Talous    |   HS-analyysi

Suomalaiset saavat jälleen yhden amerikkalaisen pika­ruoka­brändin ihailtavakseen – Kauanko kiihtyvä pika­ruoka- ja kahvila­buumi voi vielä jatkua?

KFC:n kaltaiset pikaruokabrändit kuten Burger King, Subway ja Taco Bell ovat aloittaneet toimintansa Suomessa perin innokkaissa merkeissä, mutta nyt markkina on ylikuumentunut. Suurpelurit odottavat jo uusien kauppakeskusten ensimmäisiä ravintolauhreja.

Suomalaisilla on poikkeuksellisen herkkä suhde amerikkalaiseen pikaruokaan.

Kun Burger King avasi joulukuussa 2013 pitkästä aikaa ensimmäisen myymälänsä Mannerheimintielle, jonot ulottuivat pidemmän aikaa ulos saakka, kun kansalaiset jonottivat uutta amerikanherkkua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samanlainen ilmiö nähtiin Helsingin Kalevankadulla marraskuussa 2017, kun meksikolaistyylinen Taco Bell avasi ensimmäisen myyntipisteensä.

Burger King kasvatti liiketoimintansa kolmessa vuodessa nollasta 36 miljoonan euron kannattavaksi bisnekseksi. Taco Bell -pisteitä on nykyisin pääkaupunkiseudulla viisi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nämä esimerkit ovat varmaan kirkkaana mielessä, kun friteerattuun kanaan keskittynyt Kentucky Fried Chicken eli KFC ilmoitti tiistaina halustaan tulla Suomeen.

Yhteistyökumppania etsitään, ja tavoitteena on perustaa jopa 50 kanaravintolaa Suomeen, KFC:n yhteistyökumppani Ketju.fi Yrittäjäpalvelut Oy ilmoitti.

Kaikille näille amerikkalaisbrändeille on tyypillistä se, että maailmanlaajuisesti ne sijoittuvat pikaruokapaikkoina sinne halvimpaan kategoriaan, jota joskus myös roskaruuaksi kutsutaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joskin niin McDonald’s, Hesburger kuin Subwaykin ovat jo joutuneet panostamaan raaka-aineisiinsa ja ruokien terveellisyyteen.

Kentucky Fried Chickenin rantautumiseen voi nähdä monta syytä.

Ensinäkin elintason kasvaessa ulkona syöminen lisääntyy. Kun aika on kortilla, nopea ja vaivaton ruokailu yleistyy.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kotitalouksien kokojen pienentyessä ja yhden hengen talouksien määrän kasvaessa myös yhteisten ”perheaterioiden” määrä vähenee.

Suomessa ja erityisesti suurissa kaupungeissa ja ostoskeskuksissa myös ostokäyttäytyminen on muuttunut. Ostoskeskuksiin tullaan yhä useammin tapaamaan ystäviä ja syömään ja juomaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun ennen ostettiin tavaraa, nyt rahat tuhlataan nautintoihin.

Citycenterin kauppakeskuspäällikkö Tiina Fågel tiivisti taannoin HS:ssä ravintola- ja kahvilabuumin yhteen lauseeseen.

”Ruuasta on tullut uusi muoti”, hän sanoi.

Tutkijoiden mukaan erityisesti nuoret aikuiset käyttävät varansa yhä useammin tavaroiden sijasta kokemuksiin ja ravintoloihin.

Hyvätuloiset jahtaavat erilaisia huippukokemuksia, vaikka maksamalla vähintään tuhat euroa siitä, että näkevät luonnossa entisen Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman keskustelevan.

Pienempituloiselle voi riittää pienempikin elämys – aidon amerikkalaisen pikaruokaherkun hotkaisu.

Siksi Citycenteriin, Kamppiin ja vasta-avattuun Rediin on kaikkiin perustettu suuret määrät uusia ravintoloita. Kauppakeskuksen kannalta menestyvät ravintolat ovat elintärkeitä – ne houkuttelevat asiakkaita muihin myymälöihin.

Kauppakeskuksissa kasvavana ryhmänä ovat erityisesti ravintolat, jotka myyvät nopeasti saatavaa, hieman peruspikaruokaa laadukkaampaa pizzapalaa, sushia, kasvista, mehuja – tai jotain etnistä.

Pääkaupunkiseudulla nähdään paraikaa suuri asiakaspaikkojen kasvu kauppakeskuksissa, kun Iso Omena, Tapiolan kauppakeskus Ainoa, Redi, Tripla ja Kampin Kortteli kaikki ovat lisänneet ravintolatarjontaansa.

Ravintola-alalla puhutaan jopa liki kolmanneksen lisäyksestä pääkaupunkiseudun kauppakeskusmarkkinoihin kahden vuoden sisällä, kun asiakaspaikkojen määrään laskee mukaan ensi vuonna avattavan Triplan.

”Me olemme jo päättäneet, että emme lähde ensimmäisessä aallossa mukaan”, yksi ravintola-alan suurpeluri kertoo. ”Katsotaan, että saadaan parempi sopimus, kun ensimmäiset uhrit ovat tulleet.”

 

Pudotuspelin voisi kohta ennustaa alkavan.

Vaikka kauppakeskusten vetovoima on laskettu pääkaupunkiseudun väestökasvun varaan, lyhyessä ajassa tapahtuva uusien paikkojen tulva voi aiheuttaa ylitarjontaa, alan ammattilaiset ennustavat.

Yhtenä huolena on sekin, että kauppakeskukset kokevat samanlaisen ilmiön kuin on koettu jo Yhdysvalloissa. Kauppa siirtyy verkkoon ja kauppakeskusten lumovoima hiipuu – runsaasta ravintolatarjonnasta huolimatta.

Jotain ravintolabuumista kertoo sekin, että Valviran tietojen mukaan Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla oli vuonna 2017 yhteensä 603 347 anniskeluravintoloiden anniskelupaikkaa. Kahta vuotta aiemmin vastaava luku oli 552 929 anniskelupaikkaa.

Kahvila- ja pikaruokamarkkinoilla on jo pitkään povattu, että esimerkiksi Helsingissä markkinat saavuttaisivat pian jo kyllästymispisteensä.

Uusia kahviloita, katuruokapaikkoja ja erilaisia omaperäisiä itsenäisiä leipomokahviloita tupsahtelee niin taajaan, että pudotuspelin voisi kohta ennustaa alkavan.

Maailman suurimmaksi kahvilaketjuksi väitetyn Starbucksin kerrotaan aikanaan valloittaneen Yhdysvalloissa markkinoita niin, että se vuokrasi määrätietoisesti monia kahvilapaikkoja parhaiden liikepaikkojen ympäriltä, jotta se voisi suistaa parhailla liikepaikoilla olevat kahvilat tappiollisiksi.

Sen jälkeen Starbucks vuokrasi nuo tilat ja lopetti osan muista myymälöistään. Metodi on sama kuin amerikkalaisessa jalkapallossa – ensin vallataan pelikenttää ja vasta lopuksi tehdään maali.

On mielenkiintoista tarkkailla, onko esimerkiksi nopeasti Suomessa laajenneen Espresso Housen toiminnassa vastaavia piirteitä.

Kuluttajan kannalta uusien ruokapaikkojen vyöry on lähtökohtaisesti hyvä asia. Parhaat jäävät henkiin, ja hintakilpailu pitää hintoja kurissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Pikaruoka
 • Kauppakeskukset
 • Elämykset
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viisumi kouraan eli kuinka Ranska väläytti ensimmäistä kertaa, mikä brittejä saattaa tulevaisuudessa odottaa

  2. 2

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  3. 3

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  4. 4

   Kun hengityskone oli sammutettu, puoli­vuotias Eino kuoli vanhempiensa syliin – Hänet olisi voitu parantaa, jos perinnöllinen sairaus olisi löytynyt ajoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Poreammeessa perustettu kasvu­rahasto teki 100 miljoonan euron kaupan – yli 18 vuoden tappio­putken jälkeen Ekahau osui kulta­suoneen

  6. 6

   Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

  7. 7

   ”Ehkä joskus opin elämään ilman häntä” – Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, mitä 39-vuotiaana kuollut omintakeinen taiteilija heille opetti – ja kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  8. 8

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Presidentti Trump kiisti suojelevansa Saudi-Arabiaa

  9. 9

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  10. 10

   Kaaoksen maailmassa kukaan ei ole turvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  2. 2

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  3. 3

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Presidentti Trump kiisti suojelevansa Saudi-Arabiaa

  4. 4

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  5. 5

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  6. 6

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  7. 7

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  8. 8

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  9. 9

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  10. 10

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  6. 6

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  11. Näytä lisää