Talous

Miten Suomi pärjää vero­kilpailussa? EK julkisti viiden keinon selviytymis­suunnitelman

Selviytymissuunnitelman on kirjoittanut Aalto-yliopiston vero-oikeuden apulaisprofessori Tomi Viitala.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) julkisti viisi keinoa, joiden avulla Suomi pärjäisi paremmin kansainvälisessä verokilpailussa.

Aalto-yliopiston vero-oikeuden apulaisprofessorin Tomi Viitalan laatiman selviytymissuunnitelman tarkoituksena on varmistaa Suomen ja suomalaisten yritysten asema kansainvälisen verotuksen murroksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laajaa yhteistyötä OECD:n kanssa on tuettava

Viitalan mielestä kansainvälisen verotuksen periaatteet, jotka määrittävät verotusoikeuden muodostumisen ja laajuuden ovat olleet Suomelle edullisia.

”Jos nykyisiä periaatteita muutetaan, se on tehtävä mahdollisimman laajassa yhteisymmärryksessä muutosten aiheuttamien haitallisten vaikutusten kuten monenkertaisen verotuksen minimoimiseksi. Mahdollisimman laaja yhteisymmärrys tukee myös verotuksen ennakoitavuutta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EK katsoo, että kansainvälisen verotuksen periaatteiden muutokset täytyy toteuttaa yhtenäisesti teollisuusvaltioiden yhteistyöjärjestön OECD:n tasolla.

”Suomen tulee osallistua OECD:n hankkeisiin aktiivisesti yhteistyössä muiden valtioiden kanssa.”

Komission esityksiin digiverotuksesta on suhtauduttava varauksella

Euroopan komissio antoi maaliskuussa kaksi direktiiviehdotusta digitaalisen talouden aiheuttamien verohaasteiden ratkaisemiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Komission esityksen lähtökohtana on, että digitaalisten palveluiden käyttäjien luovuttama data tai luoma sisältö synnyttää digitaalisessa toiminnassa yritykselle arvoa, jolloin myös käyttäjän sijaintivaltiolla tulisi olla verotusoikeus digitaalisesta toiminnasta muodostuneisiin voittoihin.

Viitala korostaa, että Euroopan unionin jäsenvaltiot poikkeavat toisistaan muun muassa toimialarakenteessa ja kotimarkkinoiden koossa.

”Suomen edun mukaista on pitää esillä pienen, teknologisesti edistyneen ja vientivetoisen jäsenvaltion etuja. Esitysten taloudelliset vaikutukset Suomen verotulojen ja yritysten toimintaedellytysten osalta on arvioita huolellisesti.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EK painottaa, että monet esitetyistä ratkaisuista siirtäisivät verotettavaa tuloa Suomen ulottumattomiin ja uhkaisivat hyvinvointiyhteiskuntamme rahoitusta.

”EU:n yksipuoliset toimet lisäisivät digitaalisen liiketoiminnan kustannuksia myös suomalaisille yrityksille. EU:n ei pitäisi tehdä muusta maailmasta poikkeavia sisäisiä sääntöjä digitaalisen liiketoiminnan verottamiseksi.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Veropohjan on oltava tiivis ja kansainvälinen yhteistyö on tärkeää

Kansainvälinen yhteisö on pyrkinyt jo pitkään kehittämään keinoja verosuunnittelun kitkemiseksi.

Viitalan mielestä ”aggressiivisen” verosuunnittelun vastaisella lainsäädännöllä voidaan estää Suomessa syntyneiden voittojen keinotekoinen siirtäminen verotettavaksi muualle.

”Tehokkailla riidanehkäisy- ja ratkaisumenetelmillä voidaan varmistaa, että suomalaisten yritysten kansainvälisen liiketoiminnan voittoja verotetaan vain kerran.”

EK korostaa, että veron kiertäminen johtaa verotulojen menetyksiin, mutta kansainvälinen yhteistyö veron kiertämisen ehkäisemisessä on lisääntynyt viime vuosina muun muassa tietojenvaihdon ja EU:n sääntelyhankkeiden myötä.

”Suomen pitäisi ottaa käyttöön tehokkaat kansalliset ja valtioiden väliset riidanratkaisumenetelmät ja tehdä näiden menetelmien käyttämisestä mahdollisimman yksinkertaista kaksinkertaisen verotuksen kohteeksi joutuneille verovelvollisille.”

Yhteisöverotuksella turvataan yritysten kilpailukyky

Valtiot kilpailevat yrityksistä ja investoinneista muuttamalla verotusta yrityksille houkuttelevammaksi.

Viitala uskoo, että kansainvälinen verokilpailu jatkuu, mutta muuttaa muotoaan. Kansainvälinen yhteistyö on hillinnyt haitallista verokilpailua ja tehnyt verokilpailusta läpinäkyvämpää.

”Verokilpailun painopiste on siirtynyt yhteisöverokantoihin sekä osaamista tukeviin verokannustimiin. Suomen tulee ennakoivasti pitää huolta yhteisöverokannan kilpailukykyisyydestä laatimalla toimenpidesuunnitelma kilpailukykyisyyden säilyttämiseksi.”

EK muistuttaa, että valtiot kilpailevat yrityksistä ja investoinneista myös verojärjestelmänsä kautta.

”Talouskasvun ja investointien vauhdittaminen edellyttää rohkeita päätöksiä: pienten askelten ottaminen ja muiden perässä kulkeminen eivät riitä. On pystyttävä tekemään aidosti kilpailuetua tuovia ratkaisuja.”

Veropolitiikan täytyy tukea osaamista

Liiketoimintamallien digitalisoituminen aiheuttaa paineita kansainvälisille verotusperiaatteille. Todennäköisesti merkittävä osa kansainvälisen liiketoiminnan voitoista jaetaan vastaisuudessakin verotettavaksi sinne, missä yritysten arvoa luovia toimintoja harjoitetaan.

”Suomen veropolitiikan pitää olla osaamista tukevaa veropolitiikkaa, jolla varmistetaan, että Suomi saa tulevaisuudessakin merkittävän osan kansainvälistä konsernien toiminnoista ja voitoista kansainvälisessä verotulojen jaossa”, kirjoittaa Viitala.

EK kiinnittää huomiota siihen, että suomalaisilla yrityksillä on huomattavasti digitaalista liiketoimintaa myös Suomen ja Euroopan unionin ulkopuolella.

”Arvoa luovat, innovatiiviset toiminnot sijaitsevat usein Suomessa. Verotuksessa tarvitaan tehokkaita toimia, jotka antavat näkyvän viestin Suomen sitoutumisesta osaamista tukevaan ja kannustavaan politiikkaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Verotus
 • Elinkeinoelämän keskusliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  2. 2

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  3. 3

   Jos nämä ovat hyviä aikoja USA:ssa, en halua nähdä huonoja

  4. 4

   Palvelualojen jättiliitolta lisää työtaisteluja ensi viikosta alkaen, koskevat yli 50 000 jäsentä – ”Kyllähän nämä tulevat kuluttajan tontille”

  5. 5

   Vanhemmat hylkäävät lapsiaan ja jopa 11-vuotiaat ovat huumekoukussa – Uutta-Seelantia vaivaa synteettisen kannabiksen aiheuttama huumekriisi

  6. 6

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tuhoaako runsas light-limujen juominen erektion? Urologi vastaa

  8. 8

   Amy Schumer ilmoitti olevansa raskaana – ja teki sen niin poikkeuksellisella tavalla, että sai internetin villiintymään ja kaikki uutisoimaan poliittisen viestinsä

  9. 9

   Nasan kuvassa näkyy Etelämantereesta irronnut ihmeellisen geometrinen jäävuori

  10. 10

   Umpiruotsinkielinen taiteilija puhuu elokuvassa suomea, ja tutkija kummeksuu ratkaisua – Ohjaaja Antti J. Jokinen: ”Schjerfbeck oli humanisti ja niin olen minäkin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Järkytys ravintola­maailmassa: klassikko­baarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkki­rakennuksen kaikki vuokra­sopimukset on irtisanottu

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  4. 4

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  6. 6

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  7. 7

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  8. 8

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää