Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Talous

Venäläinen luonnonkosmetiikka tekee Suomessa kauppansa, ja yrityksen perustajalla on sille selitys: ”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan”

Natura Siberica on onnistunut tekemään venäläisestä luonnonkosmetiikasta houkuttelevaa myös länsimaisille kuluttajille.

Pietari

Milloin olet viimeksi ostanut suomalaisesta kaupasta venäläisen tuotteen? Ei taida tulla heti mieleen. Venäläiset kuluttajatuotteet eivät paria poikkeusta lukuun ottamatta juuri yllä länsimarkkinoille, koska maan talous painottuu edelleen yksipuolisesti energiavientiin.

Yksi harvoista menestyjistä on luonnonkosmetiikkabrändi Natura Siberica. Sen pulloja ja purnukoita myydään jo 60 maassa Australiasta Argentiinaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjällä on osattu aina hyödyntää yrttejä terveyden- ja kauneudenhoidossa. Natura Siberica on onnistunut tekemään venäläisestä luonnonkosmetiikasta kymmenessä vuodessa houkuttelevaa myös länsimaisille kuluttajille.

Suomessa Natura Siberican tuotteita myy ainakin kaksi yritystä: niitä on saanut Stockmannilta viime vuoden syyskuusta ja Sokokselta runsaan puolen vuoden ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni Natura Siberican purkkeja kosmetiikkaosastolla hypistelevä asiakas tuskin edes tiedostaa ostavansa venäläisiä voiteita. Myyntivalttina ei olekaan venäläisyys vaan luonnonmukaisuus.

Luonnonkosmetiikan markkinat kasvavat voimakkaasti. Se on huomattu myös S-ryhmässä.

”Luonnonkosmetiikka kiinnostaa asiakkaitamme. Natura Siberica kuten muutkin merkit otetaan valikoimiin arvioimalla potentiaalia asiakkaiden näkökulmasta”, kertoo SOK:n myyntijohtaja Hans Backström sähköpostitse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sokoksella on myynnissä yhteensä 50 Natura Siberican tuotetta. Backström ei halua paljastaa merkin myyntilukuja, mutta Natura Siberican viestintäjohtajan Vitali Kozlenkovin mukaan Suomi kuuluu myynniltään kymmenen parhaan ulkomaan joukkoon.

 

”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan.”

Siperian luonnosta ammentava kosmetiikka käy kaupaksi varsinkin eteläisissä maissa, kuten Ranskassa, Espanjassa ja Kreikassa.

Natura Siberican kanssa samaan Pervoje rešenie -kosmetiikkakonserniin kuuluvien Organic Shop- ja Planeta Organica -brändien menestys on ollut Pohjoismaissa parempi. Niiden tuotteissa käytetään siperialaisten yrttien sijaan mangoa, banaania ja mansikkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan. He tarvitsevat banaanikuorintoja ja ananasvoiteita. Joka markkina tarvitsee oman lähestymistapansa”, arvioi Natura Siberican perustaja Andrei Trubnikov liiketoimintaansa kesäkuussa RBK-verkkojulkaisun haastattelussa.

Venäjän luonnonkosmetiikkamarkkinoilla Natura Siberica on lähes itsevaltiaan asemassa. Se hallitsee niitä 95 prosentin osuudella, sillä kilpailu on vähäistä. Koko Venäjän valtavista kosmetiikkamarkkinoista se kattaa vasta 6−10 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yrityksellä on noin 90 omaa myymälää, joista kuusi sijaitsee ulkomailla. Venäjällä Natura Siberica menestyy erityisen hyvin Pietarissa: myymälä Nevski prospektin varrella kuuluu parhaiten tuottavaan viiteen prosenttiin.

Trubnikov kertoi RBK:n haastattelussa, että Natura Siberica tekee kuukausittain neljä miljoonaa ruplaa eli noin 54 000 euroa puhdasta voittoa.

Natura Siberican pienehkössä Nevskin-myymälässä asiakkaita palvelee arkipäivänä yhden aikaan neljä myyjää. Yksi heistä tarjoilee kaikille sisään astuville maitohorsmateetä.

Ilmainen tee kuuluu pietarilaisen kotirouvan Jelena Tšernojarovan, 43, lempituotteisiin myymälässä. Kosmetiikkakin on hänen mieleensä. Tšernojarova kertoo hoitaneensa itseään Natura Sibericalla siitä lähtien, kun myymälä avattiin Pietariin vuonna 2011.


Etelä-Pietarissa asuva kotirouva saapuu keskustaan kosmetiikkaostoksille kolme kertaa kuussa. Tällä kertaa häneltä olivat loppuneet kasvojenhoitotuotteet. Seuraavalla kerralla hän aikoo hankkia hiustenhoitoaineita.

”Pidän hyvin paljon Natura Siberican filosofiasta. Se tarjoaa naiselle yksinkertaisia, tutkittuja ja edullisia keinoja pitää itsestään huolta ja olla kaunis. Kauneuden vaalimisen ei tarvitse olla kallista tai liittyä vain korkeaan sosiaaliseen statukseen. Tärkeää on arvostaa itseään”, Tšernojarova sanoo.

Venäjällä luonnonkosmetiikka ei olekaan kallista. Esimerkiksi tyrnishampoo maksaa 250 ruplaa eli runsaat kolme euroa. Suomen Sokoksissa samasta pullosta saa pulittaa yli kaksinkertaisen hinnan, noin kahdeksan euroa.

Natura Siberican tuotteet valmistetaan kahdessa tuotantolaitoksessa, joista toinen sijaitsee Moskovan alueella ja toinen Virossa.

Raaka-aineet saapuvat yrityksen omilta luonnonmukaisilta yrttitiloilta Hakasiasta, Kamtšatkasta sekä Sahalinin ja Kunaširin saarilta. Lisäksi raaka-aineita kerätään näiden alueiden luonnosta.

Omat viljelmät auttavat viestintäjohtaja Vitali Kozlenkovin mukaan pitämään tuotteet halpoina, kun raaka-aineita ei tarvitse juuri ostaa.

Osalla Natura Siberican tuotteista on jokin kansainvälinen ekosertifikaatti. Se takaa, että luonnonkosmetiikalle asetetut vähittäisvaatimukset täyttyvät. Kaikkia tuotteita ei ole sertifioitu.

Purnukat ovat slaavilaisen värikkäitä, ja osa on vielä kääräisty ilmavasti suuriin pahvipakkauksiin. Kuinka sopivaa tällainen ylipakkaaminen on luonnonkosmetiikalle?

”Brändistä on haluttu tehdä alusta alkaen sellainen, että se olisi houkutteleva mahdollisimman monille. Venäjällä luonnonkosmetiikkamarkkinat ovat vasta aivan alussa, joten pakkauksilla houkuttelemme tavallista kosmetiikkaa ostavaa kuluttajaa meidän suuntaamme”, Kozlenkov selittää.

Jelena Tšernojarova suosii luonnonkosmetiikkaa, koska hän uskoo sen olevan terveellistä ja se on hänen suvussaan perinne.

”Kaikki naiset, jotka ovat minut kasvattaneet, käyttivät yrttejä kauneudenhoidossaan. Minä jatkan niiden käyttämistä, mutta tällaisessa kätevässä pakkauksessa”, Tšernojarova sanoo ja osoittaa purkkeja ostoskorissa.

Fakta

Venäläinen kosmetiikka valloittaa markkinoita


 Natura Siberican luonnonkosmetiikkaa myydään 60 maassa.

 Tuotteita saa muun muassa Lontoon Harrodsilta ja Ranskan Monoprix-ketjusta.

 Brändimyymälöitä on Venäjän lisäksi Tanskassa, Espanjassa, Virossa, Serbiassa ja Hongkongissa. Heinäkuussa yritys laajeni Saudi-Arabiaan.

 Yrityksen perustajan Andrei Trubnikovin haaveena on viedä Natura Siberica myös Yhdysvaltain markkinoille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritykset
 • Kosmetiikka
 • Venäjä
 • Pietari
 • Jenni Jeskanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  2. 2

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  3. 3

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  4. 4

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  5. 5

   Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

  6. 6

   Historiallinen päivä Ukrainassa: Ortodoksinen kirkko irtautui Venäjän alaisuudesta yli 300 vuoden jälkeen

  7. 7

   Trump: Sisäministeri Ryan Zinke jättää tehtävänsä

  8. 8

   Kalasataman harmaaksi haukutun Majakan viereen nousee kaksi valkoista torni­taloa – Poliitikot haluavat nähdä omin silmin, miltä talojen julki­sivu näyttää

  9. 9

   Onko Helsingissä kymmenen- vai satatuhatta rottaa? Historiallisen laajassa tutkimuksessa kaupungin jyrsijäkanta selvitetään koululaisten avulla

  10. 10

   Ulkomaalaistaustaiset synnyttävät enemmän lapsia kuin suomalaiset – synnyttäjien keski-ikä noussut kaikissa väestö­ryhmissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  2. 2

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  3. 3

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  4. 4

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  5. 5

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  6. 6

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  7. 7

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  8. 8

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  9. 9

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  10. 10

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää