Talous

Venäläinen luonnonkosmetiikka tekee Suomessa kauppansa, ja yrityksen perustajalla on sille selitys: ”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan”

Natura Siberica on onnistunut tekemään venäläisestä luonnonkosmetiikasta houkuttelevaa myös länsimaisille kuluttajille.

Pietari

Milloin olet viimeksi ostanut suomalaisesta kaupasta venäläisen tuotteen? Ei taida tulla heti mieleen. Venäläiset kuluttajatuotteet eivät paria poikkeusta lukuun ottamatta juuri yllä länsimarkkinoille, koska maan talous painottuu edelleen yksipuolisesti energiavientiin.

Yksi harvoista menestyjistä on luonnonkosmetiikkabrändi Natura Siberica. Sen pulloja ja purnukoita myydään jo 60 maassa Australiasta Argentiinaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjällä on osattu aina hyödyntää yrttejä terveyden- ja kauneudenhoidossa. Natura Siberica on onnistunut tekemään venäläisestä luonnonkosmetiikasta kymmenessä vuodessa houkuttelevaa myös länsimaisille kuluttajille.

Suomessa Natura Siberican tuotteita myy ainakin kaksi yritystä: niitä on saanut Stockmannilta viime vuoden syyskuusta ja Sokokselta runsaan puolen vuoden ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni Natura Siberican purkkeja kosmetiikkaosastolla hypistelevä asiakas tuskin edes tiedostaa ostavansa venäläisiä voiteita. Myyntivalttina ei olekaan venäläisyys vaan luonnonmukaisuus.

Luonnonkosmetiikan markkinat kasvavat voimakkaasti. Se on huomattu myös S-ryhmässä.

”Luonnonkosmetiikka kiinnostaa asiakkaitamme. Natura Siberica kuten muutkin merkit otetaan valikoimiin arvioimalla potentiaalia asiakkaiden näkökulmasta”, kertoo SOK:n myyntijohtaja Hans Backström sähköpostitse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sokoksella on myynnissä yhteensä 50 Natura Siberican tuotetta. Backström ei halua paljastaa merkin myyntilukuja, mutta Natura Siberican viestintäjohtajan Vitali Kozlenkovin mukaan Suomi kuuluu myynniltään kymmenen parhaan ulkomaan joukkoon.

 

”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan.”

Siperian luonnosta ammentava kosmetiikka käy kaupaksi varsinkin eteläisissä maissa, kuten Ranskassa, Espanjassa ja Kreikassa.

Natura Siberican kanssa samaan Pervoje rešenie -kosmetiikkakonserniin kuuluvien Organic Shop- ja Planeta Organica -brändien menestys on ollut Pohjoismaissa parempi. Niiden tuotteissa käytetään siperialaisten yrttien sijaan mangoa, banaania ja mansikkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan. He tarvitsevat banaanikuorintoja ja ananasvoiteita. Joka markkina tarvitsee oman lähestymistapansa”, arvioi Natura Siberican perustaja Andrei Trubnikov liiketoimintaansa kesäkuussa RBK-verkkojulkaisun haastattelussa.

Venäjän luonnonkosmetiikkamarkkinoilla Natura Siberica on lähes itsevaltiaan asemassa. Se hallitsee niitä 95 prosentin osuudella, sillä kilpailu on vähäistä. Koko Venäjän valtavista kosmetiikkamarkkinoista se kattaa vasta 6−10 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yrityksellä on noin 90 omaa myymälää, joista kuusi sijaitsee ulkomailla. Venäjällä Natura Siberica menestyy erityisen hyvin Pietarissa: myymälä Nevski prospektin varrella kuuluu parhaiten tuottavaan viiteen prosenttiin.

Trubnikov kertoi RBK:n haastattelussa, että Natura Siberica tekee kuukausittain neljä miljoonaa ruplaa eli noin 54 000 euroa puhdasta voittoa.

Natura Siberican pienehkössä Nevskin-myymälässä asiakkaita palvelee arkipäivänä yhden aikaan neljä myyjää. Yksi heistä tarjoilee kaikille sisään astuville maitohorsmateetä.

Ilmainen tee kuuluu pietarilaisen kotirouvan Jelena Tšernojarovan, 43, lempituotteisiin myymälässä. Kosmetiikkakin on hänen mieleensä. Tšernojarova kertoo hoitaneensa itseään Natura Sibericalla siitä lähtien, kun myymälä avattiin Pietariin vuonna 2011.


Etelä-Pietarissa asuva kotirouva saapuu keskustaan kosmetiikkaostoksille kolme kertaa kuussa. Tällä kertaa häneltä olivat loppuneet kasvojenhoitotuotteet. Seuraavalla kerralla hän aikoo hankkia hiustenhoitoaineita.

”Pidän hyvin paljon Natura Siberican filosofiasta. Se tarjoaa naiselle yksinkertaisia, tutkittuja ja edullisia keinoja pitää itsestään huolta ja olla kaunis. Kauneuden vaalimisen ei tarvitse olla kallista tai liittyä vain korkeaan sosiaaliseen statukseen. Tärkeää on arvostaa itseään”, Tšernojarova sanoo.

Venäjällä luonnonkosmetiikka ei olekaan kallista. Esimerkiksi tyrnishampoo maksaa 250 ruplaa eli runsaat kolme euroa. Suomen Sokoksissa samasta pullosta saa pulittaa yli kaksinkertaisen hinnan, noin kahdeksan euroa.

Natura Siberican tuotteet valmistetaan kahdessa tuotantolaitoksessa, joista toinen sijaitsee Moskovan alueella ja toinen Virossa.

Raaka-aineet saapuvat yrityksen omilta luonnonmukaisilta yrttitiloilta Hakasiasta, Kamtšatkasta sekä Sahalinin ja Kunaširin saarilta. Lisäksi raaka-aineita kerätään näiden alueiden luonnosta.

Omat viljelmät auttavat viestintäjohtaja Vitali Kozlenkovin mukaan pitämään tuotteet halpoina, kun raaka-aineita ei tarvitse juuri ostaa.

Osalla Natura Siberican tuotteista on jokin kansainvälinen ekosertifikaatti. Se takaa, että luonnonkosmetiikalle asetetut vähittäisvaatimukset täyttyvät. Kaikkia tuotteita ei ole sertifioitu.

Purnukat ovat slaavilaisen värikkäitä, ja osa on vielä kääräisty ilmavasti suuriin pahvipakkauksiin. Kuinka sopivaa tällainen ylipakkaaminen on luonnonkosmetiikalle?

”Brändistä on haluttu tehdä alusta alkaen sellainen, että se olisi houkutteleva mahdollisimman monille. Venäjällä luonnonkosmetiikkamarkkinat ovat vasta aivan alussa, joten pakkauksilla houkuttelemme tavallista kosmetiikkaa ostavaa kuluttajaa meidän suuntaamme”, Kozlenkov selittää.

Jelena Tšernojarova suosii luonnonkosmetiikkaa, koska hän uskoo sen olevan terveellistä ja se on hänen suvussaan perinne.

”Kaikki naiset, jotka ovat minut kasvattaneet, käyttivät yrttejä kauneudenhoidossaan. Minä jatkan niiden käyttämistä, mutta tällaisessa kätevässä pakkauksessa”, Tšernojarova sanoo ja osoittaa purkkeja ostoskorissa.

Fakta

Venäläinen kosmetiikka valloittaa markkinoita


 Natura Siberican luonnonkosmetiikkaa myydään 60 maassa.

 Tuotteita saa muun muassa Lontoon Harrodsilta ja Ranskan Monoprix-ketjusta.

 Brändimyymälöitä on Venäjän lisäksi Tanskassa, Espanjassa, Virossa, Serbiassa ja Hongkongissa. Heinäkuussa yritys laajeni Saudi-Arabiaan.

 Yrityksen perustajan Andrei Trubnikovin haaveena on viedä Natura Siberica myös Yhdysvaltain markkinoille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritykset
 • Kosmetiikka
 • Venäjä
 • Pietari
 • Jenni Jeskanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi käynnissä

  2. 2

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruoka­jakelua lakon aikana ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan hanke on ”erinomainen”

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojenjaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  5. 5

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Linnanmäen valokarnevaali aiheutti kaaoksen Alppilaan: Pysäköinti rehotti villinä, liikenne sumputtui täysin

  8. 8

   Lauri Markkanen julkaisi kuvan äidistään – taustalla oleva juliste sai fanit vertaamaan NBA-tähteä Rocky-elokuvien ruotsalaistähteen

  9. 9

   Kulisseissa hiotaan ratkaisua hallituksen ja ay-liikkeen riitaan – keskusjärjestöt valmiita määräaikais­ehtojen keventämiseen, jos hallitus luopuu kiistellystä esityksestään

  10. 10

   Historioitsija vertaa sosiaalisen median hysteriaa 1600-luvun noitavainoihin – ”Huhut leviävät nyt samalla tavalla kuin silloin”, sanoo Mirkka Lappalainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  2. 2

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  3. 3

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  4. 4

   Lähihoitajakouluun tuupataan ihmisiä, joita ei uskaltaisi lähettää työharjoitteluun – Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella

  5. 5

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi käynnissä

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Mies yllätti murtautujat koti­pihaltaan kantamasta tavaroita – Nuoret miehet pahoin­pitelivät hänet sairaala­kuntoon

  8. 8

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  9. 9

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  10. 10

   Pitääkö lapsille pakata eväät mukaan, ovatko uimahallit ja kirjastot auki? HS selvitti maanantaina alkavan lakon vaikutuksia 14 paikkakunnalla Helsingin seudulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  10. 10

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  11. Näytä lisää