Talous    |   HS-analyysi

Uudet tiedot Danske Bankin rahanpesu­skandaalista kertovat käsittämättömästä piittaamattomuudesta

Pankin teettämän raportin mukaan pääjohtaja Thomas Borgen ja muu ylin johto toppuuttelivat Viron-liiketoiminnan ongelmien selvittämistä kerta toisensa jälkeen, vaikka pankkiin oli jo tullut useita varoituksia toiminnan luonteesta.

Kun ensimmäiset tiedot Danske Bankin Viron-yksikön jättimäisestä rahanpesuskandaalista tulivat julkisuuteen runsas vuosi sitten, moni oli vielä taipuvainen uskomaan, että Viron-konttori oli toiminut pankin ylimmän johdon selän takana.

Danske Bank oli vakavissa talousvaikeuksissa vuonna 2008 puhjenneen finanssikriisin jälkeen. Pankin johdon huomio oli keskittynyt Irlannin yksikön valtavista tappioista ja Tanskan pankkikriisistä selviämiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osin johdon laiminlyönneissä olikin varmasti kyse siitä.

Mutta erityisesti viimeisimpien talouslehti Financial Timesin käsiinsä saamien tietojen ja pankin oman raportin tarkemman lukemisen perusteella alkaa näyttää siltä, että pankin johto syyllistyi täysin käsittämättömään ja tietoiseen piittaamattomuuteen mahdollisen rahanpesun suhteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tietämättömyydestä ei ollut kyse. Pankin ylin johto pääjohtajaa myöten sai useita kertoja vuosien varrella eri tahoilta yksityiskohtaisia varoituksia epämääräisistä ja jopa selkeästi rikollisista asiakkaista Virossa. Silti määrätietoisiin toimenpiteisiin ei ryhdytty.

Pankin omasta raportista saa myös käsityksen, että syyskuussa erotetun pääjohtaja Thomas Borgenin ja muun johtoryhmän vähättelevä asenne loi ilmapiirin, jonka takia ongelmiin puututtiin hitaasti, jos lainkaan. Lopulta epäkohtia ei enää edes tuotu ylimmän johdon tietoon.

Vaikka Viron-yksikön johto oli selvästi syyllistynyt vähintään sääntöjen rikkomuksiin, sen annettiin jatkaa. Viron-yksikön talletusten määrä kasvoi vielä uudelleen vuoden 2014 lopulla, vaikka toimintaa piti jo ajaa alas.


Danske Bank sai ensimmäiset varoitukset epäilyttävistä asiakkaista Viron ja Venäjän pankkivalvojilta jo vuonna 2007. Venäjän viranomaiset huomauttivat, että pankilla vaikutti olevan asiakkaita, jotka saattavat kiertää Venäjän verotusta ja tullimaksuja. Danske Bank ei käytännössä reagoinut mitenkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäinen todella vakava varoitus tuli vuonna 2013

Myöhemmin pääjohtajaksi noussut Thomas Borgen vastasi vuosina 2009–2012 pankin kansainvälisistä yksiköistä, joihin Viro kuului. Danske Bankin oman raportin mukaan juuri Borgen päätti 2010, että ulkomaisten asiakkaiden eli non-resident-liiketoimintaa kasvatetaan.

Se oli tuolloin huonosti kannattavalle pankille parhaiten kannattava yksiköitä, vaikka pankin nykyisten miljardituottojen valossa Virosta tulleet 20–30 miljoonan euron vuosittaiset voitot ovat mitättömiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heinäkuussa 2013 pankki sai ensimmäisen vakavan varoituksen asiakkaistaan. Amerikkalainen JP Morgan-pankki oli välittänyt Viron-yksikön dollarimääräisiä tilisiirtoja. Nyt se kuitenkin päätti lopettaa asiakassuhteen ja ilmoitti Danske Bankille syyksi sen, että asiakkaiden taustat olivat liian epäselviä.

Danske Bankissa tehtiin sisäinen selvitys, jossa todettiin vakavia puutteita asiakkaiden taustojen selvittelyssä. Viron-yksikön johdon vaatimuksesta siitä oli kuitenkin poistettu suora maininta mahdollisesta rahanpesusta.

Asiaa käsiteltiin johtoryhmässä ja pääjohtaja Borgen ehdotti asian siirtämistä jatkovalmisteluun. Mihinkään varsinaisiin toimenpiteisiin ei lopulta ryhdytty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vielä saman vuoden joulukuussa Viron-yksikön työntekijä lähetti pankin sisäiselle tarkastukselle sähköpostin, jossa hän kertoi, että yksiköllä oli ainakin yksi selvästi rikolliseen toimintaan syyllistynyt yritysasiakas. Britanniaan rekisteröity yritys oli jättänyt rekisteriin vääriä talouslukuja.

Kun työntekijä huomautti tästä yksikkönsä johdolle, asiakasta pyydettiin korjaamaan luvut. Uudetkin luvut olivat kuitenkin vääriä. Silti asiakassuhdetta jatkettiin.

Kaikki tämä selviää Danske Bankin omasta raportista. Berlingske-lehti paljasti, että kyseessä oli Howard Wilkinson -niminen työntekijä ja Lantana-niminen yritys, jonka jäljet johtavat Venäjän eliittiin. Wilkinson toi myöhemmin johdon tietoon monta muutakin epäilyttävää asiakasta.

Pankin ylin johto päättää lakaista väärinkäytösepäilyt maton alle

Ilmiannon jälkeen pankissa alkoi jälleen uusi selvitystyö. Löydökset olivat pöyristyttäviä. Viron-yksikön työntekijät kertoivat, ettei asiakkaiden taustoja edes haluttu selvittää, koska siitä olisi voinut koitua heille ongelmia Venäjän viranomaisten kanssa.

Useat asiakkaat olivat piilossa venäläisten agenttien takana, joilta Danske sai ruhtinaallisia korvauksia yksinkertaisista tilisiirroista. Jo sen pitäisi herättää epäilykset.

Todellisista asiakkaista pankilla ei ollut välttämättä hajuakaan. Rahanpesun torjuntasääntöjen mukaan pankin pitää tuntea tarkkaan asiakasyritysten todelliset edunsaajat.

Tällä kertaa pääjohtaja Borgen totesi Danske Bankin oman raportin mukaan, että ”johdon pitäisi harkita, ettei uusia asiakkaita enää otettaisi, ja että non-resident-liiketoiminta ajettaisiin vähitellen alas”.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut, eikä Tanskan pankkivalvonnalle ilmoitettu epäkohdista lainkaan. Pankin johdossa pääteltiin, ettei rahanpesusta ollut viitteitä.

Keväällä 2014 pankin lakiosasto ehdotti vielä Wilkinsonin esittämien väitteiden ja työntekijöiden väärinkäytösepäilyjen tutkimista, mutta pankin johtoryhmä kumosi ehdotuksen. Toukokuussa johtoryhmä päätti, että ilmiantoasia ”pitäisi saada pikaiseen päätökseen”.

Viron-yksikön asiakkaiden tuntemiseen liittyviä prosesseja päätettiin parantaa, mutta varsinaiset väärinkäytösepäilyt pankin ylin johto lakaisi jälleen maton alle.

Yrityspankkiyksikkö laati Baltian pankkitoiminnalle uuden strategiaehdotuksen, jonka mukaan pankin pitäisi palvella vain yrityksiä ja henkilöitä, joilla oli syy hoitaa pankkiasioitaan Virossa. Sellaisia ovat vaikkapa Virossa toimivat suomalaiset yritykset.

Kun ehdotusta toukokuussa 2014 käsiteltiin pankin johtoryhmässä, pääjohtaja Borgen ja jotkut muutkin jäsenet pitivät nopeaa asiakkuuksien alasajoa epäviisaana ”koska se voisi vaikuttaa hintaan”. Lähtökohta oli siis liiketoiminnan myyminen, ei sen lopettaminen. Kiirettä ei ollut.

Samaan aikaan Viron rahoitusvalvonta teki pankkiin tarkastuksen, jossa havaittiin raskaita rahanpesun torjunnan rikkomuksia ja paljon epäilyttäviä asiakkaita. Sekään ei johtanut pankissa merkittäviin toimiin.

Löysikö pakotteiden alainen venäläinen raha kanavan Danske Bankista?

Viron-yksikössä lopetettiin joitain asiakkuuksia, mutta varsin hitaasti. Vuoden 2014 lopulla non-resident-asiakkaiden tekemien talletusten määrä alkoi jälleen kasvaa, vaikka liiketoiminnan olisi pitänyt olla supistumassa.

Ei ehkä ole sattumaa, että Yhdysvaltain ja EU:n talouspakotteet Venäjää vastaan olivat astuneet samaan aikaan voimaan.

Venäjän eliittiin kuuluvien oli yhä vaikeampi löytää pankkeja, jotka suostuivat ottamaan heidän rahojaan vastaan.

Toukokuussa 2015 yksi Viron-yksikön dollarisiirtoja selvittävä pankki irtisanoi asiakassuhteen epäilyttävien asiakkaiden takia.

Heinäkuussa toinen pankki, FT:n mukaan saksalainen Deutsche Bank, teki saman. Deutsche Bank oli FT:n tietojen mukaan saanut Yhdysvaltain poliisiviranomaisilta tietoja asiakkaiden rikollisista taustoista.

Deutsche Bankin mukaan epäilyttävien asiakkaiden osuus oli jopa kasvanut vuoden 2015 aikana, vaikka liiketoimintaa muuten ajettiin alas.

Näistä tapahtumista ei enää edes kerrottu ryhmän johdolle. Samaan aikaan Viron konttoria alettiin kuitenkin siivota nopeasti epämääräisistä asiakkaista. Suurin osa asiakkuuksista lopetettiin vuoden loppuun mennessä, viimeisetkin huhtikuussa 2016.

Se oli auttamatta liian myöhään. Pankin kautta oli kulkenut noin 200 miljardia euroa rahaa, josta suuri osa oli tavalla tai toisella epäilyttävää.

Danske Bank alkoi saada yhteydenottoja eri valtioiden viranomaisilta erilaisiin rahanpesu- ja lahjontatapauksiin liittyen. Tanskalainen Berlingske-lehti sai vuonna 2017 käsiinsä todisteita pankin kautta pestyistä rahavirroista. Kuva tapahtumista tarkentui useiden artikkelien myötä seuraavien kuukausien kuluessa.

Vihdoin tänä vuonna Danske Bank teetti tapahtumista perinpohjaisen ulkopuolisen tutkimuksen ja julkaisi sen syyskuussa. Raportti paljasti johdon hidastelun ja välinpitämättömyyden.

Useiden maiden viranomaiset tutkivat Danske Bankin toimia. Pankin omistajat pelkäävät vähintään satoihin miljooniin euroihin nousevia sakkoja. Kysymyksiä herättää myös Tanskan rahoitusvalvonnan lepsuus. Pankki on toistaiseksi saanut valvojalta julkisen huomautuksen.

Kuka?

Thomas Borgen


 Syntynyt 1964.

 Norjalainen.

 Danske Bankissa töissä vuodesta 1997.

 Danske Bankin johtoryhmän jäsen vuodesta 2009.

 Johti pankin kansainväistä liiketoimintaa 2010–2012.

 Pääjohtaja 2013–2018.

 Erosi rahanpesuskandaalin takia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rahanpesu
 • Talous
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  2. 2

   BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

  3. 3

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Heidi Foxell, 30, kesti vatsaansa ammutun tappavan luodin mutta ei suostu sankariksi – sen sijaan hän aikoo valmistua poliisiksi

  6. 6

   Utøyan joukkomurhan minuutti minuutilta kertaava norjalaisdraama on inhottava kokemus, jota on vaikea suositella kenellekään

  7. 7

   ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

  8. 8

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  9. 9

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  10. 10

   Rafael Nadalin ja Novak Djokovicin Saudi-Arabian matkasta nousi kohu – osallistuminen epäillyn murhaajamaan maineenkohotuskampanjaan voi tahria tennistähtien puhtoisen maineen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  3. 3

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Myös Trump sanoo pyytäneensä nauhoitusta

  4. 4

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  7. 7

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  8. 8

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  9. 9

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  10. 10

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80 prosenttia puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  11. Näytä lisää