Talous

Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

Tieto on digiajan kultaa. Nyt sen omistavat Googlen ja Facebookin kaltaiset jätit, mutta tavallisten ihmisten vallankumous saattaa nousta nopeastikin – lohkoketjutekniikoista, Johnson Zhao ja Jiaying Lin selittävät.

Se kävi nopeammin kuin kukaan arvasikaan. Yhtäkkiä Facebook, Amazon, Google ja muutama muu jättiyhtiö hallitsevat tietojamme.

Ne myös vuolevat näiden tietojen yhdistelemisestä ja myymisestä omaisuuksia, vaikka kaikki tuo tieto on meidän omaisuuttamme.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta uusi murros on jo syntymässä, sanovat kiinalaisen lohkoketjuprojekti Neon vetäjät Johnson Zhao ja Jiaying Li.

He selittävät HS:n haastattelussa varsin uskottavan kehityspolun siihen, miten digitaaliset jättiyhtiöt voidaan saada jossain määrin kuriin. Samalla kansalaisten hallinta omistamaansa tietoon nousee takaisin ansaittuun arvoonsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaus löytyy Zhaon ja Lin mukaan lohkoketjutekniikasta.

Neo on kahden kiinalalaisen koodarin Da Hongfein ja Erik Zhang kehittämä hanke, jonka tavoite on paljon laveampi kuin kryptovaluutta bitcoinin.

Neon pohjalla on hajautettu verkosto, jonka ytimenä on sata miljoonaa kolikkoa. Niistä 50 miljoonaa on jo jaettu kolmen ensimmäisen rahoituskierroksen aikana hankkeen kehittäjille ja rahoittajille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Loput kolikot Neo-säätiö jakaa sovittujen sääntöjen mukaan eri hankkeiden ja ohjelmistojen kehittämiseen.

Neo-kolikot antavat äänioikeuden projektin hankkeissa. Ne synnyttävät myös Gas-nimisiä kolikkoja, jota voi käyttää verkoston sisäisessä kaupankäynnissä.

Tämän järjestelmän perimmäisenä ideana on jalostaa erilaista lohkoketjutoimeliaisuutta. Se tarkoittaa käytännössä verkoston kykyä solmia erilaisia lohkoketjusopimuksia Neossa tehtyjen ohjelmistojen tai sovellusten avulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neon kolikot ovat siis kuin sähköistä rahaa, mutta niiden rakenne sallii niiden muokkauksen erilaisiksi sopimuspohjiksi, vaikka vuokra- tai leasing-sopimuksiksi, tai jotain paljon monimutkaisempaa.

Sijoittajat uskovat Neoon sen verran, että niillä käydään kauppaa noin 15:ssä eri kryptovaluuttapörssissä ympäri maailmaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näissä pörsseissä Neon kolikkojen markkina-arvo arvotetaan on nyt runsaan miljardin euron arvoiseksi.

Sillä pitäisi päästä kymmenen arvostetuimman kryptovaluutan joukkoon.

Mutta Neo ei ole oikeastaan kryptovaluutta, vaan sen ydin on syvemmälle menevässä lohkoketjutekniikassa, Shanghaista Helsinkiin luennoimaan saapunut Neo-hankkeen johtaja Johnson Zhao sanoo.


Hän selittää kärsivällisesti, miten lohkoketjutekniikka ja Neo muuttavat maailmaa.

Siihen, että lohkoketjujen logiikkaa ja mahdollisuuksia on vaikea yhtäkkiä ymmärtää, Zhao suhtautuu ymmärtäväisesti.

Hän vertaa nykytilannetta omiin opiskeluvuosiinsa, aikaan, jolloin internet alkoi yleistyä.

”Muistan, kuinka minulle kerrottiin, että netissä voi jakaa jotain sisältöjä. En oikein ymmärtänyt. Se oli niin uutta.”

Zhaon Suomeen kutsunut bitcoin-korkosijoitusyhtiö Whalelendin toimitusjohtaja Yichen Wu esittää toisen vertauksen: Jos maailman viisaimmille ihmisille olisi kerrottu vuosikymmeniä sitten internetin toimintaperiaatteista, hekään eivät olisi osanneet keksiä, mitä kaikkea internetin avulla saakaan aikaan. Erilaiset huippusovellukset syntyvät vasta käytön myötä.

Mutta toki lohkoketjutekniikan logiikan tajuaminen auttaa sen hahmottamisesta, millaiseen muutokseen se voi johtaa.

Lohkoketju on pohjimmiltaan tekniikka, jolla toisilleen vieraat toimijat voivat yhdessä tuottaa ja ylläpitää tietokantoja hajautetusti omilla tietokoneillaan. Kaikki toimet kirjataan moneen eri lähteeseen ja yhdessä niistä muodostuu luotettava tietokanta.

Niin ketjun jäsenet voivat luottaa toisiinsa, vaikka he eivät tuntisi toisiaan. Lohkoketjujen kauneus on siis niiden demokraattisuudessa ja siinä, että kukaan ”ylempi taho” ei omista tietojasi.

Amsterdamista

Helsinkiin saapunut Neon Euroopan laajentumisesta vastaava Jiaying Li liittyy keskusteluun. Hän selostaa kuinka lohkoketjuissa kyse on pohjimmiltaan juuri omistusoikeuksien ottamisesta takaisin ruohonjuuritasolle, käyttäjille itselleen.

Hän puhuu ”avoimista innovaatioista” ja alhaalta ylöspäin tapahtuvasta vallan vaihdoksesta.

Kyse on siitä samasta mega­trendistä, josta johtamis­opit puhuvat työn­tekijöiden itse­ohjautu­vuutena ja osallista­vana johtamisena tai myynti­oppaat asiak­kaiden vallan kasvuna.

Niin valta, tieto kuin arvonluontikin siirtyvät enenevässä määrin yksilöille. Ja siihen kannattaa itse kunkin, yrityksen ja yksilön sopeutua.

Zhao selittää nykyistä digitaalisen omistusoikeuden ydinongelmaa esimerkin avulla:

”Olet kävelyllä koirasi kanssa, otat siitä kuvan, ja jaat sen. Mutta Facebook tai joku muu rahastaa tiedot ja aktiviteetit ja muiden käyttäjätiedot. Sinulla on omistusoikeus, mutta et voi käyttää sitä taloudellisesti hyväksesi. Saat vain peukutukset.”

Lisähuolena on Zhaon mukaan se, että jos joku Facebookin tapainen yritys päättää syystä tai toisesta joskus lopettaa palvelunsa, käyttäjä menettää milloin sähköpostinsa, yhteystietonsa tai ”ystävänsä”.

 

”Isoissa organisaatioissa suurin vihollinen on aina yhtiö itse.”

Erityisesti nettipelejä pelaavissa yhteisöissä tämä huoli on suuri. Pelaajilla voi olla jopa miljoonien arvosta virtuaalista pelin ”sotakalustoa” tai syviä, rakkaussuhteiden kaltaisia siteitä kanssapelaajiensa kanssa, mutta niiden jatkuvuus on peliyhtiön hyväntahtoisuuden varassa, Zhao selittää.

Lohkoketjutekniikan seuraava menestystuote eli killer app voikin löytyä kryptovaluuttojen jälkeen peliteollisuudesta, Zhao ja Li ennustavat.

”Näin saataisiin vakuutus siitä, että peli ei katoa koskaan ja että kerätyt digitaaliset varallisuudet ja muistot säilyvät ikuisesti vaihdannan kohteina”, Zhao sanoo.

Zhaon ja Lin näkemyksen mukaan on väistämätöntä, että digitaalisessa maailmassa digitaaliset omistusoikeudet tulevat lähivuosina siirtymään osittain käyttäjille.

”Jos Facebook olisi järkevä, se muuttaisi toimintansa samantien lohkoketjupohjaiseksi”, Li sanoo tyynesti.

Silloin valtaosa kaupallisista tuotoista ohjautuisi Facebookin omistajien sijaan suoraan käyttäjille.

Mutta niin ei mitä luultavimmin käy.

Facebook ei raaski luopua voitoistaan niin kauan kuin se niitä pystyy keräämään, vaikka se voisi olla pitkällä tähtäimellä yhtiön elinehto.

”Isoissa organisaatioissa suurin vihollinen on aina yhtiö itse”, Zhao sanoo.

Hierarkia, byrokratia tai strateginen jäykkyys estää näitä organisaatioita katsomasta riittävän pitkälle tulevaisuuteen.

Lohkoketjutekniikan avulla tavallisten ihmisten on kuitenkin ensimmäistä kertaa historiassa mahdollista luoda itselleen työkaluja, joilla valtaa ei enää tarvitse keskittää isoille yhtiöille, Zhao ja Li selittävät.

”Ja se voi muuttaa vallan dynamiikkaa.”

Zhao sanoo, ettei hän usko digijättien itse kykenevän mihinkään suuriin ”paradigmamuutokseen”.

Siksi hän ennustaa markkinoiden jakautuvan erilaisten lohkoketjutoimijoiden ja perinteisten yritysten kesken.

Toisin sanoen yhtiöt ja lohkoketjuorganisaatiot oppivat elävät lomittain niin, että kumpikin sektori tekee sen minkä tehokkaimmin osaa.

Lopulta lohkoketjutekniikassa on kysymys omistajuudesta, Zhao painottaa. Omilla tiedoilla voi käydä kauppaa. Esimerkiksi vuotuiset lenkkeilytietonsa luovuttamalla voi saada edullisemman vakuutuksen.

”Oli valuutta mikä tahansa, olennaista on kuka omistaa tiedot”, Zhao sanoo.

NEO ja kryptovaluutat

Kryptovaluutat ovat digitaalisia, globaaleja maksuvälineitä, jotka varmentavat, salaavat ja turvaavat maksutapahtumia yleensä lohkoketjuteknologian (blockchain) avulla. Niitä kutsutaan myös digi- tai virtuaalivaluutoiksi.

Lohkoketju perustuu hajautettuun kirjanpitoon, jossa maksutapahtumat todentaa tuhansien tietokoneiden verkosto. Kirjanpitoa ei voi muuttaa. Kryptovaluutat ovat yhteisöllisiä, eikä niitä kontrolloi keskuspankki tai muu yksittäinen taho.

Kryptovaluuttojen suuri arvo on monelle siinä nimettömyydessä, että kukaan ei tiedä, paljonko niitä omistat, jos et kerro omistukseen oikeuttavia koodejasi. Tämä on tärkeää esimerkiksi niissä maissa, joissa valtiot voivat takavarikoida ihmisten omaisuuksia.

Kryptovaluutan arvon muodostusta voi verrata esimerkiksi kultaan. Osa hinnasta muodostuu ”louhimisesta” eli valuutan tekemisestä, osa sen käyttöarvosta ja loppu on kaikki spekulatiivista. Pohjana pitää olla luottamus itse maksuvälineeseen ja sen jatkuvuuteen.

Satoshi Nakamoto -salanimellä esiintyvä henkilö tai ryhmä lanseerasi avoimeen lähdekoodiin perustavan bitcoinin vuonna 2009. Sen jälkeen on perustettu tuhatkunta muuta kilpailevaa kryptovaluuttaa.

Neon Johnson Zhao vertaa bitcoinia ja Neoa sanoen bitcoinin olevan kuin tekstiviesti, kun Neo on kuin multimediaviesti. Siihen voi liittää erilaista tietoa ja ohjelmistoa.

Neon Johnson Zhao oli viime viikolla Suomessa Aalto Entrepreneurship Societyn HEL Tech // Blockchain-tapahtumassa pääpuhujana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lohkoketju
 • Kryptovaluutat
 • Tulevaisuus
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  2. 2

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    

  4. 4

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  5. 5

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  6. 6

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  7. 7

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  8. 8

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  9. 9

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  10. 10

   Tavallisia taloyhtiön pistorasioita tai lämmitystolppia ei saa käyttää sähköauton lataamisen – mutta tolpan voi muuttaa sähköautolle tai hybridille sopivaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa siirrytään 8,3 miljoonan äänen käsinlaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Floridan tiukoissa vaaleissa siirrytään 8,3 miljoonan äänen käsinlaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi
  3. 2 tuntia sitten
  4. Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    
  5. Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?
  6. Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön
  7. Tavallisia taloyhtiön pistorasioita tai lämmitystolppia ei saa käyttää sähköauton lataamisen – mutta tolpan voi muuttaa sähköautolle tai hybridille sopivaksi
  8. Miksi Jätkäsaaresta ei tehty korkeampaa, kysyy kaupunki­taloustieteen uusi apulaisprofessori Tuukka Saarimaa – Ja kuka voittaa, kun Talin Golf-kentälle ei tehdä kerrostaloja?
  9. Painitähti Petra Olli tarvitsi auton, ja silloin Harri Halmeen puhelin soi – Näin manageri pyörittää urheilutähtien talousasioita
  10. Yritysten pitäisi investoida rohkeammin
  11. Irtisanomiskiista voisi jo unohtua
  12. Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?
  13. Näytä lisää