Talous

Brexit näkyy yllättävällä tavalla Saksan Frankfurtissa: Pankit hamstraavat satamäärin paikkoja kansain­välisistä kouluista ja vuokraavat tiloja

Brexit on lujittanut Frankfurtin asemaa Euroopan finanssikeskuksena. Se näkyy kaupungin kiinteistömarkkinoilla.

Frankfurt

”Viiden vuoden kuluttua tämä kaupunki näyttää aivan toiselta”, sanoo kiinteistöjätti JLL:n kiinteistönvälittäjä Markus Kullmann. Hän seisoo remontissa olevan Global Tower -nimisen rakennuksen kattoterassilla Frankfurtin ydinkeskustassa.

Työmaa-alueita tosiaan näkyy joka suunnassa. Edessä nousee pilvenpiirtäjä, josta yhdysvaltalainen investointipankki Morgan Stanley on varannut toimitiloja. Viistossa vasemmalla rakennetaan toimistorakennusta, jonka ylimpiin kerroksiin muuttaa niin ikään yhdysvaltalainen investointipankki Goldman Sachs.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikealla nostokurki kaivaa monttua neljän toimistorakennuksen kompleksille.

”Täällä on kaikki, mitä pankit tarvitsevat: laadukkaita toimitiloja, konsultointiyrityksiä ja hyvät kulkuyhteydet kaikkialle maailmaan”, Kullmann hehkuttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Frankfurt on Saksan kiistaton finanssikeskus. Mainjoen varrelle kasvaneesta kylästä tuli jo vuosisatoja sitten kauppakaupunki. Nykyisin Frankfurtissa sijaitsevat esimerkiksi Saksan arvopaperipörssi Deutsche Börse, Saksan keskuspankki ja Euroopan keskuspankki (EKP).

Parin viime vuoden aikana kaupungin rooli sekä Saksan että koko Euroopan finanssikeskuksena on vahvistunut entisestään. Keskeinen syy tähän on brexit eli Britannian eroaminen EU:sta.

Kullmann kertoo, että Britanniasta alkoi kuulua heti kesäkuussa 2016 pidetyn kansanäänestyksen jälkeen tiedusteluja Frankfurtin toimistotiloista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Brexit on ehdottomasti tuonut lisäpotkua Frankfurtin kiinteistömarkkinoille. Siitä ei ole epäilystäkään.”

Kullmannin mukaan Frankfurtista vuokrattiin vuonna 2017 ennätyksellisen paljon toimitiloja. Aikaisemmin niitä vuokrattiin noin 450 000–500 000 neliötä vuodessa, mutta viime vuonna määrä kasvoi yli 700 000 neliöön.

Saksalaispankki Helaban viime viikolla julkaistun selvityksen mukaan Frankfurt on houkutellut brexitin jaloista muuttavia pankkeja enemmän kuin muut eurooppalaiset finanssikeskittymät. Viimeksi kuluneen vuoden aikana kymmenen pankkia on päättänyt siirtää toimintonsa Lontoosta Frankfurtiin.

Brexitin takia asemapaikkansa Frankfurtiin siirtäneitä pankkeja on nyt yhteensä 25. Määrä on Helaban mukaan selvästi suurempi kuin esimerkiksi Pariisissa, Dublinissa ja Amsterdamissa.


Lontoon finanssikeskuksessa Cityssä sijaitsevat pankit ovat tehneet muuttosuunnitelmia melkoisessa epätietoisuudessa. Neuvottelut brexit-sopimuksesta ovat edelleen kesken, vaikka alustavasti sovittuun Britannian EU-eron ajankohtaan on enää puoli vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pankkeja huolestuttaa brexitissä ennen muuta se, että kaksi niiden toiminnan kannalta olennaista asiaa on uhattuna: EU:n laajuiset toimiluvat ja arvopaperikauppojen selvitysten tekeminen.

Britanniassa toimiluvan saaneella pankilla on ollut tähän saakka oikeus tarjota palveluitaan EU-maissa. Brexitin seurauksena tämä oikeus poistunee ja Lontoon Cityyn jäävien pankkien toiminta Euroopan laajuisilla markkinoilla vaikeutuu.

Toinen ongelma ja brexit-neuvottelujen kiistakysymys koskee euromääräisten osake-, velkakirja- ja johdannaiskauppojen selvityksiä Lontoossa. Selvityksissä on kyse siitä, että finanssialan toimijoiden keskinäisen arvopaperikaupan teossa käytetään välikätenä selvityskeskusta. Tämä vähentää riskiä, että kaupan toinen osapuoli ei pystykään hoitamaan sovittuja velvoitteitaan.

Britannia on käynyt EKP:n kanssa pitkän väännön siitä, voiko euromääräisiä kauppoja koskevia selvityksiä ylipäänsä tehdä euroalueen ulkopuolella. Lopulta Euroopan tuomioistuin myönsi keväällä 2015 Britannialle luvan tehdä selvityksiä.

Nyt BBC:n mukaan jopa kolme neljäsosaa kaikista niin sanotuista euro clearing -selvityksistä tehdään London Clearing House -selvityskeskuksessa. Selvityskeskus on myös tuonut Lontooseen tuhansia työpaikkoja. Sen menettäminen brexitin vuoksi tietäisi synkimpien arvioiden mukaan kymmenientuhansien työpaikkojen häviämistä kaupungista.

Frankfurt Main Finance -markkinointitoimiston johtaja Hubertus Väth sanoo, että Frankfurt on pankeille luonnollinen valinta: kaupungissa tehdään Lontoon jälkeen eniten euromääräisiä arvopaperikauppaselvityksiä.

Väthin mukaan Frankfurt on onnistunut pankkien houkuttelemisessa myös siksi, että kaupungissa oli varauduttu hyvin.

”Mietimme heti kansanäänestyksen lähestyessä, että brexit on mahdollinen vaihtoehto. Meillä oli analyysit valmiina, ja kun äänestystulos tuli, pystyimme heti jakamaan tietoa.”


Lisäksi Frankfurtissa on kustannustehokasta työvoimaa, Väth kertoo. Saksassa on myös suunniteltu hyvätuloisten pankkialan työntekijöiden irtisanomissuojan heikentämistä, jotta Lontoon Cityn pankit valitsisivat brexitin jälkimainingeissa juuri Frankfurtin. Lain uudistaminen ei kuitenkaan ole vielä edennyt, kuten esimerkiksi saksalaislehti Die Zeit kertoi elokuun lopulla.

Väth uskoo brexitin synnyttävän Frankfurtiin seuraavien viiden vuoden aikana jopa 10 000 työpaikkaa. Arvio on erittäin optimistinen: esimerkiksi Saksalais-brittiläisessä kauppakamarissa on arvioitu, että Lontoosta siirtyy Frankfurtiin noin 5 000 työpaikkaa.

”Moni pankki on esimerkiksi jo varannut satoja koulupaikkoja kansainvälisistä kouluista”, Väth sanoo.

Tuhansien pankkiirien tulo kaupunkiin vaikuttaisi epäilemättä myös tavallisiin frankfurtilaisiin.

Keskustan lähellä koillisessa on Bornheim Mitten kaupunginosa, josta paljastuu finanssikeskuksen eloisampi puoli. Pääkadun varsi on täynnä maahanmuuttajien pitämiä ruokakauppoja, kadulle levittäytyviä pieniä ravintoloita ja luomuruokakauppoja.

Rebekka Anemüller on juuri palaamassa kotiin psykoterapeutin koulutuksestaan. Hän on asunut Frankfurtissa noin seitsemän vuotta ja muuttanut hiljattain Bornheim Mitteen.

”En oikeastaan ajattele sitä, että Frankfurt on finanssikeskus. Minulle se on ennen muuta kotikaupunki.”

Brexit-puheet eivät Anemülleriä juuri innosta. Hän toivoo, ettei finanssikeskuksen vahvistuminen tarkoita vuokrien kallistumista. Anemüller maksaa 12 neliön huoneestaan kimppakämpässä 400 euroa, mikä on moneen saksalaiskaupunkiin verrattuna paljon.

Asumisen kalleus onkin yksi keskeinen teema loka­kuun lopussa järjestettävissä Hessenin osa­valtion vaa­leissa. Eikä ihme: viime vuonna asuntojen vuokrat kallistuivat Frankfurtissa keskimäärin 15 prosenttia.

Lobbari Väth vakuuttaa, että Frankfurt on vastannut kaupungin tilanteeseen kehittämällä uusia asuinalueita. Hänen mukaansa jokainen hyötyy lopulta siitä, että Mainjoen varrelle muuttaa vauraita brittipankkiireja.

Kaikki ei kuitenkaan ole mennyt aivan Väthin toiveiden mukaan. Lontoossa sijaitseva Euroopan pankkiviranomainen EBA päätettiin viime vuoden lopulla siirtää Pariisiin.

”Se oli valtava pettymys.”

Kilpailu brexit-pankeista näyttää olevan kovinta juuri Pariisin ja Frankfurtin välillä. Molemmat kaupungit mainostavat olevansa kisassa voitolla.

Yhtenä syynä Pariisin menestykseen pankkien houkuttelussa on pidetty presidentti Emmanuel Macronin myönteisiä lausuntoja pankeista. Esimerkiksi brittipankki HSBC ja yhdysvaltalainen Bank of America ovat kertoneet keskittävänsä toimintonsa Pariisin.

Uutistoimisto Reutersin keväällä julkaiseman kyselyn mukaan Pariisi oli vuoden alussa ohittamassa Frankfurtia brexit-pankkien jakamisessa. Lontoon Cityn asema finanssikeskuksena ei ehkä kuitenkaan horjuisi brexitin seurauksena niin paljon kuin aluksi uumoiltiin, Reuters arvioi. Paljon riippuu yhä siitä, kuinka kovaan brexit-sopuun Britannia ja EU päätyvät.

Kiinteistönvälittäjä Markus Kullmannin mukaan kiinteistöjätti JLL:n Euroopan-toimistoissa on havaittu brexitin johtavan pikemminkin pankkien hajaantumiseen kuin siihen, että ne keskittyisivät yhteen uuteen asemapaikkaan. Tätäkin vasten puheet Frankfurtista uutena Lontoon Citynä lienevät liioiteltuja.

Sitä paitsi brittilehdistöä ja monia Frankfurtin-kävijöitä mietityttää yksi kysymys: haluavatko Lontooseen tottuneet pankkiirit muuttaa usein tylsähköksi luonnehdittuun kaupunkiin, jonka ykkösvaltti vaikuttaa olevan se, että sieltä pääsee nopeasti muualle?

”Moni yllättyy, kuinka pieni Frankfurt on. Ei tämä ole tylsä muttei kuitenkaan samanlainen kuin Lontoo”, Kullman sanoo.

Fakta

Brexitiin on alle kuusi kuukautta


 Britannian EU-kansanäänestys päätyi kesäkuussa 2016 EU-eron puolelle prosentein 52–48.

 Näillä näkymin Britannia jättää EU:n vajaan kuuden kuukauden kuluttua eli 29. maaliskuuta 2019.

 Jos Britannia ja muu EU saavat aikaan brexit-sopimuksen, jatkuu brexitin siirtymäkausi vuoden 2020 loppuun. Sinä aikana Britannian EU-velvollisuudet jatkuvat mutta sillä ei ole enää äänivaltaa unionissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Pankit
 • EU
 • Lontoon City
 • kiinteistömarkkinat
 • Rahoitusmarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  3. 3

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  5. 5

   Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin

  6. 6

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  7. 7

   Kriitikot vihasivat, kansa rakasti – menestysyhtye Totoa on pidetty rockin vastakohtana, ja Steve Lukather sai ivasta tarpeekseen

  8. 8

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  9. 9

   Helsingin keskuskirjasto Oodi aukeaa kahden viikon kuluttua, ja hyllyt täyttyvät jo vauhdilla – Palautuksista huolehtivat robotit, jotka väistelevät asiakkaita, ajavat itse hissillä ja pian ehkä jo hyllyttävät itse

  10. 10

   Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  6. 6

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  7. 7

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  8. 8

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Onko netin keskustelukulttuuri rikki? Näin feministi ja transaktiivi osoittaa sanansa valkoiselle heteromiehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Valkoisen talon kirjeenvaihtajaillallisella esiintyy ensi keväänä koomikon sijaan historioitsija – Myös Trump harkitsee osallistuvansa ensi kertaa
  3. Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat kaikessa hiljaisuudessa puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt
  4. Kansojen liigan alkulohkot saatiin päätökseen – tämä nelikko haastaa Huuhkajat pudotuspeleissä
  5. Löytääkö uusi Mars-laskeutuja vastauksia? Ensi viikolla Marsiin saapuvalla InSightilla on yksi edeltäjistään poikkeava ominaisuus, ja näin alus se toimii Tilaajille
  6. Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin
  7. Kriitikot vihasivat, kansa rakasti – menestysyhtye Totoa on pidetty rockin vastakohtana, ja Steve Lukather sai ivasta tarpeekseen
  8. Päävalmentaja Marko Saloranta otti vastuun Suomen tyttöjen MM-kisapettymyksestä: ”Luonnollisesti suurin syyllinen istuu tässä”
  9. Helsingin keskuskirjasto Oodi aukeaa kahden viikon kuluttua, ja hyllyt täyttyvät jo vauhdilla – Palautuksista huolehtivat robotit, jotka väistelevät asiakkaita, ajavat itse hissillä ja pian ehkä jo hyllyttävät itse
  10. Kiinalaisista soutajista tehdään Suomessa hiihtäjiä – valmennukseen kuuluu myös kasvatus ehjäksi aikuiseksi: ”Kiina nousee maailman huipulle, jos niin päättävät”
  11. Veikkauksen Velipekka Nummikoski ja monopolin purkamista kannattava Mikko Kiesiläinen ottivat yhteen HS:n väittelyssä – samaa mieltä kaksikko oli vain yhdestä asiasta
  12. Näytä lisää