Talous

Miljonääri William Browder oli ennen Putinin kannattaja – nyt hän on Venäjän valtion vihollinen, jonka elämäntehtävä on paljastaa presidentin laittomuudet

William Browder aikoo selvittää, kuinka Vladimir Putin kumppaneineen on siirtänyt laittomia varoja ulkomaille.

Sijoittaja William Browderilla on elämäntehtävä, josta hän ei tingi.

Browder on päättänyt selvittää, mitä väyliä pitkin Venäjän presidentti Vladimir Putin kumppaneineen on siirtänyt laittomasti hankkimiaan varoja ulkomaille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime viikolla Browder teki Ruotsin viranomaisille rahanpesuilmoituksen finanssiyhtiö Nordeasta. Vastaava ilmoitus on lähetetty myös Norjan ja Tanskan viranomaisille, ja pian ilmeisesti lähetetään myös Suomeen.

Browderin omistama sijoitusyhtiö Hermitage Capital Management väittää Nordean välittäneen 365 pankkitilin kautta 175 miljoonan dollarin arvosta maksuja, jotka ovat Venäjällä rikoksella hankittuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaavia rahanpesuilmoituksia ja tutkintapyyntöjä hän on tehnyt valtavia määriä eri puolilla maailmaa. Browderin uskottavuutta on tänä vuonna lisännyt se, että hänen selvityksillään oli suuri merkitys Danske Bankin rahanpesuvyyhdin paljastamisessa.

Maksuja ovat tehneet tuntemattomat yhtiöt, joiden Browder katsoo toimivan suoraan tai epäsuoraan presidentti Putinin tai tämän lähipiirin hyväksi. Keskeinen väite on, että maksut eivät ole peräisin todellisista liiketoimista vaan ne ovat tekaistuja.

Browderin intohimolle on ainakin kaksi syytä. Toinen on taloudellinen ja toinen henkilökohtainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensinnäkin hän väittää venäläisten virkamiesten kavaltaneen Hermitagen maksamia veroja, jotta häntä vastaan voitiin nostaa syyte veronkierrosta.

Toisekseen Browder on vakuuttunut, että Venäjän valtio aiheutti hänen asianajajansa ja ystävänsä Sergei Magnitskin kuoleman moskovalaisessa vankilassa vuonna 2009.

Venäjä on kiistänyt väitteet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuulinen kaupunki on Chicagon lempinimi Yhdysvalloissa.

William Felix Browder syntyi kaupungissa kuuluisaan sukuun vuonna 1964. Isoisä Earl Browder oli Yhdysvaltojen kommunistisen puolueen pääsihteeri.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Isä Felix Browder oli Moskovassa syntynyt matemaatikko, joka väitteli tohtoriksi yhdysvaltalaisessa huippuyliopistossa Princetonissa.

”Teini-ikäisenä olin kapinallinen. Sonnustauduin pukuun ja solmioon ja ryhdyin kapitalistiksi. Isoisäni oli suurin kommunisti Yhdysvalloissa, ja minä päätin yrittää suurimmaksi kapitalistiksi Itä-Euroopassa”, Browder sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2013.

Vuonna 1996 hän perusti Hermitage Capital Managementin libanonilais-brasilialaisen sijoittajan Edmond Safrankanssa. Safra kuoli vuonna 1999 Monacossa sijaitsevassa asunnossa, joka oli ilmeisesti tahallisesti sytytetty palamaan.

Safran tunteneet ovat kertoneet yhdysvaltalaisen aikakauslehden Vanity Fairin mukaan, että tämä ei ollut mikään ”kuoropoika”.

Hermitage sijoitti pääasiassa kehittyviin kansantalouksiin, mutta painopiste oli venäläisissä energiayhtiöissä ja metalli­yhtiöissä. Browder menestyi ja rikastui.

Hän oli vuosia Putinin kannattaja, mutta kääntyi tätä vastaan, kun havaitsi että hallinto oli mätä. Tai ehkä Browder vain hermostui, koska ei saanut enää toimia niin kuin oli vuosia tehnyt.

Oli miten oli, Browder on varma, että presidentti Putin ja hänen lähipiirinsä ovat varastaneet valtion varoja ja sijoittaneet niitä ulkomaille. Vastaavia väitteitä on esittänyt myös moni muu.

Browder on kuitenkin erikoistapaus, koska Venäjä ei ole ainakaan toistaiseksi päässyt käsiksi häneen. On myös toinen syy, miksi hän on aivan erityisen kipeä piikki Putinin lihassa.

Vuonna 2005 Browder otettiin kiinni Moskovassa Šeremetjevon lentoasemalla ja karkotettiin Venäjältä. Hänestä oli tullut uhka Venäjän kansalliselle turvallisuudelle.

Edessä oli muutto Lontooseen ja kaikkien Hermitagen sijoitusten poistaminen Venäjältä. Britannian kansalainen Browderista oli tullut jo vuosia aiemmin, vuonna 1998.

Sijoitusten arvo oli 4,5 miljardia dollaria eli noin 3,5 miljardia euroa. Voittoa tuli noin 800 miljoonaa euroa. Browder on kertonut venäläisten yhtiöidensä maksaneen veroja Venäjällä 230 miljoonaa dollaria.

Browderin mielestä joukko virkamiehiä huijasi myöhemmin maksetut verot valtion kassasta itselleen, jotta Hermitagea vastaan voitiin esittää väite maksamattomista veroista.

Magnitski puolestaan todisti tuomioistuimessa, että poliisit olivat syyllistyneet rikoksiin kotietsinnöissä, joissa takavarikoitiin Hermitagen leimasimia ja asiakirjoja yrityskaappausta varten.

Browder on tuomittu Venäjällä kahdesti poissaolevana yhdeksän vuoden vankeusrangaistuksiin veropetoksista ja muista talousrikosta. Browder on toistuvasti kiistänyt tehneensä mitään laitonta Venäjällä. Kaikki eivät ole samaa mieltä.

Heinäkuussa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapasi presidentti Putinin Helsingissä. Tapaamisen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa esille nousi yllättäen William Browder.

Presidentti Putin ilmoitti, että yhdysvaltalaiset tiedusteluviranomaiset olisivat osallistuneet 400 miljoonan dollarin rahoituksen välittämiseen Browderilta Hillary Clintonin vaalikampanjalle. Browder taas väittää, että Venäjä on jo pitkään pyrkinyt vaikuttamaan Yhdysvaltojen politiikkaan.

Mikä Browderissa Putinia oikein ärsyttää sen lisäksi, että Venäjä ei ole päässyt mieheen käsiksi? Vastaus juontaa Browderin kuolleeseen asianajajaan ja ystävään Sergei Magnitskiin ja Yhdysvaltojen vuonna 2012 säätämään niin sanottuun Magnitski-laki, jonka syntyyn Browderilla oli suuri merkitys. Vastaavia lakeja on sittemmin säädetty myös monissa muissa valtioissa.

Lain tarkoituksena on rangaista viranomaisia, joiden epäillään olevan vastuussa Magnitskin kuolemasta. Lain nojalla useilta venäläisiltä virkamiehiltä ja poliitikoilta on estetty pääsy Yhdysvaltoihin ja yhdysvaltalaisia pankkeja kielletty olemasta missään tekemissä heidän kanssaan.

”Magnitski-laki iskee suoraan hänen [Putinin] reviirilleen ja ystäviinsä”, sanoi Venäjän talouteen erikoistunut ruotsalainen ekonomisti Anders Åslund Helsingin Sanomille kesäkuussa.

William Browder ei ole enää vain menestynyt sijoittaja. Hänestä on tullut myös poliittinen aktivisti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  6. 6

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  7. 7

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  8. 8

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  10. 10

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää