Talous

Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

Suomessa on paljon ihmisiä, joilla olisi varaa ostaa satojentuhansien arvoinen superauto. Kaikki eivät sitä kuitenkaan osta – Jaakko Pitkäjärvi kertoo, miksi hänellä on useita kalliita autoja.

Jaakko Pitkäjärvi saapuu haastatteluun BMW i8 -hybridillä, käyttöautollaan. Pitkäjärven ladattavan hybridin hinta on varusteineen uutena noin 170 000 euroa.

Sen hintaa laskevat pienemmät verot, koska auton päästöt ovat vain viidesosa tavallisen bensiinimoottorisen superauton päästöistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun BMW vuosia sitten ilmoitti, että kyseinen urheiluauto on tulossa markkinoille, Pitkäjärvi tilasi sen heti suoraan tehtaalta, koska Suomen maahantuoja ei vielä tuonut autoa Suomeen. Virallinen maahantuonti alkoi vasta noin puolitoista vuotta Pitkäjärven hankinnan jälkeen.

”Se piti vaan saada silloin muiden mukana ensimmäisenä kesänä”, Pitkäjärvi perustelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pitkäjärvi ei ole mieltymyksineen yksin. Vaikka kappalemäärät ovat pieniä, superautojen myynnin kasvu Suomessa on selvää.

Lue myös: Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

BMW oli teknisesti hyvin edellä siinä vaiheessa, kun se lanseerasi i8-mallinsa. Siksi Pitkäjärvi halusi sellaisen. Se oli hänestä teknisesti hyvin kiinnostava. Myös auton muotoilu on huomiota herättävä – kulutuskin on vain puolet Pitkäjärven aikaisempaan BMW M3:een verrattuna.

”Nuorena, kun ei ollut internetiä ja tietoa vähän saatavilla, kirjoittelin autotehtaille kirjeitä ja sain vastauksiksi niiltä hirveän määrän tietoa, esitteitä, valokuvia, lehtiä, vaikka mitä”, Pitkäjärvi kertoo viehätyksestään tekniikkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta on pari muutakin syytä, miksi Pitkäjärvi saapuu haastatteluun käyttöautollaan BMW:llä, vaikka se ei ole hänen kallein autonsa ja vaikka haastattelun tarkoituksena on puhua nimenomaan hintavista superautoista sekä kiinnostuksesta niihin. Siitä, mikä saa ihmisen ostamaan useiden satojentuhansien eurojen arvoisia laitteita.

”Pyrin siihen, että pienikin automatka on itselle aina tapahtuma”, Pitkäjärvi toteaa toiseksi syyksi.

”Ja kun se McLaren vähän lipesi”, Pitkäjärvi paljastaa.


Pitkäjärven toinen auto, McLaren 720S, joka maksaa kolme kertaa BMW:n verran, on siis korjattavana. Siinä kolmas syy, miksi Jaakko Pitkäjärvi hankkii itselleen kalliita superautoja: hän harrastaa rata-autoilua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

McLarenin Pitkäjärvi hankki vastikään. Hän oli miettinyt ensiksi Ferrari 488:n hankkimista, mutta siitä hänen mielestään puuttui jotain, se ei iskenyt täydellisesti. Mutta keväällä 2017 Geneven autonäyttelyssä Pitkäjärvi lopulta tajusi, mikä auto hänen täytyy saada. Kun peite vedettiin brittiläisen McLarenin osastolla uuden 720S-mallin päältä maailman ensi-illassa, Pitkäjärvi tajusi heti: ”Jos ostan vielä urheiluauton, sen on pakko olla tämä!”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pitkäjärven mielestä auton muotoilu ja kokonaisuus oli jotain niin ainutlaatuista, että hän päätti hankkia sellaisen. Hän on varsin tyytyväinen valintaansa. Tosin kokemukset radalla saivat hänet ajatteleman hieman toisin.

”McLaren on aika brutaali vehje radalla ajettavaksi. Niin sanottu ’sweet spot’ siinä on hyvin kapea”, Pitkäjärvi toteaa.

McLaren vaatii toisin sanoen radalla melkoisia, lähes ammattimaisia taitoja. Se ei anna virheitä äärirajoilla kovin paljoa anteeksi. Rata-ajossa ”rapatessa aina roiskuu”, kuten hän sanoo. Vähän roiskahti, ja McLaren on nyt korjattavana.


Rata-autoilua Pitkäjärvi aikoo jatkossa harrastaa Porsche Cayman GT4:n ratissa. Hän on ennakkotilannut lähiaikoina esiteltävän uuden mallin ja entinen GT4 meni vaihdossa. Porsche Cayman GT4 on kuin tehty suomalaisille syheröisille kilparadoille. Sellaisen hinta on noin 150 000 euroa, ja korjaaminenkin on halvempaa, jos vähän lipeää.

”McLaren soveltuu paremmin pidempien suorien formularadoille, joita Suomessa ei ole kuin yksi, tuleva Kymi Ring”, Pitkäjärvi perustelee.

Mutta on muitakin syitä, jotka ovat saaneet Pitkäjärven tekemään hankintojaan. Hänen mielestään se tunne, minkä superauton ratissa voi kokea, on jotain ainutlaatuista.

”Toiset hankkivat elämyksiä hyppäämällä laskuvarjolla tai vastaavalla tavalla. Kun superauton kiihdytyksen tuntee ensimmäisen kerran, niin se jättää jälkensä. Ei sitä saa sinulta koskaan pois”, Pitkäjärvi perustelee. Hän nauttii myös siitä, kun voi tarjota tämän elämyksen mahdollisimman monelle ystävälleen.


Ensimmäisen kerran Pitkäjärvi itse koki tämän kauan aikaa sitten kaverinsa Ferrari 360 Modenan kyydissä joskus 2000-luvun alussa. Hänen ensimmäinen oma autonsa oli VW Golf 1,6-litraisella moottorilla, mutta pikkuhiljaa autot muuttuivat tehokkaammiksi. Ensimmäinen Pitkäjärven superauto oli Ferrari F430, jolla hän ajeli parina kesänä kymmenisen vuotta sitten.

Jaakko Pitkäjärvi, 40, sanoo, että hän on hankkinut varallisuuden autojen hankintaan puhtaasti tekemällä töitä. Takataskussa ei ole perintöä eikä lottovoittoa, vaan taustalla on kovaa työntekoa yksityislääkärinä ja bisnesenkelinä. Pitkäjärvi uskoo, että hyvin monella muullakin suomalaisella olisi varallisuutta hankkia kalliita autoja, mutta kaikki eivät sitä tee. Osa hankkii kalliin auton, mutta sillä ei välttämättä sitten ajeta.

”Minulla tuskin mikään auto tulee olemaan niin, että hankin sen sijoituksena, että ajaisin sillä vähän ja odottaisin, että sen arvo nousee. Minulle nämä tulevat ajoon; harrastan myös automatkailua. Nautin siitä, että saan ajaa hyvällä autolla mutkaisia teitä tai satojen kilometrien lenkin”, Pitkäjärvi sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autokauppa
 • Talous
 • Auto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  3. 3

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  7. 7

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Kanada on huolissaan kansalaisistaan Kiinassa – ulkoministeri: yksi pidätetty, toinen kadonnut Huawein talousjohtajan pidätyksen jälkeen

  10. 10

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää