Talous

Ruotsi lupasi ottaa eurot käyttöön, mutta pysyttelee niistä kaukana – Ruotsalais­tutkija: ”Se kysymys on juuri nyt kuollut”

Suomi on EU-suhteessaan poikkeus Pohjoismaiden joukossa. Tanska harppoo Brysseliä karkuun ja Ruotsi pysyy paikoillaan.

Tukholma

Tätä ei tule usein ajateltua, kun shoppailee Tukholmassa kruunuilla: Ruotsi on sitoutunut ryhtymään jonain kauniina päivänä euromaaksi.

Ruotsi allekirjoitti helmikuussa 1992 muiden mukana EU:n perustaneen Maastrichtin sopimuksen. Siinä jäsenmaat lupasivat liittyä rahaliittoon täyttäessään sen kriteerit. Britannia ja Tanska neuvottelivat itselleen poikkeukset, Ruotsi ei.

Ruotsin kohdalla jäsenyys tuskin jäisi kriteereistä kiinni.

Ruotsin neuvoa-antava eurokansanäänestys järjestettiin vuonna 2003. Silloin 56 prosenttia äänesti jäsenyyttä vastaan ja 42 prosenttia puolesta. Nyt syyskuussa 2018 Ruotsi on vähintään yhtä kaukana eurosta kuin ennenkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on epäkysymys”, sanoo Göran von Sydow, Ruotsin EU-poliittisen tutkimuskeskuksen Siepsin johtaja.

Sydow’n käyttämä termi icke-fråga otetaan Ruotsissa esiin silloin, kun jonkin mielipiteen kannatus on niin matala, ettei siitä puhumiseen kannata uhrata energiaa. ”Se kysymys on juuri nyt kuollut”, Sydow lisää vielä varmemmaksi vakuudeksi.

Saman saattoi huomata parlamenttivaalireportaaseja tehdessään. HS:n haastattelemista äänestäjistä tasan yksi mainitsi EU:n lähentymisen tärkeäksi vaalikysymykseksi. Hetken keskustelun jälkeen kävi ilmi, että tämäkin äänestäjä vastusti Ruotsin eurojäsenyyttä.

Samaan aikaan Ruotsin lempiliittolainen Britannia – toinen euron ulkopuolinen entinen suurvalta – on jo EU:n ulko-ovella. Eurottomien EU-maiden joukolta katkeaa pää.

”Peruskysymys tulevaisuudelta on, kuinka voimme olla EU:n täysipainoinen, aktiivinen ja vaikutusvaltainen jäsen ilman Britanniaa ja ilman euroa”, Sydow tiivistää.

Kesällä Ruotsin liberaalipuolueen johtaja Jan Björklund yritti säväyttää: hän sanoi Almedalenin politiikkaviikolla, että liberaalit ajavat Ruotsin eurojäsenyyttä. Jopa omien aplodit olivat vaisut. Sen jälkeen asiasta ei ole kuultu.

Avaus oli vastaveto ruotsidemokraattien vaatimukselle EU-kansanäänestyksestä ja unionin jättämisestä. Siitä on puhuttu suurin piirtein yhtä vähän. Sekin on icke-fråga. Kun Britannia lähtee ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhuu EU:ta tiivistävistä visioistaan, Ruotsi pysyttelee aloillaan.

Tanska sen sijaan harppoo Brysseliä karkuun. Siellä kruunuista luopuminen on vielä vähemmän ajankohtaista kuin Ruotsissa. EU- ja maahanmuuttovastainen Tanskan kansanpuolue kasvaa ja kiskoo muita puolueita linjoilleen oppositiosta käsin.

”He sanovat, mitä he haluavat, ja muut juoksevat perässä”, sanoo Marlene Wind, Kööpenhaminan yliopiston EU-tutkimukseen keskittyvän CEP-keskuksen johtaja. Nyt myös Tanskan sosiaalidemokraatit linjaavat, että Tanskan neuvottelemia poikkeuksia EU-suhteessa on pidettävä pysyvinä.

Windin mukaan Britannian lähtö on Tanskalle ”suuri šokki” ja ”isoveljen menetys”. Euroa kohti šokki ei kuitenkaan vie. Windin mukaan Tanska muistuttaa Ruotsia siinä, että EU nähdään taloudellisesti kannattavana rakennelmana, johon ei pitäisi liittää mitään suurempaa ideologista projektia. ”Tärkeimpiä ovat rahalliset hyötylaskelmat.”

Tutkijat Sydow ja Wind puhuivat Tukholmassa EU-tutkimuskeskus Siepsin seminaarissa, jossa keskusteltiin jäsenmaiden erilaisista Eurooppa-visioista ja niitä valottavasta tuoreesta kirjasta The Future of Europe: Views from the Capitals.

Mukana oli myös Ulkopoliittisen instituutin EU-tutkimusohjelman johtaja Juha Jokela. Jokelan mukaan Suomi on alusta asti ollut EU-suhteessaan poikkeus Pohjoismaiden joukossa. Suomelle kysymys on ollut paljon muustakin kuin taloudesta. On pyritty EU:n ytimiin.

Kun Tanska neuvotteli poikkeuksistaan ja Ruotsi luotti historialliseen asemaansa, Suomi tahtoi Neuvostoliiton romahdettua alleviivata kaikin tavoin olevansa osa länttä.

”Suomi oli kylmän sodan aikana enemmän harmaalla alueella”, Jokela toteaa.

On toki monia EU-kysymyksiä, joissa Pohjoismaat ajattelevat täysin samalla tavalla. Tanskalaistutkija Wind nostaa esiin sisämarkkinat. ”Kilpailu, reiluus, korruption vastaisuus. Ja se, ettei käytetä rahoja, joita ei ole.”

Pohjoismaat ovat yksimielisiä myös siitä, että EU:sta eroavalle Britannialle ei pidä tarjoilla erityiskohtelua. ”Me ymmärrämme, että pienten valtioiden kaupankäynti puolen miljardin ihmisen markkinoilla onnistuu vain yhteisiä sääntöjä noudattamalla”, Wind selittää.

Sydow haluaa jättää oven edes hieman raolleen myös euron suhteen. Ruotsissa on Nordean Helsinkiin muuton jälkeen puhuttu mahdollisuudesta liittyä EU:n pankkiunioniin, ja eurokeskustelukin saattaisi tietyissä olosuhteissa nousta kuolleista. Näin kävi kymmenen vuotta sitten, kun finanssikriisi iski voimalla myös Ruotsiin.

”Ei voi tietää, mitä tapahtuisi, jos sellainen kriisi toistuisi”, Sydow toteaa.

Fakta

Viisi erilaista Pohjoismaata


 Suomi on EU-jäsen vuodesta 1995 ja mukana eurossa alusta asti vuodesta 1999. Se liittyi euroon ilman kansanäänestystä.

 Ruotsi on EU-jäsen vuodesta 1995 ja sitoutunut euron käyttöönottoon, mutta käyttää yhä kruunuja. Kansa äänesti euroa vastaan vuonna 2003 prosenttiluvuin 56–42.

 Tanska on EU-jäsen vuodesta 1973, jolloin unionia kutsuttiin vielä Euroopan yhteisöksi. Se pitää kiinni poikkeusluvastaan pysytellä euron ulkopuolella. Kansa äänesti euroa vastaan vuonna 2000 prosenttiluvuin 53–47.

 Norja ei kuulu EU:hun, mutta maksaa EU:lle vuosittain satoja miljoonia euroja pääsystä sisämarkkinoille. Se joutuu hyväksymään sisämarkkinoiden säännöt kykenemättä vaikuttamaan niihin.

 Islanti on Norjan tavoin EU:n ulkopuolella, mutta mukana Euroopan talousalueessa. Maa perui EU-jäsenhakemuksensa vuonna 2014, eikä uusi haku näytä nyt todennäköiseltä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euro
 • Ruotsi
 • Tanska
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  3. 3

   Telttaa ei viedä, ja ostoskeskus päästää vessaan – Ihmisroskaksi leimatun Markku Korhosen elämässä moni asia on nyt paremmin, mutta katkaisu meni pieleen eikä kotia ole

   Tilaajille
  4. 4

   Kun Jaana erosi, puhelin soi taukoamatta joka ilta – Älylaitteet mahdollistavat piinaavan kontrolloinnin, ja väkivaltaisen exän pommitus syöksi Jaanan ”lamaannuttavaan pelkoon”

   Tilaajille
  5. 5

   Työkavereiden palkat esillä intranetissä, henkilöstö äänestää palkkauksen perusteista – Näin toimivat yritykset, jotka ovat päättäneet lopettaa palkasta vaikenemisen

  6. 6

   Kanada laillisti kannabiksen ensimmäisenä länsimaana

  7. 7

   Syyttäjä vaatii Helsingin entiselle kuntapolitiikolle Saido Mohamedille kymmenen kuukautta ehdollista törkeästä rahanpesusta

  8. 8

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  9. 9

   Stressaantunut lapsi on huonon esimerkin seuraus – Jatkuva stressi on tuhoisaa lapsen aivojen kehitykselle

  10. 10

   Obaman entinen neuvonantaja sauditoimittajan epäillystä surmasta: Hyvät suhteet Trumpiin luonut kruununprinssi saattoi yliarvioida kykynsä selvitä kuivin jaloin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  2. 2

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  3. 3

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  4. 4

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  5. 5

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  6. 6

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  7. 7

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  8. 8

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  9. 9

   Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta

   Tilaajille
  10. 10

   Kun Eliya Zweygbergin 14 vuoden masennuslääkitys päättyi, reaktio oli armoton – Lääkityksen lopettaminen voi aiheuttaa rajuja oireita, ja Zweygberg pelkäsi jopa vahingoittavansa lemmikkejään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää