Talous    |   HS-analyysi

Uudet tiedot Danske Bankin rahanpesu­skandaalista kertovat käsittämättömästä piittaamattomuudesta

Pankin teettämän raportin mukaan pääjohtaja Thomas Borgen ja muu ylin johto toppuuttelivat Viron-liiketoiminnan ongelmien selvittämistä kerta toisensa jälkeen, vaikka pankkiin oli jo tullut useita varoituksia toiminnan luonteesta.

Kun ensimmäiset tiedot Danske Bankin Viron-yksikön jättimäisestä rahanpesuskandaalista tulivat julkisuuteen runsas vuosi sitten, moni oli vielä taipuvainen uskomaan, että Viron-konttori oli toiminut pankin ylimmän johdon selän takana.

Danske Bank oli vakavissa talousvaikeuksissa vuonna 2008 puhjenneen finanssikriisin jälkeen. Pankin johdon huomio oli keskittynyt Irlannin yksikön valtavista tappioista ja Tanskan pankkikriisistä selviämiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osin johdon laiminlyönneissä olikin varmasti kyse siitä.

Mutta erityisesti viimeisimpien talouslehti Financial Timesin käsiinsä saamien tietojen ja pankin oman raportin tarkemman lukemisen perusteella alkaa näyttää siltä, että pankin johto syyllistyi täysin käsittämättömään ja tietoiseen piittaamattomuuteen mahdollisen rahanpesun suhteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tietämättömyydestä ei ollut kyse. Pankin ylin johto pääjohtajaa myöten sai useita kertoja vuosien varrella eri tahoilta yksityiskohtaisia varoituksia epämääräisistä ja jopa selkeästi rikollisista asiakkaista Virossa. Silti määrätietoisiin toimenpiteisiin ei ryhdytty.

Pankin omasta raportista saa myös käsityksen, että syyskuussa erotetun pääjohtaja Thomas Borgenin ja muun johtoryhmän vähättelevä asenne loi ilmapiirin, jonka takia ongelmiin puututtiin hitaasti, jos lainkaan. Lopulta epäkohtia ei enää edes tuotu ylimmän johdon tietoon.

Vaikka Viron-yksikön johto oli selvästi syyllistynyt vähintään sääntöjen rikkomuksiin, sen annettiin jatkaa. Viron-yksikön talletusten määrä kasvoi vielä uudelleen vuoden 2014 lopulla, vaikka toimintaa piti jo ajaa alas.


Danske Bank sai ensimmäiset varoitukset epäilyttävistä asiakkaista Viron ja Venäjän pankkivalvojilta jo vuonna 2007. Venäjän viranomaiset huomauttivat, että pankilla vaikutti olevan asiakkaita, jotka saattavat kiertää Venäjän verotusta ja tullimaksuja. Danske Bank ei käytännössä reagoinut mitenkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäinen todella vakava varoitus tuli vuonna 2013

Myöhemmin pääjohtajaksi noussut Thomas Borgen vastasi vuosina 2009–2012 pankin kansainvälisistä yksiköistä, joihin Viro kuului. Danske Bankin oman raportin mukaan juuri Borgen päätti 2010, että ulkomaisten asiakkaiden eli non-resident-liiketoimintaa kasvatetaan.

Se oli tuolloin huonosti kannattavalle pankille parhaiten kannattava yksiköitä, vaikka pankin nykyisten miljardituottojen valossa Virosta tulleet 20–30 miljoonan euron vuosittaiset voitot ovat mitättömiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heinäkuussa 2013 pankki sai ensimmäisen vakavan varoituksen asiakkaistaan. Amerikkalainen JP Morgan-pankki oli välittänyt Viron-yksikön dollarimääräisiä tilisiirtoja. Nyt se kuitenkin päätti lopettaa asiakassuhteen ja ilmoitti Danske Bankille syyksi sen, että asiakkaiden taustat olivat liian epäselviä.

Danske Bankissa tehtiin sisäinen selvitys, jossa todettiin vakavia puutteita asiakkaiden taustojen selvittelyssä. Viron-yksikön johdon vaatimuksesta siitä oli kuitenkin poistettu suora maininta mahdollisesta rahanpesusta.

Asiaa käsiteltiin johtoryhmässä ja pääjohtaja Borgen ehdotti asian siirtämistä jatkovalmisteluun. Mihinkään varsinaisiin toimenpiteisiin ei lopulta ryhdytty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vielä saman vuoden joulukuussa Viron-yksikön työntekijä lähetti pankin sisäiselle tarkastukselle sähköpostin, jossa hän kertoi, että yksiköllä oli ainakin yksi selvästi rikolliseen toimintaan syyllistynyt yritysasiakas. Britanniaan rekisteröity yritys oli jättänyt rekisteriin vääriä talouslukuja.

Kun työntekijä huomautti tästä yksikkönsä johdolle, asiakasta pyydettiin korjaamaan luvut. Uudetkin luvut olivat kuitenkin vääriä. Silti asiakassuhdetta jatkettiin.

Kaikki tämä selviää Danske Bankin omasta raportista. Berlingske-lehti paljasti, että kyseessä oli Howard Wilkinson -niminen työntekijä ja Lantana-niminen yritys, jonka jäljet johtavat Venäjän eliittiin. Wilkinson toi myöhemmin johdon tietoon monta muutakin epäilyttävää asiakasta.

Pankin ylin johto päättää lakaista väärinkäytösepäilyt maton alle

Ilmiannon jälkeen pankissa alkoi jälleen uusi selvitystyö. Löydökset olivat pöyristyttäviä. Viron-yksikön työntekijät kertoivat, ettei asiakkaiden taustoja edes haluttu selvittää, koska siitä olisi voinut koitua heille ongelmia Venäjän viranomaisten kanssa.

Useat asiakkaat olivat piilossa venäläisten agenttien takana, joilta Danske sai ruhtinaallisia korvauksia yksinkertaisista tilisiirroista. Jo sen pitäisi herättää epäilykset.

Todellisista asiakkaista pankilla ei ollut välttämättä hajuakaan. Rahanpesun torjuntasääntöjen mukaan pankin pitää tuntea tarkkaan asiakasyritysten todelliset edunsaajat.

Tällä kertaa pääjohtaja Borgen totesi Danske Bankin oman raportin mukaan, että ”johdon pitäisi harkita, ettei uusia asiakkaita enää otettaisi, ja että non-resident-liiketoiminta ajettaisiin vähitellen alas”.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut, eikä Tanskan pankkivalvonnalle ilmoitettu epäkohdista lainkaan. Pankin johdossa pääteltiin, ettei rahanpesusta ollut viitteitä.

Keväällä 2014 pankin lakiosasto ehdotti vielä Wilkinsonin esittämien väitteiden ja työntekijöiden väärinkäytösepäilyjen tutkimista, mutta pankin johtoryhmä kumosi ehdotuksen. Toukokuussa johtoryhmä päätti, että ilmiantoasia ”pitäisi saada pikaiseen päätökseen”.

Viron-yksikön asiakkaiden tuntemiseen liittyviä prosesseja päätettiin parantaa, mutta varsinaiset väärinkäytösepäilyt pankin ylin johto lakaisi jälleen maton alle.

Yrityspankkiyksikkö laati Baltian pankkitoiminnalle uuden strategiaehdotuksen, jonka mukaan pankin pitäisi palvella vain yrityksiä ja henkilöitä, joilla oli syy hoitaa pankkiasioitaan Virossa. Sellaisia ovat vaikkapa Virossa toimivat suomalaiset yritykset.

Kun ehdotusta toukokuussa 2014 käsiteltiin pankin johtoryhmässä, pääjohtaja Borgen ja jotkut muutkin jäsenet pitivät nopeaa asiakkuuksien alasajoa epäviisaana ”koska se voisi vaikuttaa hintaan”. Lähtökohta oli siis liiketoiminnan myyminen, ei sen lopettaminen. Kiirettä ei ollut.

Samaan aikaan Viron rahoitusvalvonta teki pankkiin tarkastuksen, jossa havaittiin raskaita rahanpesun torjunnan rikkomuksia ja paljon epäilyttäviä asiakkaita. Sekään ei johtanut pankissa merkittäviin toimiin.

Löysikö pakotteiden alainen venäläinen raha kanavan Danske Bankista?

Viron-yksikössä lopetettiin joitain asiakkuuksia, mutta varsin hitaasti. Vuoden 2014 lopulla non-resident-asiakkaiden tekemien talletusten määrä alkoi jälleen kasvaa, vaikka liiketoiminnan olisi pitänyt olla supistumassa.

Ei ehkä ole sattumaa, että Yhdysvaltain ja EU:n talouspakotteet Venäjää vastaan olivat astuneet samaan aikaan voimaan.

Venäjän eliittiin kuuluvien oli yhä vaikeampi löytää pankkeja, jotka suostuivat ottamaan heidän rahojaan vastaan.

Toukokuussa 2015 yksi Viron-yksikön dollarisiirtoja selvittävä pankki irtisanoi asiakassuhteen epäilyttävien asiakkaiden takia.

Heinäkuussa toinen pankki, FT:n mukaan saksalainen Deutsche Bank, teki saman. Deutsche Bank oli FT:n tietojen mukaan saanut Yhdysvaltain poliisiviranomaisilta tietoja asiakkaiden rikollisista taustoista.

Deutsche Bankin mukaan epäilyttävien asiakkaiden osuus oli jopa kasvanut vuoden 2015 aikana, vaikka liiketoimintaa muuten ajettiin alas.

Näistä tapahtumista ei enää edes kerrottu ryhmän johdolle. Samaan aikaan Viron konttoria alettiin kuitenkin siivota nopeasti epämääräisistä asiakkaista. Suurin osa asiakkuuksista lopetettiin vuoden loppuun mennessä, viimeisetkin huhtikuussa 2016.

Se oli auttamatta liian myöhään. Pankin kautta oli kulkenut noin 200 miljardia euroa rahaa, josta suuri osa oli tavalla tai toisella epäilyttävää.

Danske Bank alkoi saada yhteydenottoja eri valtioiden viranomaisilta erilaisiin rahanpesu- ja lahjontatapauksiin liittyen. Tanskalainen Berlingske-lehti sai vuonna 2017 käsiinsä todisteita pankin kautta pestyistä rahavirroista. Kuva tapahtumista tarkentui useiden artikkelien myötä seuraavien kuukausien kuluessa.

Vihdoin tänä vuonna Danske Bank teetti tapahtumista perinpohjaisen ulkopuolisen tutkimuksen ja julkaisi sen syyskuussa. Raportti paljasti johdon hidastelun ja välinpitämättömyyden.

Useiden maiden viranomaiset tutkivat Danske Bankin toimia. Pankin omistajat pelkäävät vähintään satoihin miljooniin euroihin nousevia sakkoja. Kysymyksiä herättää myös Tanskan rahoitusvalvonnan lepsuus. Pankki on toistaiseksi saanut valvojalta julkisen huomautuksen.

Kuka?

Thomas Borgen


 Syntynyt 1964.

 Norjalainen.

 Danske Bankissa töissä vuodesta 1997.

 Danske Bankin johtoryhmän jäsen vuodesta 2009.

 Johti pankin kansainväistä liiketoimintaa 2010–2012.

 Pääjohtaja 2013–2018.

 Erosi rahanpesuskandaalin takia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • Rikokset
 • Talous
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  2. 2

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  3. 3

   Latvia avaa historiansa pimeän puolen ja julkaisee salaisen KGB-listan – Entinen ulkoministeri kertoo HS:lle tarinansa KGB:n tietolähteenä

  4. 4

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  5. 5

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  6. 6

   Punaisten hiusten syy selvisi

  7. 7

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  8. 8

   Suomi lyhensi velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen – Pitäisikö kansalaisen olla nyt helpottunut vai yhä peloissaan?

  9. 9

   Poikkeuksellinen käänne oikeudessa: Tuomari haukkui Trumpin ex-neuvon­antajan, perui puheensa ja lykkäsi tuomion julistamista

  10. 10

   Britannia varautuu äkkieroon EU:sta – puolustusministeri lupasi armeijankin valmistautuvan auttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Punaisten hiusten syy selvisi

  7. 7

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  8. 8

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  9. 9

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  10. 10

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää