Talous

Pienessä savolais­kylässä toimiva kone­paja nousi Suomen hyvä­maineisimmaksi yritykseksi ohi Koneen ja Supercellin – Mikä tekee Ponssesta erityisen yhtiön?

Tavarataloketju Kärkkäinen, terveysalalla toimiva Attendo ja halpavaateketju H&M joutuivat huonomaineisimpien yhtiöiden listalle.

Suomessa toimivista yrityksistä metsäkoneyhtiö Ponssella on suomalaisten silmissä paras maine.

Vieremällä Ylä-Savossa pääkonttoria pitävä konepaja nousi tämän vuoden yritysmainetutkimuksen kärkeen ja ohitti muun muassa sellaiset viime vuosien kestomenestyjät kuin peliyhtiö Supercellin ja hissiyhtiö Koneen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulokset selviävät markkinatutkimusyhtiö T-Median vuosittain toteuttamasta Luottamus & maine -tutkimuksesta.

Ponssen menestystä kisassa voi pitää yllättävänä, sillä kuluttajat eivät juurikaan ole kosketuksissa yhtiöön tai sen tuotteisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monet kärkipään yrityksistä toimivat kuluttajamarkkinoilla tai niiden tuotemerkit näkyvät arkisessa ympäristössä, mutta Ponssen metsäkoneet ovat pienen ammattilaisjoukon käytössä.

Tutkimuksessa vastaajia pyydetään arvioimaan yrityksiä kahdeksalla osa-alueella, jotka ovat vastuullisuus, työpaikka, tuotteet ja palvelut, vuorovaikutus, innovaatiot, johto, talous sekä hallinto.

Ponsse arvioitiin jokaisella mitatulla maineen kahdeksalla osa-alueella erinomaiseksi. Erityisesti vastuullisuudesta ja uudistumiskyvystään yhtiö sai poikkeuksellisen hyvät arviot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ponssen hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgrén on ykkössijoituksesta yllättynyt, vaikka yhtiö on aiempinakin vuosina keikkunut samaisen tutkimuksen kärkipäässä.

Mitään yksittäistä selitystä sijoituksella Vidgrén ei keksi, mutta hän luettelee joukon tekijöitä, joiden uskoo vaikuttaneen yhtiön maineen rakentumiseen:

Ponsse on alansa markkinajohtaja Suomessa ja tehnyt viime vuosina isoja investointeja. Metsäteollisuudessa menee muutenkin hyvin. Urheilusponsorointi on tuonut näkyvyyttä suuren yleisön joukossa, ja yhteistyö yliopistojen kanssa lisännyt tunnettuutta opiskelijoiden keskuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olemme myös rekrytoineet paljon. Sekin varmasti vaikuttaa”, Vidgrén sanoo.

Juuri rekrytoinneissa hyvästä maineesta on myös eniten apua liiketoiminnalle, Vidgrén uskoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Työvoimasta on kova kilpailu. Siellä maineesta on suurin hyöty.”

Ponsse on listattu Helsingin pörssiin, mutta enemmistön osakkeista omistaa Vidgrénin perhe. Juha Vidgrén on yhtiön pääomistaja.

Finanssikriisi iski Ponsseen lujaa, mutta viime vuosina yhtiö menestynyt taloudellisesti. Yhtiön markkina-arvo on nyt runsaat 800 miljoonaa euroa.Toinen kiinnostava nousija tämän vuoden mainetutkimuksessa on muotitalo Marimekko. Se nousi hyvämaineisimpien yhtiöiden kärkikymmenikköön nyt uutena yhtiönä.

Marimekon osalta maine näyttää kohentuneen yhtä mittaa yhtiön talouden kanssa.

Myös teleoperaattori Elisa nousi uutena yhtiönä hyvämaineisimpien yhtiöiden kärkeen.

Tutkimuksen häntäpäästä löytyy tuttujen yhtiöiden lisäksi yrityksiä, jotka jostain syystä ovat menettäneet mainettaan suomalaisten kuluttajien silmissä.

T-Median tutkimuksessa arvosanaa 3,00 pidetään erittäin heikon tuloksen rajana. Tämän rajan alle jää kuusi yhtiötä: Terrafame, Caruna, Posti, Attendo, Nordea ja Tieto.

Tutkimuksen huonomaineisin yhtiö on jälleen valtion kaivosyhtiö Terrafame, joka operoi Sotkamossa Talvivaaran kaivosta. Seuraavina mainelistan peränpitäjinä tulevat sähköverkkoyhtiö Caruna sekä Posti.

Uutena yhtiönä huonomaineisimpien yhtiöiden listalle on päätynyt terveysalan yhtiö Attendo. Yleisön silmissä yhtiö saa kohtuullisen arvion ainoastaan taloudenpidostaan. Kaikilla muilla mitatuilla osa-alueilla vastausten keskiarvo on erittäin heikko.

Nordea-pankki kärsi tämän vuoden tutkimuksessa suurimman mainekolauksen. Yhtiön saamien arvioiden keskiarvo laski 0,18 pistettä.

Nordean maine ei siis ole korjaantunut viime vuodesta, jolloin yhtiö joutui huonomaineisimpien yritysten listalle. Tuolloin mainekolauksen arveltiin johtuneen Panaman paperit -tietovuodosta, joka paljasti Nordean kytköksiä veroparatiiseihin.

Nordean kilpailija OP sen sijaan nauttii suomalaisten keskuudessa hyvästä maineesta.

Toisen kilpailijan Danske Bankin Viron-yksikön kautta tapahtunut laajamittainen rahanpesu puolestaan nousi toden teolla otsikoihin vasta kyselytutkimuksen toteutusajan jälkeen, eikä yhtiötä näy huono- tai hyvämaineisimman kymmenikön joukossa.Uutena tulokkaana huonomaineisimpien yritysten listalle joutui myös tavarataloketju Kärkkäinen.

Viime vuoden aikana uutisoitiin yhtiön omistajan Juha Kärkkäisen yhteyksistä suomalaiseen äärioikeistoon. Uutisten jälkeen moni suomalainen yritys kertoi lopettavansa yhteistyön Kärkkäisen kanssa.

Kolmas uusi yhtiö huonomaineisten listalla on ruotsalainen halpavaateketju H&M. Erityisen heikot arviot H&M saa hallinnosta ja vastuullisuudesta.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 T-Median yritysmainetutkimus toteutetaan kahdessa vaiheessa.

 Maaliskuussa toteutetussa ensimmäisessä vaiheessa vastaajia pyrittiin nimeämään vapaasti kaksi huono- ja hyvämaineista yritystä. Tästä esitutkimusvaiheesta valittiin 30 eniten mainintoja saanutta yritystä varsinaiseen tutkimukseen.

 Toisen vaiheen kysely toteutettiin kesä–heinäkuun vaihteessa sähköisellä kyselylomakkeella. Kyselyyn vastasi 6 612 suomalaista, jotka antoivat yhteensä 17 004 yritysarviota.

 Otos on painotettu väestöä edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Koko aineiston tilastollinen virhemarginaali on korkeintaan noin 1,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritykset
 • Nordea
 • Attendo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Saan Amer Sports -yrityskaupasta 18 200 euroa, mutta ei se helpolla tule

  3. 3

   Poliisi julkaisi lisää tietoja Käpylän tuhoisasta tulipalosta – Murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan

  4. 4

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  5. 5

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  6. 6

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  7. 7

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  8. 8

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  9. 9

   NBA:n tähtipelaaja Stephen Curry ei usko ihmisen käyneen kuussa – Nasa kutsui pelaajan tutustumaan kuukiviin, pelaajalta hauska kuittaus

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  8. 8

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää