Talous

Tekoälystä povataan ihmisten syrjäyttäjää – Teknologia­jätin suomalainen johtaja kertoo, miten pysymme tarpeellisina koneiden ylivoimasta huolimatta

”Suomalaiset on teknologiassa hirveän hyviä, mutta ymmärretäänkö ihmistä riittävän hyvin?” kysyy Microsoftia Suomessa johtava Jussi Tolvanen.

Kun teknologia kehittyy ja koneet tulevat koko ajan etevämmiksi, ihmisten pitäisi muuttua entistä inhimillisemmiksi.

Näin voisi tiivistää toimitusjohtaja Jussi Tolvasen viestin. Hän johtaa teknologiajätti Microsoftia Suomessa, ja hänen mielestään ihmisten kannattaisi varustautua tekoälyn ja robottien aikakauteen muun muassa tällä tavoin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kouluissa lapsille pitäisi opettaa entistä enemmän taideaineita ja sosiaalisia taitoja. Yritysten johdon kannattaisi pyrkiä empatiaan ja tukea työntekijöitään, kun heillä on vaikeaa. Uusien tuotteiden ja ratkaisujen luomisen tulisi lähteä sen ajattelemisesta, miten ne parhaiten palvelevat ihmistä.

”Tiedollinen älykkyys on se, mitä yhteiskunnassa on aina ajettu. Mutta nyt älypuhelimestani löytyy paljon enemmän tietoa kuin päästäni”, syyskuussa Suomen-Microsoftin toimitusjohtajana aloittanut Tolvanen perustelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen sijaan tunteiden ymmärtämisessä ja sosiaalisissa taidoissa ihminen on koneeseen verrattuna ylivertainen. Siksi tätä kilpailuetua pitäisi Tolvasen mukaan vaalia ja kehittää. Se myös osaltaan auttaisi torjumaan synkeimpiä tulevaisuuden uhkakuvia, joissa koneet tekevät lähes kaikki työt ja miljoonat ihmiset tulevat tarpeettomiksi. Tätä on esittänyt muun muassa historioitsija Yuval Harari jättisuosion saaneissa kirjoissaan.

Tunneälyn tärkeyden ymmärtämisessä suomalaiset yritykset ovat jäljessä muihin eurooppalaisiin yrityksiin verrattuna, Tolvanen sanoo. Tämä kävi ilmi konsulttiyhtiö EY:n Microsoftille tekemästä selvityksestä, jossa tutkittiin tekoälyn käyttöä 15 Euroopan maan yrityksissä.

Sen mukaan suomalaisyritykset ovat Euroopan huippua tekoälyn hyödyntämisessä. Suomalaisyrityksissä tekoälyä käytetään kuitenkin enemmän prosessien optimointiin ja kustannusten säästämiseen kuin sellaisten ratkaisujen luomiseen, jotka ymmärtävät ihmisiä ja vastaavat heidän tarpeisiinsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomalaiset on teknologiassa hirveän hyviä, mutta ymmärretäänkö ihmistä riittävän hyvin?” Tolvanen kysyy.

”Yritysten pitää suunnitella tekoälyratkaisuja työntekijöiden ja palveluja käyttävien asiakkaidensa tarpeiden pohjalta, ei teknologiavetoisesti tai pelkästään johdon näkemysten perusteella.”

Microsoftin tavoitteena on kouluttaa Suomeen 20 000 tekoälyosaajaa vuoteen 2020 mennessä. Tähän tähdätään muun muassa viiden korkeakoulun kanssa aloitettavalla yhteistyöllä. Yhtiö haluaa ”auttaa suomalaisia ymmärtämään, käyttämään ja soveltamaan tekoälyä kasvun ja oppimisen tueksi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime aikoina tekoälyn vaaroista ja hurjaa vauhtia etenevän kehityksen arvaamattomuudesta on puhuttu julkisuudessa paljon. Jos ihmiseen verrattuna ylivertainen superäly syntyy, se saattaa pahimpien uhkakuvien mukaan merkitä koko ihmiskunnan loppua.

Lue lisää täältä: Teknologian peto kasvattaa voimiaan – Tekoälystä uhkaa kasvaa ihmiskunnan viimeinen keksintö, joka pyyhkäisee meidät tieltään kuin luonnonvoima
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja täältä: Yuval Harari selittää nyt, miksi liberalismin voittokulku törmäsi Trumpiin ja brexitiin: Ihmiset vaistoavat tulevansa tarpeettomiksi

Tolvanen on kuitenkin jo virkansakin puolesta optimistinen.

”Tekoäly luo paljon mahdollisuuksia tehdä hyvää”, hän sanoo. Hän uskoo, että ihmisen on mahdollista pysyä tekoälyn ohjaksissa mutta myös rinnalla, täydentämässä sitä omalla inhimillisyydellään.

Jotta uhkakuvat eivät toteudu, yrityksiltä vaaditaan kuitenkin huolellista eettistä pohdintaa ja yhteiskunnalta ajan tasalla olevaa sääntelyä. Suomessa elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) johdolla on tekeillä tekoälyohjelma, jossa pyritään muun muassa saamaan 300 yritystä luomaan tekoälyn käytölle eettiset säännöt.

”Niillä yrityksillä, jotka käyttävät tekoälyä, pitää olla riittävän itsenäinen kontrolli siihen, miten sitä käytetään. Esimerkiksi Microsoftilla on eettinen neuvosto, joka koko ajan käy läpi, mihin meidän kehittämäämme tekoälyä käytetään”, Tolvanen sanoo.

Mutta miten kontrolli on edes teoriassa mahdollista pitää? Oppivat tekoälyt kehittävät algoritmeja, jotka ovat niin monimutkaisia, että ihminen ei voi ymmärtää, miten kone on päätynyt tiettyyn lopputulokseen.

Tolvasen mukaan aina voi kuitenkin arvioida lopputulosta: onko se järkevä ja tarkoituksenmukainen. Ja lopputuloksesta on aina oltava vastuussa ihmisen.

Tolvanen perää tekoälysovelluksille sääntelyä erityisesti vastuukysymyksiin liittyen. Lainsäädäntöä on saatava aikaan etenkin EU-tasolla.

”Meidän lähtökohtamme on, että sääntely on tärkeää ja välttämätöntä.”

Samaan aikaan kuitenkin Kiinassa kehitetään vähintään yhtä kiivaaseen tahtiin tekoälysovelluksia kuin EU-maissakin, mutta käsitykset ihmisoikeuksista, yksityisyyden suojasta ja etiikasta ovat täysin erilaiset. Kiinaan ollaan esimerkiksi pystyttämässä muun muassa kasvojentunnistukseen perustuvaa valvontakoneistoa, jonka avulla pisteytetään jokainen kansalainen. Kehittynyttä teknologiaa käytetään jo nyt uiguurivähemmistön vainoon.

”On hirveän vaikeaa ottaa kantaa tai vaikuttaa siihen, mitä Kiinassa tapahtuu”, Tolvanen sanoo.

”Me voimme vaikuttaa vain siihen, että Euroopassa ja Suomessa toimimme eettisesti oikein ja meillä on oikeanlainen sääntely. Meidän pitää pystyä varmistamaan se, että data, joka koskee minua, on sellaista, jota pystyn kontrolloimaan, eikä data mene vaikkapa Kiinaan vääriin käsiin.”

Näetkö riskin, että epädemokraattisista maista voi levitä Eurooppaan sellaisia tekoälyratkaisuja, jotka eivät ole meidän arvojemme mukaisia?

”Se on totta kai mahdollista. Voi ajatella myös, että jos Euroopassa ja länsimaissa tehdään tiukka sääntely, saavatko silloin maat, joissa ei vastaavaa sääntelyä ole, tietyille ratkaisuille kilpailuetua.”

Saavatko?

”Minulla ei ole vastausta siihen valitettavasti. Sen aika näyttää. Mutta se on totta kai pohdittava asia myös.”

Kuka?

Jussi Tolvanen


 Kauppatieteiden maisteri Jussi Tolvanen, 40, on työskennellyt Suomen Microsoftin toimitusjohtajana syyskuusta alkaen.

  Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Avanaden Suomen maayhtiön toimitusjohtajana ja Fujitsun palveluliiketoiminnan myyntijohtajana Suomessa ja Pohjoismaissa.

 Hänen perheeseensä kuuluu vaimo ja kolme lasta.

 Tolvanen harrastaa tennistä, juoksua ja laulamista. Hän laulaa kakkosbassoa Ylioppilaskunnan laulajissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekoäly
 • Teknologia
 • Tulevaisuus
 • Tunteet
 • Talous
 • Minna Nalbantoglu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  3. 3

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  5. 5

   Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin

  6. 6

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  7. 7

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  8. 8

   Kriitikot vihasivat, kansa rakasti – menestysyhtye Totoa on pidetty rockin vastakohtana, ja Steve Lukather sai ivasta tarpeekseen

  9. 9

   Helsingin keskuskirjasto Oodi aukeaa kahden viikon kuluttua, ja hyllyt täyttyvät jo vauhdilla – Palautuksista huolehtivat robotit, jotka väistelevät asiakkaita, ajavat itse hissillä ja pian ehkä jo hyllyttävät itse

  10. 10

   Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  6. 6

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  7. 7

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  8. 8

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Onko netin keskustelukulttuuri rikki? Näin feministi ja transaktiivi osoittaa sanansa valkoiselle heteromiehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Valkoisen talon kirjeenvaihtajaillallisella esiintyy ensi keväänä koomikon sijaan historioitsija – Myös Trump harkitsee osallistuvansa ensi kertaa
  3. Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat kaikessa hiljaisuudessa puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt
  4. Kansojen liigan alkulohkot saatiin päätökseen – tämä nelikko haastaa Huuhkajat pudotuspeleissä
  5. Löytääkö uusi Mars-laskeutuja vastauksia? Ensi viikolla Marsiin saapuvalla InSightilla on yksi edeltäjistään poikkeava ominaisuus, ja näin alus se toimii Tilaajille
  6. Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin
  7. Kriitikot vihasivat, kansa rakasti – menestysyhtye Totoa on pidetty rockin vastakohtana, ja Steve Lukather sai ivasta tarpeekseen
  8. Päävalmentaja Marko Saloranta otti vastuun Suomen tyttöjen MM-kisapettymyksestä: ”Luonnollisesti suurin syyllinen istuu tässä”
  9. Helsingin keskuskirjasto Oodi aukeaa kahden viikon kuluttua, ja hyllyt täyttyvät jo vauhdilla – Palautuksista huolehtivat robotit, jotka väistelevät asiakkaita, ajavat itse hissillä ja pian ehkä jo hyllyttävät itse
  10. Kiinalaisista soutajista tehdään Suomessa hiihtäjiä – valmennukseen kuuluu myös kasvatus ehjäksi aikuiseksi: ”Kiina nousee maailman huipulle, jos niin päättävät”
  11. Veikkauksen Velipekka Nummikoski ja monopolin purkamista kannattava Mikko Kiesiläinen ottivat yhteen HS:n väittelyssä – samaa mieltä kaksikko oli vain yhdestä asiasta
  12. Näytä lisää