Talous

Poreammeessa perustettu kasvu­rahasto teki 100 miljoonan euron kaupan – yli 18 vuoden tappio­putken jälkeen Ekahau osui kulta­suoneen

Ekahaun tarina on kertomus sitkeydestä ja kasvurahaston arjesta. Tällä kertaa tarinalla on myös onnellinen loppu.

Kahdeksantoista vuotta tappiollista liiketoimintaa, kaksi dramaattista suunnanmuutosta ja lopulta yli sadan miljoonan euron yrityskauppa.

”Tämä oli Nexitin isoin exit”, perustajaosakas Artturi Tarjanne sanoo innoissaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarjanne ja rahaston toinen perustajaosakas Michel Wendell ovat käyneet runsaan tunnin ajan toimistossaan Kaisaniemenkadulla Helsingissä läpi rahaston historian suurinta yrityskauppaa eli exitiä, jossa Ekahau-yhtiö on saatu myytyä amerikkalaiselle pörssiyhtiölle.

Ekahaun historia on ollut kohteliaasti sanoen monivaiheinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on tehnyt tappiota joka vuosi, yhteensä yli 20 miljoonan euron verran, ja sen liikeidea on muutettu täysin toiseksi eli se on pivotoitu kahdesti.

Mutta nyt Nexit Venturesin toimistossa Kaisaniemenkadulla istuu kaksi harvinaisen tyytyväistä miestä. Ekahauhun sijoitetut rahat on saatu takaisin moninkertaisesti. Runsaan 18 vuoden uurastus on tuottanut tuloksen.

Ekahaun tarina on tavallaan myös Nexit-rahaston tarina pienoiskoossa, tai ainakin se auttaa ymmärtämään kasvurahastojen toimintaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuo tarina alkaa kahden, jo menestystä maistaneen yrittäjän Wendellin ja Tarjanteen kohtaamisella, kun he enkelisijoittajina sijoittivat samaan startup-yhtiöön 1997.

Kertomus jatkuu 1999, kun Tarjanne on Piilaaksossa tekemässä Tekesille selvitystä siitä, mitä Piilaakson sijoittajat, yrittäjät ja teknologiat yhdistävästä ekosysteemistä voisi kopioida Suomeen.

Tarjanne oli pyytänyt oppaakseen ja avukseen Piilaaksossa asuvan Wendellin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Selvityksen teko Piilaaksossa oli niin innostavaa, että kaverukset päättivätkin perustaa oman yhteisen venture capital -rahaston.

Päätös syntyi Wendellin jacuzzissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Oltiin pienessä pierussa”, Wendell kertoo.

”Konjakkiakin oli tultu otettua”, Tarjanne myöntää.

Muista kasvurahastoista Nexit päätti erottua sillä, että sen osakkaina olivat itse teknoyrittäjinä vaurastuneet salkunhoitajat. He julistivat mobiliteetin ja sen kasvun muuttavan kaiken, heillä hyvät kontaktit ja toimisto Piilaaksossa, ja pääkonttori ”Nokian ja LM Ericssonin takapihalla” Helsingissä.

Tarina vetosi sijoittajiin yli odotusten. Rahaston tavoitekooksi asetettiin 65 miljoonaa euroa, mutta se ylittyi hetkessä.

”Kun sitoumuksia oli tullut 99,5 miljoonan euron edestä, vedettiin töpseli irti faksista”, Tarjanne kertoo. ”Se oli helppoa, rahaa valui oikealta ja vasemmalta.”

Ekahau oli Nexitin ensimmäisiä sijoituksia.

Tarjanne oli kuullut silloiselta Helsingin yliopiston professorilta Henry Tirriltä, että hänen tiiminsä on keksinyt tavan, jolla kännyköiden sijainnin voi paikantaa verkossa huomattavalla tarkkuudella. Sittemmin Tirri siirtyi Nokian teknologiajohtajaksi.

Tarjanne kannusti Tirrin tiimiä hakemaan patentit keksinnöilleen ja perustamaan yhtiön, joka aloitti toimintansa Nexitin tiloissa.

”Nexitin työntekijä Jussi Mononen tuli toimitusjohtajaksi ja alkoi kirjoittamaan business plania.”

Lupaava hanke lysähti alkuunsa, kun teknokupla puhkesi 2001. Teleoperaattoreiden kiinnostus paikkatietoihin romahti, kun niiden investoinnit 3G-verkkoihin osoittautuivat täysin ylihintaisiksi ja ne joutuivat velkaisina säästökuureille.

Ekahau siirtyi kännyköiden paikantamisbisneksestä langattomien lähiverkkojen puolelle.

Se ryhtyi valmistamaan sisätilapaikantimia, pieniä mötiköitä, joita asennetaan esimerkiksi sairaaloissa kalliisiin laitteisiin, jotta niiden sijainti pystytään paikallistamaan muutaman metrin tarkkuudella. Samalla omaan käyttöön tehtiin oheistuote, jolla voidaan mitata ja säätää sitä, miten hyvin wifi-verkot sisätiloissa toimivat.

Liikevaihto saatiin uutuustuotteella nopeasti miljoonaan euroon vuodessa, mutta rahaa kului kolme miljoonaa vuodessa. Kun omat rahat eivät riittäneet ja Euroopan riskirahamarkkinat olivat ”ilmijäässä”, uusia sijoittajia haettiin Yhdysvalloista.

Sitten toimintaa kasvatettiin, toimitusjohtajia vaihdettiin, mutta toiminta oli jatkuvasti tappiollista.

Vuonna 2012 Ekahau saatiin melkein myytyä. Fuusio alan suurpelurin kanssa kariutui maailman suurimpiin työkaluvalmistajiin kuuluvan yhtiön juonitteluun.

”Oltiin viimein New Yorkissa, isoissa asianajotoimistoissa, kun selvisi, että ikäviä juonia on taustalla”, Wendell sanoo, mutta ei suostu paljastamaan vastenmielisestä asiasta sen enempiä.

Pieleen mennyt myyntihanke maksoi Ekahaulle miljoonia, mutta sopimuksessa ollut irtisanomislausekkeen hyvityskorvaus pelasti tuolloin onneksi yhtiön.

Sitten Nexitissä tehtiin taas raskas päätös.

Sisätilapaikannintoiminnot myytiin parilla miljoonalla eurolla 2014, ja Ekahau sai jälleen uuden suunnan.

Nyt ryhdyttiin myymään vanhaa, alunperin omaan käyttöön kehitettyä wifi-verkkojen tukiasemien optimointityökalua.

Syynä oli, että toimivista lähiverkoista on tullut yritysten toiminnan kannalta välttämättömiä ydintoimintoja, ja Nexitissä uskottiin niiden käyttövarmuuden tärkeyden yhä korostuvan esineiden internetin myötä, Tarjanne selittää.

”Jos verkko ei toimi, kauppa ei käy.”

Päätöstä edelsi Wendellin mukaan perusteellinen pohdinta siitä, voivatko 5g-verkot syrjäyttää langattomat lähiverkot ja missä ajassa tuo voi tapahtua.

Uudelle toimitusjohtajalle Mika Hakalalle ja strategiajohtaja Jussi Kiviniemelle luvattiin täysi työrauha niin, että he voivat keskittyä myyntiin ja tuotekehitykseen sillä välin, kun Nexitin väki taklaa pois alalle tyypillisiä tekaistuja patenttioikeusjuttuja.

Ja tuo suunnanmuutos ja pitkäjänteisyys palkittiin tänä syksynä.

Viime viikolla yhdysvaltalainen pörssiyhtiö J2 Global, joka tunnetaan Suomessa paremmin Ziff Davis ja Ookla -tytäryhtiöistään, osti Ekahaun.

Kauppahintaa osapuolet eivät paljasta, mutta sen voi eri lähteistä ja tunnusluvuista yhdistelemällä päätellä olevan 100–130 miljoonan euron tuntumassa.

Rahaa Ekahauhun oli eri vaiheissa pumpattu yli 30 miljoonaa euroa.

Ensivaiheen sijoittajien omistus on eri vaiheissa heikentynyt niin paljon, että he eivät saa läheskään omiaan takaisin, mutta kaikilla rahoituskierroksilla mukana olleet saavat rahansa yli kolminkertaisina ja loppuvaiheen sijoittajat yli viisinkertaisina takaisin.

Yksi heistä on Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, joka oli Ekahaun toiseksi suurin omistaja enemmistöomistaja Nexitin jälkeen.

Nexit eroaa monesta alku- ja kasvuvaiheen pääomasijoitusrahastosta siinä, että se pyrkii tyypillisesti merkittävään omistusosuuteen kohdeyhtiössään ja ottaa aktiivisesti osaa johtamiseen ja hallitustyöskentelyyn. Tuoreimmassa rahastossa sen omistus kohdeyhtiöissä on keskimäärin 40 prosenttia.

”Menestys syntyy aina toimivan johdon ansiosta, nyt Mika Hakalan ja Jussi Kiviniemen tiimien ansiosta. Mutta paskat hommat ja isommat siivousoperaatiot tekee omistaja”, kaksi kertaa Ekahaun toimitusjohtajana itsekin toiminut Wendell selittää rahaston työnjakoa.


Huojentuneisuus paistaa läpi Tarjanteen ja Wendellin puheista ja käytöksestä.

Nexitin ensimmäiseen rahastoon sijoittaneet eivät saaneet kymmenessä vuodessa edes aivan omiaan takaisin, mutta kakkosrahasto on jo Ekahaun myynnin jälkeen tukevasti plussalla ja hyviä myyntikohteita on vielä luvassa.

Tarjanne kehuu Nexitin viiden osakkaan porukkaa siitä, että ilot ja surut jaetaan yhdessä.

”Me ei olla mikään nippu alfa-uroksia, joista joku saa vuorollaan kenkää”, Tarjanne vertaa toimintaa kansainvälisiin kilpakumppaneihinsa.

”Kaikilla on huonot päivänsä, mutta luottamus pysyy”, Wendell lisää.

Ekahaun 18 vuoden taival on täynnä erilaisia epäonnistumisia ja tappioita. Miten niitä sietää?

Tarjanne ja Wendell muistuttavat ensin yksityisyrittäjän ja pääomasijoittajan välisistä eroista vaikeuksien keskellä. Pääomasijoittajalla on syvemmät taskut.

Riskinotto on todennäköisesti helpompaa siksikin, että rahastoissa pelataan muiden rahoilla, joskin Nexitin tapauksessa sekä Tarjanne ja Wendell ovat molemmat sijoittaneet Nexitin rahastoihin merkittäviä määriä myös omasta varallisuudestaan.

Riskinotto on myös rahastojen työtä, Tarjanne muistuttaa.

Wendell sanoo vaikeuksien keskellä aina lähtevänsä siitä ajatuksesta, ettei hän murehdi asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa.

”Täytyy vain ottaa kylmän rauhallisesti, pureutua faktoihin ja unohtaa muut. Katse suoraan eteen, sitten aletaan kyntää.”

Oikaistu 18.10. kello 7:08: Jussi Kiviniemen nimi korjattu. Aiemmin jutussa kirjoitettiin virheellisesti Jussi Kivimäestä.

Fakta

Nexit Ventures ja Ekahau


 Nexit Ventures on 1999 perustettu alku- ja kasvuvaiheen pääomarahasto, jonka omistavat Michel Wendell, Artturi Tarjanne, Pekka Salonoja, Sami Karppinen ja Risto Yli-Tainio. Sillä on toimistot Helsingissä ja San Franciscossa.

 Ekahau perustettiin vuonna 2000. Se keskittyi ensin matkapuhelimien paikantamiseen, sitten langattomissa lähiverkoissa olevien esineiden paikantamiseen ja lopuksi näiden verkkojen toiminnanohjaukseen.

 Risto Siilasmaa oli yhtiön hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana vuosina 2006–2011.

 Ekahau myytiin amerikkalaiselle J2 Global -pörssi­yhtiölle HS-arvion mukaan noin 100–130 miljoonalla eurolla. Sen liikevaihto on 30 miljoonan euron luokkaa ja liikevoittoprosentti noin 25. Ekahauhun oli sijoitettu 18 vuoden aikana yli 30 miljoonaa euroa pääomia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rahastot
 • Startupit
 • Sijoittaminen
 • Yritykset
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  5. 5

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  6. 6

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  7. 7

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  8. 8

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  9. 9

   Väitöskirja: Iltalehti saattaa lopettaa printtiversionsa ensi vuonna

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  8. 8

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää