Talous

It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

Koodaripulaan on aiemmin ehdotettu muita ratkaisuja kuin palkkojen nostoa.

Maksetaanko koodareille Suomessa liian vähän? HS:n mielipidepalstalle sunnuntaina kirjoittanut nimimerkki It-veteraani on sitä mieltä, että Suomen koodaripula voisi ratketa palkkoja nostamalla. Joidenkin arvioiden mukaan Suomessa olisi välitön tarve jopa 7­000–9­000 it-alan osaajalle.

Tästä huolimatta tilastojen mukaan koodareiden keskipalkat ovat nousseet vain vähän viime vuosina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen aivan varma, että palkkojen korottaminen edes eurooppalaiselle tasolle ja mielellään sen yli helpottaisi hyvin paljon osaajapulan ratkaisemisessa ja maailman parhaiden koodareiden houkuttelemisessa”, It-veteraani kirjoitti.

Kirjoittajan mielestä hänen tulisi myös saada suurempi osuus tuottamastaan liikevaihdosta. Pikaviestipalvelu Twitterissä huomautettiin, että freelancerina rahaa jää itselle enemmän käteen. Silloin pitää kantaa myös yrittäjän riski.
HS:n haastattelemat ohjelmisto- ja it-alan asiantuntijat toteavat, että kirjoituksessa on ajatusvirhe.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yrityksillä on muitakin kustannuksia ja velvollisuuksia kuin vain palkan maksaminen työntekijöille. Kirjoituksessa vertaillaan omenia ja appelsiineja”, toteaa Goforen toimitusjohtaja Timur Kärki.

Tietoala ry:n puheenjohtaja Jyrki Kopperi sanoo, että kirjoituksessa on rinnastettu freelancer-työstä saatava tuotto työsuhteessa saatavaan palkkaan. Vertailu on Kopperin mukaan harhaanjohtavaa, koska freelancerilta puuttuvat esimerkiksi palkalliset lomat ja sairausajan palkka. Paremman palkan vastapuolena on usein työsuhteessa olevaa huonompi turva ja yrittäjän riski.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha puolestaan huomauttaa, että korkeammat palkat tarkoittavat korkeampia asiakashintoja. It-alan yritysten suurimpia asiakkaita on julkishallinto, jonka kilpailutuksissa hinta on yleensä määräävä tekijä, eivätkä asiakkaat välttämättä ole valmiita maksamaan nykyistä enempää.

Hänen mukaansa tiettyä tuotetta myyvät yritykset toimivat eri tavalla. Huippuosaajiin investoiminen perustuu uskolle tuotteen myymisestä.

Jossain päin Eurooppaa koodarit saattavat saada parempaa palkkaa kuin Suomessa, mutta Goforen Timur Kärjen mukaan näin ei ole kaikissa maissa. Eri maiden palkkoja ei myöskään voi suoraan vertailla muun muassa erilaisen hintatason ja sosiaaliturvan takia. Rasmus Roihan mielestä Suomessa ei voida maksaa Piilaakson palkkoja senkään takia, että Suomessa on kattavat vanhempainvapaat, ilmainen koulutus ja hyvin erilainen verojärjestelmä kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Koodarien keskimääräiset palkat ovat koko Suomessa yli 4­000 euroa kuussa ja pääkaupunkiseudulla vielä enemmän. Tämä pätee myös Goforeen, jonka asiantuntijoiden keskiansiot ovat Suomessa 4­200 euroa kuukaudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sovelluskehittäjän yleinen kuukausipalkka on 4­500–5­500 euroa. Yli 6­000 euron palkka vaatii jotain sellaista erikoisosaamista, mitä ei ole yleisesti saatavilla”, Jyrki Kopperi toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se, onko tällainen palkka paljon vai vähän riippuu siitä, keneltä kysyy. Kopperin mielestä suomalaisten keskipalkkaan verrattuna tilanne on hyvä, mutta ala on vaativa ja työ vaatii jatkuvaa osaamisen päivittämistä.

Tietoalan ja Tivian työmarkkinatutkimusten mukaan it-alan ammattilaisten keskipalkat eivät ole juuri muuttuneet viime vuosina, vaikka yritykset periaatteessa kilpailevat osaajista.

Kopperi ei suoraan osaa sanoa, miksi keskipalkat ovat nousseet viime vuosina niin hitaasti. Hän epäilee syyksi yleistä taloustilannetta ja sitä, että työvoimasta on ollut ylitarjontaa työnantajien päinvastaisista kommenteista huolimatta. Ohjelmistoyrittäjiä edustavan Roihan mukaan heidän jäsenyrityksensä ovat kuitenkin nostaneet palkkoja yleistä ansiokehitystä ja työehtosopimuksia enemmän myös viime vuosina.

Kopperi arvelee, että taloustilanteen piristymisen pitäisi näkyä tämän vuoden työmarkkinatutkimuksessa. Tietoalan tutkimuksen mukaan koodarin palkka nousee parhaiten työpaikkaa vaihtamalla, ja viime aikoina työmarkkinat ovat vilkastuneet ja työpaikkoja on vaihdettu aiempaa tiuhempaan.

Timur Kärki huomauttaa myös, että yritysten palkanmaksukyky on sidottu yleiseen liiketoimintaan. Hänen arvionsa mukaan asiakashinnat ovat tällä hetkellä nousussa, mikä tulee näkymään myös palkoissa.

Koodaripula ei Roihan mielestä helpota palkkoja nostamalla. Korkeammat palkat johtaisivat hänen mukaansa lähinnä siihen, että työntekijät vaihtaisivat työpaikkaa aiempaa useammin. Palkka ei myöskään ole ainoa asia, jota työntekijät miettivät työpaikkaa etsiessään.

Ohjelmistoalan yritykset kilpailevat osaajista palkan lisäksi työpaikan viihtyvyydellä, työnteon vapaudella ja etätyömahdollisuuksilla sekä yleisellä työnantajakuvalla.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan analyysissa viime keväänä pohdittiinkin koodaripulan ratkaisuja aivan muista lähtökohdista kuin palkkojen kannalta. Osaajapulaa pitäisi paikata koulutusmääriä nostamalla, houkuttelemalla lisää naisia alalle ja helpottamalla ulkomaisen työvoiman palkkausta. Ict-alalta valmistuneiden määrä on pysynyt koko 2010-luvun noin 1­000:ssa, vaikka osaajien tarve on kasvanut.

Ulkomaisten osaajien rekrytoimisessa tärkeimpiä keinoja olisivat työluvan saannin helpottaminen ja Suomen markkinointi turvallisena ja perheystävällisenä maana.

Mistä on kyse?

Koodarien palkoissa suuria eroja


­Tietoalan toimihenkilöiden keski- ja mediaanipalkat olivat viime vuoden tutkimuksessa hieman yli 4­000 euroa.

­Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset Tivia ry:n tutkimuksessa vuonna 2015 keskipalkka oli noin 4­400 euroa. Tivian selvityksessä 75 prosenttia it-ammattilaisista tienasi 3­001–6­000 euroa kuukaudessa. Yleisin kuukausipalkka oli 3­001–4­000 euroa.

­Keskipalkka on siis suomalaisten keskipalkkaa korkeampi. Viime vuonna suomalaisten kokonaisansioiden keskiarvo oli 3087 euroa kuukaudessa.

­Tivian mukaan peruspalkka on noussut vuoden 2009 keskiarvosta eli 3­700 eurosta 4­400 euroon vuonna 2015, mutta aivan viime vuosina nousua on ollut vain muutamia euroja vuodessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Palkat
 • IT-ala
 • Koodarit
 • Oona Lohilahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  6. 6

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  7. 7

   Väestöennuste on Suomen tärkein ennuste – Tällä kertaa se oli todella synkkä ja luo painetta lisätä maahanmuuttoa

  8. 8

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  9. 9

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää