Talous

Henkilöstövuokraus on nyky-Suomessa arkipäivää, ja se on 70 vuotta täyttävän Mauno Savolaisen ansiota

Mauno ja Riitta Savolainen perustivat Varamiespalvelun, sillä he halusivat tarjota töitä helpommin.

Ensimmäiset 25 vuotta elämästään Mauno Savolainen oli touhunnut vähän kaikenlaista. Hän oli ollut satamassa, postissa ja pikikattoja tekemässä. Ja myös hurvitellut.

Sitten riitti. Savolainen ymmärsi haluavansa tasapainoisen elämän ja rinnalleen sen oikean naisen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suttasin nuoruuteni, vedin brenkkua ja elin aika humussa. Kun Riitta tuli elämääni, löysin hänestä peruskallion ja aloimme painaa töitä yhdessä.”

1970-luvun puoliväli Turussa oli Savolaisen mukaan hyvää aikaa, jos töiden tekeminen kiinnosti. Niitä oli tekevälle tarjolla ja paljon. Opiskelusta Savolainen ei perustanut, mutta ahkeruuden malli tuli kotoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En nähnyt isääni muuten kuin töissä. Verenperintönä sain mallin, jonka mukaan jatkuvassa liikkeessä oleminen pitää kropan ja pään kasassa.”

Savolainen on sitä mieltä, ettei yrittäjä tarvitse pitkää koulutusta tai monen sivun mittaista cv:tä. Eikä tarvitse olla erityisen välkkykään. Hyvällä idealla tai parilla voi jo päästä pitkälle.

Pariskunnan ensimmäinen yhteinen yritys teki kiinteistöhuoltoa. Yhtenä valkoisena talvena Savolainen sai ajatuksen traktorista. Sellaisen hän osti käytettynä Karjalasta ja toi Turkuun. Hitsari-isä auttoi lumikauhan kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sain tehtyä lumityöt nopeasti ja muut talot halusivat ostaa meiltä aurauspalveluita. Hommia riitti ja palkkasimme vanhoja työkavereitani postista.”

Savolainen kertoo ihmetelleensä sitä, miksi jotkut hänen tuntemansa yrittäjät olivat niin tylyjä ja röyhkeitä. Sellaiseksi hän ei halunnut.

”Luonteen pitää pysyä samanlaisena oli sitten reppu selässä tai Porsche alla. Ihmisyys ei saa kärsiä menestyksestä, eikä toisen arvon mitata rahassa. Olen tehnyt paljon töitä, jotta raha ei määräisi elämääni.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 1986 Savolaiset myivät kiinteistöhuoltoyrityksen ja pitivät pientä majoitusliikettä. Myynnistä saatu pesämuna suli lamavuosina, mutta sitä ennen Savolainen ehti saada toisen, lumitraktoria suuremman, idean.

Majoitusliikkeessä töitä oli sesonkien mukaan, ja hiljaisina aikoina rahaa meni kohtuuttoman paljon palkkoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mietin ratkaisua ja sain ajatuksen, että pitäisi olla helppo ostopalvelu, jonka kautta saisi työntekijän tarpeeseen.”

Niinpä 1988 Savolaiset avasivat Varsinais-Suomen Varamiespalvelu Oy:n. Yritys toimi Matin ja Tepon [Ruohonen] vanhassa toimistossa Ruissalontiellä, mikä tuntui sopivalta, sillä nytkin paljon takana oli nainen – Riitta vastasi hallinnosta ja palkoista, Mauno välitti työkeikkoja.

Avajaispäivänä ihmisten kiinnostus yllätti, ilmoittautuneita oli yli 200. Idea oli sama kuin on nykyäänkin: töitä muutamaksi päiväksi tai tunniksi.

Monta asiaa piti silti oppia kantapään kautta.

”Ensimmäinen asiakkaamme oli konkurssiyrittäjä, joka käytti meitä hyväksi. Emme saaneet koskaan rahoja, vaikka maksoimme omille miehillemme palkat. Se oli hyvä opetus ja piti nöyränä.”

Seuraavana vuonna toiminta laajeni, varsinaissuomalaisesta tuli valtakunnallinen.

”Kaikki meni pari vuotta hienosti. Sitten eräänä iltana Riitta tuli kotiin ja sanoi, ettemme selviä.”

Nousukiidon aikana rahaa oli tullut, rakennettu uusi kiinteistö ja pankinjohtajat olivat kilpailleet siitä, kuka saa antaa lainaa. Sitten liikevaihto kääntyi laskuun ja maksut viivästyivät. Ja niin monen muun tavoin Savolaisten lainat olivat valuuttalainoja.

”Olin viikon mökillä ja mietin, mitä mahdol­lisuuksia on ja mistä kaikesta karsia. Aivan ensimmäiseksi piti hiljentää aluepäälliköt.”

Edellisillä koulutuspäivillä he olivat pyytäneet uusia työsuhdeautoja. Savolainen päätti näpäyttää ja vaihtoi mökiltä palattuaan oman Audinsa Ladaan. Aluepäälliköt eivät halunneet samanlaisia.

Savolaisilla oli myös onnea matkassa. He saivat lisälainan, jonka avulla pystyivät pitämään kotinsa. Ja lopulta horjuneen yrityksen pelasti sen uusiksi mietitty palvelukonsepti, jossa lama lopulta auttoi.

Laman myötä henkilöstövuokraus kasvoi hurjasti, joten Savolaiset kehittivät Varamiespalvelulle franchising-konseptin, joka käynnistyi 1990-luvun puolivälin jälkeen.

Työnjako pariskunnalla on ollut selvä kaikki nämä vuodet.

”Riitta on paikallaan kuin toteemi ja miettii kaikki suuret kuviot. Minä en kestä odottelua, vaan liikun ja mietin”, Savolainen nauraa.

Päätös jäädä eläkkeelle kymmenen vuotta sitten aiheutti kriisin. Mökki Kainuussa ja puutarhanhoito Turussa ovat nyt sitä liikettä, jota hän rakastaa. ”Niiden avulla selvisin.”

Savolaisen puutarhasta löytyy isoja kivenlohkareita nuoruuden naapurin, viinatrokari Vili Koivun talosta. Ne ovat pieni, mutta tärkeä muisto humuvuosista.


Kuka?

Mauno Savolainen


  Syntyi Kymissä 1948, pian sen jälkeen perhe muutti Turkuun.

  Kävi Raunistulan kansakoulun ja yhteiskoulun (1956–66).

  Aloitti yrittäjänä kiinteistöhuoltoalalla 1978.

  Perusti yhdessä vaimonsa kanssa Varsinais-Suomen Varamiespalvelu Oy:n 1988. Varamiespalvelu-Yhtiöistä tuli 2010 VMP Group, joka on työllistänyt yrityksissään yli 220000 suomalaista.

  Pääomasijoittaja Sentica Partners osti VMP Groupin syksyllä 2017, ja vei sen pörssiin kesäkuussa 2018.

  Lukuisia palkintoja, mm. Ernst & Youngin Länsi- ja Etelä-Suomen kasvuyrittäjäpalkinto 2004, Suomen paras franchiseketju 2005, Varsinais-Suomen yrittäjien yrittäjäpalkinto 2007 ja Eteran työkykypalkinto 2017.

  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi 2013 talousneuvoksen arvonimen.

  Harrastaa kuntosalia ja puutarhanhoitoa. Rentoutuu mökillä Kainuussa ja toisella asunnollaan Espanjassa.

  Kaksi lasta ja kaksi lastenlasta.

  Täyttää 22. syyskuuta 70 vuotta. Viettää merkkipäiväänsä Wienissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • 70-vuotias
 • Juha Riihimäki
 • Henkilöstövuokraus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  3. 3

   Uudet rikollisjärjestöt ravisuttavat Euroopan kokaiini­kauppaa tunkeutumalla mafian tontille

  4. 4

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  5. 5

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  6. 6

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  7. 7

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  8. 8

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  9. 9

   Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

  10. 10

   Farmari-Volvon kuljettaja ajoi suojatiellä naisen päälle ja pakeni paikalta Vuosaaressa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  9. 9

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  10. 10

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä
  3. Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla
  4. Kimi Räikkönen hurmaa Instagramissa, Sebastian Vettel myöntää yllättyneensä: ”Sillä tavalla voi tosin ansaita paljon rahaa”
  5. ”Kyllä Puolustusvoimilla on kyky avata osa salauksista” – Näin Suomi tiedustelee tietoliikennettä sitten, kun lait saadaan voimaan Tilaajille
  6. Kosovon parlamentti äänesti oman armeijan perustamisen puolesta – ele suututtaa Serbiaa ja huolestuttaa Natoa
  7. Oliko Airiston Helmeen kohdistunut mittava kotietsintäoperaatio laillinen? Käräjäoikeus antaa asiasta ratkaisun kello 14
  8. Norjalaistaiteilija osoittaa, että viileä minimalismikin voi olla täynnä tunteita
  9. Viggo Wallensköldin sienikirjan ruokalajeja voi nauttia vain kerran – ”Isäpuolen kiusaus” sisältää vanhaa lihaa, ”Kuivaa kääpää sellaisenaan” sopii vain hyvähermoisille
  10. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – virolaiskolmikon oivalluksia, Lavosen grafiikkaa ja värivoimaisia maalauksia
  11. Farmari-Volvon kuljettaja ajoi suojatiellä naisen päälle ja pakeni paikalta Vuosaaressa
  12. Näytä lisää