Talous    |   HS-analyysi

Suomalaiset saavat jälleen yhden amerikkalaisen pika­ruoka­brändin ihailtavakseen – Kauanko kiihtyvä pika­ruoka- ja kahvila­buumi voi vielä jatkua?

KFC:n kaltaiset pikaruokabrändit kuten Burger King, Subway ja Taco Bell ovat aloittaneet toimintansa Suomessa perin innokkaissa merkeissä, mutta nyt markkina on ylikuumentunut. Suurpelurit odottavat jo uusien kauppakeskusten ensimmäisiä ravintolauhreja.

Suomalaisilla on poikkeuksellisen herkkä suhde amerikkalaiseen pikaruokaan.

Kun Burger King avasi joulukuussa 2013 pitkästä aikaa ensimmäisen myymälänsä Mannerheimintielle, jonot ulottuivat pidemmän aikaa ulos saakka, kun kansalaiset jonottivat uutta amerikanherkkua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samanlainen ilmiö nähtiin Helsingin Kalevankadulla marraskuussa 2017, kun meksikolaistyylinen Taco Bell avasi ensimmäisen myyntipisteensä.

Burger King kasvatti liiketoimintansa kolmessa vuodessa nollasta 36 miljoonan euron kannattavaksi bisnekseksi. Taco Bell -pisteitä on nykyisin pääkaupunkiseudulla viisi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nämä esimerkit ovat varmaan kirkkaana mielessä, kun friteerattuun kanaan keskittynyt Kentucky Fried Chicken eli KFC ilmoitti tiistaina halustaan tulla Suomeen.

Yhteistyökumppania etsitään, ja tavoitteena on perustaa jopa 50 kanaravintolaa Suomeen, KFC:n yhteistyökumppani Ketju.fi Yrittäjäpalvelut Oy ilmoitti.

Kaikille näille amerikkalaisbrändeille on tyypillistä se, että maailmanlaajuisesti ne sijoittuvat pikaruokapaikkoina sinne halvimpaan kategoriaan, jota joskus myös roskaruuaksi kutsutaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joskin niin McDonald’s, Hesburger kuin Subwaykin ovat jo joutuneet panostamaan raaka-aineisiinsa ja ruokien terveellisyyteen.

Kentucky Fried Chickenin rantautumiseen voi nähdä monta syytä.

Ensinäkin elintason kasvaessa ulkona syöminen lisääntyy. Kun aika on kortilla, nopea ja vaivaton ruokailu yleistyy.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kotitalouksien kokojen pienentyessä ja yhden hengen talouksien määrän kasvaessa myös yhteisten ”perheaterioiden” määrä vähenee.

Suomessa ja erityisesti suurissa kaupungeissa ja ostoskeskuksissa myös ostokäyttäytyminen on muuttunut. Ostoskeskuksiin tullaan yhä useammin tapaamaan ystäviä ja syömään ja juomaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun ennen ostettiin tavaraa, nyt rahat tuhlataan nautintoihin.

Citycenterin kauppakeskuspäällikkö Tiina Fågel tiivisti taannoin HS:ssä ravintola- ja kahvilabuumin yhteen lauseeseen.

”Ruuasta on tullut uusi muoti”, hän sanoi.

Tutkijoiden mukaan erityisesti nuoret aikuiset käyttävät varansa yhä useammin tavaroiden sijasta kokemuksiin ja ravintoloihin.

Hyvätuloiset jahtaavat erilaisia huippukokemuksia, vaikka maksamalla vähintään tuhat euroa siitä, että näkevät luonnossa entisen Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman keskustelevan.

Pienempituloiselle voi riittää pienempikin elämys – aidon amerikkalaisen pikaruokaherkun hotkaisu.

Siksi Citycenteriin, Kamppiin ja vasta-avattuun Rediin on kaikkiin perustettu suuret määrät uusia ravintoloita. Kauppakeskuksen kannalta menestyvät ravintolat ovat elintärkeitä – ne houkuttelevat asiakkaita muihin myymälöihin.

Kauppakeskuksissa kasvavana ryhmänä ovat erityisesti ravintolat, jotka myyvät nopeasti saatavaa, hieman peruspikaruokaa laadukkaampaa pizzapalaa, sushia, kasvista, mehuja – tai jotain etnistä.

Pääkaupunkiseudulla nähdään paraikaa suuri asiakaspaikkojen kasvu kauppakeskuksissa, kun Iso Omena, Tapiolan kauppakeskus Ainoa, Redi, Tripla ja Kampin Kortteli kaikki ovat lisänneet ravintolatarjontaansa.

Ravintola-alalla puhutaan jopa liki kolmanneksen lisäyksestä pääkaupunkiseudun kauppakeskusmarkkinoihin kahden vuoden sisällä, kun asiakaspaikkojen määrään laskee mukaan ensi vuonna avattavan Triplan.

”Me olemme jo päättäneet, että emme lähde ensimmäisessä aallossa mukaan”, yksi ravintola-alan suurpeluri kertoo. ”Katsotaan, että saadaan parempi sopimus, kun ensimmäiset uhrit ovat tulleet.”

 

Pudotuspelin voisi kohta ennustaa alkavan.

Vaikka kauppakeskusten vetovoima on laskettu pääkaupunkiseudun väestökasvun varaan, lyhyessä ajassa tapahtuva uusien paikkojen tulva voi aiheuttaa ylitarjontaa, alan ammattilaiset ennustavat.

Yhtenä huolena on sekin, että kauppakeskukset kokevat samanlaisen ilmiön kuin on koettu jo Yhdysvalloissa. Kauppa siirtyy verkkoon ja kauppakeskusten lumovoima hiipuu – runsaasta ravintolatarjonnasta huolimatta.

Jotain ravintolabuumista kertoo sekin, että Valviran tietojen mukaan Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla oli vuonna 2017 yhteensä 603 347 anniskeluravintoloiden anniskelupaikkaa. Kahta vuotta aiemmin vastaava luku oli 552 929 anniskelupaikkaa.

Kahvila- ja pikaruokamarkkinoilla on jo pitkään povattu, että esimerkiksi Helsingissä markkinat saavuttaisivat pian jo kyllästymispisteensä.

Uusia kahviloita, katuruokapaikkoja ja erilaisia omaperäisiä itsenäisiä leipomokahviloita tupsahtelee niin taajaan, että pudotuspelin voisi kohta ennustaa alkavan.

Maailman suurimmaksi kahvilaketjuksi väitetyn Starbucksin kerrotaan aikanaan valloittaneen Yhdysvalloissa markkinoita niin, että se vuokrasi määrätietoisesti monia kahvilapaikkoja parhaiden liikepaikkojen ympäriltä, jotta se voisi suistaa parhailla liikepaikoilla olevat kahvilat tappiollisiksi.

Sen jälkeen Starbucks vuokrasi nuo tilat ja lopetti osan muista myymälöistään. Metodi on sama kuin amerikkalaisessa jalkapallossa – ensin vallataan pelikenttää ja vasta lopuksi tehdään maali.

On mielenkiintoista tarkkailla, onko esimerkiksi nopeasti Suomessa laajenneen Espresso Housen toiminnassa vastaavia piirteitä.

Kuluttajan kannalta uusien ruokapaikkojen vyöry on lähtökohtaisesti hyvä asia. Parhaat jäävät henkiin, ja hintakilpailu pitää hintoja kurissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Pikaruoka
 • Kauppakeskukset
 • Elämykset
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  7. 7

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  8. 8

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää