Talous

Suursijoittaja viimeistelee rahanpesu­ilmoituksen tekemistä Nordeasta myös Suomen viranomaisille – HS käy läpi, mistä tapauksessa on kyse

Danske Bank on ollut kovassa pyörityksessä rahanpesuväitteiden takia, ja nyt pankin käräyttänyt sijoittaja laatii ilmoitusta myös Nordeasta.

Yhdysvaltalais-brittiläinen sijoittaja William Browder ilmoittaa Helsingin Sanomille, että hänen yhtiönsä viimeistelee parhaillaan rahapesuilmoituksen tekemistä finanssiyhtiö Nordeasta myös suomalaisille viranomaisille.

Perjantaina hän teki Nordeasta rahanpesuilmoituksen ruotsalaisille viranomaisille. Helsingin Sanomat on saanut haltuunsa Hermitage Capital Managementin ruotsalaisille viranomaisille tekemän rahanpesuilmoituksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä Nordea on mahdollisesti tehnyt?

Sijoitusyhtiö Hermitage Capital Management väittää rahanpesuilmoituksessaan, että Nordea olisi välittänyt 365 pankkitilin kautta 175 miljoonan dollarin arvosta maksuja, joissa on kyse rikoksella hankitusta omaisuudesta. Hermitage Capital Management katsoo, että kyse on tekaistun kaupankäynnin maksuista, joilla on pyritty kätkemään varojen todellinen alkuperä.

Hermitage Capital Management katsoo rahanpesuilmoituksessaan, että Nordean välittämät maksut liittyvät erilaisten väliyhtöiden kautta sellisti Sergei Rolduginiin. Hän on Venäjän presidentin Vladimir Putinin ystävä.

Toistaiseksi on hyvin vaikea sanoa, onko Nordea tehnyt mitään laitonta tai rikkonut pankkien rahanpesun estämisen säännöksiä. Rahanpesuilmoitus ei ole rikosilmoitus, eivätkä ruotsalaiset viranomaiset ole aloittaneet asiassa tutkintaa.


Onko 175 miljoonaa dollaria paljon vai vähän?

Danske Bankiin verrattuna Nordea väitetyt väärinkäytökset ovat hyvin pieniä, mutta rikosoikeudellisesti kyse on poikkeuksellisen suuresta määrästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmeisesti sijoittajat katsovat väitetyn väärinkäytöksen olevan merkittävä. Hieman kello 14 Nordean osake oli halventunut liki neljä prosenttia Helsingin pörssissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä Nordea on vastannut rahanpesuväitteeseen?

Nordea on kommentoinut Hermitage Capital Managementin väitteitä lausunnossaan.

”Olemme tietoisia raportista ja teemme jatkuvasti tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa kaikissa maissa, joissa Nordea toimii. Näitä viranomaisia ovat muun muassa rahanpesun selvittelystä vastaavat yksiköt Pohjoismaissa. Yleinen periaatteemme on kuitenkin, että emme kerro yksityiskohtia tästä yhteistyöstä. Talousrikollisuuden torjunta on osa päivittäistä työtämme. Aina kun havaitsemme epäilyttäviä tilitapahtumia, raportoimme niistä viranomaisille, jotka päättävät jatkotutkimuksista. Pankkisalaisuutta koskevien lakisääteisten vaatimusten vuoksi emme voi kommentoida yksittäisiä asiakkaita.”

”Nordea on viime vuosina tehnyt suuria investointeja rahanpesun ja muun talousrikollisuuden estämiseen kaikissa toimintamaissaan ja vahvistanut siihen käytettyjä resursseja. Nordea on investoinut tekniikkaan, palkannut lisää henkilöstöä ja kehittänyt entistä edistyneempiä arviointimenetelmiä ja parantanut näin merkittävästi kykyään seurata tilitapahtumia.”

Mitä on rahanpesu?

Rahanpesu tarkoittaa rikoksella hankitun omaisuuden tai rikoksen tuottaman hyödyn alkuperän peittämistä.

Rahanpesijän pitää olla tietoinen varojen tai muun omaisuuden laittomasta alkuperästä. Tarkkaa tietoa alkuperästä ei kuitenkaan edellytetä. Rahanpesu on törkeää, jos rikoksella saatu omaisuus on erittäin arvokasta tai teko on erityisen suunnitelmallinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallituksen esityksessä törkeän rahanpesun rajaksi on arvioitu 13 000 euroa. Erityistä suunnitelmallisuutta osoittaa esimerkiksi kirjanpidon väärentäminen rahanpesun toteuttamiseksi.

Enimmäisrangaistus rahanpesusta on kaksi vuotta vankeutta ja törkeästä rahanpesusta kuusi vuotta vankeutta. Rahanpesusta voidaan määrätä myös yhteisösakko, joka voi olla enimmillään 850 000 euroa.

Liittyykö Nordeasta tehty rahanpesuilmoitus Danske Bankiin?

Kyllä. Kyse on samasta asiakokonaisuudesta, jossa Hermitage Capital Management katsoo, että Danske Bank on välittänyt Venäjällä rikoksella hankittuja varoja ulkomaille. Mittaluokka vain on täysin eri.

Dansken Bankin teettämän selvityksen mukaan sen virolaisen tytäryhtiön kautta on välitetty vuosina 2007–2015 yhteensä 200 miljardin eurosta varoja, joiden alkuperä on epäselvä tai kyseenalainen.

Pitääkö suomalaisten viranomaisten tehdä jotakin?

Browder ilmoittaa tekevänsä rahanpesuilmoituksen myös Suomen viranomaisille. Se tarkoittaa, että keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskus perehtyy asiaan. Jos asiassa on syytä epäillä rikosta, poliisi aloittaa esitutkinnan.

Syyttömyysolettaman mukaan rikoksesta epäiltyä ja syytettyä on pidettävä syyttömänä, kunnes hänen syyllisyytensä on laillisesti näytetty toteen.

Finanssivalvonta voi rahanpesulain perusteella määrätä Nordealle hallinnollisen seuraamuksen, jos se mahdollisesti katsoisi yhtiön jättäneen noudattamatta rahanpesun estämisen säännöksiä.

Hallinnollisia seuraamuksia ovat rikemaksu, julkinen varoitus ja seuraamusmaksu. Finanssivalvonnan määräämä seuraamusmaksu saa olla enintään joko kymmenen prosenttia luotto-, tai rahoituslaitoksen tekoa tai laiminlyöntiä edeltävän vuoden liikevaihdosta tai viisi miljoonaa euroa sen mukaan kumpi on suurempi.


Kuka on sijoitusyhtiö Hermitagen omistaja William Browder?

William Browder on yhdysvaltalais-brittiläinen sijoittaja, joka on Venäjän presidentin Vladimir Putinin ankara arvostelija. Hänen mielestään venäläiset viranomaiset kavalsivat Hermitage Capital Management maksamia veroja ja väittivät myöhemmin, että yhtiö olisi jättänyt veroja maksamatta.

Väitettyä kavallusta tutkinut Browderin asianajaja Sergei Magnitski pidätettiin vuonna 2008 ja hän kuoli seuraavana vuonna epäselvissä oloissa moskovalaisessa vankilassa.

Browderin mielestä Magnitski murhattiin, mutta Venäjä on kiistänyt väitteen. Magnitskin kuoleman jälkeen Browder on käyttänyt valtavasta aikaa ja rahaa selvittääkseen, mitä kautta presidentti Putin on mahdollisesti siirtänyt valtion varoja ulkomaille omille pankkitileilleen.

Yhdysvalloissa säädettiin vuonna 2012 Magnitski-laki. Sen tarkoituksena on rangaista viranomaisia ja virkamiehiä, joiden epäillään olevan vastuussa Magnitskin kuolemasta.

Lain nojalla useilta venäläisiltä virkamiehiltä ja poliitikoilta on estetty pääsy Yhdysvaltoihin ja yhdysvaltalaisia pankkeja on kielletty olemasta missään tekemissä heidän kanssaan.

Oikaisu 17.10. kello 16.50: Korjattu yhtiön nimi oikeaan muotoon eli Hermitage Capital Managementiksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rahanpesu
 • Pankit
 • Talousrikosepäilyt
 • Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  6. 6

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  7. 7

   Väestöennuste on Suomen tärkein ennuste – Tällä kertaa se oli todella synkkä ja luo painetta lisätä maahanmuuttoa

  8. 8

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  9. 9

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  10. 10

   Maan kaltaisia planeettoja löytyy yhä lisää, ja osa niistä on karmivia – Yhdellä sataa sulaa lasia vaakasuunnassa ja toisen taivaalla leijuu liki 300-asteisia pilviä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää