Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Talous

Talous­tieteilijöistä voi olla nyt enemmän hyötyä yhteis­kunnalle kuin koskaan aiemmin, arvioi professori – Uusi opetus- ja tutkimus­yksikkö avataan keskiviikkona Helsingissä

Ranskalainen talousnobelisti Jean Tirole saapuu Helsinkiin uuden taloustieteen yksikön Helsinki Graduate Schools of Economicsin avajaisiin.

Taloustieteilijöistä voi olla enemmän hyötyä yhteiskunnille kuin koskaan aikaisemmin, arvioi Toulousen yliopiston professori Jean Tirole.

Tirole korostaa, että talouskasvu ja hyvinvointi perustuvat yhä enemmän sille, miten yhteiskunnat onnistuvat investoimaan koulutukseen lastentarhoista yliopistoihin sekä myös ihmisten uudelleenkouluttamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Automaatiotekniikan kehittyminen tuhoaa todennäköisesti perinteisiä työpaikkoja, mutta vastaavasti ihmisiä voidaan kouluttaa uusiin tehtäviin, joissa heistä on enemmän hyötyä työnantajalle ja yhteiskunnalle.

”Taloustieteilijöiden täytyy ohjata yhteiskuntia ajanjaksona, jolloin talouskasvu on hitaampaa ja automaatiotekniikka tulee aiheuttamaan lukuisia sosioekonomisia haasteita. Meidän täytyy suunnitella uusia keinoja työttömyyden vähentämiseen, ilmastonmuutoksen torjumiseen, rahoitusmarkkinoiden sääntelyyn, Euroopan rakentamiseen ja tuloerojen hallintaan”, Tirole sanoo sähköpostiviestissään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tirole voitti Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinnon Alfred Nobelin muistoksi vuonna 2014. Tänään keskiviikkona hän saapuu Helsinkiin puhumaan uuden taloustieteen opetus- ja tutkimusyksikön Helsinki Graduate Schools of Economicsin avajaisiin.

Uuden tutkimusyksikön keskeisenä ajatuksena on koordinoida taloustieteellistä tutkimusta ja opetusta sekä tarjota tutkimukseen perustuvaa tietoa poliittisten päättäjien käyttöön.


”Pidän erityisesti painotuksesta, että jatko-opiskelijat ja akateemiset taloustieteilijät voisivat osallistua enemmän suomalaisen yhteiskunnan kehittämiseen, koska taloustieteilijöillä on tärkeä rooli maailman muuttamisessa paremmaksi ja yhteisen hyvän tuottamisessa”, Tirole kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleviä lauseita, mutta miten ne toteutuvat käytännössä? Siihen vastaavat tutkimusyksikön johtajat, taloustieteen professorit Otto Toivanen ja Hannu Vartiainen.

Uusi opetus- ja tutkimusyksikkö on Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Svenska Handelshögskolanin yhteinen hanke. Taloustieteilijöiden kysyntä on kasvanut huomattavasti viime vuosina, ja Suomessa on jo pulaa tieteenalan väitelleistä tutkijoista.

Yksikön tavoitteena on laajentaa taloustieteen tutkimuskohteita. Päämääränä on kansainvälisen tason huippututkimus. Professoreita on toistaiseksi nimitetty kuusi: julkistalouteen Jukka Pirttilä ja Roope Uusitalo kaupunkitaloustieteeseen Tuukka Saarimaa, soveltavaan mikrotaloustieteeseen Ari Hyytinen, työn taloustieteeseen Matti Sarvimäki ja toimialan taloustieteeseen Gert van Moer.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tavoitteena on houkutella Helsinkiin ansioituneiden kotimaisten tutkijoiden lisäksi myös kansainvälisiä huippututkijoita. Tavoite on kunnianhimoinen, koska kilpailu huippututkijoista on ankaraa, eikä yksikkö välttämättä pysty maksamaan yhtä hyvää palkkaa kuin kansainväliset huippuyliopistot.

”Kymmenen viime vuoden aikana taloustiede on kehittynyt entistä enemmän soveltavaksi tieteenalaksi ja empiirisen tutkimuksen merkitys on kasvanut. Tämä kehitys tekee mahdolliseksi, että voimme tarjota taloustieteen menetelmiä myös muiden tieteenalojen käyttöön”, sanoo Toivanen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Harva tieteenalaan perehtymätön tietää, mitä kaikkea taloustieteessä nykyisin tutkitaan. Valmistumassa on esimerkiksi väitöskirja lastenneuvoloiden vaikutuksista ihmisten sosioekonomiseen asemaan. Toisessa väitöshankkeessa tutkitaan työttömyyden vaikutuksia perheväkivaltaan ja terveyteen.

”Taloustiede on ennen kaikkea menetelmä, ja sitä menetelmää voidaan soveltaa hyvin moniin yhteiskunnallisiin kysymyksiin”, sanoo Vartiainen.

Peruskysymyksiä ovat esimerkiksi ne, miten voimme ymmärtää suurten yhteisöjen toimintaa ja miten erilaiset kannustimet vaikuttavat tahallisesti tai tahattomasti ihmisten käyttäytymiseen.

Esimerkiksi verotus on verraten vahva kannustin ohjata ihmisten käyttäytymistä haluttuun suuntaan, mutta toisinaan verotuksella voi olla myös tahattomia – poliittisten päättäjien tiedostamattomia – käyttäytymisvaikutuksia.

”Erilaisten syy-seuraussuhteiden tutkimisella ja ymmärtämisellä on keskeinen asema taloustieteessä ja sen selvittämisessä, miten maailma toimii. Haluamme tarjota syy-seuraussuhteiden ymmärtämiseen perustuvaa tutkimustietoa yhtä hyvin pääministerin kuin vaikkapa jonkin yrityksen toimitusjohtajan käyttöön”, Toivanen sanoo.

Toivanen korostaa, että uuden yksikön tarkoituksena ei ole houkutella kaikkia taloustieteen opiskelijoita Helsinkiin. Yksikkö toimii pikemminkin napanuorana eri yliopistojen välillä. Tarkoituksena on koordinoida tutkimusta laajemminkin, jotta se tuottaisi enemmän yhteiskunnallista hyötyä.

Viime vuosikymmeninä taloustieteen uusia aloja ovat olleet esimerkiksi käyttäytymistalous, ympäristötaloustiede, terveystaloustiede ja neurotaloustiede. Kaikille niille ei perusteta uuteen yksikköön professuuria, vaan uusiin aloihin keskitytään eri tutkimusryhmissä.

Viime vuosina taloustiedettä on myös arvosteltu yhä enemmän. Suuri yleisö saattaa luulla, että tieteenalan tehtävänä on vaikkapa ennustaa kriisejä tai antaa jonkinlaisia määräyksiä tai sääntöjä, millaisia päätöksiä poliitikkojen pitäisi tehdä.

”Arvostelijat uskovat taloustieteen olevan jokin poliittinen hanke tai vaikuttamisyritys. Taloustieteilijät vastustavat tätä käsitystä voimakkaasti, koska taloustiede on ennen kaikkea menetelmä, joka pyrkii olemaan mahdollisimman vapaa poliittista pyrkimyksistä”, Var­tiainen sanoo.

Yksittäisten taloustieteilijöiden mielipiteet ovat eri asia kuin tutkimuksella hankittu laaja-alainen yhteisymmärrys jostakin asiasta. Usein arvostelijat eivät myöskään ole taloustieteilijöitä vaan jonkin toisen tieteenalan edustajia.

”Tutkimus alkaa aina jostakin oletuksesta. Suurimmat oivallukset tapahtuvat yleensä lähtöoletuksen ja johtopäätösten välillä”, Vartiainen sanoo.

Toivanen ja Vartiainen korostavat, että uuden yksikön tavoitteena on nimenomaan tarjota taloustieteellisen ymmärryksen lisäämistä monilla tieteenaloilla, mutta ei tunkea sitä pakolla millekään alalle.

Esimerkiksi monet insinöörit siirtyvät liike-elämään, jolloin voisi olla hyödyllistä, että heille opetettaisiin taloustieteen peruskurssi. Keskusteluja on käyty myös tietojärjestelmien tutkijoiden kanssa siitä, miten yhdistää voimavaroja opetuksessa.

”Suomalainen oikeustieteellinen koulutus on varmasti erinomaista, mutta ehkä taloudellisen ymmärryksen lisääminen vaikkapa immateriaalioikeudessa ja kilpailuoikeudessa ei olisi pahitteeksi, koska siellä kyse on todella suurista taloudellisista kysymyksistä”, Toivanen sanoo.

Jos Helsinki Graduate School of Economicsin tehtävä pitäisi tiivistää kahteen virkkeeseen, mikä se olisi?

”Haluamme avata ovia yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja kysyä, millä tavalla voimme olla avuksi paremman Suomen rakentamisessa. Poliittiset päätökset eivät meillä kuulu, mutta haluamme tarjota päättäjien käyttöön tutkittua tietoa päätösten tueksi”, Toivanen sanoo.

Fakta

Kuusi yleistä harhaluuloa taloustieteestä


 Keskittyy vain euroihin ja voittojen maksimointiin.

 Olettaa yksilöiden olevan itsekkäitä.

 Olettaa tai vaatii aina markkinoiden vapauttamista.

 Perustuu oletukseen, että ihmiset käyttäytyisivät aina äärimmäisen rationaalisesti.

 Taloustiede on sovellettua matematiikkaa.

 Taloustiede on poliittista.

Lähde: Otto Toivanen ja Hannu Vartiainen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taloustiede
 • Talous
 • Petri Sajari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  2. 2

   Muotitalo Prada poistaa rasistisiksi syytetyt figuurit tuotesarjastaan – sosiaalisessa mediassa yritystä on arvosteltu blackface-kuvaston käyttämisestä

  3. 3

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  5. 5

   Helsingin keskustan megaterveysasema maksaisi arviolta 74 miljoonaa – Kaikki suunniteltu ei sovi metroaseman päälle, joten tilaa vallattaisiin myös Sähkötalosta

  6. 6

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  7. 7

   Tuire Kaimio sai villieläimet mukaan poroelokuvaan ilman kouluttamista – Kärppä sai oman puuhamaan, utelias orava maahan jäädytetyn kävyn, Ailo teki mitä tahansa jäkälän eteen

  8. 8

   Historiallinen päivä Ukrainassa: Ortodoksinen kirkko irtautui Venäjän alaisuudesta yli 300 vuoden jälkeen

  9. 9

   Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

  10. 10

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  2. 2

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  3. 3

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  4. 4

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  6. 6

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  7. 7

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  8. 8

   Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Katowicen ilmastokokous pääsi sopuun viimeisistä kiistakysymyksistä – sääntökirja määrittää Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteuttamista
  3. Tunti sitten
  4. Aapo Halmeen edustama Leeds siirtyi Mestaruussarjan kärkeen, kun Teemu Pukin Norwich jäi tasapeliin
  5. Muotitalo Prada poistaa rasistisiksi syytetyt figuurit tuotesarjastaan – sosiaalisessa mediassa yritystä on arvosteltu blackface-kuvaston käyttämisestä
  6. Historiallinen päivä Ukrainassa: Ortodoksinen kirkko irtautui Venäjän alaisuudesta yli 300 vuoden jälkeen
  7. 2 tuntia sitten
  8. Autoilija kuoli ”keltaliivien” pystyttämän tie-esteen takia lähellä Ranskan ja Belgian rajaa – Mielenosoittajia on ollut Ranskassa liikkeellä aiempaa vähemmän
  9. Toinen maailmansota teki miehisestä cheerleadingistä naisten lajin – 80 vuotta myöhemmin HAC Elite hallitsee lajia Suomessa ja Suomen maajoukkue maailmalla
  10. Trump: Sisäministeri Ryan Zinke jättää tehtävänsä
  11. Irlantilaismedia pitää MM-ottelussa Katie Tayloria selvänä suosikkina Eva Wahlströmia vastaan mutta ennakoi ottelusta pitkää kamppailua
  12. Kun Ranskakin siirtyi löperöjen budjettien linjalle, EU:n on vaikeampi kovistella Italiaa Tilaajille
  13. Helsingin keskustan megaterveysasema maksaisi arviolta 74 miljoonaa – Kaikki suunniteltu ei sovi metroaseman päälle, joten tilaa vallattaisiin myös Sähkötalosta
  14. Näytä lisää