Talous

Nordean pääekonomisti huolestui rakentamisen kalleudesta ja esittää uutta lääkettä ongelmaan

Kuntien perimien maksujen alentaminen helpottaisi uusien tonttien saatavuutta ja parantaisi rakentamisen kannattavuutta, pankki esittää lääkkeeksi asuntopulaan.

Suomen Nordean pääekonomistin Aki Kangasharju ehdottaa asumisen kustannusten pienentämistä toimenpideketjulla, jonka lopputuloksena pitäisi olla alemmat asumiskulut ja lisää muuttoliikettä kaupunkeihin.

Kangasharju esittää toimenpiteitä Nordean Rakentaminen remonttiin -raportissaan, joka julkistettiin perjantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kangasharju kertoo tarttuneensa työssään asumiseen, jotta rakentamisen kuluja saataisiin alas. Hänen avauksensa esiteltiin perjantaina lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

”Raportti oli pakko kirjoittaa, sillä Suomessa on euromaiden ja Pohjoismaiden korkeimmat asumisen kulut”, Kangasharju perusteli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kangasharju epäilee, että asuntojen rakentamisen vauhti on hidastumassa, vaikka viime vuodet tahti on ollut kiivas.

”Vuonna 2020 on jo selvästi hiljaisempaa.”

Hänen mukaansa rakentamiseen pitää nyt saada kertaluonteinen eikä suhdanneluonteinen ratkaisu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rakentamisen kustannuksia on saatava pienenemään merkittävästi, mikä edellyttää huomattavasti lisää rakentamista. Tähän taas päästään helpottamalla tonttien saatavuutta ja parantamalla rakentamisen kannattavuutta, jotta alalle saadaan lisää toimijoita”, Kangasharju ehdottaa raportissa.

Rakentamisen kannattavuus puolestaan kasvaa uudistamalla kiinteistöveroja, kaavamaksuja ja tonttivuokria. Isojen rakennusten verot, maksut ja vuokrat olisivat siis yhtä suuret kuin pienten.

”Raken­taminen on tuottavuu­deltaan Suomen heikoin toimiala ja kannatta­vuudeltaan selvästi muuta yritys­toimintaa heikompaa. Ratkaisuksi esitän rakentamiseen liittyvien maksujen, kuten rakennusten kiinteistöveron, kaavamaksujen ja tonttivuokrien, irrottamista kerrosneliöperusteesta – eli tulevaisuudessa maksut eivät kasvaisi kerrosneliöiden mukana”, Kangasharju järkeilee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kangasharju uskoo ehdotuksensa vähentävän eriarvoisuutta.

”Korkeat asumiskustannukset ovat ongelma erityisesti pienituloisille. Uudistus laskisi toteutuessaan sekä niin sanotuissa Ara-kohteissa että vapaarahoitteisissa kohteissa asuvien vuokria.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ara-asuntojen vuokranmäärityksessä on noudatettava omakustannusperiaatetta.

Julkistamistilaisuudessa läsnä ollut Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti sanoi, että Kangasharjun avaus oli ”mielenkiintoinen, mutta toteutuminen on kiinni kunnista ja valtiosta”.

Rossilahti uskoo, että vuokrat voisivat tulla alaspäin Ara-asunnoissa mutta vapaarahoitteisissa ei.

”Ara-puolella varmaankin [vuokrat laskisivat], koska vuokrat määräytyvät omakustannusperiaatteella. Mutta vapaarahoitteisessa tuotannossa tuskin, sillä halpenevat kulut otettaisiin sitten [rakentajien] voittoina.”

Rossilahden mielestä Kangasharjun avaus saa miettimään sitä, mistä kallis asuminen lopulta johtuu.

”Asumisen hinnasta 40–45 prosenttia on veroja. Onko kalliissa asumisessa kyse urakoitsijoiden tuotoista tai tuen puutteesta, vai onko tämä lopulta verotuskysymys? Tämä verotuskysymys pitäisi ottaa uudelleen mietintään, koska sen osuus lopputuotteesta on niin merkittävä.”

Kangasharjun ehdotuksen rahallisina kärsijöinä olisivat kunnat. Niidenkin varalle Kangasharjulla on suunnitelma: kompensaatioksi kunnat saisivat valtionapuja ja voisivat korottaa maapohjan kiinteistöveroa.

Kiinteistövero pitäisi Kangasharjun mukaan muuttaa sellaiseksi, että veron perusta olisi maapohja: tontille saisi rakentaa kuinka paljon kerrosneliöitä tahansa samalla verolla.

Sääntelyn purkaminen tarkoittaa myös autopaikkavaatimuksista tinkimistä ja yhteiskäyttöautojen suosimista, Kangasharju esittää.

Kommentaattorina ollut pormestari Jan Vapaavuori (kok) sanoi olevansa Kangasharjun kanssa samaa mieltä siitä, että asumisen hintaa kasvukeskuksissa saadaan alas vain lisäämällä asuntojen tarjontaa. Se on ainoa lääke, kun muuttoliike pääkaupunkiseudulle jatkuu.

Vapaavuori muistutti, että Kangasharjun ehdotukset merkitsevät suoraa tulonsiirtoa rakentajille. Jos julkinen valta vähentää veroja, siitä välistä kaikki haluavat ottaa edun itselleen.

”Mutta tätä sinä varmasti haetkin”, Vapaavuori sanoi ja nyökkäsi Kangasharjuun päin.

Vapaavuoren mukaan Kangasharjun ehdotukset alkavat vaikuttaa vasta jos rakentamisen vauhti kasvaa riittävän pitkään. Tällöin mukaan tulee markkinamekanismi, joka alentaa asumisen hintaa.

Vapaavuori pani merkille, että Kangasharjun raportissa ei kiinnitetä huomiota rakentamisen tuottavuuteen.

”Mikä luonnonlaki on siinä, että rakentamisen tuottavuuden pitää Suomessa olla niin heikkoa? Yksi tapa asumiskustannusten alentamiseen voisi olla myös kilpailun lisääminen alalla”, Vapaavuori sanoi.

Hänen mukaansa valtio voi helpottaa rakentamisesta huolehtimalla hyvästä infrastruktuurista.

”Samalla valtio voisi vaatia nykyistä enemmän, että infrasta hyötyvät kunnat ja kaupungit myös rakentavat lisää asuntoja”, Vapaavuori sanoi viitaten esimerkiksi Helsinki–Lahti-rautatiehen.

Vapaavuori kehui Kangasharjun raportin kokonaiskuvaa.

”Pääkaupunkiseudun asuntopula on seurausta vuosikymmenten mittaisesta alamittaisesta varautumisesta kaupungistumiseen”, hän sanoi.

Vapaavuori nosti monta kertaa esiin sen, että entistä korkeampi rakentaminen on selvä ratkaisu ja tavoite.

”Helsingin keskustassa horisonttia ei haluta muuttaa tornitaloilla, mutta Pasilassa ja Kalasatamassa tilanne on jo aivan toinen”, hän sanoi.

Vapaavuori huomautti, että rakentamisen kustannuksia ovat nostaneet myös pilaantuneet maa-alueet.

”Melkein kaikkialla maapohja on pilaantunut jotenkin, joten entistä korkeampi rakentaminen tulee sen vuoksi suhteellisesti edullisemmaksi.”

Asuminen on Suomessa toiseksi kalleinta, kun vertailukohtana on asumisen osuus kotitalouksien kulutuksesta. Kansantalouden tilinpidon mukaan kotitaloudet käyttävät Suomessa asumiseen noin 30 prosenttia kokonaiskulutuksesta.

Osuus on vain hieman pienempi kuin kaikkien kovimpien kustannusten Tanskassa. Esimerkiksi Belgiassa osuus on alle 25 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Asuminen
 • Nordea
 • Jan Vapaavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  2. 2

   Jenni Pääskysaarta ”rakennettiin” tunteja, ennen kuin hän kelpasi televisioon – Pääskysaari kyllästyi ja teki lopulta radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  3. 3

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  6. 6

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  7. 7

   Tutkijoiden mukaan toivoa ilmaston­muutoksen pysäyttämiseksi on, vaikka urakka on valtava – HS selvitti, millä keinoilla ihmis­kunta voi välttyä ilmasto­katastrofilta

  8. 8

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  9. 9

   ”Menestyjän kortti” jäi ahtaalle, kun Visa vinkui maakuntien baareja myöten – Nyt Diners Club lopetti ja American Express on tarjouksessa

  10. 10

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  2. 2

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  4. 4

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  5. 5

   Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

  6. 6

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  7. 7

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  8. 8

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  9. 9

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  10. 10

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  7. 7

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  8. 8

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  9. 9

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  10. 10

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  11. Näytä lisää