Talous

Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

Luksusautojen kauppa on lisääntynyt Suomessa viime vuosina. Nykyään kehdataan jo näyttää, että ajetaan yli puolen miljoonan euron Ferrarilla.

Luxury Collection Automobilesin Esa Schroderuksella pitää kiirettä. Ennen haastattelua Schroderuksen on lähetettävä kolmen Ferrarin varustelistat tehtaalle, jotta Maranellossa päästään aloittamaan autojen tuotanto.

Kyseiset Ferrarit ovat osa niistä 22 Ferrarista, jotka yhtiö on tänä vuonna myynyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaikki mitä tehtaalta saadaan, menee”, Schroderus sanoo.

Ferrarit käyvät siis hyvin kaupaksi, kuten muutkin kalliit super- ja luksusautot. Luxury Collection tuo Suomeen Ferrarin lisäksi myös McLarenia, Bentleyä, Lamborghinia sekä Maseratia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Schroderus ja hänen yhtiökumppaninsa Miika Toivonen kuitenkin sanovat, että muutama vuosi sitten oli toisin. Suomessa ei käytännössä ollut vielä joitain vuosia sitten todella kalliiden autojen markkinaa.

Kun ei ollut oikein tarjontaa, ei ollut kysyntääkään. Sitten Schroderus ja Toivonen ostivat muutaman mielenkiintoisen superauton ja katsoivat, kuinka käy. Hyvin kävi, sillä kaikki myytiin saman tien.


Tarjonta loi lisää kysyntää ja kaksikko ruokki sitä eli tilasi superautovalmistajilta entistäkin rohkeammin autoja. Vuonna 2016 Luxury Collection myi ja luovutti asiakkailleen kuusi Ferraria, seuraavana vuonna 12 ja tänä vuonna 22. Tämän vuoden Ferrareista menivät kaupaksi kaikki, jotka saatiin myyntiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Väittäisin, että me olemme sen markkinan hyvin pitkälti myös luoneet”, Toivonen sanoo.

Lue myös: Jaakko Pitkäjärvi näki puolen miljoonan McLaren 720:n Geneven autonäyttelyssä ja teki unelmastaan totta – ”Sen on pakko olla tämä!”

Esa Schroderus sanoo, että muutaman vuoden aikana suomalaiset ovat tulleet avoimemmiksi asian suhteen. Aiemmin ei haluttu ostaa kallista autoa, vaikka siihen olisi ollut varaa.

”Nyt huomaa, että kun johonkin kaupunginosaan myydään joku kallis auto, niin sen jälkeen alkavat puhelimet soida. Naapuritkin alkavat miettiä vastaavan hankintaa – mutta ei kateudesta, vaan sen vuoksi, että haluavat esimerkiksi palkita itsensä.”


Suurin osa asiakkaista on menestyneitä yrittäjiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Paljon kuulemme sellaista, että asiakkaat ovat alkaneet miettiä, että se työ, mitä he monesti yrittäjänä elävät, on vienyt paljon. Sitten ajatellaan, että halutaan myös nauttia elämästä ja työn hedelmistä. Saatetaan havahtua, kun joku tuttu kuolee yllättäen ja tajutaan, että ehkä pitäisi myös osata nauttia niistä pankkitilien saldoista”, Schroderus sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ennen saattoi olla hieno talo, hienot huonekalut ja kalliit vaatteet, mutta autoon ei niinkään panostettu. Nyt auto on monilla osa sitä lifestylea siinä missä kallis laukkukin”, Toivonen sanoo.

Toivosen mukaan he tekivät historiaa vähän aikaa sitten, kun he räätälöivät ensimmäisen Ferrarin naisasiakkaalle.

”Hänen autonsa sisätilojen materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat hyvin yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”, Esa Schroderus sanoo.


Toivosen mukaan kalliiden autojen kaupassa ovat tärkeitä nimenomaan yksilöllisyys ja asiakaspalvelu. Luxury Collection on pyrkinyt toiminnallaan luomaan myös superautokulttuuria Suomeen. Asiakkaille järjestetään tapahtumia, joissa he pääsevät testaamaan superautoja radalle ja tapaamaan muita samanhenkisiä ihmisiä.

”Se on tärkeä osa, että asiakkaat pääsevät ajamaan autoja kunnolla, jotta osaavat valita niihin esimerkiksi mieluisat varusteet”, Schroderus sanoo.

Toivosen mukaan Suomeen alkaa pikkuhiljaa muodostua oma superautokulttuuri, sellainen, joka Euroopassa on ollut tuttua jo pitkään.

”On meillä asiakkaita, jotka ostavat kolmannen Ferrarinsa. He haluavat päästä tehtaan rankingissa sellaiselle tasolle, että pääsevät sitten joskus osalliseksi myös joihinkin myyntiin tuleviin harvinaisempiin versioihin”, Toivonen sanoo.

Myös Trafin tilastot kertovat, että luksus- ja superautojen markkina kasvaa Suomessa ja että koko ajan myydään entistä enemmän kalliita autoja. HS kokosi tietyistä automalleista otannan muutamalta edelliseltä vuodelta.

Trafin tilasto ei kuitenkaan kerro totuutta kalliiden autojen markkinasta. Tilastossa ei ole esimerkiksi niitä autoja, jotka viedään ulkomaille eli niitä, joita ei rekisteröidä Suomeen. Toivosen mukaan tällaisia autoja on paljon, sillä Suomen kallis verotus käytännössä tuplaa kalliin superauton hinnan. Trafin vientirekisteröinnin mukaan esimerkiksi Ferrareita on viety tänä vuonna Suomesta ulkomaille seitsemän, McLareneita yksi ja Porscheja peräti 24.

”Eivät nekään, joilla on rahaa, halua maksaa liikaa veroja”, Toivonen sanoo.


Pari vuotta sitten tullut leasinglaki on tosin muuttanut tilannetta siten, että autoja rekisteröidään Suomeen jonkin verran enemmän. Uuden lain mukaan autosta ei tarvitse maksaa koko autoveroa, vaan vero maksetaan ainoastaan leasingsopimuksen ajalta.

Mutta on niitäkin, jotka haluavat maksaa koko veropotin Suomeen. Schroderus sanoo, että heitä on lähestynyt suomalainen asiakas, joka haluaisi Bugatti Chironin, lähes 1 500-hevosvoimaisen superauton, itselleen ja haluaisi rekisteröidä sen Suomen kilpiin. Vain 500 kappaletta valmistettavan auton kokonaishinnaksi tulisi seitsemän miljoonaa euroa, pelkästään verojen osuus olisi 3,2 miljoonaa euroa.

Kun Luxury Collection Automobiles aloitti vuonna 2016, se myi kymmenkunta yli 200 000 euron autoa. Vuonna 2017 meni jo 25 ja tänä vuonna on mennyt jo 65.

”Ensi tai seuraavana vuonna myymme ja luovutamme yli sata yli 200 000 euron autoa”, Toivonen arvioi.

Toki kasvavissa luvuissa on mukana liiketoiminnan normaalia kasvua, mutta se Toivosen mukaan kertoo myös siitä, että luksusautojen markkina kasvaa. Kun monelta merkiltä tulee lähitulevaisuudessa hybridi- ja sähköversioita, he uskovat kysynnän kasvavan, koska vähäpäästöisempien autojen hinnoissa verojen osuus on pienempi.

Oikaisu 21.9. klo 15.50: Autoliikkeen myyntimääristä poistettu ylimääräinen luku. Viime vuonna yli 200 000 euron autoja myytiin 25, tänä vuonna toistaiseksi 65.

Fakta

Luksusautoliike on myynyt 22 Ferraria vuoden 2018 tuotannosta


 812 Superfast, 6 kpl

 Portofino, 4 kpl

 488 GTB, 2 kpl

 488 Spider, 5 kpl

 GTC4 Lusso V12, 3 kpl

 GTC4 Lusso T, 2 kpl

Lähde: Luxury Collection Automobiles

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autokauppa
 • Talous
 • Auto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Etelään satamassa vihdoin runsaasti lunta, joka jäänee ainakin jouluun asti

  4. 4

   Kahdeksan poliisi­partiota taltutti joukko­tappelua nuoriso­tila Arkissa Vantaalla – tapahtumaan oli tullut kaksi helsinkiläistä nuoriso­joukkoa, kertoo kaupunki

  5. 5

   Ravintolassa räjähti Sapporossa Japanissa – useita kymmeniä loukkaantunut

  6. 6

   Hallitus juhlii ”velkaihmettä”, mutta se voi näyttää myös pahalta

  7. 7

   Metrokisko murtui Sörnäisten tunneliosuudella – ”Kuljettaja erotti vaurion äänestä jo aamupäivällä”

  8. 8

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  9. 9

   Alastomat eläinoikeus­aktivistit valelivat itsensä teko­verellä Barcelonassa

  10. 10

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  3. 3

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  4. 4

   Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

  5. 5

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  6. 6

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  7. 7

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  8. 8

   Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

   Tilaajille
  9. 9

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  10. 10

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää