Talous

Tuhansia epäilyttäviä asiakkaita, työntekijöiden mahdollisia rikoksia – Danske Bankin raportti paljastaa synkkiä yksityiskohtia Sampo-pankilta peritystä Viron-yksiköstä

Raportin mukaan pankki peri epäilyttäviä asiakkaita ajalta, jolloin Viron-yksikkö oli osa suomalaista Sampo-pankkia. Pääjohtaja Thomas Borgenin kerrottiin eroavan.

Danske Bankin teettämä raportti pankin Viron-yksikön tapahtumista paljastaa karuja yksityiskohtia yksikön tapahtumista. Raportin mukaan Danske Bankin johtoa varoitettiin jo vuonna 2007 epäilyttävistä asiakkaista. Varoituksia tuli sekä Viron että Venäjän viranomaisilta. Pankin johto ei tehnyt mitään.

”Tutkinnan ilmituomat löydökset viittaavat joihinkin hyvin tuomittaviin ja epämiellyttäviin asioihin Viron-yksikössämme. Löydökset myös viittaavat siihen, että ryhmän johdon tasolla kontrolli ei ollut riittävää suhteessa Viron-yksikköön”, pankki kirjoittaa tiedotteessaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bruun & Hjejle -asianajotoimiston tekemässä raportissa on mukana Viron-yksiön kaikkien noin 15 000 asiakkaan toiminta. Näistä noin 10 000 asiakasta kuului ulkomaisten asiakkaiden eli niin sanottuun non-resident-yksikköön.

Yksikön kautta siirtyi vuosina 2007–2015 rahaa noin 200 miljardia euroa. Tutkijat eivät ole pystynyt päättelemään vielä, kuinka suuri osa rahansiirroista on epäilyttäviä mutta kaikesta päätellen summa on huomattava. Mediassa on aiemmin kerrottu summaksi 130 miljardia euroa, mutta tälle ei löydy raportista vahvistusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raportin mukaan tutkinta keskitettiin riskipitoisimpiin asiakkaisiin, joita oli 6 200. Monet niistä oli rekisteröity tunnettuihin veroparatiiseihin.

Niiden tekemät rahansiirrot todettiin jo alustavasti epäilyttäviksi ja suurimmasta osasta on tehty tarkempien tutkimusten jälkeen ilmoitus viranomaisille. Loppujen 8 800 asiakkaan tilitapahtumien yksityiskohdat ovat yhä tutkimatta.

Raportin mukaan riskipitoisimmista asiakkaista osa liittyi tunnettuihin kansainvälisiin rahanpesu- ja lahjontavyyhteihin muun muassa niin sanottuihin Venäjän rahanpesuautomaattiin ja Azerbaidžanin rahanpesuautomaattiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pankki on välttänyt ottamasta kantaa siihen, täyttävätkö epäilyttävät tapahtumat rikollisen rahanpesun tunnusmerkit. Raportin havaintojen jälkeen tästä ei liene enää suurta epäilystä, vaikka siinä korostetaankin ettei epäilyttävä rahansiirto tarkoita välttämättä rikollista rahanpesua.

Siitä johtopäätöksen tekevät viranomaiset. Rahanpesu edellyttää, että rahan rikollinen alkuperä voidaan selvittää. Raportti ei löytänyt viitteitä siitä, että Yhdysvaltain tai EU:n pakotteiden piirissä olevien henkilöiden varoja olisi käsitelty pankissa.

Pankki on jo tehnyt Viron viranomaisille ilmoituksen 42 työntekijästä, jotka ovat toimineet Viron-yksikössä työntekijöinä tai sen palvelujen välittäjinä. Heidän epäillään raportin mukaan tehneen tietoista vilpillistä yhteistyötä rahanpesusta epäiltyjen asiakkaiden kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kahdeksasta työntekijästä on tehty Viron poliisille rikosilmoitus. Raportista ei käy ilmi tarkemmin, minlälaisista rikoksista voisi olla kyse.

Danske Bank kertoo ryhtyneensä toimiin useiden muidenkin entisten ja nykyisten työntekijöiden osalta. Heidän katsotaan rikkoneen velvollisuuksiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pankki ei kommentoi keitä he ovat, mutta työntekijöitä on irtisanottu, heille on annettu varoituksia, he ovat menettäneet bonuksia ja heistä on tehty ilmoituksia viranomaisille.

Tutkimustyön on tehnyt Danske Bankille Bruun & Hjejle -asianajotoimisto. Sitä varten on käyty läpi muun muassa 12 000 asiakirjaa ja kahdeksan miljoonaa sähköpostia. Entisiä ja nykyisiä työntekijöitä on haastateltu kymmenittäin.

Pankin nykyisen johdon ei todettu rikkoneen mitään sääntöjä tai lakeja. Pankin pääjohtaja Thomas Borgen ilmoitti kuitenkin keskiviikkona eroavansa.

”On selvää, että Danske Bank ei ole täyttänyt velvollisuuksiaan Viron-yksikön mahdollisen rahanpesun suhteen ja olen siitä hyvin pahoillani. Toimitusjohtajana minulla on hallinnollinen vastuu kaikista tapahtumista pankissa ja minä totta kai kannan tämän vastuun”, Borgen sanoo.


Pankin suurin taloudellinen uhka liittyy Yhdysvaltain viranomaisten vaatimuksiin. Kaikki dollareilla toimivat pankit joutuvat käytännössä noudattamaan Yhdysvaltain rahanpesulainsäädäntöä. Maan viranomaiset ovat vaatineet ja saaneet suuri sakkoja sääntöjen rikkomuksista.

Danske Bank ei ole kertonut, käykö se neuvotteluja Yhdysvaltain viranomaisten kanssa.

Myös Tanskan talousrikoksia tutkiva yksikkö ilmoitti elokuun alussa aloittaneensa esitutkinnan mahdollisista rahanpesulain rikkomuksista.

Tähän mennessä Danske Bank on saanut viranomaisilta vain huomautuksen rahanpesun vastaisten toimien laiminlyömisestä. Se ei vielä tarkoita, että pankin kautta olisi pesty rikollisista lähteistä peräisin olevaa rahaa.

Näin skandaali eteni

Danske Bank osti suomalaisen Sampo-pankin vuonna 2007. Heti tuolloin Viron ja Venäjän viranomaiset varoittivat, että Viron-yksikön asiakkaat saattoivat pestä rikollista rahaa pankin kautta. Pankki ei reagoinut.

Raportin mukaan 6 200:sta epäilyttävimmästä asiakkaasta noin neljäsosa oli jo Sampo-pankin asiakas.

Danske Bank sai vuonna 2013 sisäisen ilmiannon epäilyttävistä asiakkaista Viron-yksikön ulkomaisten asiakkaiden eli non-resident-asiakassalkussa. Pankki sai vuosien varrella varoituksia myös eräiden maiden viranomaisilta ja muilta pankeilta.

Pankin johdon huomio oli finanssikriisin jälkeen keskittynyt vakavista talousongelmista selviämiseen. Taantuma ja asuntomarkkinoiden romahdus Tanskassa ja Irlannissa ajoi pankin syviin talousvaikeuksiin.

Pankki ei edelleenkään tehnyt tapahtumista perinpohjaista tutkintaa. Viron-yksikössä oli raportin mukaan aikomus pitää kiinni asiakkaista, joihin epäilyttäviä rahansiirtoja liittyi.

Vuonna 2014 Viron rahoitusvalvonta kritisoi pankin toimia ja määräsi sille rangaistuksia seuraavana vuonna. Tanskan rahoitusvalvonta määräsi pankilla sanktioita 2016.

Kyseenalaiset asiakastilit suljettiin silti vasta vuoden 2016 alkuun mennessä.

Maaliskuussa 2017 tanskalaiset ja kansainväliset lehdet saivat osana kansainvälistä tietovuotoa käsiinsä asiakirjoja, joista epäillyn rahanpesun laajuus alkoi paljastua.

Syyskuussa 2017 Danske Bank myönsi, että sen Viron-yksikössä ei ollut noudatettu rahanpesun vastaisin sääntöjä. Pankki ilmoitti laajentavansa tutkimuksia ja teettävänsä ulkopuolisen raportin yksikön asiakkaista ja pankin johdon toimista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  2. 2

   Potilas vaati seksiä ja haukkui ”pirulliseksi rekkalesboksi” – #metoon maailma on kaukana, kun sairaanhoitajat kohtaavat huorittelua ja seksiehdotuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Voiko Italiasta puhua kauniina maana?

  5. 5

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  6. 6

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  8. 8

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  9. 9

   Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta

  10. 10

   Nyt lakot alkavat näkyä lapsiperheiden arjessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  4. 4

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  9. 9

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  10. 10

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää