Talous

Jälleen suuri investointi sähkö­autoihin Suomessa: Valtion kaivos­yhtiö Terrafame rakentaa 240 miljoonan euron akku­kemikaali­tehtaan

Terrafame arvioi, että tehdas kasvattaa yhtiön liikevaihtoa noin 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Valtion kaivosyhtiö Terrafame ilmoittaa investoivansa 240 miljoonaa euroa Sotkamoon rakennettavaan akkukemikaalitehtaaseen. Kemikaaleja tuotetaan tehtaalla sähköajoneuvojen akkuihin.

”Terrafame on saavuttanut metallien tuotannon ylösajossa suunnittelemamme tavoitetason. Myös liikevaihto ja kannattavuus ovat ylösajon aikana kehittyneet hyvin. Yhtiön hallituksen näkemyksen mukaan nyt on hyvä ajankohta tehdä uusia, tulevaisuutta koskevia ratkaisuja”, sanoo Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia tiedotteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Terrafame arvioi, että akkukemikaalien valmistuksen aloittaminen parantaa selvästi yhtiön kannattavuutta. Terrafamen nykyinen nikkeli-kobolttisulfidituotanto menee sähköajoneuvojen akkukemikaalien valmistukseen, mutta jalostus kemikaaleiksi tehdään muualla kuin Sotkamossa.

”Tuotantoteknologiamme mahdollistaa hiilijalanjäljeltään erinomaisen tavan tuottaa sähköautojen akuissa tarvittavia nikkeli- ja kobolttisulfaattia. Tavoitteenamme on, että tehdas valmistuu vuoden 2020 lopulla ja kaupallinen tuotanto päästään aloittamaan vuoden 2021 alussa”, sanoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen tiedotteessa.


Terrafame arvioi, että tehdas kasvattaa yhtiön liikevaihtoa noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. Yhtiön mukaan tehtaalla voidaan tuottaa nikkelisulfaattia vuosittain miljoonan sähköajoneuvon akkuun ja kobolttisulfaattia 300 000 sähköajoneuvon akkuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Useiden ennusteiden mukaan sähköautojen kysyntä kasvaa erittäin voimakkaasti lähivuosina. Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi toukokuussa, että vuonna 2030 sähköautoja on käytössä 125 miljoonaa. Viime vuonna niitä oli käytössä yli 3,1 miljoonaa.

Kyseessä on jo toinen tällä viikolla julkistettu investointi akkukemikaalitehtaaseen. Maanantaina saksalainen kemian alan suuryhtiö Basf ilmoitti rakentavansa akkukemikaalien tehtaansa Harjavaltaan. Akkutoimialan kehittäminen Suomeen on yksi hallituksen keskeistä elinkeinopoliittista hankkeista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Investointia varten Terrafameen jo aikaisemmin sijoittanut singaporelainen raaka-aineiden välittäjä Trafigura antaa yhtiölle 43 miljoonan euron uuden lainan. Lisäksi Trafiguran sijoitusrahasto Galena ja Suomen Malmijalostus myöntävät Terrafamelle 60 miljoonan euron oman pääoman ehtoisen sijoitussitoumuksen.

Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtajan Matti Hietasen mielestä Terrafamen investointi parantaa myös edellytyksiä houkutella Suomeen lisää akkuvalmistuksen arvoketjun yhtiöitä.

Suomen Malmijalostus vastaa valtion kaivos- ja akkutoimialan sijoituksista ja kehittämisestä.

”Liikenteen sähköistymisen myötä akkuvalmistuksen arvoketjussa on suuri potentiaali Suomelle ja investointi vie yhtiön toimintaa uudelle tasolle. Luottaminen Terrafamen toimintaan kantaa nyt hedelmää”, sanoo työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) tiedotteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torstaina julkaistussa osavuosikatsauksesta yhtiö kertoo, että liikevaihto oli heinä–syyskuussa 86 miljoonaa euroa, liikevoitto 4,7 miljoonaa euroa ja liiketoiminnan vapaa kassavirta ylläpitoinvestointien jälkeen 12,7 miljoonaa euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen korostaa osavuosikatsauksessa, että kolmannella vuosineljänneksellä saavutettiin syksyllä 2015 asetettu tuotantotavoite. Yhtiö tuotti Sotkamossa heinä–syyskuussa nikkeliä 7 326 tonnia ja sinkkiä 16 530 tonnia, mikä oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin yhdellä vuosineljänneksellä.

”Olen erityisen iloinen siitä, että kassavirta kääntyi positiiviseksi. Lisäksi yhtiön käyttökate ilman keskeneräisen tuotannon muutosta oli positiivinen samoin kuin yhtiön liiketulos. Tämä oli viides peräkkäinen kvartaali, jolloin Terrafamen liiketoiminta on ollut kannattavaa”, Lukkaroinen sanoo osavuosikatsauksessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaivosteollisuus
 • Valtionyhtiöt
 • Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  2. 2

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  3. 3

   Kun rockyhtye U2 kävi Helsingissä, Bono nosti kätensä ja ylisti rauhannobelistia – Nyt saman naisen johtamassa maassa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena

   Tilaajille
  4. 4

   Eikö rokotettukaan ole turvassa? Tartunnan voi saada rokotteesta huolimatta, THL:n asiantuntija selittää miksi

  5. 5

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  6. 6

   Tällainen on e-urheilun huipulle tähtäävien suomalais­miesten mielen­maisema – intohimoa, unelmia, paineita ja rahaa

  7. 7

   Helsingin Koskelantiellä syttyi maanantai-iltana räjähdysmäinen tulipalo: Silmin­näkijöiden mukaan lieskat löivät voimalla ikkunasta ja kaupungin­osa oli täynnä savua

  8. 8

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  9. 9

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää