että pankin kautta olisi pesty rikollisista lähteistä peräisin olevaa rahaa.

Näin skandaali eteni

Danske Bank osti suomalaisen Sampo-pankin vuonna 2007. Heti tuolloin Viron ja Venäjän viranomaiset varoittivat, että Viron-yksikön asiakkaat saattoivat pestä rikollista rahaa pankin kautta. Pankki ei reagoinut.

Raportin mukaan 6 200:sta epäilyttävimmästä asiakkaasta noin neljäsosa oli jo Sampo-pankin asiakas.

Danske Bank sai vuonna 2013 sisäisen ilmiannon epäilyttävistä asiakkaista Viron-yksikön ulkomaisten asiakkaiden eli non-resident-asiakassalkussa. Pankki sai vuosien varrella varoituksia myös eräiden maiden viranomaisilta ja muilta pankeilta.

Pankin johdon huomio oli finanssikriisin jälkeen keskittynyt vakavista talousongelmista selviämiseen. Taantuma ja asuntomarkkinoiden romahdus Tanskassa ja Irlannissa ajoi pankin syviin talousvaikeuksiin.

Pankki ei edelleenkään tehnyt tapahtumista perinpohjaista tutkintaa. Viron-yksikössä oli raportin mukaan aikomus pitää kiinni asiakkaista, joihin epäilyttäviä rahansiirtoja liittyi.

Vuonna 2014 Viron rahoitusvalvonta kritisoi pankin toimia ja määräsi sille rangaistuksia seuraavana vuonna. Tanskan rahoitusvalvonta määräsi pankilla sanktioita 2016.

Kyseenalaiset asiakastilit suljettiin silti vasta vuoden 2016 alkuun mennessä.

Maaliskuussa 2017 tanskalaiset ja kansainväliset lehdet saivat osana kansainvälistä tietovuotoa käsiinsä asiakirjoja, joista epäillyn rahanpesun laajuus alkoi paljastua.

Syyskuussa 2017 Danske Bank myönsi, että sen Viron-yksikössä ei ollut noudatettu rahanpesun vastaisin sääntöjä. Pankki ilmoitti laajentavansa tutkimuksia ja teettävänsä ulkopuolisen raportin yksikön asiakkaista ja pankin johdon toimista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessanpönttöä ja juomalaseja – Hitiksi noussut video luksushotelleista pöyristyttää Kiinassa: ”Onneksi minulla ei ole varaa yöpyä tuolla”

  2. 2

   Finnairilla ulosmarssi: Uusi työehtosopimus laskemassa lukuisten työntekijöiden palkkoja

  3. 3

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  4. 4

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi etsii kadonnutta aurinkoa Helsingissä: ”Emme toistaiseksi epäile rikosta”

  6. 6

   Pyöräilijä liukastui hevosenlantaan – vaatii korvauksia Helsingin kaupungilta

  7. 7

   Saunalahden koulukohussa mukana ollut Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä jää eläkkeelle – ”Päätös syntyi siksi, että olen jo niin vanha”

  8. 8

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  9. 9

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  10. 10

   Gps-häirintä tuli Venäjän alueelta – Nyt se on sanottu ääneen, mutta hallituksen kiertely kertoo paljon Suomen Venäjä-suhteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää