Talous

Helsingin pörssin suurimpien yritysten arvosta on kadonnut nopeasti yli yhdeksän prosenttia – Onko nousu­kausi lopullisesti ohi?

Kurssilaskuun voi löytää useita syitä. Kurssien lasku voi olla myös terveellistä.

Maailmalla pörssikurssit ovat laskeneet jyrkästi tällä viikolla. Pienemmälle huomiolle on jäänyt se, että Helsingin pörssissä lasku on ollut vielä jyrkempää ja osakkeiden hintojen aleneminen alkoi jo aikaisemmin kuin muualla.

Helsingin pörssin OMX Helsinki 25 -indeksi kertoo, että pörssin suuryhtiöiden osakkeiden hinnat ovat laskeneet syyskuun 27. päivän lopun jälkeen yli yhdeksän prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miksi Helsingissä kurssilasku on kestänyt pitempää kuin esimerkiksi New Yorkin pörssissä?

Kristallinkirkasta vastausta on vaikea antaa.

Syynä on todennäköisesti se, että Helsingin pörssi on syrjäinen ja pieni pörssi, jonka osakkeita isot sijoitustalot alkavat vähentää usein ensimmäisenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen syy on se, että Suomessa odotukset yhtiöiden tuloksista ovat voineet olla ylioptimistisia. Pian yhtiöt kertovat seuraavat tuloksensa, jolloin näkee, kuinka oikein markkinat ovat ennustaneet yhtiöiden kehityksen.

Suomalaisyhtiöt ovat hyvin riippuvaisia maailmankaupasta, joten pörssiin vaikuttaa myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin aloittama tullisota etenkin Kiinan kanssa. Suomalaisyhtiöt ovat muutenkin riippuvaisia Kiinasta, jonka velkakuplan puhkeamista pelätään.

Vielä tärkeämpi markkina-alue yhtiöille on Eurooppa, jossa puolestaan huolettaa se, jos Italian ylivelkaantuminen alkaa vaikuttaa rahoitusmarkkinoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Onko Suomen talouskasvu ohi?

Pörssikurssien laskun syy ei tällä kerralla välttämättä ole Suomen talous. Sillä menee edelleen hyvin, vaikka ennusteiden mukaan ensi vuonna talouskasvu hidastuu.

Näkyvissä ei kuitenkaan ole aikaa, jolloin yritysten tulokset merkittävästi lähtisivät laskuun. Osakkeiden kurssit nousivat vuosia 2010-luvulla, vaikka Suomen kansantaloudella, valtiolla ja sadoillatuhansilla kansalaisilla meni todella kurjasti.

Voiko jo sanoa, että osakkeiden kurssit ovat pitkän nousukauden jälkeen lähteneet pysyvään laskuun?

Ei välttämättä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kymmenen prosentin laskua pidetään vielä korjausliikkeenä. Suomessa ensimmäinen korjausliike vuoden aikana oli loppuvuodesta 2017, toinen keväällä, kolmas kesällä sekä neljäs ja jyrkin nyt. Osakekurssit ovat nousseet varsin tasaisesti loppuvuodesta 2009 saakka, ja on arvuuteltu jo vuosia, milloin poikkeuksellinen nousu loppuu.

Korjausliikkeet voivat olla terve tapa sopeuttaa osakkeiden kurssit nousevien korkojen aikakaudelle. Jos laskuja ei välillä tulisi, edessä voisi olla yhdellä kertaa iso romahdus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nousukauden katkeamisesta voidaan puhua, jos osakkeiden hinnat halpenevat yleisesti lyhyessä ajassa yli 20 prosenttia. Näin kävi edellisen kerran Yhdysvaltojen asuntomarkkinoilta lähteneet maailmanlaajuisen talouskriisin puhkeamisen aikoihin vuoden 2008 lopussa. Näin tapahtui myös Kreikan talouskriisin takia syventyneen eurokriisin aikoihin kesällä 2011 ja marraskuussa 2011.

Sinänsä loka- ja marraskuu ovat otollisia kuukausia synkille ajoille, sillä esimerkiksi historian suurromahdukset vuosina 1907, 1929, 1987 ja 2008 sattuivat juuri loka- tai marraskuussa. Tätä on tutkittu paljon, mutta syytä ei ole löytynyt.

Miksi korot vaikuttavat osakekursseihin?

Pörssikurssit ovat nousseet paljolti sen takia, että keskuspankit ovat pitäneet korkotason alhaalla pitääkseen talouden rattaat vinhassa vauhdissa vuoden 2008 finanssikriisin aiheuttaman epävarmuuden aikana. Ylimääräiset rahat on sijoitettu pääosin osakkeisiin, koska lainoista ei ole saanut tuottoa.

Yhdysvaltojen talous on pyörinyt kuumana jo jonkin aikaa, joten maan keskuspankki on alkanut nostaa korkoja. Koronnostojen tarkoitus on rauhoittaa nopean kasvun lieveilmiöitä kuten hintojen nousua. Osin pörssikurssien lasku johtuu siitä, että sijoittajat pohtivat, miten ne asennoituvat uuteen nousevien korkojen aikaan.

Osakekaupasta käydään nykyään suurelta osin koneilla ja tekoälyn voimin. Koneiden algoritmit saattavat ylireagoida vaikkapa korkomuutoksiin, jolloin osakkeita tulee automaattisesti valtavia määriä myyntiin. Osakkeiden hinnoilla on tapana lähteä laskuun, jos osakkeita tulee myyntiin jatkuvasti enemmän suhteessa ostohalukkuuteen.

Aina pitää muistaa, että sijoittajat ovat taipuvaisia paniikkihäiriöihin.

Yleensä sijoitusammattilaisten on turvallista seurata yleistä linjaa. Ammattilainen saa harvoin potkut, jos hän on tehnyt saman suuntaisia osto- ja myyntiliikkeitä markkinoilla kuin muut, mutta virheelliset ostot markkinoiden yleistä trendiä vastaan laskukaudella tai myynnit nousukaudella voivat helposti maksaa työpaikan.

Joukkohysteriakohtaukset sijoitusmarkkinoilla ovat tavallisia, mutta ne myös korjaantuvat usein nopeasti, jos yhtiön, valtion tai muun sijoituskohteen perusasiat ovat kunnossa.

Kirjoitusta varten on haastateltu LähiTapiolan pääekonomistia Jari Järvistä sekä Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjua sekä Nordean varallisuudenhoidon päästrategia Antti Saarta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Osakemarkkinat
 • Talous
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin yksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?

  10. 10

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin yksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”
  3. Tunti sitten
  4. Kolme rangaistuspotkua ja viisi maalia yhdessä ottelussa – ensimmäinen Mestarien liigan lohko saatiin päätökseen
  5. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  6. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  7. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  8. Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot
  9. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  10. 2 tuntia sitten
  11. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  12. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  13. Helsinki on valmis myymään Lapinlahden sairaalan – alueelle on mahdollista myös rakentaa
  14. Näytä lisää