Talous

Ruotsi lupasi ottaa eurot käyttöön, mutta pysyttelee niistä kaukana – Ruotsalais­tutkija: ”Se kysymys on juuri nyt kuollut”

Suomi on EU-suhteessaan poikkeus Pohjoismaiden joukossa. Tanska harppoo Brysseliä karkuun ja Ruotsi pysyy paikoillaan.

Tukholma

Tätä ei tule usein ajateltua, kun shoppailee Tukholmassa kruunuilla: Ruotsi on sitoutunut ryhtymään jonain kauniina päivänä euromaaksi.

Ruotsi allekirjoitti helmikuussa 1992 muiden mukana EU:n perustaneen Maastrichtin sopimuksen. Siinä jäsenmaat lupasivat liittyä rahaliittoon täyttäessään sen kriteerit. Britannia ja Tanska neuvottelivat itselleen poikkeukset, Ruotsi ei.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsin kohdalla jäsenyys tuskin jäisi kriteereistä kiinni.

Ruotsin neuvoa-antava eurokansanäänestys järjestettiin vuonna 2003. Silloin 56 prosenttia äänesti jäsenyyttä vastaan ja 42 prosenttia puolesta. Nyt syyskuussa 2018 Ruotsi on vähintään yhtä kaukana eurosta kuin ennenkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on epäkysymys”, sanoo Göran von Sydow, Ruotsin EU-poliittisen tutkimuskeskuksen Siepsin johtaja.

Sydow’n käyttämä termi icke-fråga otetaan Ruotsissa esiin silloin, kun jonkin mielipiteen kannatus on niin matala, ettei siitä puhumiseen kannata uhrata energiaa. ”Se kysymys on juuri nyt kuollut”, Sydow lisää vielä varmemmaksi vakuudeksi.

Saman saattoi huomata parlamenttivaalireportaaseja tehdessään. HS:n haastattelemista äänestäjistä tasan yksi mainitsi EU:n lähentymisen tärkeäksi vaalikysymykseksi. Hetken keskustelun jälkeen kävi ilmi, että tämäkin äänestäjä vastusti Ruotsin eurojäsenyyttä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaan aikaan Ruotsin lempiliittolainen Britannia – toinen euron ulkopuolinen entinen suurvalta – on jo EU:n ulko-ovella. Eurottomien EU-maiden joukolta katkeaa pää.

”Peruskysymys tulevaisuudelta on, kuinka voimme olla EU:n täysipainoinen, aktiivinen ja vaikutusvaltainen jäsen ilman Britanniaa ja ilman euroa”, Sydow tiivistää.

Kesällä Ruotsin liberaalipuolueen johtaja Jan Björklund yritti säväyttää: hän sanoi Almedalenin politiikkaviikolla, että liberaalit ajavat Ruotsin eurojäsenyyttä. Jopa omien aplodit olivat vaisut. Sen jälkeen asiasta ei ole kuultu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Avaus oli vastaveto ruotsidemokraattien vaatimukselle EU-kansanäänestyksestä ja unionin jättämisestä. Siitä on puhuttu suurin piirtein yhtä vähän. Sekin on icke-fråga. Kun Britannia lähtee ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhuu EU:ta tiivistävistä visioistaan, Ruotsi pysyttelee aloillaan.

Tanska sen sijaan harppoo Brysseliä karkuun. Siellä kruunuista luopuminen on vielä vähemmän ajankohtaista kuin Ruotsissa. EU- ja maahanmuuttovastainen Tanskan kansanpuolue kasvaa ja kiskoo muita puolueita linjoilleen oppositiosta käsin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”He sanovat, mitä he haluavat, ja muut juoksevat perässä”, sanoo Marlene Wind, Kööpenhaminan yliopiston EU-tutkimukseen keskittyvän CEP-keskuksen johtaja. Nyt myös Tanskan sosiaalidemokraatit linjaavat, että Tanskan neuvottelemia poikkeuksia EU-suhteessa on pidettävä pysyvinä.

Windin mukaan Britannian lähtö on Tanskalle ”suuri šokki” ja ”isoveljen menetys”. Euroa kohti šokki ei kuitenkaan vie. Windin mukaan Tanska muistuttaa Ruotsia siinä, että EU nähdään taloudellisesti kannattavana rakennelmana, johon ei pitäisi liittää mitään suurempaa ideologista projektia. ”Tärkeimpiä ovat rahalliset hyötylaskelmat.”

Tutkijat Sydow ja Wind puhuivat Tukholmassa EU-tutkimuskeskus Siepsin seminaarissa, jossa keskusteltiin jäsenmaiden erilaisista Eurooppa-visioista ja niitä valottavasta tuoreesta kirjasta The Future of Europe: Views from the Capitals.

Mukana oli myös Ulkopoliittisen instituutin EU-tutkimusohjelman johtaja Juha Jokela. Jokelan mukaan Suomi on alusta asti ollut EU-suhteessaan poikkeus Pohjoismaiden joukossa. Suomelle kysymys on ollut paljon muustakin kuin taloudesta. On pyritty EU:n ytimiin.

Kun Tanska neuvotteli poikkeuksistaan ja Ruotsi luotti historialliseen asemaansa, Suomi tahtoi Neuvostoliiton romahdettua alleviivata kaikin tavoin olevansa osa länttä.

”Suomi oli kylmän sodan aikana enemmän harmaalla alueella”, Jokela toteaa.

On toki monia EU-kysymyksiä, joissa Pohjoismaat ajattelevat täysin samalla tavalla. Tanskalaistutkija Wind nostaa esiin sisämarkkinat. ”Kilpailu, reiluus, korruption vastaisuus. Ja se, ettei käytetä rahoja, joita ei ole.”

Pohjoismaat ovat yksimielisiä myös siitä, että EU:sta eroavalle Britannialle ei pidä tarjoilla erityiskohtelua. ”Me ymmärrämme, että pienten valtioiden kaupankäynti puolen miljardin ihmisen markkinoilla onnistuu vain yhteisiä sääntöjä noudattamalla”, Wind selittää.

Sydow haluaa jättää oven edes hieman raolleen myös euron suhteen. Ruotsissa on Nordean Helsinkiin muuton jälkeen puhuttu mahdollisuudesta liittyä EU:n pankkiunioniin, ja eurokeskustelukin saattaisi tietyissä olosuhteissa nousta kuolleista. Näin kävi kymmenen vuotta sitten, kun finanssikriisi iski voimalla myös Ruotsiin.

”Ei voi tietää, mitä tapahtuisi, jos sellainen kriisi toistuisi”, Sydow toteaa.

Fakta

Viisi erilaista Pohjoismaata


 Suomi on EU-jäsen vuodesta 1995 ja mukana eurossa alusta asti vuodesta 1999. Se liittyi euroon ilman kansanäänestystä.

 Ruotsi on EU-jäsen vuodesta 1995 ja sitoutunut euron käyttöönottoon, mutta käyttää yhä kruunuja. Kansa äänesti euroa vastaan vuonna 2003 prosenttiluvuin 56–42.

 Tanska on EU-jäsen vuodesta 1973, jolloin unionia kutsuttiin vielä Euroopan yhteisöksi. Se pitää kiinni poikkeusluvastaan pysytellä euron ulkopuolella. Kansa äänesti euroa vastaan vuonna 2000 prosenttiluvuin 53–47.

 Norja ei kuulu EU:hun, mutta maksaa EU:lle vuosittain satoja miljoonia euroja pääsystä sisämarkkinoille. Se joutuu hyväksymään sisämarkkinoiden säännöt kykenemättä vaikuttamaan niihin.

 Islanti on Norjan tavoin EU:n ulkopuolella, mutta mukana Euroopan talousalueessa. Maa perui EU-jäsenhakemuksensa vuonna 2014, eikä uusi haku näytä nyt todennäköiseltä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euro
 • Ruotsi
 • Tanska
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  8. 8

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  10. 10

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää