Tänään torstaina on julkistettu vuoden 2017 tulo- ja verotiedot.

HS seurasi veropäivää aamupäivän ajan eri näkökulmista. Nostamme myös päivän mittaan esiin kiinnostavimpia asioita ja analysoimme, mitä verotietojen perusteella voi päätellä suomalaisesta yhteiskunnasta.

Tältä sivulta löydät kaikki uutiset veroista. Jutun lopussa on HS:n seuranta, joka päivittyi hetki hetkeltä kello 8–12.

Lue lisää täältä:


HS:n päivittyvä veroseuranta:

Aamupäivän liveseuranta on päättynyt

Veropäivän annin purku jatkuu iltapäivän aikana HS.fi:ssä.

Talouden ja politiikan toimittajamme kertovat muun muassa siitä, mitä verotiedot kertovat varallisuuden jakautumisesta Suomessa ja kuinka tulolistan yllätysnimi Alexander Hanhikoski on saanut miljoonatulonsa. Entä millainen on kaurabuumilla tienanneen Merja Scharlinin, 73, perustaman Bioferme-yrityksen tarina?

Alla näkyvästä HS-seurannasta taas voit lukea aamulla julkaistujen verotietojen kiinnostavimmat yksityiskohdat. Mitkä olivat veropäivän isoimmat uutiset? Keitä nousi esiin politiikan, kulttuurin ja urheilun saroilta, ketkä saivat rahaa yrityskaupoista ja mitkä olivat yllättävimpiä nimiä tulokärjessä?

Suomen rikkaimpien tuloista näkyy verotiedoissa vain pieni osa

Verolistan kärjestä puuttuvat Herlinien suvun jäsenet, joista Koneen pääomistaja Antti Herlin on omaisuudella laskien Suomen rikkain ihminen.

Forbesin miljardöörilistan mukaan Herlinin omaisuus on noin 3,5 miljardia euroa, mutta viime vuonna hän ansaitsi Suomessa verotettavaa tuloa vain 3,9 miljoonaa euroa. Suomessa ei ole varallisuusveroa, joten varallisuus ei näy verotiedoissa. Näin ollen myöskään esimerkiksi Ehrnroothien suvun rikkaat jäsenet eivät ole listojen kärjessä.

Herlinit ovat myös siirtäneet suurimman osan omistuksistaan holding-yhtiöihin, joihin siirrettyjä osinkoja ei tarvitse maksaa niin kauan kuin ne omistavat osinkoja maksaneesta yhtiöstä yli kymmenen prosenttia.

Mutta kyllä Herlinien tuloista verottajakin osansa saa. HS:n verokoneessa on 14 Herlinien suvun jäsentä tai suvun kuolinpesää, joilla oli yhteensä 21 miljoonan euron tulot viime vuonna. Tuloista he maksoivat useita miljoonia euroja veroja.

Iso amerikkalaislehti kiinnostui Suomen veropäivästä

Kansainvälisesti katsottuna Suomen julkiset verotiedot ovat eriskummallinen ilmiö. Amerikkalaislehti The New York Timesin toimittaja on Suomessa tekemässä juttua tämänvuotisesta veropäivästä, ja keskiviikkona hän vieraili myös HS:n toimituksessa.

NYT:n toimittaja tapasi muun muassa HS:n talouden ja politiikan uutistuottajan Tuomas Niskakankaan. Kenties Niskakankaan tänään ilmestyneestä kolumnista saa osviittaa siitä, millaisia asioita amerikkalaislehti tulee jutussaan pohtimaan.

HS:n taloustoimittajat ovat listanneet kiinnostavia yrityskauppoja, jotka toivat viime vuonna suomalaisille isoja pääomatuloja.

Tällaisia ovat muun muassa:

Yosa-kauratuotteista tunnetun Biofermen toimitusjohtaja Niko Scharlin sai 9,77 miljoonan pääomatulot, kun Fazer osti yhtiön. Yhtiön perusti hänen äitinsä Merja Scharlin, joka myös sai kaupasta tuloja.

Osa Smarty.io-yhtiötä myytiin pääomasijoitusyhtiölle ja Koneen entiselle toimitusjohtajalle Matti Alahuhdalle. Perustajat Kristo Ovaska ja Tuomo Riekki saivat yli viiden miljoonan euron pääomatulot.

Huipputekniikan suunnittelutoimisto Idean myytiin ranskalaiselle Cap Geminille. Omistajista Mikko-Pekka Hanski ja Markus Kallio ylsivät eniten ansainneiden joukkoon.

Metalliyhtiö Temetin myynti nosti yhden omistajista, Ulla Sjöströmin, suurituloisimpien naisten kärkeen.

Pasi ja Anu-Maria Eteläaho myivät henkilöstöpalveluyrityksensä Banssin saman alan Smile Henkilöstöpalvelut Oy:lle, jonka taustalla on Restamax-konserni.

Rakennusalan suunnittelu- ja konsultointiyhtiö Sito (Suomalainen insinööritoimisto) myytiin Wise Groupille. Tulokärjestä löytyy sen myyjistä ainakin Tapio Puurunen, Kimmo Anttalainen ja Pekka Mantere.

Timo Akselin myi teollisuuden suunnittelupalveluihin erikoistuneen Protaconin pääomasijoittajalle, MB rahastoille.

Henri Juva myi pääomistajana yrityksensä Quattro Mikenti Groupin. Ostaja oli ruotsalainen pääomasijoittaja Adelis Equity Partners.

Henkilöstövuokraaja veti jarrua ja myi yrityksensä

Pasi ja Anu-Maria Eteläaho myivät viime vuonna henkilöstöpalveluyrityksensä Banssin saman alan Smile Henkilöstöpalvelut Oy:lle, jonka taustalla on Restamax-konserni.

Eteläahot löytyvät nyt tulokärjen tuntumasta. Pasi Eteläaho on tulolistalla sijalla 92 kaikkiaan 4 388 832 euron tuloilla ja Anu-Maria Eteläaho sijalla 330 yhteensä 1 864 472 euron tuloilla.

Eteläahot jatkavat Banssin johdossa ja tulivat Smilen osakkeenomistajiksi. Pasi Eteläaho kertoo Iltalehdessä, että hänellä ei ollut mitään vimmaa exitiin (yritysmyyntiin). Nopeasti kasvanut Banssi on perustettu vasta 2013 - tosin Eteläaho oli jo aikaisemminkin ollut alalla ja myynyt edellisen yrityksensä vuonna 2008.

"Tämä rupesi vain olemaan niin iso bisnes, että minulla oli kädet ihan täynnä töitä, koska olin sekä toimitusjohtaja että hallituksen puheenjohtaja.Olin funtsinut, että jossain kohdassa minun täytyy muistaa vetää jarrua", Eteläaho sanoo.

Sito-niminen rakennusalan suunnittelu- ja konsultointiyhtiö myytiin viime vuonna Wise Groupille. Yhtiöt yhdistettiin Sitowiseksi.

Rakennuslehden mukaan tästä syntyi Suomen kolmanneksi suurin rakennusalan suunnittelu- ja konsultointitoimisto, jonka edellä ovat vain Sweco ja Ramboll.

Siton eli Suomalaisen Insinööritoimiston myyjiä löytyy tulokärjestä. Siton toimitusjohtajana toimineen Tapio Puurusen ansio- ja pääomatulot ovat 4 544 365 euroa (81. sijalla), Kimmo Anttalaisen 4 497 522 euroa (84. sija) ja Pekka Mantereen 4 533 028 euroa (82. sija).

Näin ansaitsivat eri tyylilajien kärkimuusikot: Nightwishin Tuomas Holopainen ylsi kapellimestarien tuloille

Nightwishin Tuomas Holopainen ansaitsi 363 678 euroa. Näillä tuloilla hän jäi kapellimestari Sakari Oramon tuloista (397 524 euroa), mutta ansaitsi rutkasti enemmän kuin popparien tulohuipulla olevat Maija Vilkkumaa (135 871 euroa) tai Toni Wirtanen (129 048 euroa).

Iskelmälaulajista Paula Koivuniemen tulot kasvoivat puolella edelliseen vuoteen verrattuna. Hän tienasi karvan verran alle 260 000 euroa, eli samalla noin 100 000 enemmän kuin Vesa-Matti Loiri.

Jari Sillanpää puolestaan ansaitsi 235 249 euroa. Se on vain kolmisen tonnia vähemmän kuin 2016, vaikka suosikkiartistin huumekäry tuli ilmi syyskuussa.

Areenakeikkoja järjestäneistä muusikoista Cheek eli Jare Tiihonen nousi tulokeisariksi 206 000 euron tuloilla. Lauri Tähkä pääsi päälle 153 000 euron.

Räppäreistä tulohuipulle ylsivät Cheekin ja Elastisen eli Kimmo Laihon (120 229 euroa) jälkeen Paleface eli Karri Miettinen 87 151 eurolla. Hän jäi tuloissa silti Spotify-soitoilla menestyneelle Almalle, joka ansaitsi 93 010 euroa 2017.

Suurituloisin nainen Ulla Sjöström tienasi yrityskaupoilla

Verolistalla suurituloisten naisten kärkeen noussut Ulla Sjöström yllätti monet. Hänen nimensä on julkisuudessa varsin tuntematon, eikä hänellä ole Suomessa näkyviä yhteyksiä yrityksiin.

Sjöström sai yli yhdeksän miljoonan pääomatulonsa yrityskaupoilla. Hän oli yksi viime vuonna myydyn metalliyhtiö Temetin omistajista. Temetin perusti Sjöströmin isä, teollisuusneuvos Launo Laakkonen.

Ulla Sjöströmin verotettavat tulot olivat viime vuonna 28. suurimmat.

Sjöströmin sisar on Ranskassa asuva säveltäjä Kaija Saariaho, jonka verotettavat pääomatulot olivat viime vuonna Suomessa 720 000 euroa.

Jyväskylästä Piilaaksoon ponnistanut Idean myytiin kymmenillä miljoonilla

Huipputekniikan suunnittelutoimisto Idean myytiin viime vuonna ranskalaiselle Cap Geminille, ja tämä näkyy tulotilastoissa. Omistajista Mikko-Pekka Hanski ja Markus Kallio ylsivät eniten ansainneiden joukkoon.

Kallion ansio- ja pääomatulot nousivat 4 445 978 euroon, millä hän nousi listan 87. sijalle. Hanskin ansio- ja pääomatulot olivat melkein eurolleen samansuuruiset.

Ideanin kauppahinnan on haarukoitu olleen vähintään 75 miljoonaa euroa. Yhtiön suuri omistaja oli sijoitusyhtiö Norvestia, joka teki yrityskaupalla hyvän tilin.

Suurimpiin Ideanin omistajiin kuuluivat myös toimitusjohtaja Risto Lähdesmäki sekä Niko Frilander, Jesse Maula ja Ville Kurki.

HS kirjoitti yhtiöstä tammikuussa, kun Helsingin kaupungin johto vieraili Piilaaksossa.

Verokoneesta löytyy alle prosentin tuloeliitti

HS.fi:n Verokoneesta löytyvät kaikki suomalaiset, jotka tienasivat viime vuonna yli 150 000 euroa verotettavia tuloja. Mukana ovat myös ne, jotka ovat ansainneet verotettavia tuloja vuoden 1999 jälkeen jonain vuonna yli miljoona euroa tai viiden viime vuoden aikana jonain vuonna yli 150 000 euroa.

Tämä joukko on verrattain pieni. Heitä on 0,76 % koko Suomen väestöstä.

Vertailun vuoksi: suomalaisten mediaanitulo oli viime vuonna 24 098 euroa. Verokoneeseen päässeiden henkilöiden tulot ovat vähintään kuusi kertaa tämän verran.

Kerromme päivän aikana myös suurimmista yritysveronmaksajista.

Muistatko viime vuoden uutiset 700 miljoonan euron yllätyspotista, jonka valtio sai Supercell-osakkeita myyneeltä Kahon 3:lta? HS:n Marko Junkkari kirjoitti laajan artikkelin aiheesta lokakuussa 2017.

Kirjailijoiden tulokärjessä Tommi Kinnunen

Neljäntienristeys-romaanilla suomalaisen kirjallisuuden huipulle 2015 breikannut äidinkielenopettaja Tommi Kinnunen ansaitsi viime vuonna 213 191 euroa.

Useat muut aiemmin Finlandia-palkinnon saaneet kirjailijat viettivät kirjoitusvuotta, eli eivät julkaisseet uutta teosta 2016 tai 2017 niin, että kirjalliset tulot olisivat ehtineet 2017 verotukseen. Esimerkiksi Kari Hotakaisen tulot yli 100 000 kappaletta myyneestä Kimi Räikkös-elämäkerrasta näkyvät vasta ensi vuonna.

Muita huipputuloille yltäneitä kirjailijoita olivat muun muassa Jari Tervo 192 814 euron tuloilla ja lokakuussa kuollut Arto Paasilinna 161 322 euron tuloilla.

Lastenkirjoista rakastetuimmat (ja ostetuimmat) ovat Mauri Kunnaksen Koiramäki-sarja sekä Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -sarja.

Koiramäki on jäänyt tekijöiden tulojen perusteella Outolan veljesten jalkoihin, sillä Mauri Kunnaksen tulot jäivät karvan verran 200 000 euron alle, mutta Aino Havukainen ja Sami Toivonen ansaitsivat noin 230 000 euroa per nenä.

Myös suosikkidekkaristien tulot osoittavat, että romaaneja kirjoittamalla voi todellakin tienata. Maria Kallio -kirjailija Leena Lehtolainen ansaitsi 228 800 euroa, Sakari Koskisen tutkimuksista kertova Seppo Jokinen lähes 220 000 euroa ja yksityisetsivä Jussi Vareksen edesottamuksia seuraava Reijo Mäki 171 680 euroa.

Alexander Hanhikoski oli myös kovatuloisin nuori

Nuorista eli alle 35-vuotiaista suurimmat verotettavat tulot olivat vuoden yllätysnimellä, yrittäjä Alexander Hanhikoskella. Toisena oli Supercell-perustaja Visa Forsten ja kolmantena ohjelmistoyrittäjä Kristo Ovaska.

Nuorten listalla ensimmäinen nainen, Anna Fromond, on listan seitsemäntenä 4 792 181 euron tuloilla. Hän on Fiskarsin omistajia sekä Ehrnroothin ja von Julinin sukua. Täältä voit katsoa eniten verotettavia tuloja saaneet nuoret.

Yksityinen sote tuo hyvät tulot: Attendo-johtajan tulot ylsivät miljooniin

Terveyspalveluyrityksillä menee lujaa, mikä näkyy niiden palveluksessa olevien tuloista.

Attendon toimitusjohtajan Pertti Karjalaisen verotettavat tulot viime vuonna olivat 2 528 666 euroa, josta pääomatulon osuus oli 1,7 miljoonaa euroa.

Top10:een ylsi Attendon entinen varatoimitusjohtaja Antti Ylikorkala 18 969 131 euron tuloillaan.

Pihlajalinnan omistaja ja perustaja Mikko Wiren ansaitsi viime vuonna 691 766 euroa. Samantasoinen oli myös Mehiläisen toimitusjohtajan Janne-Olli Järvenpään vuosi. Hän tienasi 650 474 euroa.

Terveystalossa toimitusjohtaja Yrjö Närhisen tulot olivat 579 394 euroa ja johtavan lääkärin Juha Tuomisen tulot 633 067 euroa.

Tuominen siirtyy ensi vuoden alusta toimitusjohtajaksi Husiin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin, josta hän alun perin tuli Terveystaloonkin.

Tulot pudonnevat, sillä Husin eläkkeelle jäävä toimitusjohtaja Aki Lindén ansaitsi viime vuonna 221 761 euroa. Tuominen onkin sanonut haastatteluissa, että hänen päämotiivinaan on päästä tekemään yhteistä hyvää valtakunnan terveydenhuollon ykkösvirkaan.

(Korjaus: Seurannassa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Antti Ylikorkala olisi Attendon varatoimitusjohtaja. Hän on entinen varatoimitusjohtaja.)

TV-kasvojen tuloissa Maria Veitola jäi juontajakollegoista selvästi jälkeen

MTV3:n suoran EVS-keskusteluohjelman juontajista eniten tienasi viime vuonna Tuomas Enbuske, 217 989 euroa. Roope Salminen jäi Enbusken tuloista noin 10 000 euroa. Kolmas juontaja Maria Veitola ei tällä kertaa yltänyt lainkaan HS:n verokoneeseen, jossa tulorajana on 150 000 euroa.

MTV3:n suosikkiohjelmien juontajat Mikko Leppilampi (Tanssii tähtien kanssa) ja Jaajo Linnonmaa (Haluatko miljonääriksi) tienasivat lähes yhtä paljon. Leppilammen tulot olivat 187 371 euroa, mutta hänet esiintyi vuoden aikana myös lavalla ja Keisari Aarnio -sarjan Rautavaarana.

Sanoma-konserniin kuuluvalla Radio Suomipopillakin juontavan Jaajo Linnonmaan tulot, 175 049 euroa, jäivät hieman Leppilammen tuloista.

Koomikkojen tulokuningas oli muun muassa W-tyylissä nähty Jaska Saariluoma 262 541 euron tuloillaan. Sami Hedberg sai 212 718 euron tulot. Niistä 2/3 oli pääomatuloja. Noin viikon uutisten André Wickström puolestaan ansaitsi 144 106 euroa.

Naiskoomikkojen tulokärjessä oli Putouksesta tuttu Krisse Salminen, joka tienasi 124 537 euroa eli 52 euroa enemmän kuin Pirjo-sarjastakin tuttu Pirjo Heikkilä.

Sushistaan tunnetun Järvenpään K-citymarketin pyörittäminen näyttäisi lyövän leiville. Kauppias Markku Hautala ansaitsi 264 427 euroa vuonna 2017.

Sushi ei tosin liene Hautalan isojen tulojen selittäjä, sillä hän on tienannut jo aiemmin suuria summia. Täältä voit lukea lisää.

Facebook-mainonnan ympärille rakentui menestystarina

Smarty.ion perustaja Kristo Ovaska ja Tuomo Riekki saivat viime vuonna yli viiden miljoonan euron pääomatulot. Ne ovat peräisin yrityskaupasta, jossa osa yhtiötä myytiin pääomasijoitusyhtiölle ja Koneen entiselle toimitusjohtajalle Matti Alahuhdalle. Smartly.io tarjoaa täysin automatisoitua Facebook-mainontaa.

Anne Berner oli kovatuloisin ministeri, Juha Sipilällä ei ollut pääomatuloja

Hallituksen kovatuloisin ministeri viime vuonna oli liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk), jonka ansiotulot olivat 202 080 euroa ja pääomatulot 432 689 euroa, yhteensä siis 634 769 euroa. Berner on sukunsa yrityksen Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja.

Bernerin pääomatulot laskivat edellisvuoden 1,5 miljoonasta eurosta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ansaitsi viime vuonna 159 364 euroa. Pääomatuloja hänellä ei ollut lainkaan. Aiempina vuosina Sipilällä on ollut aina pääomatuloja, mikä tarkoittaa siis esimerkiksi osinkoja.

Hallituksen kakkonen, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ansaitsi viime vuonna 155 796 euroa.

Trioministereistä kolmas, sinisten Sampo Terho, jäi heistä jälkeen 126 024 euron ansiotuloilla. Terho ei ollut ministerinä koko vuotta 2017. Hänet nimitettiin eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeriksi toukokuussa 2017.

Terhon puoluetoverin, ulkoministeri Timo Soinin (sin) ansiotulot olivat viime vuonna 164 250 euroa.

Juha Saari sai 10 miljoonaa euroa Vismalta, joka tunnetaan parhaiten M2-kululaskutusohjelmasta

Yrittäjä Juha Saari ansaitsi viime vuonna noin 10 miljoonaa euroa pääomatuloja. Hän oli 20. eniten verotettavia tuloja ansainnut suomalainen viime vuonna. Rahat hän sai, kun hän myi osan kulun- ja työajanhallintaan erikoistuneesta Megaflex -yhtiönsä.

Ostaja oli norjalainen Visma, joka on kovin tuttu yhtiö lukuisille suomalaisille työntekijöille. Se omistaa M2-kululaskutusohjelman, jonka käyttö alkaa olla eräänlainen sukupolvikokemus. "Tästä en uskalla puhua mitään", Saari sanoo.

Saari saattaa olla myös vuoden 2018 pääomatulolistalla, sillä hän myy lisää yhtiötä tänä vuonna ja luopuu siitä kokonaan. Nyt hän siirtyy henkilöstövuokrausbisnekseen.

Saari sanoo olevansa ihan tyytyväinen veronmaksaja. "Ainahan veroissa on omat juttunsa, mutta tietysti maksan verot Suomeen, kun kerran täällä toimin."

Supercell-perustajat hallitsivat tulolistoja myös 2016

Tulolistan kärjessä on kaksi peliyhtiö Supercellin perustajaa. Näin oli myös verovuonna 2016, jolloin Nicholas Derome ja Lassi Leppinen keräsivät yli 70 miljoonan euron kokonaistulot.

Alla olevasta koneesta näet koko 2000-luvun eniten verotettavia tuloja saaneet.

Ay-liittojen tulokärjessä OAJ:n Olli Luukkainen

Katsaus ammattiyhdistysliikkeen tulokärkeen seuraavaksi.

Keskusjärjestöjen tulokärjessä on Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies, joka sai verotettavaa ansiotuloa 369 311 euroa ja pääomatuloja hieman yli 8 000 euroa.

Työntekijäjärjestöissä tulokärjessä on opettajien ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, jonka tulot olivat 262 526 euroa. Kaikki olivat ansiotuloja.

STTK:n Antti Palolan ansio- ja pääomatulot viime vuonna olivat 235 653 euroa.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, jonka luottamuksen perään hiljattain kyseltiin, tienasi viime vuonna 220 763 euroa.

Julkisuudessa on puhuttu paljon Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon tuloista. Hänen ansiotulonsa olivat viime vuonna 200 531 euroa, pääomatuloja ei ollut.

Teollisuusliitto on yksi SAK:n jäsenliitoista. Itse SAK:n pomo Jarkko Eloranta jäi hieman jälkeen Aallon tuloista 195 123 eurolla.

Toista SAK:n mahtiliittoa Pamia johtaa Ann Selin, jonka ansiotulot viime vuonna olivat 168 248 euroa.

Kolmikantaan mukaan haluava Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen ansaitsi viime vuonna 213 693 euroa.

Korjaus tekstin otsikkoon: STTK:n Antti Palolan tulot eivät olleet ammattijärjestöistä suurimmat, vaan edelle meni OAJ:n Olli Luukkainen.

Laura Birn tienasi huikeasti

Näyttelijä Laura Birnin tulot olivat 174 771 euroa. Birn esiintyy useassa 2018 ensi-iltaan tulleessa elokuvassa ja Netflix-sarjassa The Innocents - Viattomat.

Naiset puuttuvat taas tulojen kärkikymmeniköstä

Naisista suurimmat verotettavat kokonaistulot oli viime vuonna Ulla Sjöströmillä. Hänellä oli pääomatuloja 9,02 miljoonaa ja ansiotuloja 0,07 miljoonaa euroa.

Suurimmat verotettavat ansiotulot olivat Kerttu Tuomaksella. Hän on hallitusammattilainen ja entinen hissejä ja liukuportaita valmistavan Koneen henkilöstöjohtaja.

Kärkikymmenikköön naisia ei päässyt. Täältä löydät listan kaikista eniten ansainneista naisista ja nuorista.

Näin tienasivat kaupallisten medioiden päätoimittajat: HS:n Kaius Niemen tulot nousivat

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi tienasi lähes 350 000 euroa. Kasvua vuoden 2016 tuloista oli noin 37 prosenttia.

MTV:llä vielä 2017 vaikuttanut Merja Ylä-Anttila tienasi 215 707 euroa, pudotusta tuloissa oli muutama tuhat euroa edellisvuodesta.

Sanoma-konserniin yhdessä Helsingin Sanomien kanssa kuuluvan Ilta-Sanomien päätoimittajan Ulla Appelsinin tulot olivat 183 781 euroa, ja vastaavan päätoimittajan Tapio Sadeojan 282 695 euroa.

Alma Median Iltalehden Kari Kivelän tulot olivat 288 415 euroa, Kauppalehden Arno Ahosniemen noin 201 000 euroa.

Yritysmyynnit pääomasijoittajille nostivat listalle

Pääomatulojen kärjessä sijalla 8 on Timo Akselin, joka viime vuonna myi teollisuuden suunnittelupalveluihin erikoistuneen Protaconin pääomasijoittajalle, MB rahastoille. Akselin perusti yhtiön 1990 juuri laman kynnyksellä.

Toinen yritysmyyjä Henri Juva löytyy pääomatuloissa sijalta 22. Hän myi pääomistajana yrityksensä Quattro Mikenti Groupin ruotsalaiselle pääomasijoittajalle Adelis Equity Partnersille.

Juva on kokenut yritysmyyjä: Talouselämä-lehden mukaan hän myi ensimmäisen talotekniikkayrityksensä jo 1980-luvulla Huberille ja seuraavan rakentamansa yritysketjun 1990-luvulla Skanskalle.

Quattro Mikenti Group syntyi 12 vuoden aikana yli 20 yrityskaupalla.

Alun perin Juva lähti Talouselämän mukaan opiskelemaan kirjallisuustiedettä ja estetiikkaa ja työskenteli opintojensa jälkeen STT:n toimittajana. Hänen isällään oli putkiliike - Juva ei halunnut lähteä alalle, mutta joutui kuitenkin sen tekemään isänsä kuoltua.

Näin urheilijat tienasivat: Lasse Urpalainen, 23, sai 1,8 miljoonan ansiotulot nettipelillä

Lasse "Matumbaman" Urpalainen, 23, on Suomessa verojaan maksavien urheilijoiden palkkakuningas. Hän ansaitsi 1,8 miljoonaa euroa Dota 2 -strategiapeliä pelaamalla.

Kakkonen on tanskalainen Peter Regin. Jokereissa kiekkoileva Regin ansaitsi viime vuonna 491 706 euroa. Palkka hieman putosi, sillä vuonna 2016 Regin tienasi 558 000 euroa.

Jääkiekossa vielä viime kaudella Jokereita valmentanut Jukka Jalonen ansaitsi 317 148 euroa viime vuonna. Nyt Jalonen on Leijonien päävalmentaja. Jokereiden pelaajista Jesse Joensuu tienasi 344 133 euroa.

Rallitallin pyörittäminenkin on tuottoisaa työtä. Rallin MM-sarjaa ajavan Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen ansaitsi viime vuonna 1,8 miljoonaa euroa. Tuloista runsaat 500 000 euroa oli pääomatuloja. Mäkinen maksoi myös veroja reippaasti: yli 800 000 euroa.

Suomen ykköshiihtotähti, talvella olympiakultaa napannut Iivo Niskanen ansaitsi viime vuonna 168 000 euroa. Hiihtäjistä edelle menivät Krista Pärmäkoski (199 000 euroa) ja ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen (192 000 euroa).

Kotimaan sarjan jalkapalloilijoista Veikkausliigassa pelaavan HJK:n nykyinen kapteeni Rafinha oli omassa palkkaluokassaan: tulot viime vuonna 414 649 euroa. HJK:n Anthony Annan tienasi 182 863 euroa.

Golfammattilaisten palkkaykkönen oli viime vuonna Mikko Korhonen, 353 668 euroa. "Hattu-Tapio" Pulkkanen ansaitsi 243 413 euroa ja Mikko Ilonen 152 860 euroa.

Supercell-miehet ovat myös ansiotulolistan kärjessä

Verotettavien ansiotulojen kärki vuonna 2017: Kärjessä ovat tutut Supercell-perustajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja. Kolmantena on talousjohtaja Janne Snellman.

Seuraavina listalla ovat Lasse Louhento, Visa Forsten, Kari Hintikka, Stephan Demirdjian, Markus Aalto, Kari Jordan ja Tommi Suvinen. Täällä ovat listat kaikista eniten verotettavia tuloja saaneista.

Björn Wahlroos ei ole enää eniten veroja maksaneiden kärkikaartissa

Sammon, Nordean ja UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ei ole enää eniten veroja maksaneiden listalla Suomessa. Syynä on se, että hän maksaa nykyään pääomatuloistaan suurimman osan Ruotsiin.

Hän maksaa edelleen Suomeen veroja ainakin palkkioista, joita hän saa hallitusjäsenyyksistä. Ansiotuloja hänellä oli Suomessa viime vuonna 260 000 euroa.

Wahlroos on yksi eniten veroja Suomeen maksaneista kansalaisista 2000-luvulla. Verotettavia ansioita hänellä on ollut Suomessa vuodesta 1999 lähtien 228 miljoonaa euroa. Niistä hän on maksanut noin 73 miljoonaa euroa veroja.

Kaurabuumi toi Niko Scharlinille miljoonatulot

Vuoden 2017 tulokärjestä sijalta 26 löytyy Niko Scharlin. Hän on Yosa-kauratuotteista tunnetun Biofermen toimitusjohtaja. Kauratuotteiden kysyntä on kasvanut viime vuosina nopeasti, ja viime vuonna Fazer osti Biofermen.

Niko Scharlin sai pääomatuloja 9,77 miljoonaa euroa. Hänen äitinsä, Biofermen perustaja Merja Scharlin, sai pääomatuloja 1,93 miljoonaa euroa.

Kuka on Alexander Hanhikoski?

Kuka on kokonaistuloissa kolmanneksi yllätyksenä päässyt Alexander Hanhikoski?

Alexander Hanhikosken yritys Bittisiirto on perustettu vuonna 2014. Sen myymä palvelu on Pikasiirto, joka mainostaa olevansa Suomen ainoa reaaliaikainen ja pankkienvälinen rahansiirtopalvelu, jolla voi ohittaa maksujen pankkiviiveet.

Hanhikoski kertoo sosiaalisessa mediassa opiskelleensa informaatioteknologiaa Jyväskylässä ja Aalto-yliopistossa.

Hanhikosken yhteenlasketut verotettavat tulot olivat viime vuonna 24,6 miljoonaa euroa.

Täältä voit lukea lisää Hanhikosken yrityksestä.

He saivat eniten pääomatuloja

Tämä kärkikymmenikkö sai eniten verotettavia pääomatuloja vuonna 2017. Kärjessä ovat samat henkilöt kuin kokonaistulojen listalla: Ilkka Paananen, Mikko Kodisoja ja Alexander Hanhikoski.

HS.fi:n Verokone on nyt julki

Tämän linkin kautta pääset tarkastelemaan HS.fi:n Verokonetta. Koneeseen on päivitetty kaikki henkilöt, joiden verotettavat tulot olivat viime vuonna vähintään 150 000 euroa.

Lisäksi Verokoneesta löytyvät kaikki ne, jotka ovat ansainneet verotettavia tuloja vuoden 1999 jälkeen jonain vuonna yli miljoona euroa tai viiden viime vuoden aikana jonain vuonna yli 150 000 euroa.

Supercell rikastutti jälleen, Ilkka Paanasella oli vuoden 2017 suurimmat verotettavat tulot

Vuoden 2017 verotiedot ovat nyt julki. Tulotietojen kärjestä löytyy jälleen useita peliyhtiö Supercellin osakkaita: kymmenestä eniten verotettavia tuloja saaneesta henkilöstä puolet on rikastunut Supercellillä.

Listan ykköspaikalla on Supercellin perustaja ja toimitusjohtaja Ilkka Paananen. Hänen verotettavat ansio- ja pääomatulonsa olivat yhteensä noin 65,2 miljoonaa euroa.

Toisena on niin ikään Supercellin perustaja ja luova johtaja, Mikko Kodisoja.

Kolmantena listalla on yllätysnimi Alexander Hanhikoski, joka Kauppalehden vuoden 2015 jutun mukaan on jyväskyläläinen startup-yrittäjä.

Neljäntenä on Heikki Kyöstilä, joka on vuodesta toiseen ollut tulolistan kärjessä. Hän on hammaslääkärialan teknologiaa valmistavan Planmecan perustaja ja toimitusjohtaja.

Myös viidenneltä ja kuudennelta paikalta löytyy Supercell-kasvoja: Janne Snellman on yhtiön talousjohtaja ja John Nicholas Derome kuuluu sen perustajiin.

Seitsemäntenä tulokärjessä on Antti Ylikorkala, joka on terveysyhtiö Attendon entinen varatoimitusjohtaja. Sote-alan ihmisiä on ollut useina vuosina paljon tulokärjessä ja sen tuntumassa muun muassa alan yrityskauppojen takia.

Kahdeksantena oleva Visa Forsten kuuluu jälleen Supercellin perustajiin.

Yhdeksäntenä listalla oleva Asko Myllymäki on rakennusyhtiö Lehdon johtaja tämän vuoden loppuun asti. Hän on tänä vuonna myynyt paljon Lehdon osakkeita ja on jäämässä pois Lehdon johtoryhmästä.

Kymmenes listalla on Erkki Etola, joka tunnetaan sukunimensä mukaisesta yhtiöstä. Etola on ollut usein tulokärjessä, etenkin 2000-luvun alkupuolella. Viime vuonna Etola putosi kokonaistulojen listalla 215. sijalle.

Verotietoja tarkastellessa kannattaa pitää mielessä, että ne eivät kerro koko totuutta suomalaisten tuloista.

Tulolistoilla näkyvät vain verotettavat ansio- ja pääomatulot. Kärkeen eivät välttämättä nouse ne ihmiset, jotka ovat todellisuudessa rikastuneet eniten.

”Erityisen väärän kuvan saattavat antaa pääomatulojen listat. Suuria varallisuuksia hallitaan nimittäin usein osakeyhtiöiden kautta”, HS:n talouden ja politiikan uutistuottaja Tuomas Niskakangas kirjoittaa kommentissaan. ”Yhtiöiden avulla voivat yrityskaupoilla tai muilla pääomatuloilla rikastuneet ihmiset siirtää omaisuutta itselleen viivästetysti ja osin verovapaasti.”

HS:n veroseuranta alkaa

Tervetuloa seuraamaan HS.fi:n veropäivää!

Tästä liveseurannasta löydät pian tiedot vuoden 2017 vero- ja tulokärjestä. Aamupäivän aikana poimimme kiinnostavia yksityiskohtia verotiedoista ja kerromme muun muassa vuoden yllättäjistä.

Toimittajamme pohtivat myös verotietojen yhteiskunnallista merkitystä. Mitä tiedot rikkaiden verotettavista tuloista kertovat varallisuuden jakautumisesta Suomessa – ja mitä ne eivät kerro? Mitkä ammattiryhmät nousevat esille? Mitä veropäivän anti kertoo suomalaisesta yhteiskunnasta?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulot ja verot 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene on löydetty – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  4. 4

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  5. 5

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  7. 7

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  8. 8

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  9. 9

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  10. 10

   CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin määränneen toimittaja Khashoggin murhan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  5. 5

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  9. 9

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. 16-vuotias moottoripyöräilijä kuoli ulosajossa Savonlinnassa
  3. Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene on löydetty – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä
  4. CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin määränneen toimittaja Khashoggin murhan
  5. Suomeen työn perässä tuleville on saatava luvat kuntoon päivässä, vaatii sisäministeri Mykkänen – Kymmenen vuoden päästä Espoossa kolmasosa työvoimasta on ulkomaalaistaustaista
  6. Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa Tilaajille
  7. Nuorten ohjaajien on vaikea saada töitä isoista ammattiteattereista – johtajilla ei ole enää aikaa etsiä uusia nimiä ja on helpompi valita talon jo ennestään tunteva tekijä
  8. Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu
  9. Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen
  10. Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa
  11. Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä Tilaajille
  12. Näytä lisää