Talous    |   HS-selvitys

Venäjän eliitin miljardit ovat virranneet länteen vuosikymmenten ajan – miksi Vladimir Putinin ystävätkin haluavat kätkeä rahansa hämärillä järjestelyillä?

Danske Bankin rahanpesusta epäilty Viron-yksikkö oli yksi linkki suuressa pääomavirrassa. Kaikki siirretty raha ei ole varsinaisesti rikollista. Silti venäläistä rahaa on alettu pitää melkein myrkyllisenä.

Tilaajille
Danske Bankin johto sai sanomalehti The Guardianin tietojen mukaan vuonna 2013 vihjeen, että pankin asiakkaana olevan Lantana-yrityksen todelliset omistajat olivat muita kuin Britannian yritysrekisteriin oli ilmoitettu.

Yrityksen Danske Bankissa olevien tilien kautta oli siirretty suuria summia rahaa länteen. Lantanan postiosoite oli Moskovassa. Danske Bankin asiakaspäällikkö päätettiin lähettää sinne selvittämään omistussuhteita.

Vastaanotto oli hyytävä. Päällikkö joutui palaamaan Viroon ilman tietoja ja perin pohjin säikähtäneenä.

Muutaman viikon päästä saatiin sovittua tapaaminen Danske Bankin konttorissa Tallinnassa. Paikalle tuli kaksi venäläistä miestä, jotka kieltäytyivät kertomasta henkilöllisyyttään ja uhkailivat pankin työntekijöitä, kertoo The Guardianin käsiinsä saama Danske Bankin sisäinen selvitys.

”Luuletteko te todella voivanne kävellä kotiin turvallisesti tänä iltana”, toinen heistä sanoi pankin työntekijälle.

Myöhemmin pankki sai The Guardianin mukaan selvitettyä, että Lantanan omisti vuonna 2016 kaatunut Promsberbank, jonka johtoon kuului muun muassa presidentti Vladimir Putinin serkku Igor Putin.


Näitä yksityiskohtia Danske Bank ei ole itse tuonut julkisuuteen, mutta kolme viikkoa sitten julkaisemassaan selvityksessä pankki kertoi, että Viron-konttorin kautta oli liikkunut vuosina 2007–2015 kaikkiaan 200 miljardia euroa rahaa.

Suuri osa rahasta oli tavalla tai toisella epäilyttävää. Siirtoihin liittyi esimerkiksi yrityksiä, joiden omistussuhteita ei pystytty selvittämään. Epäiltyä rahanpesua tutkivat nyt muun muassa Yhdysvaltain viranomaiset.

Danske Bank on yksi linkki valtavassa pääomavirrassa länteen. Se on jatkunut lähes 30 vuotta, Neuvostoliiton hajoamisesta asti.

Valtion omaisuuden yksityistämisissä sekä myöhemmin Venäjän raaka-aineiden ulkomaankaupassa ja valtion rakennusurakoissa rikastuneet ovat siirtäneet omaisuuttaan pois Venäjältä ja muista entisen Neuvostoliiton alueen valtioista kiivaaseen tahtiin.

Suuri osa näistä pääomavirroista näkyy Venäjän virallisissa tilastoissa ulkomaille tehtyinä investointeina, mutta ei kaikki.

Vuosi sitten ekonomisti Thomas Pikettyn ja kahden muun ekonomistin laatimassa artikkelissa verrattiin Venäjän ulkomaankaupan ylijäämää ja esimerkiksi muiden öljynviejämaiden tilastoja. Artikkelissa päädyttiin siihen, että tilastoimatonta venäläistä varallisuutta on ulkomailla määrä, joka vastaa ehkä 75:tä prosenttia maan bruttokansantuotteesta (bkt).

Summa olisi viime vuoden bkt-lukujen perusteella noin tuhat miljardia euroa.

Artikkelin esittämä arvio on karkea. On kuitenkin selvää, että Venäjältä on kadonnut Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen valtavasti varoja, jotka eivät jostain syystä näy edes tilastoissa.

Varat on siirretty joko käteisenä matkalaukussa tai muita hämäräteitä ulkomaille, usein veroparatiiseihin rekisteröityihin yhtiöihin.

Toimitusjohtaja Ilkka Salonen johtaa Suomen ja Venäjän taloussuhteita edistävää East Officea ja on toiminut Venäjällä pitkään pankkiirina. Hän kertoo, että yksityistettyjen valtionyhtiöiden omistukset kirjattiin 1990-luvulla usein sellaisen yhtiön nimiin, joka toimii veroparatiiseissa, kuten Kyproksella.


”Venäläisyritykset tekivät vientikauppaa lähes poikkeuksetta Venäjän ulkopuolella kirjoilla olevan yrityksen kautta, vaikka se ei ihan laillista ollutkaan.”

Niin sanotuilla siirtohinnoilla iso osa vientituloista kanavoitiin näille Venäjän ulkopuolella oleville yrityksille.

”Siirtohintoja ei siihen aikaan kontrolloitu.”

Lopulta varat on ehkä sijoitettu ranskalaiseen kartanoon, saariin Suomen saaristossa, jalokiviin tai lontoolaisiin arvokiinteistöihin. Joidenkin arvioiden mukaan jopa kymmenen prosenttia Lontoon yli miljoonan punnan arvoisista kiinteistöistä on venäläisomistuksessa.

Varojen todellisia omistajia on usein vaikea selvittää, koska omistukset on ketjutettu useisiin yrityksiin.

Edes eliitti ei luota oikeuslaitokseen eikä hallinnon vakauteen

Miksi ihmeessä Venäjän eliitti – jopa presidentti Putinin lähipiiri – siirtelee rahoja hämäräoperaatioilla pois maasta, vaikka suuri osa tuosta rahasta lienee ainakin Venäjän lakien mukaan laillisesti hankittua? Pääoman sijoittaminen ulkomaille virallisiakin kanavia pitkin olisi laillista.

Salosen mukaan Venäjä nyt vain on sellainen maa. Ihmiset, edes eliitti, eivät luota maan oikeusjärjestelmään tai hallinnon vakauteen.

”Siellä pelätään aina, että joku tulee ja keksii syyn ja keinon, jolla rahat saadaan konfiskoitua [julistaa menetetyksi valtiolle].”

Rahan todelliset omistajat ja lähteet on viisainta pitää piilossa. Toinen syy omaisuuden piilottamiseen on verojen ja tullimaksujen kiertäminen. Se on tietysti Venäjälläkin rikollista. Rahan myös uskotaan säilyttävän arvonsa paremmin ulkomailla kuin Venäjän epävakaassa taloudessa.

Rahan jälkien hävittäminen on yhä vaikeampaa

Vielä 1990-luvulla ja 2000-luvun alussakin rahan piilottaminen oli melko helppoa.

Pankeissa ei välttämättä käyty läpi niin tarkkaan, mistä rahat olivat peräisin, mihin ne olivat menossa ja kuka vastaanottavan yhtiön todella omisti.

Käteistä pystyi käyttämään melko vapaasti. Kalliin auton saattoi ostaa matkalaukullisella seteleitä.

Vielä 2000-luvun alussa ihan kunniallisetkin pankit saattoivat avittaa asiakkaitaan piilottamaan varojaan veroparatiisien kirjekuoriyhtiöihin. Pankit katsoivat, ettei niiden tehtävä ollut valvoa, ilmoittiko asiakas omistuksista verottajalle vai ei.

Sittemmin ruuvi on kiristynyt ja hämärän rahan siirtäminen tai varojen piilottaminen on muuttunut vaikeammaksi.

Kaikki sai alkunsa vuonna 2001 New Yorkin terrori-iskuista. Yhdysvallat halusi estää terrorismin rahoittamisen ja sai nopeasti koko läntisen maailman säätämään erittäin tiukkoja rahanpesun vastaisia lakeja.

Käytännössä käteinen on tätä nykyä pannassa suurempien liiketoimien tapauksessa. Sillä ei saa maksaa palkkoja eikä voi maksaa suuria ostoksia.

Pankkien on rahanpesusääntöjen mukaan oltava tarkkaan selvillä asiakkaiden henkilöllisyydestä, talletusvarojen alkuperästä ja asiakasyritysten todellisista omistajista, vaikka ne olisi kuinka ketjutettu.

Useimmat pankit myös noudattavat sääntöjä lähes vainoharhaisesti, koska seuraamukset ovat niin kovia. Yhdysvalloilla on valta sulkea pankki pois dollarimarkkinoilta ja tapana vaatia isoja korvauksia.

Yhdysvallat ei haasta ketään oikeuteen vaan ”neuvottelee” korvauksista. Maan tiedustelukoneistolla on edellytykset hankkia tietoa järjestelyistä ja omistussuhteista, joihin useimpien Euroopan maiden viranomaisilla ei ole pääsyä.

Elokuussa 2015 New Yorker -lehti kuvasi artikkelissaan yksityiskohtaisesti, miten saksalaisen Deutsche Bankin Moskovan-konttorin kautta oli siirretty vuosina 2011–2015 ruplia länteen noin kymmenen miljardin dollarin verran.

Lehden mukaan oli viitteitä siitä, että osa näistäkin rahoista kuului Vladimir Putinin serkulle Igor Putinille sekä Arkadi ja Boris Rotenbergille, jotka ovat Putinin ystäviä. Veljeksistä Boris Rotenberg on myös Suomen kansalainen.


Lehtitietojen mukaan operaatioon liittyi samoja yrityksiä, jotka olivat Danske Bankinkin asiakkaita.

Yhdysvallat asetti Rotenbergit pakotelistalle maaliskuussa 2014. Deutsche Bank päätyi maksamaan Yhdysvalloille 630 miljoonaa dollaria sakkoja rahanpesusta.

Latvia on ryhdistäytymässä, Virossa Danske Bankin toiminta näkyy talletustilastoissa

Rahanpesun valvonta on valtioiden omalla vastuulla. Euroopan unionissakin riittää paikkoja, joissa tuo valvonta on puutteellista.

HS kirjoitti syyskuussa, että useista EU-maista voi ostaa jopa kansalaisuuden tai oleskeluluvan tietyn suuruisella talletuksella tai sijoituksella paikallisiin kiinteistöihin.

Venäläiset rikkaat ovat tämän mahdollisuuden hanakoita käyttäjiä etenkin Maltalla ja Kyproksella. Maltan hallinnon sivuilla on yksityiskohtaiset ohjeet ”kultaisen kansalaisuuden” hakemiseen.

Kun rahojen siirtäminen on yleisesti vaikeaa mutta jokin reitti on auki, sana leviää nopeasti. Rahanpesijälle on vaikeinta löytää ensimmäinen pankki, joka suostuu ottamaan rahan vastaan.

EU-valtioista myös muun muassa Latvia on ollut tähän vuoteen asti tunnettu ja pahamainen hämäräperäisen rahan varasto- ja kiertopaikka unionin sisällä.

Vielä viime vuonna Latvian pankkien talletuksista noin 40 prosenttia oli ulkomaisten asiakkaiden tekemiä. Maassa toimi kymmenkunta ulkomaisiin asiakkaisiin erikoistunutta pankkia, jotka ottivat vastaan talletuksia suuremmin omistajista kyselemättä.

Korruptoituneessa Latviassa viranomaiset eivät puuttuneet toimintaan, vaikka se oli yleisesti tiedossa.

Viime helmikuussa Yhdysvaltain viranomaiset sulkivat latvialaisen ABLV-pankin pois dollarimarkkinoilta, koska se oli syyllistynyt rahanpesuun ja pakotteiden rikkomiseen. Latvian pankkivalvoja terästäytyi vihdoin.

Elokuun tilastot kertoivat, että ulkomaisten talletusten osuus oli painunut 21 prosenttiin ja ulkomaisiin asiakkaisiin erikoistuneita pankkeja oli pystyssä enää kolme. Myös Latvian läpi kulkevan pääoman määrä on romahtanut.


Puhdistus ei ole sujunut kitkattomasti. Toukokuussa asianajaja Mārtiņš Bunkus ammuttiin autoonsa Riiassa. Hän oli mukana yhden rahanpesusta syytetyn pankin alasajossa.

Virossa toiminta näyttää tilastojen perusteella keskittyneen nimenomaan Danske Bankiin. Tässä grafiikassa näkyy selvästi, miten ulkomaisten talletusten määrä romahti, kun pankki luopui epäilyttävistä asiakkaista vuoden 2015 lopulla.Viestinnässään Danske Bank on sysännyt syytä epämääräisestä asiakaskunnasta Sampo-pankille, jonka oston mukana Viron-yksikkö tuli sen vastuulle vuonna 2007.

Viron rahoitusvalvoja kiinnittikin ensimmäisen kerran huomiota puutteisiin rahanpesun torjunnassa vuonna 2007, kun Danske Bank oli juuri ostanut pankin. Uuden omistajan suojissa toiminta sai silti aivan toisenlaiset mittasuhteet, vaikka samaan aikaan rahanpesun torjuntaa koskevat säännöt olivat kiristyneet huomattavasti.

Pankki sai useita varoituksia valvojilta, omalta työntekijältään ja ulkomailta siitä, että ulkomaisten talletusten määrä oli kasvanut voimakkaasti ja pankilla oli hyvin epäilyttäviä asiakkaita. Pääjohtaja Thomas Borgen oli tietoinen varoituksista mutta jarrutteli tuottoisan liiketoiminnan lopettamista.

Vasta vuonna 2015 Danske Bank teki lopun ulkomaisista asiakkuuksista. Nyt pankin toimista on käynnissä rikostutkinta Virossa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa.

Venäläisestä rahasta on tullut myrkyllistä

Mutta onko venäläisen pääoman paossa aina ollut kyse varsinaisesta rahanpesusta, vaikka siirtelyyn on käytetty mielikuvituksellisia järjestelyjä?

Rahanpesulla tarkoitetaan rikollisesti hankitun rahan alkuperän hävittämistä. Myös talouspakotteiden alaisen rahan siirtäminen on rahanpesua, samoin lahjontaan käytettävien varojen käsittely.

Usein rahan alkuperän rikollisuudesta voi olla vaikea saada varmuutta. Esimerkiksi se, että jokin yritys liittyy Putinin tuttaviin, ei tee toiminnasta automaattisesti rikollista.

Edellä mainitun Lantana-yrityksen taustahenkilöistä osa on tosin tuomittu Venäjällä vankilaan, The Guardian kertoo.

Monet venäläiset ovat rikastuneet sinänsä laillisilla valtion urakoilla ja saaneet valtionyhtiöitä haltuunsa sinänsä laillisissa järjestelyissä. Suomalaisesta näkökulmasta toiminta on kleptokratiaa eli kansakunnan omaisuuden ryöväämistä hallitsevan eliitin käsiin, mutta rikollista se ei välttämättä ole.

Toisaalta veroparatiisien käyttöön liittyy usein rikollista toimintaa. Omaisuutta piilotetaan siksi, että tuotoista ei tarvitsisi maksaa veroja. Vientitulojen kanavoimisella paratiisiyhtiöihin saatetaan kiertää tullimaksuja. Valtion urakoihin voi myös liittyä rikollista lahjontaa.

Maailman lehdet kertoivat viime viikolla, että Sveitsi oli kieltäytynyt myöntämästä oleskelulupaa venäläismiljardööri Roman Abramovitšille.

Poliisi oli perustellut päätöstä sillä, että Abramovitš tunnetaan ”rahanpesuepäilyistä ja oletetuista yhteyksistä rikollisjärjestöihin” ja hänen varansa ovat ”ainakin osittain laittomista lähteistä”.


Ennen kaikkea Abramovitš tunnetaan rikkaudesta. Hän omistaa muun muassa useita kartanoita ja muita arvokiinteistöjä Euroopassa sekä jalkapallojoukkue Chelsean, lentokoneita ja huvijahteja.

Sveitsi, joka oli takavuosina pimeän rahan piilopaikka, näyttää siis ovea yhdelle maailman rikkaimmista miehistä.

Abramovitšin kohtelu kertoo suhtautumisen venäläiseen rahaan ja Putinin lähipiiriin muuttuneen Länsi-Euroopassa niin myrkylliseksi, ettei juridisilla pohdinnoilla rahanpesun yksityiskohdista ole välttämättä edes väliä.

Moni valtio ja pankki välttelee kaikkeen venäläiseen rahaan koskemista – varmuuden vuoksi.

Oikaisu 10.10 klo 9:25: Rotenbergin veljeksistä Boris on Suomen kansalainen ei Arkadi niin kuin artikkelissa aiemmin luki.

Tästä on kyse

Moni pankki jäänyt kiinni rahanpesusta


 Entisen Neuvostoliiton alueelta peräisin olevan rahan virta länteen nousi jälleen valokeilaan Danske Bankista paljastuneen suuren rahanpesuskandaalin takia.

 Danske Bankin Viron-konttorin kautta siirtyi vuosina 2007–2015 noin 200 miljardia euroa länteen. Pankki oli jättänyt selvittämättä useiden asiakkaidensa taustat.

 Muitakin pankkeja on jäänyt viime vuosina kiinni rahanpesusta. Esimerkiksi Deutsche Bank sai vuonna 2017 sakot Moskovan-konttorissa tapahtuneesta rahanpesusta.

 Hollantilainen ING-pankki sopi syyskuussa 775 miljoonan euron sakoista, koska pankin tilien kautta oli muun muassa maksettu lahjusrahoja Uzbekistaniin. Pankki jäi jo vuonna 2012 kiinni pakotteiden piirissä olevien rahojen välittämisestä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeustieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismitutkija varoittaa riskeistä

  4. 4

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  5. 5

   Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

   Tilaajille
  6. 6

   Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksander Barkov palkittiin NHL:n herrasmiespelaajana: ”En vieläkään oikein tajua mitä tapahtui”

  8. 8

   Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

  9. 9

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  10. 10

   Suomalaisuus ei ole enää ainoa vaihtoehto eikä edes lottovoitto, mutta on se silti ihan tyylikästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  9. 9

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää